Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Badania śladu węglowego produkcji pieczywa
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 147245
10.15199/61.2024.1.5
ślad węglowy pieczywa
GHG
emisja gazów cieplarnianych
przemysł piekarski
bread carbon footprint
GHG
greenhouse gas emissions
bakery industry
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
BIM technology application to carbon footprint calculations in housing
Marcin Dębiński
Janusz Bohatkiewicz
Sławomir Biruk
Michał Karkowski
nr katalogowy: 151559
10.15199/33.2024.11.14
ślad węglowy
BIM
modelowanie informacji o budynku
analiza cyklu życia
carbon footprint
BIM
building information modeling
life cycle analysis
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ składu mieszanek betonowych nowej generacji na ich ślad węglowy
Daniel Wałach
nr katalogowy: 143788
10.15199/33.2023.06.07
ślad węglowy
LCA materiałów budowlanych
zrównoważone budownictwo
dekarbonizacja.
carbon footprint
LCA of building materials
sustainable construction
decarbonization.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ składu mieszanek betonowych nowej generacji na ich ślad węglowy
Daniel Wałach
nr katalogowy: 143788
10.15199/33.2023.06.07
ślad węglowy
LCA materiałów budowlanych
zrównoważone budownictwo
dekarbonizacja.
carbon footprint
LCA of building materials
sustainable construction
decarbonization.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ składu mieszanek betonowych nowej generacji na ich ślad węglowy
Daniel Wałach
nr katalogowy: 143788
10.15199/33.2023.06.07
ślad węglowy
LCA materiałów budowlanych
zrównoważone budownictwo
dekarbonizacja.
carbon footprint
LCA of building materials
sustainable construction
decarbonization.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ składu mieszanek betonowych nowej generacji na ich ślad węglowy
Daniel Wałach
nr katalogowy: 143788
10.15199/33.2023.06.07
ślad węglowy
LCA materiałów budowlanych
zrównoważone budownictwo
dekarbonizacja.
carbon footprint
LCA of building materials
sustainable construction
decarbonization.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-6
Wpływ składu mieszanek betonowych nowej generacji na ich ślad węglowy
Daniel Wałach
nr katalogowy: 143788
10.15199/33.2023.06.07
ślad węglowy
LCA materiałów budowlanych
zrównoważone budownictwo
dekarbonizacja.
carbon footprint
LCA of building materials
sustainable construction
decarbonization.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ślad węglowy opakowań żywności
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
nr katalogowy: 143829
10.15199/65.2023.6.7
ślad węglowy
opakowania do żywności
wymogi prawne
emisja CO2
carbon footprint
food packaging
legislative regulations
CO2 emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ślad węglowy opakowań żywności
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
nr katalogowy: 143829
10.15199/65.2023.6.7
ślad węglowy
opakowania do żywności
wymogi prawne
emisja CO2
carbon footprint
food packaging
legislative regulations
CO2 emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ślad węglowy opakowań żywności
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
nr katalogowy: 143829
10.15199/65.2023.6.7
ślad węglowy
opakowania do żywności
wymogi prawne
emisja CO2
carbon footprint
food packaging
legislative regulations
CO2 emissions
CHŁODNICTWO 2015-12
Ślad węglowy modelowej instalacji chłodniczej
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Paweł Kuleta
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 95598
10.15199/8.2015.12.1
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Ślad węglowy (CF) w łańcuchu chłodniczym produkcji żywności
URSZULA STĘPLEWSKA
MAGDALENA WRÓBEL-JĘDRZEJEWSKA
nr katalogowy: 87492
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-12
Problemy śladu węglowego w budownictwie
Michał Ciuła
Marcin Furtak
nr katalogowy: 146528
10.15199/33.2023.12.16
ślad węglowy
budownictwo
ekologia
ocieplenie klimatu.
carbon footprint
construction
ecology
global warming.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Ślad środowiskowy technologii spożywczej
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 119741
10.15199/64.2019.4.4
ślad środowiskowy
ślad węglowy
ślad wodny
technologia spożywcza
environmental footprint
carbon footprint
water footprint
food technology
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-10
Zielony potencjał cementu wapiennego w aspekcie redukcji śladu węglowego wbudowanego w konstrukcjach mostowych
Piotr Górak
Paweł Mofina
Łukasz Guzikowski
nr katalogowy: 140004
10.15199/33.2022.10.27
beton mostowy
wbudowany ślad węglowy
dekarbonizacja
trwałość
kamień wapienny
emisyjność.
bridge concrete
embodied carbon footprint
decarbonization
durability
limestone
emission.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-10
Zielony potencjał cementu wapiennego w aspekcie redukcji śladu węglowego wbudowanego w konstrukcjach mostowych
Piotr Górak
Paweł Mofina
Łukasz Guzikowski
nr katalogowy: 140004
10.15199/33.2022.10.27
beton mostowy
wbudowany ślad węglowy
dekarbonizacja
trwałość
kamień wapienny
emisyjność.
bridge concrete
embodied carbon footprint
decarbonization
durability
limestone
emission.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Wpływ emisji gazów cieplarnianych, powstałych podczas cyklu otrzymywania kaszy jęczmiennej, na powstawanie śladu węglowego
Alicja Ceglińska
Piotr Dziekoński
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 101318
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Ślad węglowy – istotny parametr zrównoważonego rozwoju w branży zbożowo-młynarskiej
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 145406
ślad węglowy
dyrektywa CSRD
przemysł rolno-spożywczy
emisja GHG
carbon footprint
CSRD
agri-food industry
GHG emissions
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-6
Analiza śladu węglowego mineralnego nawożenia azotem zbóż w zależności od zastosowanej techniki aplikacji nawozów
Piotr Rybacki
Renata Gaj
nr katalogowy: 138110
10.15199/62.2022.6.1
gazy cieplarniane
GHGs
ślad węglowy
mineralne nawożenie
greenhouse gases
GHGs
carbon footprint
mineral fertilization
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-10
Zielony potencjał cementu wapiennego w aspekcie redukcji śladu węglowego wbudowanego w konstrukcjach mostowych
Piotr Górak
Paweł Mofina
Łukasz Guzikowski
nr katalogowy: 140004
10.15199/33.2022.10.27
beton mostowy
wbudowany ślad węglowy
dekarbonizacja
trwałość
kamień wapienny
emisyjność.
bridge concrete
embodied carbon footprint
decarbonization
durability
limestone
emission.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-7
Analiza śladu węglowego przechowywania i transportu chłodniczego na przykładzie borówki amerykańskiej
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Pawel Kuleta
nr katalogowy: 144122
10.15199/65.2023.7.4
ślad węglowy
przechowywanie chłodnicze
emisja GHG
transport chłodniczy
carbon footprint
refrigerated storage
GHG emissions
refrigerated transport
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-7
Analiza śladu węglowego przechowywania i transportu chłodniczego na przykładzie borówki amerykańskiej
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Pawel Kuleta
nr katalogowy: 144122
10.15199/65.2023.7.4
ślad węglowy
przechowywanie chłodnicze
emisja GHG
transport chłodniczy
carbon footprint
refrigerated storage
GHG emissions
refrigerated transport
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-4
System opomiarowania jako narzędzie do wyznaczania śladu węglowego produkcji na przykładzie mrożonej cebuli
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 144733
10.15199/64.2023.4.4
ślad węglowy
mrożone warzywa
system opomiarowania linii produkcyjnej
carbon footprint
frozen vegetables
production line metering system
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-11
Algorithm of carbon footprint calculation for municipal wastewater treatment plant – part two
Paulina Szulc-Kłosińska
Zbysław Dymaczewski
nr katalogowy: 146003
10.15199/17.2023.11.5
GHG emissions
nitrous oxide
methane
carbon footprint
wastewater treatment
CSRD
Emisje gazów cieplarnianych
podtlenek azotu
metan
ślad węglowy
oczyszczanie ścieków
CSRD
AURA 2023-7
Ślad węglowy
Tomasz ŻYLICZ
nr katalogowy: 144234
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-1
Analiza śladu węglowego krajowej produkcji żywności – badania na przykładzie cukru
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
nr katalogowy: 146886
10.15199/65.2024.1.2
ślad węglowy
produkcja cukru
emisje gazów cieplarnianych
carbon footprint
sugar production
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zrównoważona produkcja rolno-spożywcza – wymagania prawne w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139598
10.15199/65.2022.9.2
zrównoważona produkcja
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
f-gazy
certyfikacja
sustainable production
carbon footprint
greenhouse gas emissions
f-gas
certification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zrównoważona produkcja rolno-spożywcza – wymagania prawne w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139598
10.15199/65.2022.9.2
zrównoważona produkcja
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
f-gazy
certyfikacja
sustainable production
carbon footprint
greenhouse gas emissions
f-gas
certification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zrównoważona produkcja rolno-spożywcza – wymagania prawne w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139598
10.15199/65.2022.9.2
zrównoważona produkcja
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
f-gazy
certyfikacja
sustainable production
carbon footprint
greenhouse gas emissions
f-gas
certification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zrównoważona produkcja rolno-spożywcza – wymagania prawne w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139598
10.15199/65.2022.9.2
zrównoważona produkcja
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
f-gazy
certyfikacja
sustainable production
carbon footprint
greenhouse gas emissions
f-gas
certification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2019-11
Bilans dwutlenku węgla w życiu betonu
Stanisław Bartosik
Daniel Tokarski
Paweł Woliński
nr katalogowy: 123669
10.15199/74.2019.11.4
ślad węglowy
karbonatyzacja
bilans
dwutlenek węgla
carbon footprint
carbonization
balance
carbon dioxide
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-10
Algorithm of carbon footprint calculation for municipal wastewater treatment plant – part one
Paulina Szulc-Kłosińska
Zbysław Dymaczewski
nr katalogowy: 145676
10.15199/17.2023.10.4
GHG emissions
nitrous oxide
methane
carbon footprint
wastewater treatment
CSRD
Emisje gazów cieplarnianych
podtlenek azotu
metan
ślad węglowy
oczyszczanie ścieków
CSRD
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Analiza śladu węglowego a wyzwania klimatyczne dla produkcji mąki
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 148948
10.15199/61.2024.3.4
emisja gazów cieplarnianych
ślad węglowy mąki
przemysł młynarski
znakowanie żywności
zrównoważony rozwój
greenhouse gas emissions
flour carbon footprint
milling industry
food labeling
sustainability
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-5
Próżnia z dużym potencjałem
JACEK KRAKOWIAK
nr katalogowy: 44659
MATERIAŁY BUDOWLANE 2013-12
Ślad węglowy betonu
Kamil Załęgowski
Wioletta Jackiewicz-Rek
Andrzej Garbacz
Luc Courard
nr katalogowy: 81391
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Ślad wodny przemysłu rolno-spożywczego
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 115049
10.15199/64.2018.7.2
ślad wodny
zużycie wody
przemysł rolno-spożywczy
water footprint
water usage
agri-food industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-3
Opakowanie a wizerunek firmy przyjaznej środowisku
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 50754
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-9
Assessment of the protective potential of reinforcing steel in low carbon footprint concrete using electrical resistance corrosion monitoring
MICHAŁ TAŁAJ
MACIEJ BATOG
TOMASZ JAŚNIOK
ZBIGNIEW GIERGICZNY
nr katalogowy: 150479
10.15199/40.2024.9.3
corrosion
carbonation
reinforcing steel
electrical resistance corrosion monitoring
korozja
karbonatyzacja
stal zbrojeniowa
korozymetria rezystancyjna
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-9
Assessment of the protective potential of reinforcing steel in low carbon footprint concrete using electrical resistance corrosion monitoring
MICHAŁ TAŁAJ
MACIEJ BATOG
TOMASZ JAŚNIOK
ZBIGNIEW GIERGICZNY
nr katalogowy: 150479
10.15199/40.2024.9.3
corrosion
carbonation
reinforcing steel
electrical resistance corrosion monitoring
korozja
karbonatyzacja
stal zbrojeniowa
korozymetria rezystancyjna
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Economic and environmental evaluation of TRENCHMIX technology and soil replacement
Aleksandra Mach
nr katalogowy: 150638
10.15199/33.2024.09.06
ocena kosztowa
ślad węglowy
TRENCH- MIX
wymiana gruntu
cost assessment
carbon footprint
TRENCHMIX
soil replacement
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Economic and environmental evaluation of TRENCHMIX technology and soil replacement
Aleksandra Mach
nr katalogowy: 150638
10.15199/33.2024.09.06
ocena kosztowa
ślad węglowy
TRENCH- MIX
wymiana gruntu
cost assessment
carbon footprint
TRENCHMIX
soil replacement
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Carbon footprint of a sports hall building – discrepancies between reference buildings and the actual
Krzysztof Zima
Apolonia Grącka
nr katalogowy: 150640
10.15199/33.2024.09.08
gazy cieplarniane
ślad węglowy materiałów
ślad węglowy budynku
cykl życia budynku
greenhouse gases
carbon footprint of materials
building carbon footprint
building life cycle
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Carbon footprint of a sports hall building – discrepancies between reference buildings and the actual
Krzysztof Zima
Apolonia Grącka
nr katalogowy: 150640
10.15199/33.2024.09.08
gazy cieplarniane
ślad węglowy materiałów
ślad węglowy budynku
cykl życia budynku
greenhouse gases
carbon footprint of materials
building carbon footprint
building life cycle
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-1
Carbon Footprint - kontrola emisji CO2 koniecznym elementem stabilnego i ciągłego rozwoju
Adam Steć
Paweł Małecki
nr katalogowy: 65288
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-7
Carbon Footprint - kontrola emisji CO2 koniecznym elementem stabilnego i ciągłego rozwoju
nr katalogowy: 69410
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-5
Carbon Footprint - kontrola emisji CO2 koniecznym elementem stabilnego i ciągłego rozwoju
nr katalogowy: 76261
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-9
Optymalizacja przetwarzania produktów rolno-spożywczych w celu obniżenia emisji gazów cieplarnianych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 145286
10.15199/65.2023.9.2
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
przemysł rolno- -spożywczy
przetwórstwo
carbon footprint
greenhouse gas emissions
agri-food industry
processing
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-11
Carbon Footprint - kontrola emisji CO2 koniecznym elementem stabilnego i ciągłego rozwoju
nr katalogowy: 63524
MATERIAŁY BUDOWLANE 2021-12
Zagadnienia dekarbonizacji budownictwa w Polsce
Michał Piasecki
Robert Geryło
nr katalogowy: 135172
10.15199/33.2021.12.04
śladwęglowy
przemysł budowlany
deklaracje środowiskowe
polityka klimatyczna
gospodarka niskoemisyjna
carbon footprint
construction industry
environmental declarations
climate policy
low-emission economy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-5
Analiza śladu węglowego produkcji owocowo-warzywnej w Polsce
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 151223
10.15199/64.2024.5.3
ślad węglowy
emisje gazów cieplarnianych
przechowalnictwo owoców i warzyw
warzywa mrożone
owoce mrożone
carbon footprint
GHG emissions
fruit and vegetable storage
frozen vegetables
frozen fruit
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Badanie wiedzy i opinii konsumentów na temat pieczywa z odroczonego wypieku
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 137885
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
badania ankietowe
preferencje konsumentów
bread
quality
postponed baking
survey
consumer preferences
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zrównoważona produkcja rolno-spożywcza – wymagania prawne w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139598
10.15199/65.2022.9.2
zrównoważona produkcja
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
f-gazy
certyfikacja
sustainable production
carbon footprint
greenhouse gas emissions
f-gas
certification
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Ocena jakości handlowego pieczywa bezglutenowego
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Agata Zaorska
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 119596
pieczywo bezglutenowe
białko
składniki mineralne
ocena organoleptyczna
gluten-free bread
protein
minerals
organoleptic evaluation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Wpływ dodatku mąk niechlebowych (kasztanowej, migdałowej i owsianej), na jakość pieczywa pszenno-żytniego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 137847
10.15199/65.2022.5.6
pieczywo
mąki niechlebowe
żywność funkcjonalna
potencjał antyoksydacyjny
bread
non-bread flour
functional food
antioxidant potential
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-4
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 142858
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-9
Rola gazownictwa w transformacji energetycznej w Polsce
Maciej Chaczykowski
nr katalogowy: 139533
10.15199/17.2022.9.2
Gaz ze źródeł odnawialnych
Zielony gaz
Dekarbonizacja przemysłu
Energetyka gazowa
Gazowe źródła ciepła
Sekwestracja CO2
Renewable gas
Green gas
Industrial decarbonization
Natural gas power generation
Natural gas heating
CO2 sequestration
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
AURA 2019-6
Ślad wodny produkcji pszenicy ozimej w Wielkopolsce
Małgorzata Holka
Jerzy Bieńkowski
nr katalogowy: 120621
10.15199/2.2019.6.2
ślad wodny uprawy roślin
niebieski ślad wodny
zielony ślad wodny
szary ślad wodny
nawożenie azotem
pszenica ozima
water footprint
blue water footprint
green water footprint
grey water footprint
nitrogen fertilization
winter wheat
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Badanie jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej
Emilia Sykut-Domańska
Aldona Sobota
Piotr Zarzycki
Anna Wirkijowska
Zbigniew Rzedzicki
nr katalogowy: 111947
owies oplewiony
wydajność pieczywa
całkowita strata wypiekowa
objętość pieczywa
common oat
bread yield
total baking loss
bread volume
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Problemy wielokryterialnego wyboru „zielonych” rozwiązań budowlanych na przykładzie dachu domu szkieletowego
Agata Czarnigowska
Robert Bucoń
Jakub Gierat
nr katalogowy: 141185
10.15199/33.2022.12.17
projektowanie budynków
analiza wielokryterialna
ślad węglowy
deklaracje środowiskowe
szkielet drewniany.
building design
multi-criteria analysis
carbon footprint
environmental declarations
timber frame.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Problemy wielokryterialnego wyboru „zielonych” rozwiązań budowlanych na przykładzie dachu domu szkieletowego
Agata Czarnigowska
Robert Bucoń
Jakub Gierat
nr katalogowy: 141185
10.15199/33.2022.12.17
projektowanie budynków
analiza wielokryterialna
ślad węglowy
deklaracje środowiskowe
szkielet drewniany.
building design
multi-criteria analysis
carbon footprint
environmental declarations
timber frame.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Problemy wielokryterialnego wyboru „zielonych” rozwiązań budowlanych na przykładzie dachu domu szkieletowego
Agata Czarnigowska
Robert Bucoń
Jakub Gierat
nr katalogowy: 141185
10.15199/33.2022.12.17
projektowanie budynków
analiza wielokryterialna
ślad węglowy
deklaracje środowiskowe
szkielet drewniany.
building design
multi-criteria analysis
carbon footprint
environmental declarations
timber frame.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Problemy wielokryterialnego wyboru „zielonych” rozwiązań budowlanych na przykładzie dachu domu szkieletowego
Agata Czarnigowska
Robert Bucoń
Jakub Gierat
nr katalogowy: 141185
10.15199/33.2022.12.17
projektowanie budynków
analiza wielokryterialna
ślad węglowy
deklaracje środowiskowe
szkielet drewniany.
building design
multi-criteria analysis
carbon footprint
environmental declarations
timber frame.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Problemy wielokryterialnego wyboru „zielonych” rozwiązań budowlanych na przykładzie dachu domu szkieletowego
Agata Czarnigowska
Robert Bucoń
Jakub Gierat
nr katalogowy: 141185
10.15199/33.2022.12.17
projektowanie budynków
analiza wielokryterialna
ślad węglowy
deklaracje środowiskowe
szkielet drewniany.
building design
multi-criteria analysis
carbon footprint
environmental declarations
timber frame.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-9
Rola gazownictwa w transformacji energetycznej w Polsce
Maciej Chaczykowski
nr katalogowy: 139533
10.15199/17.2022.9.2
Gaz ze źródeł odnawialnych
Zielony gaz
Dekarbonizacja przemysłu
Energetyka gazowa
Gazowe źródła ciepła
Sekwestracja CO2
Renewable gas
Green gas
Industrial decarbonization
Natural gas power generation
Natural gas heating
CO2 sequestration
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Ślad wodny jako wskaźnik zużycia wody w przemyśle rolno-spożywczym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 109274
10.15199/65.2017.9.3
ślad wodny
ślad węglowy
prawo wodne
water footprint
carbon footprint
water law
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Wykorzystanie metod sorpcyjnych w ocenie wpływu zamrażalniczego przechowywania chleba na świeżość miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 57680
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-1-2
Zawsze świeże i pachnące
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112122
mrożenie
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
gastronomia
freezing
bread
quality
postponed baking method
gastronomy
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 115168
mąka pszenna
lecytyna rzepakowa w proszku
jakość pieczywa
wheat flour
rapeseed lecithin powder
quality of bread
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Zmniejszenie śladu węglowego procesów utleniania gazu ziemnego przez dodatek wodoru
Beata Stasińska
Marek Rotko
nr katalogowy: 134677
10.15199/62.2021.11.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Zmniejszenie śladu węglowego procesów utleniania gazu ziemnego przez dodatek wodoru
Beata Stasińska
Marek Rotko
nr katalogowy: 134677
10.15199/62.2021.11.5
CHŁODNICTWO 2011-9
Wybrane wyróżniki jakości mrożonego pieczywa drożdżowego wzbogaconego syropem daktylowym jako zamiennikiem sacharozy
Katarzyna Kozłowicz
Franciszek Kluza
nr katalogowy: 62655
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Czerstwienie pieczywa i sposoby jego spowalniania
Daria Romankiewicz
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 81362
MATERIAŁY BUDOWLANE 2021-9
„Zielony” beton mostowy
Piotr Górak
Jarosław Gaudy
Andrzej Wójcik
nr katalogowy: 133474
10.15199/33.2021.09.07
beton mostowy
ślad węglowy
dekarbonizacja
trwałość
zrównoważony rozwój
bridge concrete
carbon footprint
decarbonization
durability
sustainability
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-10
Ocena wielkości indywidualnych śladów wodnych mieszkańców miasta
Ewa Burszta-Adamiak
Ewa Perz
nr katalogowy: 101648
10.15199/17.2016.10.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Life Cycle Assessment of unconventional hydrocarbons deposits of shale and tight gas production in Poland
Monika Wójcik
Paweł Gładysz
Wojciech Kostowski
Krzysztof Łodziński
nr katalogowy: 140180
10.15199/17.2022.10.3
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-10
Life Cycle Assessment of unconventional hydrocarbons deposits of shale and tight gas production in Poland
Monika Wójcik
Paweł Gładysz
Wojciech Kostowski
Krzysztof Łodziński
nr katalogowy: 140180
10.15199/17.2022.10.3
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
life cycle assessment
shale gas
tight gas
environment pollution
carbon footprint
global warming potential
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Economic and technical analysis of implementing elements of the circular economy in road construction
Anna Krawczyńska-Piechna
Katarzyna Budek-Wiśniewska
Marcin Zaręba
nr katalogowy: 150642
10.15199/33.2024.09.10
gospodarka cyrkulacyjna
recykling
destrukt asfaltowy
analiza SWOT
analiza porównawcza
circular economy
recycling
asphalt destruct
SWOT analysis
comparative analysis
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Economic and technical analysis of implementing elements of the circular economy in road construction
Anna Krawczyńska-Piechna
Katarzyna Budek-Wiśniewska
Marcin Zaręba
nr katalogowy: 150642
10.15199/33.2024.09.10
gospodarka cyrkulacyjna
recykling
destrukt asfaltowy
analiza SWOT
analiza porównawcza
circular economy
recycling
asphalt destruct
SWOT analysis
comparative analysis
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-10
Dekarbonizacja sektora celulozowo-papierniczego – od pomiaru śladu węglowego po plan net zero
KRZYSZTOF STARZYK
JAKUB HITERSKI
nr katalogowy: 151209
OPAKOWANIE 2014-10
Packaging carbon footprint
HANNA ŻAKOWSKA
GRZEGORZ GANCZEWSKI
CAISA JOHANSSON
CARMEN SANCHEZ
ELENA BOBU
GUSTAAF SCHOUKENS
KENNERT JOHANSSON
SONJA JAMNICKI
nr katalogowy: 87402
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Jakość pieczywa z handlowych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Gra żyna Cacak -Pietrzak
Małgorzata Loba
nr katalogowy: 120564
pszenne mąki jasne i ciemne
fizyczne cechy pieczywa
organoleptyczna jakość pieczywa
wheat flours white and dark
physical traits of bread
organoleptic quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Jakość mikrobiologiczna przechowywanego chleba
Kinga Stuper-Szablewska
nr katalogowy: 121644
chleb
mikotoksyny
grzyby mikroskopowe
bread
mycotoxins
microscopic fungi
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Rola opakowania w przedłużaniu trwałości pieczywa
Agnieszka Makowska
Jakub Królak
nr katalogowy: 148667
10.15199/65.2024.5.8
pieczywo
zmiany mikrobiologiczne
opakowania aktywne
nanocząstki
bread
microbiological changes
active packaging
nanoparticles
CHŁODNICTWO 2014-9-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego
IZABELLA KWAŚNIEWSKA-KAROLAK
LUCJAN KRALA
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
EWELINA BRZOZOWSKA
nr katalogowy: 87502
CHŁODNICTWO 2011-6
Modelowanie trwałości pieczywa przechowywanego zamrażalniczo w warunkach domowych z wykorzystaniem metod sorpcyjnych
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 60572
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 133590
10.15199/65.2021.9.4
gryka zwyczajna
jęczmień zwyczajny
owies zwyczajny
zboża niechlebowe
common buckwheat
common barley
common oats
non-bread cereals
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 109909
chleb pszenny
błonnik pszenny
długość włókna
wydajność ciasta
jakość chleba
wheat bread
wheat fiber
fiber length
dough yield
bread quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Nowe wyzwania dla przedsiębiorców w zakresie ochrony środowiska (f-gazy)
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 144661
10.15199/65.2023.8.3
dyrektywa CSRD
ślad węglowy
f-gazy
baza danych sprawozdań
baza danych odpadów
CSRD directive
carbon footprint
f-gases
report database
waste database
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 148053
10.15199/61.2024.2.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
mrożenie
tekstura
jakość
gluten-free oat bread
transglutaminase
freezing
texture
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Zainteresowanie pieczywem z dodatkiem błonnika wśród polskich konsumentów
Marzena Jeżewska-Zychowicz
nr katalogowy: 97764
OPAKOWANIE 2012-11
Przyszłość opakowań z biotworzyw
HANNA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 72393
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Power system flexibility assessment for future flexibility needs: high-level screening method of the Macedonian power system
Stojan Malcheski
Sime Kuzarevski
Jovica Vuletic
Jordanco Angelov
Mirko Todorovski
nr katalogowy: 143759
10.15199/48.2023.06.28
power system flexibility
power system inertia
Monte Carlo method
long-term planning.
elastyczność systemu elektroenergetycznego
planowanie długoterminowe.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Power system flexibility assessment for future flexibility needs: high-level screening method of the Macedonian power system
Stojan Malcheski
Sime Kuzarevski
Jovica Vuletic
Jordanco Angelov
Mirko Todorovski
nr katalogowy: 143759
10.15199/48.2023.06.28
power system flexibility
power system inertia
Monte Carlo method
long-term planning.
elastyczność systemu elektroenergetycznego
planowanie długoterminowe.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
The gas response of hydroxyl modified SWCNTs and carboxyl modified SWCNTs to H2S and SO2
Xiaoxing ZHANG
Bing YANG
Ziqiang DAI
Chenchen LUO
nr katalogowy: 69349
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-4
TARGI
nr katalogowy: 50850
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Wpływ wytłoków lnianych na jakość bezglutenowego owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 145411
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
wytłoki lniane
gluten-free oat bread
transglutaminase
flax pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Wykorzystanie mixolabu do opracowania profili użytkowych mąki pszennej do produkcji wybranych rodzajów pieczywa
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 119593
mixolab
mąka pszenna
profile użytkowe mąki
wartość wypiekowa
mixolab
wheat flour
mixolab profile
baking quality
CHŁODNICTWO 2014-4
Porównanie wpływu zamrażalniczego przechowywania pieczywa pszennego zwykłego i razowego na właściwości sorpcyjne miękiszu
Aneta Ocieczek
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 83738
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Badania nad przydatnością odpadów przemysłu piekarniczego do produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 60229
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Konsumpcja pieczywa a substytuty produktowe
Małgorzata Zielińska
nr katalogowy: 110544
konsumpcja pieczywa
substytuty pieczywa
zachowania konsumenckie
cena pieczywa i substytutów
the bread consumption
the bread substitutes
the consumer behaviour
the price of the bread and of the substitutes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Pieczywo półcukiernicze – spożycie, wartość odżywcza i możliwości jej poprawy
Justyna Krzywoń
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 148949
10.15199/61.2024.3.5
pieczywo półcukiernicze
orkisz
zakwas
semi-confectionery bread
spelt
sourdough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Ważne dla młynarzy
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 138724
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
PROBLEMY JAKOŚCI 2012-2
VARIA
nr katalogowy: 65693
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-6
Ekologiczne opakowania z nadrukiem na podłożu metalizowanym
Svitlana Khadzhynova
Andrzej Płatek
Anna Frąc
nr katalogowy: 143843
10.15199/54.2023.6.1
folia metalizowana
laminowanie
delaminacja
opakowanie tekturowe
jakość
metallized foil
lamination
delamination
cardboard packaging
quality
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-6
Ekologiczne opakowania z nadrukiem na podłożu metalizowanym
Svitlana Khadzhynova
Andrzej Płatek
Anna Frąc
nr katalogowy: 143843
10.15199/54.2023.6.1
folia metalizowana
laminowanie
delaminacja
opakowanie tekturowe
jakość
metallized foil
lamination
delamination
cardboard packaging
quality
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-6
Ekologiczne opakowania z nadrukiem na podłożu metalizowanym
Svitlana Khadzhynova
Andrzej Płatek
Anna Frąc
nr katalogowy: 143843
10.15199/54.2023.6.1
folia metalizowana
laminowanie
delaminacja
opakowanie tekturowe
jakość
metallized foil
lamination
delamination
cardboard packaging
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 122454
10.15199/65.2019.9.5
ślad wodny
niedobór wody
przemysł mleczarski
water footprint
water shortage
dairy industry
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-2
Sekwestracja CO2 w betonie w procesie karbonatyzacji w ujęciu normy PN-EN 16757:2017-07
Hubert Witkowski
nr katalogowy: 112206
10.15199/33.2018.02.13
beton samozagęszczalny
sekwestracja CO2
FTIR
TG/DTA
proces karbonatyzacji
Self-Compacting Concrete
CO2 sequestration
FTIR
TG/DTA
carbonation process
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Mąka żarnowa odkrywana na nowo
Anna Diowksz
nr katalogowy: 115167
mąka żarnowa
otręby
zarodki
jakość pieczywa
walory prozdrowotne
stone-ground flour
bran
germ
bread quality
health-promoting properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-1
Wybrane cechy jakościowe bezglutenowego pieczywa owsianego z udziałem komponentów białkowych i transglutaminazy
Joanna Markowska
nr katalogowy: 147246
10.15199/61.2024.1.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
białko
gluten-free oat bread
transglutaminase
protein
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-6
Starożytny chleb pszenny na zakwasie
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 60026
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-3
Polityka energetyczna Niemiec i Francji w kontekście energii, ochrony środowiska i niezależności od dostaw surowców
Leszek Dawid
Żanna Stręk
Monika Mika
Urszula Ala-Karvia
nr katalogowy: 147951
10.15199/17.2024.3.2
polityka energetyczna
EU
Europejski Zielony Ład
ślad węglowy
energy policy
European Union
European Green Deal
carbon footprint
OPAKOWANIE 2012-11
Sozologia* opakowań w zarządzaniu łańcuchem dostaw
HANNA ŻAKOWSKA
MILENA NESTORUK
nr katalogowy: 72400
PROBLEMY JAKOŚCI 2012-7-8
Ocena cyklu życia oraz ślad węglowy dla opakowań
Hanna ŻAKOWSKA
Grzegorz GANCZEWSKI
nr katalogowy: 69442
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-7-8
Przetwórstwo i dystrybucja żywności w zrównoważonym rozwoju - wybrane zastosowania wskaźnika śladu węglowego
Piotr Konieczny
Jan Pikul
nr katalogowy: 61118
PROBLEMY JAKOŚCI 2016-3
Ocena zawartości źródeł odnawialnych w opakowaniach poprzez system certyfikacji
Hanna ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 97114
10.15199/47.2016.3.1
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Ślad węglowy jako ekologiczny wskaźnik dla przemysłu rolno-spożywczego
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Paweł Kuleta
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 91388
10.15199/8.2015.4-5.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Maria Różańska
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 113395
10.15199/65.2018.4.5
pieczywo bezglutenowe
technologia HHP
ekstruzja
miesienie ultradźwiękowe
gluten-free bread
HHP technology
extrusion
ultrasound mixing
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Biofortyfikacja zbóż w jod jako metoda zapobiegania jego niedoborom u ludzi
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 143486
jod
biofortyfikacja
pieczywo
żywność
produkty prozdrowotne
mikroelementy
iodine
biofortification
bread
food
health-promoting products
microelements
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie
Bogdan Achremowicz
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 110956
ziarno miłki abisyńskiej
pieczywo bezglutenowe
hydrokoloidy
polepszacze enzymatyczne
teff grain
gluten free bread
hydrocolloids
enzyme improvers
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-3
Zrównoważony rozwój a produkcja papierów higienicznych
TOMASZ GRACZYK
nr katalogowy: 125560
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-3
BioLNG – wyzwania pomiarowe w procesie produkcji i układach rozliczeniowych
Wojciech Kurek
Przemysław Kubaszewski
nr katalogowy: 142424
10.15199/17.2023.3.1
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Spektroskopia Ramana
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Raman Spectroscopy
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-3
BioLNG – wyzwania pomiarowe w procesie produkcji i układach rozliczeniowych
Wojciech Kurek
Przemysław Kubaszewski
nr katalogowy: 142424
10.15199/17.2023.3.1
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Spektroskopia Ramana
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Raman Spectroscopy
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-3
BioLNG – wyzwania pomiarowe w procesie produkcji i układach rozliczeniowych
Wojciech Kurek
Przemysław Kubaszewski
nr katalogowy: 142424
10.15199/17.2023.3.1
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Spektroskopia Ramana
TDLAS
LNG
bioLNG
MID measurement instrument directive
Raman Spectroscopy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zrównoważony rozwój opakowań do żywności
Izabela Gajlewicz
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 139173
10.15199/65.2022.8.9
zrównoważony rozwój
tworzywa sztuczne
opakowania
ekologia
biomateriały
PCR
sustainable development
polymers
packaging
ecology
biomaterials
PCR
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-4
Kierunki zmian w konsumpcji pieczywa w Unii Europejskiej Na podstawie raportu GIRA "Bread Consumption Trends in the EU" z grudnia 2015 roku
nr katalogowy: 99932
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Reusing and recycling of composite wind turbine blades. A review of current practices and prospects. Part 3**. Various proposals offered by small and middle companies
Andrzej Błędzki
Magdalena Urbaniak
Andrzej Adamcio
Marcin Sobczyk
Szymon Demski
Anna Boczkowska
Holger Seidlitz
Mathias Köhler
nr katalogowy: 147402
10.15199/62.2024.2.4
polymer composites
wind turbine blades
global recycling projects
potential development trends
practical recovery and reuse
recycled carbon fibers
kompozyty polimerowe
łopaty turbin wiatrowych
globalne projekty dotyczące recyklingu
potencjalne trendy rozwojowe
praktyczny odzysk iponowne wykorzystanie
włókna węglowe zrecyklingu
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Reusing and recycling of composite wind turbine blades. A review of current practices and prospects. Part 3**. Various proposals offered by small and middle companies
Andrzej Błędzki
Magdalena Urbaniak
Andrzej Adamcio
Marcin Sobczyk
Szymon Demski
Anna Boczkowska
Holger Seidlitz
Mathias Köhler
nr katalogowy: 147402
10.15199/62.2024.2.4
polymer composites
wind turbine blades
global recycling projects
potential development trends
practical recovery and reuse
recycled carbon fibers
kompozyty polimerowe
łopaty turbin wiatrowych
globalne projekty dotyczące recyklingu
potencjalne trendy rozwojowe
praktyczny odzysk iponowne wykorzystanie
włókna węglowe zrecyklingu
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-5
Aktywowany alkalicznie popiół lotny jako zamiennik cementu w mieszankach betonowych
Krzysztof Zieliński
Martyna Herbowska
Jacek Krawczyk
nr katalogowy: 148782
10.15199/33.2024.05.02
spoiwo geopolimerowe
zasada sodowa
szkło wodne
ślad węglowy
geopolymer binder
sodium alkali
water glass
carbon footprint
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Effect of metakaolin and zeolite as cement-reducing additives on the properties of ecological cement composites
Małgorzata Gołaszewska
Jacek Gołaszewski
nr katalogowy: 150635
10.15199/33.2024.09.03
metakaolin
zeolit
kompozyty cementowe
zamiennik cementu
metakaolin
zeolite
cementitious composites
cement replacement
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Effect of metakaolin and zeolite as cement-reducing additives on the properties of ecological cement composites
Małgorzata Gołaszewska
Jacek Gołaszewski
nr katalogowy: 150635
10.15199/33.2024.09.03
metakaolin
zeolit
kompozyty cementowe
zamiennik cementu
metakaolin
zeolite
cementitious composites
cement replacement
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-4
Technologia Carbon Engineering będzie wychwytywać dwutlenek węgla z atmosfery
Konrad Woliński
nr katalogowy: 131262
10.15199/74.2021.4.9
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2021-4
Technologia Carbon Engineering będzie wychwytywać dwutlenek węgla z atmosfery
Konrad Woliński
nr katalogowy: 131262
10.15199/74.2021.4.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych Cz. II . Właściwości reologiczne ciasta i jakość pieczywa
Grażyna Cacak-Pietrzak
MAŁGORZATA SOBCZYK
Dariusz Dziki
Krzysztof Jończyk
nr katalogowy: 108630
mąka pasażowa
wodochłonność
właściwości reologiczne
jakość pieczywa
flour from different grinding stages
water absorption
rheological properties
bread quality
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Opakowania produktów spożywczych w kontekście zrównoważonego rozwoju
Janina Leks‑
Stępień
nr katalogowy: 116263
OPAKOWANIE 2012-9e
Bioplastics from renewable resources - next generation packaging materials
HANNA ŻAKOWSKA
GRZEGORZ GANCZEWSKI
nr katalogowy: 71173
PROBLEMY JAKOŚCI 2012-7-8
Środowiskowa ocena cyklu życia (LCA) oraz ślad węglowy (CFP)
Anna LEWANDOWSKA
Przemysław KURCZEWSKI
nr katalogowy: 69445
OPAKOWANIE 2015-10
Bioplastics for packaging applications
HANNA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 94394
10.15199/42.2015.10.3
OPAKOWANIE 2015-8
Bioplastics for packaging applications
HANNA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 94316
10.15199/42.2015.10.3
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-4
Z kraju i ze świata
nr katalogowy: 142858
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Album "Malarska opowieść o polskim chlebie". Spotkanie retrospektywne
nr katalogowy: 124142
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH