Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
Badania śladu węglowego produkcji pieczywa
Research on the carbon footprint of bread production
10.15199/61.2024.1.5
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 147245
10.15199/61.2024.1.5
Streszczenie
W artykule ukazano kluczową rolę analizy śladu węglowego w sektorze rolno-spożywczym jako istotnego kroku w dążeniu do zrównoważonej produkcji żywności. Scharakteryzowano wytwarzanie pieczywa w Polsce oraz procesy technologiczne jego produkcji. Na podstawie literatury dokonano bieżącej analizy śladu węglowego produkcji pieczywa na świecie. W ramach prac badawczych przeanalizowano cykl wytwarzania pieczywa i opisano etapy jednostkowe w polskiej piekarni. Wyznaczono ślad węglowy produkcji pieczywa w zakładzie w odniesieniu do masy jednostkowej, który wynosił średnio 0,37 kg CO2eq/kg. Największa emisja gazów cieplarnianych (GHG) wynika z wykorzystania energii elektrycznej. Analiza śladu węglowego firmy dostarcza wiarygodnych danych dotyczących emisji GHG związanych z procesem produkcji żywności. Konieczność redukcji tych emisji to dążenie dla zrównoważonej produkcji w obliczu globalnych wyzwań związanych ze zmianami klimatu.
Abstract
The article shows the key role of carbon footprint analysis in the agri-food sector as an important step in the sustainable food production. The bread industry in Poland and the technological processes were characterized. Based on the literature, a current analysis of the carbon footprint of bread production in the world was made. The research work analyzed the cycle of bread manufacturing and described the unit stages in a Polish bakery. The carbon footprint of bakery production at the plant was determined in terms of unit weight, which averaged 0.37 kg CO2eq/kg. The largest greenhouse gas (GHG) emissions result from the use of electricity. The company’s carbon footprint analysis provides reliable data on GHG emissions related to the food production process. The need to reduce these emissions is an effort for sustainable production in the face of global climate change
Słowa kluczowe
ślad węglowy pieczywa
GHG
emisja gazów cieplarnianych
przemysł piekarski
Keywords
bread carbon footprint
GHG
greenhouse gas emissions
bakery industry
Bibliografia
[1] Carbon Trust (2014). Improving the efficiency of bakery ovens. https://c2e2. unepdtu.org/wp-content/uploads/ sites/3/2016/03/cts402-improving-efficiency-of-bakery-ovens-0.pdf [2] Climate Change 2001: The Scientific Basis [on-line]. Intergovernmental Panel on Climate Change, 2001. [3] Espinoza-Orias N., H. Stichnothe, A. Azapagic. 2011. The carbon footprint of bread. Int. J. Life Cycle Assess, 16, 351–365. https://link.springer.com/article/10.1007/ s11367-011-0271-0 [4] Główny Urząd Statystyczny. Produkcja wyrobów przemysłowych w latach 2017– 2021, GUS, 2022, Warszawa. [5] Goucher L., R. Bruce, D. Cameron, S.C. Lenny Koh, P. Horton. 2017. The environmental impact of fertilizer embodied in a wheat-to-bread supply chain. Nature Plants 3, article number 17012. [6] ISO 14044, 2009. Environmental management, Life cycle assessment – Requirements and Guidelines. [7] Jensen J. K., J.S. Arlbjørn. 2014. Product carbon footprint of rye bread. Journal of Cleaner Production, Volume 82, 2014, Pages 45-57, ISSN 0959-6526, https://doi. org/10.1016/j.jclepro.2014.06.061. [8] KOBiZE (2022). Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami – Wartości opałowe (WO) i wskaźniki emisji CO2 (WE) w roku 2021 do raportowania w ramach Wspólnotowego Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji, Warszawa. [9] Tucker G., C. Foster, J. Wiltshire. 2010. Life cycle analysis and carbon footprinting with respect to sustainability in the agrifood sector. CAB Direct. www.cabdirect. org/cabdirect/abstract/20103223638 [10] The Greenhous Gas Protocol (2004). https://ghgprotocol.org/sites/default/ files/standards/ghg-protocol-revised.pdf [11] Wiltshire J., G. Tucker, A. Fendler. 2008. Carbon footprint of British food production. www.researchgate.net/publication/296165915. [12] Wróbel-Jędrzejewska M., E. Włodarczyk. 2023. Ślad węglowy – istotny parametr zrównoważonego rozwoju w branży zbożowo-młynarskiej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5, 32-36. [13] https://bakingbiscuit.com/strategies-toimprove-sustainability-credentials-inbakery/ [14] https://foodfakty.pl/who-opracowalonowe-narzedzie-do-oceny-wplywu-dietyna-zdrowie-i-srodowisko [15] https://www.gov.uk/government/publications/greenhouse-gas-reporting-conversion-factors-2023
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-1 , nr katalogowy 147245
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH