Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Ślad środowiskowy technologii spożywczej
The Environmental Footprint of Food Technology
10.15199/64.2019.4.4
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 119741
10.15199/64.2019.4.4
Streszczenie
Scharakteryzowano ślad środowiskowy jako główny wskaźnik oceny wpływu technologii spożywczej na środowisko naturalne. Omówiono potrzebę wyznaczania śladu węglowego i śladu wodnego produktów rolno-spożywczych. Przedstawiono metodologię oceny emisji gazów cieplarnianych generowanych przez przykładową technologię spożywczą wyznaczając doświadczalnie ślad węglowy.
Abstract
The environmental footprint as the main indicators of the environmental impact assessment was characterized in this paper. The need to determination of carbon footprint and water footprint of agri-food products are discussed. The methodology for assessing greenhouse gas emissions generated by the exemplary food technology was determined by experimentally determining the carbon footprint.
Słowa kluczowe
ślad środowiskowy
ślad węglowy
ślad wodny
technologia spożywcza
Keywords
environmental footprint
carbon footprint
water footprint
food technology
Bibliografia
[1] Aichele R., G. Felbermayr. 2012. "Kyoto and the carbon footprint of nations". Journal of Environmental Economics and Management 63 (3), 336. [2] Aung M.M., J. Chang. 2014. "Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives". Food Control 39, 172. [3] Coulomb D. 2008. "Refrigeration and cold chain serving the global food industry and creating a better future: two key IIR challenges for improved health and environment". Trends in Food Science and Technology 19, 413. [4] Evans J.A., A.M. Foster, J.-M. Huet, L. Reinholdt, K. Fikiin, C. Zilio, M. Houska, A. Landfeld, C. Bond, M. Scheurs, T.W.M Van Sambeeck. 2014. "Specific energy consumption values for various refrigerated food cold stores". Energy Building 74, 141. [5] Fang K., R. Heijungs, G.R. De Snoo. 2014. "Theoretical exploration for the combination of the ecological, energy, carbon, and water footprints: Overview of a footprint family". Ecological Indicators 36, 508. [6] Flick D., H.M. Hoang, G. Alvarez, O. Laguerre. 2012. "Combined deterministic and stochastic approaches for modelling the evolution of food products along the cold chain. Part I: Methodology". International Journal of Refrigeration 35, 907. [7] Hartikainen H., T. Roininen, J.M. Katajajuuri, H. Pulkkinen. 2014. "Finnish consumer perceptions of carbon footprints and carbon labelling of food products". Journal of Cleaner Production 73, 285. [8] James S.J., C. James. 2010. "The food cold-chain and climate change". Food Research International 43, 1944. [9] Laguerre O., H.M. Hoang, D. Flick. 2013. "Experimental investigation and modelling in the food cold chain: Thermal and quality evolution". Trends in Food Science & Technology 29 (2), 87. [10] Larsena H., C. Sollia, J. Pettersena. 2012. "Supply chain management how can we reduce our energy/climate footprint?" Energy Procedia 20, 354. [11] Miraglia M., H.J.P. Marvin, G.A. Kleter, P. Battilani, C. Brera, E. Coni. 2009. "Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe". Food and Chemical Toxicology 47, 1009. [12] Norma ISO 14064 - Gazy cieplarniane - Część 1: Specyfikacja i wytyczne kwantyfikowania oraz raportowania emisji pochłaniania gazów cieplarnianych. [13] Ozawa-Meida L., P. Brockway, K. Letten, J. Davies, P. Fleming. 2013. "Measuring carbon performance in a UK University through a consumption-based carbon footprint". Journal of Cleaner Production 56, 185. [14] Padgett J.P., A.C. Steinemann, J.H. Clarke, M.P. Vandenbergh. 2008. "A comparison of carbon calculators. Environ". Environmental Impact Assessment Review 28, 106. [15] Rees W.E. 2002. "Footprint: our impact on Earth is getting heavier". Nature 420, 267. [16] Sundarakani B., R. De Souza, M. Goh, S.M. Wagner, S. Manikandan. 2010. "Modeling carbon footprints across the supply chain". International Journal of Production Economics 128 (1) : 43. [17] Wasilewski M. 2006. "Methodology for carbon footprint calculation. Introduction to methodology for carbon footprint calculation". Ministry of Economy and CSRinfo 6. [18] Weidema B.P. 2008. "Carbon footprint - A catalyst for life cycle assessment". Journal of Industrial Ecology 12 (1) : 3. [19] Wiedmann T. 2009. "A first empirical comparison of energy footprints embodied in trade - MRIO versus PLUM". Ecological Economics 68, 1975. [20] Wiedmann T., J. Minx. 2008. "A definition of ‘carbon footprint’". in: Pertsova C.C. Ecological Economics Research Trends. Nova Science Publishers, Hauppauge, NY, USA.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119741 "Ślad środowiskowy technol..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH