Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – zastosowanie i wymagania prawne
Adrianna Pląsek
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 129150
10.15199/65.2020.11.3
żywność medyczna
choroby metaboliczne
leczenie żywieniowe
żywienie dojelitowe
medical foods
metabolic diseases
nutritional treatment
enteral nutrition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – zastosowanie i wymagania prawne
Adrianna Pląsek
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 129150
10.15199/65.2020.11.3
żywność medyczna
choroby metaboliczne
leczenie żywieniowe
żywienie dojelitowe
medical foods
metabolic diseases
nutritional treatment
enteral nutrition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-7-8
DSM NUTRITIONAL PRODUCTS - Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 29452
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Technologiczne uwarunkowania produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 132614
mięso drobiowe
wartość odżywcza
przydatność i cechy przerobowe
obróbka termiczna
poultry meat
nutritional value
processing usefullness and processing features
thermal treatment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-11
X 2013 Napoje funkcjonalne X
Adam Bogacz
nr katalogowy: 81132
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-7-8
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 78975
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 80287
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Orzechy ziemne (Arachis hipogea L.) wpływ ogrzewania na ich właściwości
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 106759
10.15199/65.2017.6.8
orzechy ziemne
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
lizyna reaktywna
peanuts
oxidative stability
Rancimat test
reactive lysine
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Oliwa z oliwek
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 137474
oliwa z oliwek
właściwości organoleptyczne
wartość odżywcza
olive oil
organoleptic properties
nutritional value
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Oliwa z oliwek
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 137474
oliwa z oliwek
właściwości organoleptyczne
wartość odżywcza
olive oil
organoleptic properties
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-9
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 79272
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-5
Zimno i zdrowo
nr katalogowy: 120186
frozen vegetables
nutritional value
heat treatment
culinary preparation
dishes.
mrożonki warzywne
wartość odżywcza
obróbka termiczna
wykorzystanie kulinarne
potrawy.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-6
Ryba z grilla
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 106245
ryby
wartość odżywcza
obróbka termiczna
grillowanie
potrawy
zdrowie
fish
nutritional value
heat treatment
grilling
grilled dishes
health
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-4
Ziemniaczana wygoda
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 104981
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 2
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
nr katalogowy: 122459
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 1
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
nr katalogowy: 121983
10.15199/65.2019.8.5
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Influence of initial heat treatment on the structure and creep resistance of austenitic Fe-Ni alloy
Kazimierz j. Ducki
Marek Hetmańczyk
nr katalogowy: 52660
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Study on sludge incineration treatment based on deep learning
Weijie Hu
nr katalogowy: 146987
10.15199/62.2024.1.8
sewage treatment
sludge incineration
deep learning
back-propagation neural network
ecological benefit
oczyszczanie ścieków
spalanie osadów ściekowych
głębokie uczenie
sieć neuronowa z propagacją wsteczną
korzyści ekologiczne
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Study on sludge incineration treatment based on deep learning
Weijie Hu
nr katalogowy: 146987
10.15199/62.2024.1.8
sewage treatment
sludge incineration
deep learning
back-propagation neural network
ecological benefit
oczyszczanie ścieków
spalanie osadów ściekowych
głębokie uczenie
sieć neuronowa z propagacją wsteczną
korzyści ekologiczne
CHŁODNICTWO 2012-9
Mleko jako źródło składników funkcjonalnych
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 71025
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-12
Wpływ oddziaływania ultradźwięków na przebieg procesu zamrażania tkanki jabłka
Małgorzata Nowacka
Aleksandra Fijałkowska
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 81716
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-8
Analiza efektywności procesu biologicznego oczyszczania ścieków w złożu tarczowym napędzanym powietrzem
nr katalogowy: 86322
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-8
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 29258
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-8
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 37388
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-1
Wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wołowego
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 111830
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Mięso alpak – wartość odżywcza i spożycie na świecie
Anna Morales Villavicencio
nr katalogowy: 126416
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jako element leczenia chorób przebiegających z ryzykiem niedożywienia
Magdalena Jodkiewicz
Monika Korólczyk-Kowalczyk
nr katalogowy: 150105
10.15199/65.2024.8.7
niedożywienie
Fsmp
wsparcie żywieniowe
malnutrition
Fsmp
nutritional support
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-4
Influence of laser parameters on microstructure and microhardness of boronickelized layer
ALEKSANDRA PERTEK
ANETA BARTKOWSKA
nr katalogowy: 79730
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-9
Ocena jakości wiedzy żywieniowej żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej jako element bezpieczeństwa żywienia
Paweł KLER
Jerzy BERTRANDT
nr katalogowy: 116043
10.15199/48.2018.9.3
żywienie
Wojska Obrony Terytorialnej
ocena żywienia
nutrition
Territorial Defense Forces
nutrition assessment
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Quantitative description of TiAl based alloy microstructure after cyclic heat treatment
AGNIESZKA KOŚCIELNA
WOJCIECH SZKLINIARZ
nr katalogowy: 37822
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PROBLEMY TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 140662
ścieki w przemyśle mięsnym
metody zagospodarowania ścieków
zagęszczanie osadów
wastewater in the meat industry
wastewater management methods
sludge thickening
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PROBLEMY TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 140662
ścieki w przemyśle mięsnym
metody zagospodarowania ścieków
zagęszczanie osadów
wastewater in the meat industry
wastewater management methods
sludge thickening
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-1
The influence of heat treatment on toughness of extruded profiles from EN AW - 6060 aluminium alloy
Piotr ROMAŃSKI
Grzegorz STRADOMSKI
Wojciech CIEPIELA
Jan W. PILARCZYK
nr katalogowy: 89144
10.15199/24.2015.1.22
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-5
The influence of heat treatment on toughness of extruded profiles from EN AW-6063 aluminium alloy
Piotr ROMAŃSKI
Grzegorz STRADOMSKI
Jan W. PILARCZYK
nr katalogowy: 99169
10.15199/24.2016.5.6
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
BIAŁKOWE DODATKI PASZOWE i wykorzystanie owadów w żywieniu drobiu
Halina Makała
nr katalogowy: 136299
białkowe dodatki paszowe
śruty poekstrakcyjne
owady
żywienie drobiu
protein feed additives
post-extraction meal
insects
poultry feeding
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
BIAŁKOWE DODATKI PASZOWE i wykorzystanie owadów w żywieniu drobiu
Halina Makała
nr katalogowy: 136299
białkowe dodatki paszowe
śruty poekstrakcyjne
owady
żywienie drobiu
protein feed additives
post-extraction meal
insects
poultry feeding
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-6
Influence of heat treatment on the phase composition of Al-Si coat on X2CrTi12 high chromium steel
ANNA WRÓBEL
BARBARA KUCHARSKA
ZYGMUNT NITKIEWICZ
nr katalogowy: 40526
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2006-5
Sekwencja powstawania faz międzymetalicznych w powłokach wielowarstwowych
WALDEMAR WOŁCZYŃSKI
TADEUSZ WIERZCHOŃ
nr katalogowy: 21725
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-1
Combined method for surface hardening of P6M5 steel by deposition of N + Ti and N + Cr diffusion coatings and selective laser post-treatment of substrate
Mykhaylo Pashechko
Myroslav Kindrachuk
Viktor Khyzhnyak
Oleksandr Tisov
Volodymyr Zagrebelniy
Alina Yurchuk
nr katalogowy: 118942
10.15199/28.2019.1.2
steel P6M5
nitrotitanizing
nitrochromizing
selective laser treatment
friction
wear resistance
stal P6M5
azototytanowanie
azotochromowanie
obróbka laserowa
tarcie
odporność na zużycie.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-4
Influence of post weld heat treatment on the microstructure of friction stir welded 7xxx aluminum alloys
nr katalogowy: 79714
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-1
The influence of heat treatment on toughness of extruded profiles from EN AW-6082 aluminium alloy
Piotr ROMAŃSKI
Grzegorz STRADOMSKI
Sylwia WIEWIÓROWSKA
Arkadiusz SZAREK
nr katalogowy: 103559
10.15199/24.2017.1.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Żywieniowe i technologiczne uwarunkowania zmniejszania zawartości laktozy w mleku i produktach mlecznych
Magdalena Świątek
Włodzimierz Bednarski
Mariusz Śliwiński
nr katalogowy: 116670
10.15199/65.2018.10.4
laktoza
hipolaktazja
nietolerancja
hydroliza laktozy
lactose
hypolactasia
intolerance
lactose hydrolysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych
Andrzej Cendrowski
Zuzanna Dombrowska
nr katalogowy: 142044
10.15199/64.2023.1.4
jabłko
miazga
sok
obróbka wstępna
zamrażanie
tłoczenie
apple
pulp
juice
pre-treatment
freezing
pressing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych
Andrzej Cendrowski
Zuzanna Dombrowska
nr katalogowy: 142044
10.15199/64.2023.1.4
jabłko
miazga
sok
obróbka wstępna
zamrażanie
tłoczenie
apple
pulp
juice
pre-treatment
freezing
pressing
AURA 2020-7-8
Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 127269
10.15199/2.2020.7–8.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-1
Konkluzje Najlepszych Dostępnych Technik dla przetwarzania odpadów komunalnych
Piotr Manczarski
Krystyna Lelicińska-Serafin
Anna Rolewicz-Kalińska
nr katalogowy: 118352
10.15199/17.2019.1.4
najlepsze dostępne techniki
przetwarzanie odpadów komunalnych
ograniczenie oddziaływania na środowisko
best available techniques (BAT)
municipal solid waste treatment
reduction of the environmental impact
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-11
Rynkowe dnia gotowe z mięsem – analiza składu, wartości odżywczej i ceny
Mirosław Słowiński
ANETA CEGIEŁKA
nr katalogowy: 151611
dania gotowe
wartość odżywcza
zawartość mięsa
ready made meals
nutritional value
content of meat
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Fluidized Bed Atmospheric Diffusion Treatment (F-A/D-T) – scopes and limitations
Józef Jasiński
Leopold Jeziorski
Jarosław Jasiński
nr katalogowy: 52684
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
Experience with the production of electricity from biogas at sewage treatment plant in the Czech Republic
Miroslava GOŇO
Miroslav KYNCL
Radomír GOŇO
Iwona KŁOSOK-BAZAN
nr katalogowy: 80832
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-6
Punktowe źródła zanieczyszczeń jako zagrożenie dla jakości wód Pilicy
Edyta Kiedrzyńska
Magdalena Urbaniak
Marcin Kiedrzyński
Maciej Skłodowski
Maciej Zalewski
nr katalogowy: 68342
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-5
Influence of low-temperature oxynitriding glow-discharge treatment on corrosion resistance of NiTi shape memory alloys
JANUSZ KAMIŃSKI
TOMASZ BOROWSKI
MACIEJ TARNOWSKI
MACIEJ OSSOWSKI
ZDZISŁAW LEKSTON
TADEUSZ WIERZCHOŃ
nr katalogowy: 76444
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne
Joanna Ciborska
Jan Kłobukowski
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 109280
10.15199/65.2017.9.6
lipidy
zalecenia żywieniowe
choroby cywilizacyjne
lipids
nutritional recommendations
civilisation diseases
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
PROCESY CIEPLNE W PRZETWÓRSTWIE surowców pochodzenia zwierzęcego
Marian Panasiewicz
Rafał Nadulski
Jacek Mazur
nr katalogowy: 141101
obróbka cieplna mięsa
zmiany cech fizycznych
wykorzystanie obróbki temperaturowej w przetwórstwie mięsa
heat treatment of meat
changes in physical characteristics
use of temperature treatment in meat processing
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
PROCESY CIEPLNE W PRZETWÓRSTWIE surowców pochodzenia zwierzęcego
Marian Panasiewicz
Rafał Nadulski
Jacek Mazur
nr katalogowy: 141101
obróbka cieplna mięsa
zmiany cech fizycznych
wykorzystanie obróbki temperaturowej w przetwórstwie mięsa
heat treatment of meat
changes in physical characteristics
use of temperature treatment in meat processing
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-5
Water treatment including surfactant using a pulsed discharge
Chobei YAMABE
Shou NAKAZAKI and Satoshi IHARA
nr katalogowy: 44736
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-2
Gradient boride layers formed by diffusion processes and by laser modification of diffusion layers
Michał Kulka
Aleksandra Pertek
nr katalogowy: 51425
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-3
Thermomechanical treatment of Ti and Ti-V microalloyed steel forgings
Marek Opiela
nr katalogowy: 121107
10.15199/28.2019.3.2
microalloyed steels
thermomechanical treatment
structure
mechanical properties
stale mikrostopowe
obróbka cieplno-plastyczna
struktura
własności mechaniczne.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-1
Effect of heat treatment on quality and properties of solid bonded 6061 aluminum alloy
Łukasz Wzorek
Mateusz Wędrychowicz*
Tomasz Skrzekut
Piotr Noga
Marcel Wiewióra
Jakub Wiewióra
Wojciech Sajdak
Maria Richert
nr katalogowy: 104143
10.15199/28.2017.1.6
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Heat treatment-microstructure relationship in the low-alloyed CMnAlSi steel
GAJDA-KUCHARSKA BLANKA
LIS ANDRZEJ
GOLAŃSKI GRZEGORZ
nr katalogowy: 27448
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-7
Spectroscopic characterization of plasma generated by microwave device for surface treatment
Bartosz HRYCAK
Dariusz CZYLKOWSKI
Robert MIOTK
Mariusz JASIŃSKI
nr katalogowy: 114662
10.15199/48.2018.07.22
microwave plasma
plasma sheet
optical emission spectroscopy (OES).
plazma mikrofalowa
płaszczyzna plazmowa
emisyjna spektroskopia optyczna (OES).
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-7
Compact microwave plasma device for surface treatment
Dariusz CZYLKOWSKI
Bartosz HRYCAK
Mariusz JASIŃSKI
nr katalogowy: 114647
10.15199/48.2018.07.07
microwave plasma
plasma sheet
surface treatment.
plazma mikrofalowa
płaszczyzna plazmowa
obróbka powierzchni.
AURA 2021-4
Przydomowe oczyszczalnie ścieków – od czego zacząć?
Kinga BOREK
Magdalena BAGIŃSKA
Maria STRZELCZYK
nr katalogowy: 131342
oczyszczalnie ścieków
przydomowe oczyszczalnie
systemy kanalizacyjne
obszary wiejskie
osadnik gnilny
kontenerowa oczyszczalnia
hydrofitowa oczyszczalnia
wastewater treatment plants
household wastewater treatment plants
sewage systems
rural areas
septic tank
containerized treatment plant
hydrophytic wastewater treatment plant
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-6
Smaczna i zdrowa
nr katalogowy: 120658
wołowina
wartość odżywcza
system QMP
obróbka kulinarna
sezonowanie
burgery i inne potrawy
marynowanie. Title: Tasty and Healthy Meat
beef
nutritional value
the QMP system
culinary treatment
seasoning
burgers and other dishes
marinating.
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-12
Powiązania procesów technologicznych w przeróbce frakcji C4 z pirolizy oraz w schemacie w pełni zintegrowanego kompleksu aromatów UOP
JACEK MOLENDA
nr katalogowy: 31922
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Heat treatment influence on corrosion resistance of Fe28Al intermetallic phase
JANUSZ CEBULSKI
STANISŁAW LALIK
RAFAŁ MICHALIK
nr katalogowy: 27579
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Eliminated plating with copper in process of hardening of gear wheels carburized traditionally
ANDRZEJ MALASIŃSKI
ZBIGNIEW GAWROŃSKI
nr katalogowy: 27562
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Mechanism of TiAl intermetallic alloys grain refinement in cyclic heat treatment
AGNIESZKA KOŚCIELNA
WOJCIECH SZKLINIARZ
nr katalogowy: 27538
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Ocena skuteczności oczyszczania wody w aspekcie usuwania związków żelaza i manganu
Małgorzata Wolska
Małgorzata Kabsch-Korbutowicz
Jacek Wiśniewski
nr katalogowy: 141949
10.15199/17.2023.2.4
wody podziemne
uzdatnianie
napowietrzanie
filtracja.
groundwater
treatment
aeration
filtration
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Owady jako źródło składników odżywczych w żywieniu brojlerów
Halina Makała
nr katalogowy: 133589
10.15199/65.2021.9.3
dodatki paszowe
owady
żywienie brojlerów
jakość mięsa
feed additives
insects
broiler nutrition
meat quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
organic farming
ecology
nutritional value
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-4
New control methods of a series-resonant inverter for purpose of corona surface treatment
Jan MUĆKO
nr katalogowy: 34347
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-3
The possibility application of underwater electrical discharge for water cleaning
Anna V. KHLYUSTOVA
Alexander I. MAXIMOV
nr katalogowy: 33584
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-9
Electronic control for high efficient process in thermal-moisture pretreatment of meal
ANELIYA MANUKOVA
SEHER KADIROVA
nr katalogowy: 46930
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-5
Infl uence of carburising and heat treatment operation on selective corrosion of chromium cast steels
MARCIN KONDRACKI
ANDRZEJ STUDNICKI
JAN SZAJNAR
nr katalogowy: 84422
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-9
Numeryczna analiza procesu obróbki cieplnej wielkogabarytowych odkuwek dla przemysłu energetycznego
Henryk ADRIAN
Józef KOWALSKI
Robert MAR-TYNOWSKI
Damian KOWALSKI
Joanna AUGUSTYN-PIENIĄŻEK
nr katalogowy: 71185
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Computer simulation of stresses in coatings obtained in the PVD process
AGATA ŚLIWA
WALDEMAR KWAŚNY
LESZEK A. DOBRZAŃSKI
nr katalogowy: 52781
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-1
Effect of changes in the stabilizing treatment on the surface residual stresses of prestressing steel wires
L. CABALLERO
JOSÉ MIGUEL
ATIENZA M. ELICES
nr katalogowy: 57944
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-12
Corrosion and wear behavior of nitrocarburized layer on 42CrMo4 alloy steel formed in the new type of fluidized bed thermo-chemical treatment
Aleksander Ciski
Michał Wojucki
nr katalogowy: 95386
10.15199/40.2015.12.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-4
Influence of the inverter output circuit on the dielectric barrier discharges during the surface treatment of plastics
Jan MUĆKO
nr katalogowy: 91013
10.15199/48.2015.04.22
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Sery z mleka krów ras lokalnych jako cenne źródło składników odżywczych*
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Anna Teter
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 120369
10.15199/65.2019.5.7
mleko
rasy lokalne
wartość odżywcza
przydatność technologiczna
milk
local breeds
nutritional value
technological suitability
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-11
JAKOŚĆ PRODUKTÓW Z RÓŻNYCH GATUNKÓW MIĘSA I ICH MIESZANIN
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 145948
mięso
produkty mięsne mieszane
jakość
wartość odżywcza
meat
mixed meat products
quality
nutritional value
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-10
WALORY ODŻYWCZE MIĘSA DROBIOWEGO
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 145526
drób
mięso
wartość odżywcza
poultry
meat
nutritional value
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Influence of the macro- and microstructure of AZ91D alloy after thermal treatment on its mechanical properties
JANUSZ ADAMIEC
STANISŁAW ROSKOSZ
TADEUSZ GANCARCZYK
nr katalogowy: 27441
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
Computer model of anticoagulation treatment
Daniela GOMBARSKA
Mariana BENOVA
nr katalogowy: 74445
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-9
Technologia wody i ścieków – tradycja i współczesność ujęcie syntetyczne
Zbysław Dymaczewski
Joanna Jeż-Walkowiak
Marek M. Sozański
nr katalogowy: 139537
10.15199/17.2022.9.5
Zdrowie publiczne
uzdatnianie wody
oczyszczanie ścieków
gospodarka wodno-ściekowa miast
Public health
water treatment
wastewater treatment
water and wastewater management in cities
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-9
Technologia wody i ścieków – tradycja i współczesność ujęcie syntetyczne
Zbysław Dymaczewski
Joanna Jeż-Walkowiak
Marek M. Sozański
nr katalogowy: 139537
10.15199/17.2022.9.5
Zdrowie publiczne
uzdatnianie wody
oczyszczanie ścieków
gospodarka wodno-ściekowa miast
Public health
water treatment
wastewater treatment
water and wastewater management in cities
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ocena przyczepności włókien stalowych do matrycy betonowej po ich obróbce mechanicznej
Dorota Krystosik
nr katalogowy: 140564
10.15199/33.2022.11.01
przyczepność
matryca betonowa
stalowe włókna
badanie pull-out.
adhesion
concrete matrix
steel fibers
pull-out test.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ocena przyczepności włókien stalowych do matrycy betonowej po ich obróbce mechanicznej
Dorota Krystosik
nr katalogowy: 140564
10.15199/33.2022.11.01
przyczepność
matryca betonowa
stalowe włókna
badanie pull-out.
adhesion
concrete matrix
steel fibers
pull-out test.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Ocena przyczepności włókien stalowych do matrycy betonowej po ich obróbce mechanicznej
Dorota Krystosik
nr katalogowy: 140564
10.15199/33.2022.11.01
przyczepność
matryca betonowa
stalowe włókna
badanie pull-out.
adhesion
concrete matrix
steel fibers
pull-out test.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Influence of forming and heat treatment parameters on chosen properties of Ni-Al based PM products
KATARZYNA FLUDZIŃSKA
STEFAN SZCZEPANIK
nr katalogowy: 27532
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Influence of solution heat treatment parameters on the quantity and morphology of M23C6 carbides in MAR M509 cobalt superalloy
PIOTR SKUPIEŃ
JANUSZ SZALA
nr katalogowy: 37828
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2008-4
Quantitative description of the influence of high-temperature hydrogen treatment on the microstructure of Ti-6Al-4V alloy
MARIA SOZAŃSKA
WOJCIECH SZKLINIARZ
TADEUSZ WIERZCHOŃ
nr katalogowy: 37821
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Ocena wiedzy badanej grupy konsumentów na temat probiotyków
Aleksandra Kuchniewska
Rafał Wołosiak
nr katalogowy: 133100
10.15199/65.2021.8.9
probiotyki
żywność probiotyczna
zdrowie człowieka
wiedza żywieniowa
probiotics
probiotic food
human health
nutritional knowledge
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Ocena wiedzy badanej grupy konsumentów na temat probiotyków
Aleksandra Kuchniewska
Rafał Wołosiak
nr katalogowy: 133100
10.15199/65.2021.8.9
probiotyki
żywność probiotyczna
zdrowie człowieka
wiedza żywieniowa
probiotics
probiotic food
human health
nutritional knowledge
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Ocena wiedzy badanej grupy konsumentów na temat probiotyków
Aleksandra Kuchniewska
Rafał Wołosiak
nr katalogowy: 133100
10.15199/65.2021.8.9
probiotyki
żywność probiotyczna
zdrowie człowieka
wiedza żywieniowa
probiotics
probiotic food
human health
nutritional knowledge
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Ocena wiedzy badanej grupy konsumentów na temat probiotyków
Aleksandra Kuchniewska
Rafał Wołosiak
nr katalogowy: 133100
10.15199/65.2021.8.9
probiotyki
żywność probiotyczna
zdrowie człowieka
wiedza żywieniowa
probiotics
probiotic food
human health
nutritional knowledge
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-1
Construction of leaders used in invasive cardiology
Joanna PRZONDZIONO
Eugeniusz HADASIK
Janusz SZALA
Rafał MŁYNARSKI
nr katalogowy: 74111
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Elektrochemiczne badania korozji stopu tytanu po obróbce cieplnej w próżni
ZOFIA WOLAREK
ARKADIUSZ GAJEK
JERZY JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 60948
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-5
Możliwości wykorzystania energii słonecznej w instalacjach ozonowania wody
Henryka Danuta STRYCZEWSKA
Grzegorz KOMARZYNIEC
Krzysztof NALEWAJ
nr katalogowy: 52167
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Skuteczność metod fizykochemicznych w oczyszczaniu ścieków z przemysłu drobiarskiego
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 142819
10.15199/62.2023.4.9
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
metody fizykochemiczne
wastewater treatment
poultry industry
physicochemical methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Skuteczność metod fizykochemicznych w oczyszczaniu ścieków z przemysłu drobiarskiego
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 142819
10.15199/62.2023.4.9
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
metody fizykochemiczne
wastewater treatment
poultry industry
physicochemical methods
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2018-7-8
Wpływ obróbki cieplnej na właściwości wytrzymałościowe elementów wytworzonych przyrostowo z polilaktydu przeznaczonego do obróbki cieplnej
KAMILA ŁUKA
MARIUSZ DĘBSKI
JANUSZ KLUCZYŃSKI
BOGDAN KOZIK
nr katalogowy: 115408
10.15199/148.2018.7-8.4
polilak t yd
obróbka cieplna
w łaściwości wytrzymałościowe
polylactide
thermal treatment
strength properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-5
Re-crystallization of Silicon during Rapid Thermal Treatment
Valentina GORUSHKO
Anna OMELCHENKO
Vladimir PILIPENKO
Vitali SOLODUKHA
Marek OPIELAK
Paweł ŻUKOWSKI
Tomasz N. KOŁTUNOWICZ
nr katalogowy: 113579
10.15199/48.2018.05.35
disrupted layer
rapid thermal treatment
re-crystallization
silicon wafer.
uszkodzona warstwa
szybka obróbka termiczna
rekrystalizacja
wafel krzemowy
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-8
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza atmosferycznego na terenie oczyszczalni ścieków w Trutem
Iwona Paśmionka
Anna Skotnicka
nr katalogowy: 115584
10.15199/17.2018.8.8
oczyszczalnia ścieków
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
sewage treatment plant
bioaerosol
microbial pollution
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-2
Application of isothermal heat treatment for perlite rail-steel
Karol Dopierała
Janusz Ćwiek
Krzysztof Labisz
Jarosław Konieczny
nr katalogowy: 105198
10.15199/28.2017.2.4
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-2
Analiza wpływu parametrów dwustopniowej obróbki cieplnej na własności mechaniczne walcówki ze stali z efektem TRIP
Sylwia Wiewiórowska
Zbigniew Muskalski
Przemysław Michoń
nr katalogowy: 66514
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-6
Effect of laser heat treatment parameters on the microstructure and hardness of gas-nitrided layers
Michał Kulka
Dominika Panfil
Jerzy Michalski
Piotr Wach
nr katalogowy: 103159
10.15199/28.2016.6.9
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Serwisowanie małych oczyszczalni ścieków w Polsce
Ryszard Błażejewski
Marcin Spychała
nr katalogowy: 137165
10.15199/17.2022.4.4
kwalifikacja rynkowa
mała oczyszczalnia ścieków
serwisowanie.
market qualification
small wastewater treatment plant
servicing
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Serwisowanie małych oczyszczalni ścieków w Polsce
Ryszard Błażejewski
Marcin Spychała
nr katalogowy: 137165
10.15199/17.2022.4.4
kwalifikacja rynkowa
mała oczyszczalnia ścieków
serwisowanie.
market qualification
small wastewater treatment plant
servicing
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-6
Oczyszczanie wstępne w przydomowych oczyszczalniach ścieków
Małgorzata Makowska
Maciej Pawlak
Jakub Mazurkiewicz
nr katalogowy: 114491
10.15199/17.2018.6.3
primary settler
septic tank
individual wastewater treatment systems
effi ciency of wastewater treatment
primary settler
septic tank
individual wastewater treatment systems
effi ciency of wastewater treatment
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH