Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Blackcurrant pomace as a potential bread addition
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
Streszczenie
Czarna porzeczka, wraz z produktami jej przetwarzania, może zostać zaliczona do żywności funkcjonalnej. Wartość żywieniowa i zawartość bioaktywnych substancji sprawiają, że surowiec ten zalecany jest w dietoprofilaktyce oraz dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Pieczywo pszenne wzbogacone w wytłoki z czarnej porzeczki wydaje się być doskonałym źródłem cennych składników odżywczych i może pozytywnie wpłynąć na poprawę zdrowia człowieka. Ponadto dodatek do pieczywa suszonych wytłoków z czarnej porzeczki, uzyskiwanych podczas procesu wyciskania soków, może przyczynić się do zwiększenia asortymentu ofertowanych produktów. Celem artykułu był przegląd dostępnej literatury dotyczącej wartości odżywczej czarnej porzeczki i zastosowania otrzymanych z niej wytłoków, jako dodatku do pieczywa pszennego.
Abstract
Black currant and the derived products can be classified as functional foods. Because of their nutritional value and bioactive substances content, they are recommended both in dietary prevention and treatment of civilization diseases. Wheat bread enriched by black currant pomace seems to be an excellent source of valuable nutrients and may positively affect the improvement of human health. Moreover, the addition of dried blackcurrant pomace, obtained during the process of squeezing juice, can contribute to increase the range of offered products. The aim of the article was to review the available literature of the addition of blackcurrant pomace for the production of wheat bread.
Słowa kluczowe
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
Keywords
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
Bibliografia
[1] Alba K., T. Rizou, A. Paraskevopoulou, G. M. Campbell, V. Kontogiorgos. 2020. effects of Blackcurrant Fibre on Dough Physical Properties and Bread Quality Characteristics. Food Biophysics, DOI: 10.1007/s11483-020-09627-x. [2] Ambrożewicz e. e. Skrzydlewska. 2009. Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki. Farmaceutyczny Przegląd Naukowy, 10: 30-34. [3] Arslan M., A. Rakha, M. R. Khan, X. Zou. 2017. Complementing the dietary fiber and antioxidant potential of gluten free bread with guava pulp powder. Food Measure, 11: 1959-1968. [4] Baranowski K., e. Baca, A. Salamon, D. Michałowska, D. Meller, M. Karaś. 2009. Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz z chmielin. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 6 (85): 21-30. [5] Barik S. K., W. R. Russell, K. M. Moar, M. Cruickshank, L. Scobbie, G. Duncan, N. hoggard. 2020. The anthocyanins in black currants regulate postprandial hyperglycaemia primarily by inhibiting α-glucosidase while other phenolics modulate salivary α-amylase, glucose uptake and sugar transporters. The Journal of Nutritional Biochemistry, 78: 108325. [6] Bchir B., h.N. Rabetafika, M. Paquot, C. Blecker. 2014. effect of Pear, Apple and Date Fibres from Cooked Fruit By-products on Dough Performance and Bread Quality. Food Bioprocess Technology, 7: 1114-1127. [7] Benvenuti S., F. Pellati, D. Bertelli. 2004. Polyphenols, Anthocyanins, Ascorbic Acid, and Radical Scavenging Activity of Rubus, Ribes, and Aronia. Food Science, 69: 164-169. [8] Białek M., J. Rutkowska, e. hallmann. 2012. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (65): 100-109. [9] Ciecierska M., A. Warszycka, J. Kowalska, D. Derewiaka, B. Brużyńska, e. Majewska, R. Wołosiak. 2018. Preferencje konsumenckie na rynku pieczywa. Nauka Przyroda Technologie, 12, 1: 55-63. [10] Flores G., M. L. Ruiz del Castillo. 2016. enhancement of nutritionally significant constituents of black currant seeds by chemical elicitor application. Food Chemistry, 194: 1260-1265. [11] Gopalan A., S. C. Reuben, S. Ahmed, A. S. Darvesh, J. hohmann, A. Bishayee. 2012. The health benefits of blackcurrants. Food and Function, 3 (8): 795-809. [12] GUS 2019. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2019 r. Departament Rolnictwa Stanisław Niszczota, Główny Urząd Statystyczny. [13] Jarosz M., K. Stoś, B. Przygoda, e. Matczuk, h. Stolińska-Fiedorowicz, W. Kłys. 2017. Witaminy. W: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut żywności i żywienia (red. M. Jarosz), Wydanie III uzupełnione. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa: 130-202. [14] Jessa J., K. K. hozyasz. 2016. Czarna porzeczka i olej z jej nasion – fitoterapeutyczne panaceum. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97 (1): 14-23. [15] Jędrzejczyk h., M. hoffmann. 2008. Tendencje w produkcji wyrobów piekarniczych o podwyższonej wartości odżywczej. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 1: 48-54. [16] Jurgiel-Małecka G., A. Buchwał. 2016. Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w regionie Pomorza zachodniego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 6 (109): 90-101. [17] Kawka A. 2010: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 3 (70): 25-43. [18] Kazimierczak R., e. hallmann, e. Remniałkowska. 2008. Zawartość antyoksydantów w wybranych odmianach czarnych porzeczek pochodzących z różnych upraw w kontekście profilaktyki prozdrowotnej. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2: 26-32. [19] Koszowska A., A. Dittfeld, A. Puzoń-Brończyk, J. Nowak, B. Zubelewicz-Szkodzińska. 2013. Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy fitoterapii, 4: 263-266. [20] Krzepiłko A., R. Prażak, B. Skwaryło-Bednarz, A. świeciło. 2018. Pąki, liście i nasiona porzeczki czarnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (115): 24-33. [21] Liu P., h. Kallio, B. yang. 2014. Flavonol glycosides and other phenolic compounds in buds and leaves of different varieties of black currant (Ribes nigrum L.) and changes during growing season. Food Chemistry, 160: 180-189. [22] Maćkowiak K., L. Torliński. 2007. Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie, 76, 4: 349-356. [23] Majerska J., A. Michalska , A. Figiel. 2019. A review of new directions in managing fruit and vegetable processing by-prod-ucts. Trends in Food Science & Technology, 88: 207-219. [24] Masiarz e., h. Kowalska, M. Bednarska. 2019. Wykorzystanie wytłoków roślinnych jako źródła błonnika pokarmowego i in-nych bio-składników w kreowaniu wła-ściwości prozdrowotnych, sensorycznych i technologicznych pieczywa. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 1033-107. [25] Michalska A., A. Wojdyło, K. Lech, G. P. łysiak, A. Figiel. 2017. effect of different drying techniques on physical properties, total polyphenols and antioxidant ca-pacity of blackcurrant pomace powders. LWT – Food Science and Technology, 65: 946-953. [26] Mironeasa S., M. Iuga, D. Zaharia, C. Mi-roneasa. 2019. Optimization of white wheat flour dough rheological properties with different levels of grape pesel flour addition. Bulletin of University of Agricul-tural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca Food Science and Technology, 76(1): 27-39. [27] Nowak K., B. żmudzińska-żurek. 2010. Czarna porzeczka – źródło witaminy C. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Wa-rzywny, 7-8: 59-61. [28] Pachołek B., M. Małecka. 2000. Pestki czarnej porzeczki jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Rośliny Oleiste – Oilse-ed Crops, 21 (2): 675-682. [29] Piątkowska e., A. Kopeć, T. Leszczyńska. 2011. Antocyjany – charakterystyka, wy-stępowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 4 (77): 24-35. [30] Rachtan-Janicka J. J. 2019. Pieczywo a zdrowie – Dlaczego warto jeść? I jakie wybierać? W: Pieczywo – Smak. Zdro-wie. ekonomia. Nowoczesne spojrzenie na przemysł piekarski – opracowanie naukowe. Wydawnictwo Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Tech-ników Przemysłu Spożywczego, Warsza-wa: 43-60. [31] świeca M., D. Dziki, U. Gawlik-Dziki. 2017. Starch and protein analysis of wheat bread enriched with phenolics-rich sprouted wheat flour. Food Chemistry, 228: 643-648. [32] Tańska M., D. Rotkiewicz. 2011. Wykorzy-stanie wytłoków jabłkowych w produkcji pieczywa. Bromatologia i Chemia Toksyko-logiczna, XLIV, 3: 847-853. [33] Tarko T., A. Duda-Chodak, A. Bebak. 2012. Aktywność biologiczna wybranych wytło-ków owocowych oraz warzywnych. Żyw-ność. Nauka. Technologia. Jakość, 19(4): 55-65. [34] Wichrowska D., e. żary-Sikorska. 2015. Właściwości prozdrowotne jabłkowych wytłoków poprasowych. Inżynieria i Apa-ratura Chemiczna, 54, 5: 286-287. [35] Zalega J., D. Szostak-Węgierek. 2013. żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy. Problemy Higieny Epidemiologii, 94 (1): 41-49. [36] Zegartowska P., A. Korus, R. Skoczeń--Słupska. 2018. Wartość odżywcza i proz-drowotna wytłoków z owoców i warzyw. Żywność a składniki bioaktywne (red. J. Słupski, T. Tarko, I. Drożdż). Oddział Ma-łopolski Polskiego Towarzystwa Technolo-gów żywności, Kraków: 79-89
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 133700
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH