Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 9
Ślad wodny jako wskaźnik zużycia wody w przemyśle rolno-spożywczym
Water Footprint as a Water Consumption Index in Agriculture and Food Industry
10.15199/65.2017.9.3
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 109274
10.15199/65.2017.9.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono aspekty wykorzystania wody przez sektor rolno-spożywczy oraz zaopatrzenia w wodę w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej i zdrowej żywności. Scharakteryzowano wskaźnik środowiskowy, jakim jest ślad wodny (WF). Pokazano wartości WF dla przykładowych produktów żywnościowych. Zasygnalizowano konieczność zmiany podejścia oraz podjęcia działań w celu ograniczenia zużycia wody przez przemysł spożywczy. Omówiono nowe Prawo wodne i jego konsekwencje dla tej branży. Ustawa reguluje gospodarowanie wodami zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, w szczególności kształtowanie i ochronę zasobów wodnych, korzystanie z wód oraz zarządzanie zasobami wodnymi.
Abstract
The aspects of water usage by the agricultural and food sector and the need to provide water to ensure the safe and healthy food production was presented in the paper. The environmental indicator: water footprint (WF) was characterized. The WF values for specific foods were indicated. The need to change the approach and actions to reduce water consumption by the food industry were signaled. New water law and its consequences in the mentioned industry were discussed. The act regulates water administration in accordance with the principle of sustainable development, in particular the structure, management and protection of water resources and water usage.
Słowa kluczowe
ślad wodny
ślad węglowy
prawo wodne
Keywords
water footprint
carbon footprint
water law
Bibliografia
[1] Alcamo J., T. Henrichs, T. Rösch. 2000. "World Water in 2025 - Global Modeling and Scenario Analysis for the World Commission on Water for the 21st Century". Report A0002, Center for Environmental Systems Research, University of Kassel, Kurt Wolters Strasse 3, 34109 Kassel, Germany. [2] Atzori A.S., C. Canalis, A.H.D. Francesconi, G. Pulina. 2016. "A preliminary study on a new approach to estimate water resource allocation: the net water footprint applied to animal products". Agriculture and Agricultural Science Procedia 8 : 50-57. [3] Dyrektywa 2000/60/WE z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej (Dz. Urz. WE 327 z 22.12.2000). [4] Dyrektywa 91/676/EWG z dnia 12 grudnia 1991 r. dotycząca ochrony wód przed zanieczyszczeniem powodowanym przez azotany pochodzenia rolniczego (Dz. Urz. WE L 375 z 31.12.1991). [5] Dyrektywa 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. [6] Falkenmark M., M. Lannerstad. 2007. "Consumptive water use to feed humanity - curing a blind spot". Hydrology and Earth System Sciences 9 : 15-28. [7] GUS, 2011: Rocznik statystyczny Rolnictwa 2010. Warszawa. [8] Hoekstra A.Y., A.K. Chapagain, M.M. Aldaya, M.M. Mekonnen. 2011. The water footprint assessment manual. Setting the global standard. Washington. Water Footprint Network. [9] Hoekstra A.Y. 2016. "A critique on the water-scarcity weighted water footprint in LCA". Ecological Indicators 66 : 564-573. [10] Karczmarczyk A. 2014. "Ślad wodny i węglowy marnowanej żywności". Ekonatura 12 : 6-8. [11] Kirby R.M, J. Bartram, R. Carr. 2003. "Water in food production and processing: quantity and quality concerns". Food Control 14 (5) : 283-299. [12] Kuczyński W., W. Żuchowicki. 2010. "Ocena aktualnej sytuacji w zaopatrzeniu w wodę w Polsce na tle sytuacji w świecie". Rocznik Ochrona Środowiska 12 : 419-465. [13] Lu Y., X. Zhang, S. Chen, L. Shao, H. Sun. 2016. "Changes in water use efficiency and water footprint in grain production over the past 35 years: a case study in the North China Plain". Journal of Cleaner Production 116 : 71-79. [14] Mioduszewski W. 2006. "Woda wirtualna: woda do produkcji żywności". Gospodarka Wodna (5) : 173-178. [15] Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. 2017 poz. 328). [16] Pellegrini G., C. Ingrao, S. Camposeo, C. Tricase, F. Cont, D. Huisingh. 2016. "Application of water footprint to olive growing systems in the Apulia region: a comparative assessment". Journal of Cleaner Production 112 : 2407-2418. [17] Raport Federacji Polskich Banków Żywności. 2012. "Marnowanie żywności w Polsce i Europie", Warszawa. [18] Report International Life Sciences Institute (ILSI), Europe Expert Group on Water Safety. 2008. "Considering water quality for use in the food industry". Brussels. [19] Rosegrant M.W., X. Cai, SA Cline. 2002. World Water and Food to 2025: Dealing with Scarcity. Washington, DC, USA: IFPRI. [20] Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. [21] Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 61 poz. 417, 3726) z późniejszymi zmianami. [22] Savenije H.H.G. 2000. "Water scarcity inicators, the Deception of the numbers". Physics and Chemistry of the Earth 25 : 199-200. [23] Stępniewska M. 2014. "Ile wody naprawdę zużywamy? Ocena śladu wodnego Polaków związanego z konsumpcją żywności". Gospodarka Wodna (9) : 321-324. [24] Vanham D. 2016. "Does the water footprint concept provide relevant information to address the water-food-energy-ecosystem nexus? ". Ecosystem Services 17 : 298-307. [25] Vörösmarty C.J., P. Green, J. Salisbury, R.B. Lammers. 2000. "Global water resources: vulnerability from climate change and population growth". Science 289 : 284 288. [26] Xu Y., K. Huang, Y. Yu, X. Wang. 2015. "Changes in water footprint of crop production in Beijing from 1978 to 2012: a logarithmic mean Divisia index decomposition analysis". Journal of Cleaner Production 87 : 180-187.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109274 "Ślad wodny jako wskaźnik ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH