Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Technologia odroczonego wypieku pieczywa
Technology of postponed bread baking
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksandra Rakocka
nr katalogowy: 136191
Streszczenie
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, dostarczającym organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jako produkt nietrwały, podczas przechowywania ulega niekorzystnym zmianom chemicznym, w tym enzymatycznym i mikrobiologicznym, oraz zmianom fizyko-chemicznym, określanym jako czerstwienie. Coraz więcej placówek handlowych i punktów gastronomicznych ma w swojej ofercie handlowej pieczywo uzyskane metodą tzw. odroczonego wypieku, które w krótkim czasie od zakończenia procesu wypieku trafia do klientów. W sprzedaży są dostępne także częściowo wypieczone produkty piekarskie z przeznaczeniem do domowego odpieku. W artykule omówiono różne warianty metody odroczonego wypieku na przykładzie pieczywa pszennego, przedstawiono wymagania surowcowe oraz wady i zalety tej metody produkcji pieczywa.
Abstract
Bread is one of the basic food products, providing the body with many valuable nutrients. As a perishable product, during storage it undergoes unfavourable chemical changes, including enzymatic and microbiological ones, and physico-chemical changes, defined as staling. More and more commercial establishments and food court have, on their commercial offer bread obtained using the method so-called postponed baking, which is delivered to customers shortly after the end of the baking process. Partly baked bakery products for home baking are also available for sale. The article discusses various variants of the postponed baking method on the example of wheat bread, presents the raw material requirements as well as advantages and disadvantages of this method of bread production.
Słowa kluczowe
pieczywo
odroczony wypiek
wymagania surowcowe
zalety
wady
Keywords
bread
postponed baking
raw material requirements
advantages
disadvantages
Bibliografia
Almeida e.L., C.J. Steel, y.K. Chang. 2016. Par-baked bread technology: formulation and proces studies to improve quality. Critical Reviers in Food Science and Nutri- tion, 56, 70-81. Ambroziak Z. 1988. Piekarstwo i ciastkarst- wo. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. Anon M. C., A. Le Bail, A.e. Leon. 2006. freezing bread dough. In: handbook of food science and engineering. Volume 3. (ed. by y. h. hui). CRC Press, USA, 117, 1-8. Brümmer J.-M. 2014. Technologia odro- czonego rozrostu a wypiek chleba i drob- nego pieczywa z ciast prowadzonych na drożdżach. W: Odroczony rozrost. Techno- logia w piekarni (red. h. huber). Wydaw- nictwo Naukowe PWN, Warszawa, 19-42. Borowska A., B. Kowrygo. 2013. Innowa- cyjność produktowa na przykładzie sek- tora piekarskiego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 33-38. Carr L.G., C.C. Tadini. 2003. Influence of yeast and vegetable shortening on phys- ical and textural parameters of frozen part baked french bread. LWT – Food Science and Technology, 36(6), 609-614. Czerwińska D. 2018. Zawsze świeże i pach- nące. Przegląd Gastronomiczny, 72(01-02), 7-9. Devos f., C. Wirtz. 2015. Przebieg procesu produkcji dla głęboko mrożonych wyga- rowanych kęsów ciasta – projekt „Quick Step” firmy Puratos. W: Chłodnictwo. Technologia w piekarni (red. K. Lösche). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 193-202. fik M. 2004. Czerstwienie pieczywa i spo- soby przedłużania jego świeżości. żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(39), 5-22 fik M., K. Surówka 2002. effect of prebak- ing and frozen storage on the sensory quality and instrumental texture of bread. Journal of the Science of Food Agriculture, 82(11), 1268-1275. Goryńska-Goldmann e. 2009. Demograph- ic changes and consumers behaviours the bread market. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4(14), 59-69. Gruda Z., J. Postolski. 1998. Zamrażanie żywności. Wydawnictwa Naukowo-Tech- niczne, Warszawa, 340-345. Internet 1: https://stat.gov.pl/files/gfx/ portalinformacyjny/pl/defaultaktual nosci/5486/ 3/19/1/sytuacja_gospodarstw_ domowych_w_2019_r._w_swietle_wynikow_ badania_budzetow_gospodarstw_domo wych.pdf, dostęp w dniu 6.12.2021. Internet 2: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/ pokaz/Pieczywo-mrozone-wokol-kontro wersji-i-nieuczciwych-praktyk- rynkowych-1211.html#!pp[gallery- 1211]/0/, dostęp w dniu 9.12.2021. Internet 3: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/ pokaz/Najstarsza-metoda-odroczonego- -wypieku-pieczywa-3524.html, dostęp w dniu 9.12.2021. Internet 4: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/ pokaz/Wypiek-pieczywa-ze-spowolniona- fermentacja-ciasta-w-masie-cz-I-3478. html, dostęp 10.12.2021. Internet 5: http://www.portalspozywczy. pl/zboza/wiadomosci/pieczywo-do-tzw- wypieku-i-rzemieslnicze-sprawdzone- przez-iziz,181634_1.html, dostęp 10.12.2021. Internet 6: https://www.dlahandlu.pl/de- tal-hurt/wiadomosci/rosnie-sprzedaz-pie- czywa-mrozonego-do-wypieku,97624. html, dostęp 15.12.2021. Jędrzejczyk h., M. hoffmann 2006. Charak- terystyka wybranych metod przedłużania świeżości i trwałości pieczywa. Postępy Tech- niki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 54-57. Karaoglu M.M. 2015. Part-baked product. In: Minimally processed foods. Technol- ogies for safety, quality and convenience (ed. M.W. Siddiqui, M.S. Rahman). food engineering Series, Springer, Cham hei- delberg New york Dordrecht London, 151-172. Karaoglu M.M., h.G. Kotancilar 2006. effect of partial baking, storage and rebaking process on the quality of white pan bread. International Journal of Food Science and Technology, 41, 108-114. Kopeć A., A. Bać, K. flis. 2018: Wpływ sposobu realizacji wypieku końcowego na jakość pieczywa uzyskanego metodą odroczonego wypieku z kęsów zapieczo- nych. Inżynieria Przetwórstwa Spożywcze- go, 1/4(25), 15-20. Le-Bail A., J.y. Monteau, f. Mangerie, T. Lu- cas, A. Chargelegue, y. Reverdy. 2005. Impact of selected proces parameters on crust flaking od frozen partly baked bread. Journal of Food Engineering, 69, 503-509. Le-Bail A., C. Nicolitch, C. Vuillod 2010. fermented frozen dough: Impact of pre- fermentation time and of freezing rate for a pre-fermented frozen dough on final volume of the bread. Food and Bioprocess Technology, 3, 197-203. [25] łaba S., e. Goryńska-Goldmann. 2020. Po- radnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko-cukierniczej. Wydawnictwo In- stytutu Ochrony Środowiska – Państwowe- go Instytutu Badawczego, Warszawa, s. 21. [26] Mart M., e. Słowik. 2013a. Odroczony wy- piek pieczywa. Cz. I. Pieczywo zapiekane. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 61(04), 18-24. [27] Mart M., e. Słowik. 2013b. Odroczony wy- piek pieczywa. Cz. II. Metoda odroczonego rozrostu. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 61(05), 22-24. [28] Mikulec A., S. Kowalski, M. łukasiewicz. 2018. The impact of postponed bread bak- ing technology on the quality properties of Kaiser rolls and in vitro starch digest- ibility. Journal of Food Process Engineering, 41(2), 1-9. [29] Muhardina V. 2015. A reviev: An innovation in bread making proces by implement- ing freezing treatment to produce frozen dough. Journal Teknologi dan Industri Per- tanian Indonesia, 7(1), 24-30. [30] Musiałowski y., h. Piesiewicz, M. Mart. 2004. Spowalnianie i odraczanie fermenta- cji ciasta. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 52(5), 22-24. [31] Ribotta P.D., A.e. Leon, M.C. Anon. 2006. frozen dought. In: Bakery products: Sci- ence and technology (ed. y.h. hui). Black- well Puiblishing, USA, 381-390. [32] Rosell C. M. 2011. The science of doughs and bread quality. In: flour and breads and their fortification in health and disease prevention (ed. by V. Preedy, R. Watson, V. Patel). Academic Press, USA, 3-14. [33] Rosell C. M., M. Gómez. 2007. frozen dough and partially baked bread: An update. Food Reviews International, 23(3), 303-3019. [34] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez lu- dzi (Dz. U. 2017 poz. 2294). [35] Rudnicka A., M. Słowik, K.K. hozyasz. 2017. Pieczywo z odroczonego wypieku. Bada- nie dostępności i składu. Pediatria Polska, 92(2), 156-163. [36] Suas M. 2008: Bread. In: Advanced bread and pastry: A professional approach (ed. M. Suas). Delmar Cengage Learning, 51-304. [37] Słowik e. 2011. Technologia odroczone- go wypieku. Cenne szkolenie w firmie Uniferm. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 59(10), 24-25. [38] Sobczyk M. 2006. Wpływ mrożenia mię- dzyproduktów piekarskich na jakość goto- wego wyrobu. Żywność. Nauka. Technolo- gia. Jakość, 2(47), 314-324. [39] Sobczyk M. 2009. Ocena jakości pieczywa pszennego otrzymanego metodą odro- czonego wypieku. Postępy Techniki Prze- twórstwa Spożywczego, nr 1, 37-40. [40] Sobczyk M. 2010. Wpływ czasu rozrostu końcowego na jakość bułek pszennych otrzymanych metodą odroczonego wy- pieku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spo- żywczego, nr 2, 25-29. [41] Sobczyk M., A. Malon. 2009. Wpływ czasu zapiekania na jakość bułek kajzerek w tech- nologii odroczonego wypieku. Nauka Przy- roda Technologie, tom 3, zeszyt 4, 1-11. [42] Sobczyk M., A. Malon. 2011. Wpływ cza- su zapiekania na jakość bułek kajzerek w technologii odroczonego wypieku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywcze- go, nr 2, 19-23. [43] Wyka J., K. Lipiec, D. Mazurek, J. Budynko. 2015. Wartość energetyczna pieczywa i jej zmiany w trakcie przechowywania. Bro- matologia i Chemia Toksykologiczna, 48, 19-24. [44] Varmola e., D. Bedade, S. Deshaware, h. Oja- mo, M. el haj Assad, S. Shamekh. 2019. evaluation of baking conditions for frozen doughs. Journal of Food Measurement and Characterization, 13(4), 3307-3317. [45] żakowska-Biemans S., M. Sajdakowska, M. Jeżewska-Zychowicz. 2018. Konsumen- ci wobec zmian na rynku pieczywa: ich zróżnicowanie i uwarunkowania wyboru. Handel Wewnętrzny, 3(374), 424-437.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136191
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH