Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 6
Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie
Use of gluten-free teff grain as raw material in bakery
Bogdan Achremowicz
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 110956
Streszczenie
Miłka abisyńska (teff) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Wykazuje wysoką wartość odżywczą, zawiera znaczne ilości metioniny i cysteiny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego oraz antyoksydantów. W publikacji przedstawiono możliwości wykorzystania mąki z ziarna miłki abisyńskiej, jako dodatku do pieczywa tradycyjnego. Może także być wykorzystana do otrzymywania pieczywa bezglutenowego, w którym gluten zastąpiono hydrokoloidami. Natomiast właściwości strukturalne i cechy organoleptyczne takiego pieczywa można poprawić stosując w różnych kombinacjach polepszacze enzymatyczne, jak ksylanaza, amylaza lub oksydaza glukozowa. Ich dodatek wpływa na polepszenie cech organoleptycznych i strukturalnych pieczywa.
Abstract
Teff's is one of the oldest cereals of African origin. It exhibits high nutritional value, contains significant amounts of methionine and cysteine, calcium, iron, folic acid and antioxidants. The publication presents the possibilities of using flour from teff as a supplement to traditional bread. It can also be used to produce gluten free bread, in which gluten is replaced by hydrocolloids. However, the structural and organoleptic characteristics of such bread can be improved by using enzyme enhancers such as xylanase, amylase or glucose oxidase in various combinations. Their addition improves the organoleptic and structural characteristics of bread.
Słowa kluczowe
ziarno miłki abisyńskiej
pieczywo bezglutenowe
hydrokoloidy
polepszacze enzymatyczne
Keywords
teff grain
gluten free bread
hydrocolloids
enzyme improvers
Bibliografia
[1] Adebowale A-R., M. Emmambux, M. Beukes, J. Taylor 2011. Fractionation and characterization of teff proteins. J. Cereal Sc. 52, 380-386. [2] Alaunyte I., V. Stojceska, A. Plunkertt 2012. Improving the quality of nutrient-rich Teff (Eragrostis tef) breades by combination of enzymes in dough. J. Cereal Sc., 55, 22-30. 2012 [3] Arendt E.K., F. Dal Bello 2008. Gluten-free cereal products and beverages. London. Academic Press. [4] Bekele E. 1995. Essential and non-essential amino acids in free state and in the major protein fractions of teff seeds. Ethiopian Journal of Sc. 18, 79-99. [5] Belton S.P. 2002. Pseudocereals and Less Common Cereals: Grain Properties and Utilization Potential. Berlin; Springer. [6] Bultosa G. 2007. Physiochemical characteristics of grain and flour in teff (Eragrostis tef) grain varietes. J. Appl. Sc. Res. 3, 2042-2051. [7] Bultosa G., J. Taylor 2004. TEFF. In: Encyclopedia of Grain Science. Oxford: Elsevier. [8] Chakraborty K., K. Khan 1988. Biochemical and breadmaking properties of wheat protein components. Reconstruction baking studies of protein. Cereal Chem. 64, 340-344. [9] Chandna M., N. Matta 1990. Characterization of perl millet protein fractions. Phytochemistry 23, 3395-3399. [10] Curtis K.R., J. Entsminger, M. Cowee, J. Davison 2008. Market potential for Nevada teff production. Technical Report. Un. Center for Economic Development. Un. Nevada, Reno NV. [11] Di Ghionno L., E. Lee, O. Marconi, C. Rice 2017. Gluten-free sources of fermentable extract: effect of temperature and germination on quality attributes of teff (Eragostis tef) Malt and wort. J. Agri. Food Chem. http://pubs.acs.org. May 2017. [12] Dreese P.C., R.C. Hoseney 1990. The effect of water-extracted solubiles from gluten on baking and rheological properties. Cereal Chem. 67, 400-404. [13] E l-Alfy T., S. Ezzat, A. Sleem 2011. Chemical and biological study of the seed of Eragostis tef (Zucc.). Natural Product Research, 216, 619-629. [14] Firew G.A. 2010. Cultivation and consumption of teff in Ethiopia. Nyame Akuma 73, 77-87. [15] Gebremariam M., M. Zarnkow, T. Becker 2012. Teff (Eragostis tef) as a raw material for malting, brewing and gluten-free foods and beverages. J. Food Sc. Technol. DOI 10.1007/s13197-012-0745-5. [16] Gujral H.S., C. Rosell 2004. Improvment of the breadmaking quality of rice flour by glucose oxidase. Food Res. Intern. 37, 75-81. [17] H ager A.S., E. Arendt 2013. Influence of hydroxypropylmethylcellulose(HPMC), lantan gum and their combination on loaf specific volume, rumb hardness and rumb grain characteristics of gluten-free Brades based on rice, maize, teff and buckwheat. Food Hydrokoloid 32, 195-203. [18] H ozyasz K.K., M. Słowik, 2009. "Teff - cenne zboże bezglutenowe". Przegląd Gastroenterologiczny. 4(5), 239 - 240. [19] Kunachowicz H., B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, 1998. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 330-451. [20] Lebiedzińska A., J. Szczypski, R. Żbikowski, J. Czaja, P. Szefer 2008. Powrót do zbóż etnicznych - pieczywo MIX "SPORT" i MIX "FITNESS". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 12 - 16, marzec 2008. [21] Lin L.Y. H. Yu, Y. Lin 2009. Qality and antioxidant property of buckwheat enhanced wheat bread. Food Chem. 112, 987-991. [22] Mariam M., M. Abdelmoinen, O. Gamma 2009. Evaluation of wheat brades supplemented with Teff (Eragostis tef) grain flour. Australian J. Crop Sc. 3, 207-212. [23] National Research Council 1996. Lost Crops of Africa Grains. National Academy Press, Washington DC. 215-534. [24] Poutanen K., L. Flander, K. Katina 2009. Sourdough and cereal fermentation in a nutritional perspective. Food Microb. 26, 693-699. [25] Sanz Penella J.M., C. Collar, M. Haros 2008. Effect of wheat bran and enzyme addition on dough functional performance and phytic acid in bread. J. Cereal Sc. 48, 715-721. [26] Schober T.J., S.R. Bean 2008. Shorgum and maize. In: Arendt E.K. (Ed.) Gluten-Free Cereal Products and Beverages. Academic Press, San Diego CA.. 101-118. [27] Serena-Saldivar S.O. 2010. Cereal Grains. Properties, processing and nutritional attributes. CSR Press, Boca Raten, London, New York. str. 83-105. [28] Seyfu K. 1997. Tef. Eragostis tef (Zucc.) Trotter. Promoting the Conservation and Use of Underutilized Crops. Rome: Inst. Plant Genetics. And Crop Research. [29] Taylor J.R., M.N. Emmambux 2008. Products contaning Rother specialty grains: sorghum, milets and pseudocereales. In: Hamaker B. (Ed.): Technology of Functional Cereal Products. Woodhead Publ. Abington UK. 281-335. [30] Trombino S., S. Serini, F. Di Nicuolo 2004. Antioxidant effect of ferulic acid in isolated cells. J. Agri. Food Chem. 52, 2411-2420. [31] Zannini E., J. Jones, S. Renzetti 2012. Functional replacement for gluten. Ann. Rev. Food Sc. Technol. 3, 227-245. [32] www.izito.pl/Dobre_Wyniki
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110956 "Wykorzystanie bezglutenow..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH