Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Greenhouse Gas Emissions in The Production of Frozen Agri-Food Products
10.15199/65.2022.8.4
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
Streszczenie
Scharakteryzowano wpływ produkcji żywności na środowisko i zmiany klimatyczne. Przeanalizowano produkcję pasty owocowej i mrożonych warzyw. określono zakres pomiarowy emisji. Zgromadzone dane, przy współpracy z zakładami produkcyjnymi (Zakład Doświadczalny IBPRS-PIB Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa oraz Unifreeze Sp z o.o.) poddano analizie. W oparciu o technologie produkcji, przeanalizowano bilans masowy składników w nich wykorzystanych. Opracowano metodę liczenia śladu węglowego i wyznaczono jego wartość dla całkowitej produkcji zakładów, w oparciu o emisję bezpośrednią i pośrednią (globalna wartość CF wyliczona dla zakładu). Wykonano jej rozdział pomiędzy poszczególne produkty, proporcjonalnie do wielkości produkcji. Wyliczona wielkość wskaźnika CF dla produkcji pasty truskawkowej wynosiła 2,47 kg CO2/kg produktu. Ślad węglowy produkcji warzyw mrożonych w zakładzie Unifreeze wynosił od ok. 0,42 do 1,09 kg CO2/kg produktu.
Abstract
The impact of food production on the environment and climate change was characterized. The production of fruit paste and frozen vegetables was analyzed. The range of emission measurement has been defined. The collected data was analyzed, in cooperation with production plants (The Department of Refrigeration Technology and Technique IBPRS-PIB in Lodz and Unifreeze sp z o.o.). Based on the production technologies, the mass balance of components used in them was analyzed. A method for calculating the carbon footprint was developed and its value was determined for the total production of plants, based on direct and indirect emissions (global CF value calculated for the facilities). Its distribution among individual products was performed, in proportion to the production volume. The calculated CF value for strawberry paste production was 2.47 kg CO2/kg product. The carbon footprint of frozen vegetable production at Unifreeze ranged from approximately 0.42 to 1.09 kg CO2/kg product.
Słowa kluczowe
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
Keywords
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
Bibliografia
[1] Aleksandrowicz Ł., R. Green, E.J.M. Joy, P. Smith, A. Haines 2016. „The impacts of dietary change on greenhouse gas emissions, land use, water use, and health: a systematic review”. Plos One 3 : 1-16. Doi: 10.1371/journal.pone.0165797. [2] Behrens P., J.C. Kiefte-de Jong, Th. Bosker, J.F.D. Rodrigues, A. Koning, A. Tukker. 2017. „Evaluating the environmental impacts of dietary recommendations”. PNAS 114 (51) : 13412-13417. Doi: 10.1530/ ey.15.14.7. [3] Cerutti A.K., S. Contu, F. Ardente, D. Donno, G.L. Beccaro. 2016. „Carbon footprint in green public procurement: policy evaluation from a case study in the food sector”. Food Policy 58 : 82-93. Doi: 10.1016/j. foodpol.2015.12.001. [4] Clark M., D. Tilman. 2017. „Comparative analysis of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency, and food choice”. Environmental Research Letters 12 : 064016. Doi: 10.1088/1748-9326/aa6cd5. [5] Garnett T. 2008. „Cooking up a storm – Food, greenhouse gas emissions and our changing climate”. UK: Food Climate Research Network, University of Surrey. [6] KOBiZE. 2020. „Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami – Wartości opałowe (WO) i wskaźniki emisji CO2 (WE) w roku 2017 do raportowania w ramach Wspólnotowego Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji”. Warszawa. [7] Konieczny P., E. Mroczek, M. Kucharska. 2013. „Ślad węglowy w zrównoważonym łańcuchu żywnościowym i jego znaczenie dla konsumenta żywności”. Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (29) : 51-64. [8] Łaba S., B. Bilska, M. Tomaszewska, R. Łaba, K. Szczepański, A. Tul-Krzyszczuk, M. Kosicka-Gębska, D. Kołożyn-Krajewska. 2020.„Próba oszacowania start i marnotrawstwa żywności w Polsce”. Gospodarka 74 :10-18. [9] Mansour F., V. Jejcic. 2017.„A model calculation of the carbon footprint of agricultural products: The case of Slovenia”. Energy 136 : 7-15. Doi: 10.1016/j.energy.2016.10.099. [10] Montzka S.A., E.J. Dlugokencky, J.H. Butler. 2011. „Non-CO2 greenhouse gases and climate change”. Nature 476 : 46-50. Doi: 10.1038/nature10322. [11] Pandey D., M. Agrawal. 2017. „Carbon Footprint estimation in the agriculture sector”. EcoProduction. Singapore : Springer. doi: 10.1007/978-981-4560-41-2_2. [12] Pas 2050.„2008: guide to pas 2050 How to assess the carbon footprint of goods and services”. London : British standards. [13] Pekka Kinnunen P., J.H.A. Guillaume, M. Taka, P. D’odorico, S. Siebert, Puma M.J., Jalava M., Kummu M. 2020. „Local food crop production can fulfil demand for less than one-third of the population”. Nature Food 1 : 229-237. Doi :10.1038/s43016-020-0060-7. [14] Poore J., Nemecek Th. 2018.„Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers”. Science 360 : 987-992. [15] Projekt planu strategicznego dla Wspólnej polityki rolnej na lata 2023-2027. [16] Projekt pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”(w skrócie PROM), 2020. [17] Technical specification ISO/TS 14067. 2013. „Greenhouse gases – Carbon footprint of products – requirements and guidelines for quantification and communication”. [18] Wojdalski J., J. Grochowicz, B. Dróżdż, K. Bartoszewska, P. Zdanowska, A. Kupczyk, A. Ekielski, I. Florczak, A. Hasny, G. Wójcik. 2015. „Energy efficiency of a confectionery plant – Case study”. Journal of Food Engineering 146 : 182-191. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2014.08.019.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-8 , nr katalogowy 139164
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH