Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
System opomiarowania jako narzędzie do wyznaczania śladu węglowego produkcji na przykładzie mrożonej cebuli
Measurement system as a tool for determining the carbon footprint of production using frozen onions as an example
10.15199/64.2023.4.4
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 144733
10.15199/64.2023.4.4
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące wyznaczenia rzeczywistego śladu węglowego (CF) produkcji mrożonych warzyw na podstawie opracowanego systemu opomiarowania zużycia energii elektrycznej w zakładzie przemysłowym. Po przeanalizowaniu wpływu zakładu produkcyjnego na emisje gazów cieplarnianych określono emisje pośrednie i bezpośrednie związane z produkcją mrożonych warzyw. Na podstawie analiz technologii wytwarzania w zakładzie zaproponowano metodologię wyznaczania śladu węglowego produktów rolno-spożywczych. Przyjęto założenia i opracowano system opomiarowania linii produkcyjnych wraz z rejestracją danych produkcyjnych i transportowych. Utworzono bazę danych rejestrującą pobór energii elektrycznej wraz z rejestracją danych produkcyjnych i uzyskano możliwość obliczania śladu węglowego cząstkowego i całkowitego. Dodatkowo opracowano system wizualizacji danych, czyli system raportowania. Uniwersalność systemu opomiarowania zakładu produkcyjnego wynika z możliwości wprowadzenia pewnych modyfikacji do niego i dostosowania go do innych linii technologicznych w przemyśle rolno-spożywczym w celu wyznaczania rzeczywistego CF oraz podejmowania działań w kierunku jego efektywnego obniżania. Zaletą zaprojektowanego systemu pomiarowego jest możliwość zdalnego dostępu do mierzonych parametrów.
Abstract
The results of a study on determining the actual carbon footprint (CF) of frozen vegetable production based on the developed metering system for electricity consumption at an industrial plant were presented. After analyzing the impact of the production plant on greenhouse gas emissions, the indirect and direct emissions associated with frozen vegetables production were determined. Based on analysis of the plant’s manufacturing technology, a methodology for determining the agri-food products carbon footprint was proposed. Assumptions were made and a production line measurement system was developed, along with the recording of production and transportation data. A database recording electricity consumption along with production data recording was established and the ability to calculate the partial and total carbon footprint was obtained. In addition, a data visualization and reporting system were developed. The versatility of the production plant metering system is due to the possibility of making some modifications to it and adapting it to other process lines in the agro-food industry in order to determine the actual CF and take measures to reduce it effectively. The advantage of the designed measurement system is the possibility of remote access to the measured parameters
Słowa kluczowe
ślad węglowy
mrożone warzywa
system opomiarowania linii produkcyjnej
Keywords
carbon footprint
frozen vegetables
production line metering system
Bibliografia
[1] Abdella G. M., Kucukvar M., Onat N. C., Al-Yafay H. M., Bulak M. E. 2020. “Sustainability assessment and modeling based on supervised machine learning techniques: The case for food consumption”, Journal of Cleaner Production, 251, 119661. [2] Borsato E., Tarolli P., Marinello F. 2018. “Sustainable patterns of main agricultural products combining different footprint parameters”. J. Clean. Prod., 179, 357-367. [3] Bugała Anna. 2019. „Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2018/19”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 63, 10, 20-22. DOI: 10.15199/64.2019.10.2. [4] Cerutti A. K., Contu S., Ardente F., Donno D., Beccaro G. L. 2016. “Carbon footprint in green public procurement: Policy evaluation from a case study in the food sector”, Food Policy, 58, 82-93. [5] Corradini G., Pierobon F., Zanetti, M. 2019. „Product environmental footprint of a cross-laminated timber system: a case study in Italy”. Int. J. Life Cycle Assess, 24, 975–988. [6] Kuempel C. D., Frazier M., Nash K. L., Jacobsen N. S., Williams D. R., Blanchard J. L., Cottrell R. S., McIntyre P. B., Moran D., Bouwman L., Froehlich H. E., Gephart J. A., Metian M., Többen J., Halpern B. S. 2020. “Integrating Life Cycle and Impact Assessments to Map Food’s Cumulative Environmental Footprint”, One Earth, 3, 65-78. [7] Pandey D., Agrawal M., Bohra J.S., Adhya T.K., Bhattacharyya P. 2014. “Recalcitrant and labile carbon pools in a sub-humid tropical soil under different tillage combinations: A case study of rice–wheat system”, Soil and Tillage Research 143, 116-122. [8] Reynolds C., Goucher L., Quested T., Bromley S., Gillick S., Wells V. K., Evans D., L. Koh, Carlsson Kanyama A., Katzeff C., Svenfelt Å., Jackson P. 2019. “Review: Consumption-stage food waste reduction interventions – What works and how to design better interventions”, Food Policy, 83, 7-27. [9] Röös, E. 2013. ”Analysing the carbon footprint of food. Diss. Uppsala: Sveriges lantbruksuniv.”, Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, 56, 1652-6880.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 144733
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
53.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH