Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Ślad węglowy – istotny parametr zrównoważonego rozwoju w branży zbożowo-młynarskiej
Carbon footprint – essential sustainability parameter for the grain and milling industry
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 145406
Streszczenie
W artykule przedstawiono znaczenie analiz śladu węglowego dla przemysłu rolno-spożywczego jako ważny krok w kierunku zrównoważonej produkcji żywności i ochrony środowiska. Analiza śladu węglowego umożliwia przedsiębiorstwom monitorowanie i redukcję emisji gazów cieplarnianych (GHG) związanych z produkcją żywności. Dzięki temu można dążyć do bardziej zrównoważonej produkcji rolno-spożywczej, co ma kluczowe znaczenie w kontekście globalnych wyzwań związanych ze zmianami klimatu. Omówiono dyrektywę CSRD, która nakłada na firmy obowiązek raportowania informacji dotyczących zrównoważonego rozwoju, w tym śladu węglowego. To oznacza, że firmy będą musiały dostarczać dokładne dane na temat swojego wpływu na środowisko, co zwiększa przejrzystość i odpowiedzialność przedsiębiorstw. Podkreślono znaczenie publikowania i porównywanie wyników śladu węglowego między różnymi firmami w branży. Pozwala to na identyfikację liderów w dziedzinie zrównoważonej produkcji i stymuluje konkurencję w kierunku obniżania emisji gazów cieplarnianych z przemysłu rolno-spożywczego.
Abstract
The importance of carbon footprint analyses for the agri-food industry as an important step toward sustainable food production and environmental protection was presented in this paper. Carbon footprint analysis enables companies to monitor and reduce greenhouse gas emissions (GHG) associated with food production. This allows them to move toward more sustainable agri-food production, which is crucial in the context of the global challenges of climate change. The CSRD, which requires companies to report sustainability information, including their carbon footprint, was discussed. This means that companies will have to provide accurate data on their environmental impact, which increases transparency and accountability for companies. Comparing carbon footprint results between different companies in the industry identifies leaders in sustainable production and stimulates competition to reduce emissions. The importance of publishing and comparing carbon footprint results between different companies in the industry was highlighted. This allows for the identification of leaders in sustainable production and stimulates competition toward reducing greenhouse gas emissions from the agri-food industry
Słowa kluczowe
ślad węglowy
dyrektywa CSRD
przemysł rolno-spożywczy
emisja GHG
Keywords
carbon footprint
CSRD
agri-food industry
GHG emissions
Bibliografia
[1] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 14 grudnia 2022 r. (Dz. U. 2022 r. poz. 2464) w sprawie zmiany rozporządzenia (UE) nr 537/2014, dyrektywy 2004/109/ WE, dyrektywy 2006/43/WE oraz dyrektywy 2013/34/UE w odniesieniu do sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju. [2] Główny Urząd Statystyczny. Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2019 r. Warszawa, 2020. [3] ISO 14064 – Gazy cieplarniane – Część 1: Specyfikacja i wytyczne kwantyfikowania oraz raportowania emisji pochłaniania gazów cieplarnianych. [4] Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów „Europejski Zielony Ład” (11.12.2019) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ TXT/?uri=CELEX%3A52019DC0640 [5] Krajowy plan na rzecz energii i klimatu na lata 2021-2030 https://www.gov.pl/ web/klimat/krajowy-plan-na-rzecz-energii-i-klimatu [6] Luo D., G. Xu, J. Luo, X. Cui, S. Shang, H. Qian. 2022. Integrated Carbon Footprint and Economic Performance of Five Types of Dominant Cropping Systems in China’s Semiarid Zone. Sustainability, 14, 5844. https://doi.org/ 10.3390/su14105844 [7] Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej (PSWPR 2023-2027-projekt) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/planstrategiczny-dla-wspolnej-polityki-rolnejna-lata-2023-27 [8] Sala S., V. Castellani. 2019. The consumer footprint: Monitoring sustainable development goal 12 with process-based life cycle assessment. Journal of Cleaner Production, 240, 118050. [9] Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F) https://www.gov.pl/web/wprpo2020/strategia-od-pola-do-stolu [10] Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030 (SZRWRiR 2030) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ strategia-zrownowazonego-rozwoju-wsirolnictwa-i-rybactwa-2030 [11] Strategia na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.) https://www.gov.pl/web/ia/strategia-narzecz-odpowiedzialnego-rozwoju-doroku-2020-z-perspektywa-do-2030-r--sor [12] Wróbel-Jędrzejewska M., E. Polak. 2022. Determination of carbon footprint in the processing of frozen vegetables using an online energy measurement system. Journal of Food Engineering, 322, 110974. [13] Wróbel-Jędrzejewska M., E. Polak. 2023. Carbon Footprint Analysis of Ice Cream Production. Sustainability, 15, 6887. [14] Wróbel-Jędrzejewska M., P. Kuleta, U. Stęplewska, Ł. Przybysz, E. Polak. 2016. Carbon Footprint of Fruit Paste Technology. Polish Journal of Environmental Studies, 25, 1. [15] Wróbel-Jędrzejewska M., J. Markowska, A. Bieńczak, P. Woźniak, Ł. Ignasiak, E. Polak, K. Kozłowicz, R. Różyło. 2021. Carbon Footprint in Vegeburger Production Technology Using a Prototype Forming and Breading Device. Sustainability, 13 (16), 9093. [16] Wróbel-Jędrzejewska M., E. Włodarczyk, E. Polak. 2022. Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 3, 30-35.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 145406
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH