Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Ślad węglowy opakowań żywności
Carbon Footprint of Food Packaging
10.15199/65.2023.6.7
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
nr katalogowy: 143829
10.15199/65.2023.6.7
Streszczenie
Wyzwaniami przemysłu spożywczego są: obniżenie zużycia energii i materiałów oraz minimalizacja wpływu na środowisko. W artykule przedstawiono zagadnienia dotyczące śladu węglowego (CF) opakowań do żywności. Scharakteryzowano rodzaje opakowań, ich wpływ na zmiany klimatyczne oraz kierunki zmniejszenia śladu środowiskowego. Poruszone zostały również kwestie wymogów prawnych, dotyczące śladu węglowego, jakim podlegają producenci. Dla każdego przypadku produkcji żywności i opakowań, konieczne jest przeprowadzenie szczegółowej analizy CF, w wyniku której można podejmować decyzje dotyczące jego redukcji. Badania naukowe powinny zidentyfikować emisyjność etapów jednostkowych (w zależności od warunków produkcji) oraz potwierdzić, że analiza CF odniesiona do opakowania wskaże obszary o najwyższym udziale. Wiele działań wpływa na końcowy ślad węglowy danego opakowanego produktu m.in. pozyskanie surowców, wytworzenie opakowania, transport opakowania, produkcja asortymentu opakowanego, dystrybucja.
Abstract
The challenges of the food industry are to reduce energy and material consumption and minimize environmental impact. The article presents issues concerning the carbon footprint of food packaging. Types of packaging, their impact on climate change and directions for reducing the environmental footprint are characterized. The legal requirements that manufacturers are obligated in terms of carbon footprint are also discussed. In every case of food and packaging production, a detailed analysis of cF is necessary and only then decisions can be made on its reduction. Research should identify the carbon footprint of unit steps (depending on production conditions) and confirm that a CF analysis related to packaging will identify the areas with the highest contribution. Many activities affect the final carbon footprint of a packaged product, including: raw materials obtaining, packaging production, transportation of the package, production of the packaged assortment, and distribution.
Słowa kluczowe
ślad węglowy
opakowania do żywności
wymogi prawne
emisja CO2
Keywords
carbon footprint
food packaging
legislative regulations
CO2 emissions
Bibliografia
[1] Al-Mansour F., V. Jejcic. 2017. "A model calculation of the carbon footprint of agricultural products: The case of Slovenia". Energy 136: 7-15 DOI: 10.1016/j.energy.2016.10.099 [2] Borsato E., P. Tarolli, F. Marinello. 2018.„Sustaiable patterns of main agricultural products combining different footprint parameters”. Journal of Cleaner Production 179 : 357-367. Doi: 10.1016/j.jclepro.2018.01.044. [3] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. [4] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2464 z dnia 14 grudnia 2022 r. w sprawie zmiany rozporządzenia (UE) nr 537/2014, Dyrektywy 2004/109/WE, Dyrektywy 2006/43/WE oraz dyrektywy 2013/34/UE w odniesieniu do sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju. [5] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/95/UE z dnia 22 października 2014 r. zmieniająca dyrektywę 2013/34/UE w odniesieniu do ujawniania informacji niefinansowych i informacji dotyczących różnorodności przez niektóre duże jednostki oraz grupy. [6] European Parliament and Council Directive 94/62/EC of 20 December 1994 on packaging and packaging waste. [7] Garnett T. 2008. Cooking up a storm: Food, greenhouse gas emissions and our changing climate. UK : Food climate research network, University of Surrey. [8] ISO 14040 zarządzanie środowiskowe, ocena cyklu życia - zasady i struktura, 2009. [9] ISO 14044 zarządzanie środowiskowe, ocena cyklu życia - wymagania i wytyczne, 2009. [10] iSo/tS 14067: Greenhouse gases – carbon footprint of products – requirements and guidelines for quantification and communication, 2013. [11] Kling M.M., I.J.Hough. 2010. The American Carbon Foodprint: Understanding your food’s impact on climate change. Brighter Planet, inc. [12] Lewandowska A. 2005.„LCA jako element kształtowania ekologicznego wizerunku firmy”.Katedra Ekologii Produktów. Materiały niepublikowane AE w Poznaniu, Poznań. [13] Miraglia M., H.J.P. Marvin, G.A.Kleter, P.Battilani, C.Brera, E.Coni. 2009. „Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe”. Food and Chemical Toxicology 47 (5) : 1009-1021. Doi: 10.1016/j.fct.2009.02.005. [14] Pandey D., M.Agrawal. 2017.„Carbon Footprint estimation in the agriculture sector, Books”. w Assessment of Carbon Footprint in Different Industrial Sectors, Volume 1, 25-47. ecoProduction. Doi: 10.1007/978-981-4560-41-2_2. [15] PAS 2050, Guide to PAS 2050 How to assess the carbon footprint of goods and services, British Standards, London 2008. [16] PN-EN ISO 14025. Etykiety i deklaracje środowiskowe. Deklaracje, 2010. [17] Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/ewG i 89/109/ewG. [18] Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1616 z dnia 15 września 2022 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 282/2008. [19] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [20] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [21] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [22] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. [23] Sala S., V.Castellani. 2019.„The consumer footprint: monitoring sustainable development goal 12 with process-based life cycle assessment”. Journal of Cleaner Production 240 (9) : 118050. Doi: 10.1016/j.jclepro.2019.118050. [24] Więk A., K.Tkacz. 2013.„Carbon Footprint: an ecological indicator in food production”. Polish Journal of Environmental Studies 22 (1) : 53-61. [25] https://climatestrategiespoland.pl/. [26] https://cpdesign.expert/. [27] https://eko-logicznie.com/ekologia-w-praktyce-34-transport-zywnosci/. [28] https://glasshallmark.com/glass-packaging-carbon-neutral-future. [29] https://igifc.pl. [30] https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food. [31] https://portalkomunalny.pl/ile-warte-jest-szklo-w-systemie-kaucyjnym-wg-wyliczen-polskiego-stowarzyszenia- zero-waste-156-mln-zl-523897. [32] https://tappwater.co/en/glass-vs-plastic-vs-aluminium-what-is-the-most-sustainable-choice/. [33] https://www.cdp.net/en. [34] https://www.just-food.com/features/packaging-the-carbon-dilemma-for-food-companies/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 143829
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH