Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1-2
Zawsze świeże i pachnące
Always fresh and fragrant
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112122
Streszczenie
W artykule omówiono możliwości wykorzystania mrożenia w piekarstwie. Pieczywo zamraża się do temperatury -30oC, a następnie przechowuje go w temperaturze –15÷-20oC. Mrożenie powoduje wydłużenie terminu przydatności pieczywa do spożycia. Ponadto zapobiega procesowi czerstwienia pieczywa. Mrożone pieczywo należy do żywności wygodnej. Do mrożenia przeznacza się pieczywo pszenne, mieszane i żytnie oraz inne gatunki pieczywa, także wypieczone z dodatkami typu ziarna, nasiona, suszone owoce. Zamrożone pieczywo można przechowywać w warunkach chłodniczych przez okres do 12 miesięcy, bez pogorszenia cech jakościowych. Zamrażalnicze przechowywanie pieczywa nie ma wpływu na właściwości pieczywa. Po rozmrożeniu przypomina ono pieczywo świeże. Mrożenie jest wykorzystywane najczęściej do produkcji pieczywa z odroczonego wypieku. Technologia ta polega na oddzieleniu w czasie procesu wytwarzania i rozrostu ciasta od finalnego wypieku. W zależności od zastosowanej metody odroczonego wypieku uzyskuje się półprodukty w postaci zamrożonego, niewyrośniętego ciasta, które odmraża się, poddaje rozrostowi i wypieka, bądź półprodukty w formie zamrożonych kęsów ciasta, poddane rozrostowi i częściowo podpieczone, które rozmraża się i dopieka. Stosowanie pieczywa sporządzonego metodą odroczonego wypieku jest popularne w gastronomii oraz w sklepach.
Abstract
In the article were discussed the possibilities of using the freezing in the bakery. Bread is frozen to a temperature -30°C, and then is stored at a temperature -15÷-20oC. Freezing causes extending shelf life of bread. In addition, it prevents staling process of bread. Frozen bakery products belong to convenient food. For freezing can be used wheat, wheat-rye and rye bread and other types of bread also baked with additives like grains, seeds and dried fruits. Frozen bread can be keep for up to 12 months, without deterioration of quality characteristics. Freezing bread storage has no effect on the properties of the bread. After thawing the bread recalls the fresh one. Freezing is the most often used for the production of breads from postponed baking method. This technology relies on the separation in time the manufacturing process the dough and it increasing from the final baking. Semi-finished products of postpooned baking depend of used production metod. It can have the form of frozen, unleavened dough, which has to be defroste, rise and bake. Semi-finished products can have also the form of leavended dough, partly baked and frozen, which has to be thaw and bake. The use of bread made by postpointed baking method is popular in gastronomy and in the stores.
Słowa kluczowe
mrożenie
pieczywo
jakość
odroczony wypiek
gastronomia
Keywords
freezing
bread
quality
postponed baking method
gastronomy
Bibliografia
[1] Biller Elżbieta. 2005. "Technologia żywności wybrane zagadnienia". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [2] Fik Mirosław, R. Macura. 2001. "Quality changes during frozen storage and thawing of mixed bread." Nahrung 45 (2): 138-142. [3] Fik Mirosław. 2004. "Czerstwienie pieczywa i sposoby przedłużania jego świeżości." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 389 (2) 5-22. [4] Krala Lucjan, A. Kułagowska. 2002. "Wpływ temperatury zamrażalniczego przechowywania na jakość pieczywa uszlachetnionego ziarnami zbóż." Chłodnictwo 37 (11): 36-39 [5] Kułagowska Anna. 2002. "Zamrażalnicze przechowywanie opakowanego pieczywa krojonego." Przemysł Spożywczy 56 (1): 25-27. [6] Pałacha Zbigniew, M. Nowosielska, P. Mach. 2015. "Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości reologiczne bułek pszennych." Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 29-33. [7] Postolski Jacek. 2002. "Nowoczesne technologie zamrażania pieczywa i wyrobów cukierniczych." Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 2: 47-53. [8] Sobczyk Małgorzata, A. Malon. 2009. "Wpływ czasu zapiekania na jakość bułek kajzerek w technologii odroczonego wypieku" Nauka. Przyroda. Technologie 147 (3-4): 1-10. [9] Sobczyk Małgorzata. 2006. "Wpływ mrożenia międzyproduktów piekarskich na jakość gotowego wyrobu." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Suplement 13 (2): 314-324. [10] Sobczyk Małgorzata. 2009. "Ocena jakości pieczywa pszennego otrzymanego metodą odroczonego wypieku". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 37-40. [11] Szwajkajzer Maurycy. 2017. "Aspekty schładzania i mrożenia pieczywa w procesie produkcyjnym-technologia i ekonomia." Chłodnictwo i Klimatyzacja 3: 66-69. [12] Świderski Franciszek (red.). 2003. "Żywność wygodna i żywność funkcjonalna". Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112122 "Zawsze świeże i pachnące ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH