Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa
Grain of cereals from ecological cultivation and products of its processing
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 139839
Streszczenie
Zwiększająca się świadomość konsumentów na temat odżywiania oraz zamożność społeczeństwa sprawiają, że żywność ekologiczna jest coraz bardziej poszukiwana. Dotyczy to także ziarna zbóż z ekologicznej uprawy, które przeznaczane jest na cele żywnościowe, ale również w ekologicznym chowie zwierząt. Dotychczas rolnictwo ekologiczne w Polsce ukierunkowane było na konsumenta zamożnego i świadomego wartości odżywczej tego typu produktu. Obecnie założenia Zielonego Ładu, które wymuszą zwiększenie do 2030 r. areału upraw ekologicznych sprawią, że na rynku pojawić się może jeszcze większy wolumen produktów rolnictwa ekologicznego. Dotyczy to także zbóż oraz produktów ich przetwórstwa.
Abstract
The increasing awareness of consumers about nutrition and the wealth of the society makes organic food more and more in demand. This also applies to grains from organic cultivation, which are intended for food purposes, but also for organic animal husbandry. So far, organic farming in Poland has been focused on the affluent consumer and aware of the nutritional value of this type of product. Currently, the assumptions of the green deal, which will force an increase in the acreage of organic farming by 2030, will allow an even greater volume of organic farming products to appear on the market. This also applies to cereals and their processing products.
Słowa kluczowe
rolnictwo ekologiczne
ekologia
wartość odżywcza
jakość
Keywords
organic farming
ecology
nutritional value
quality
Bibliografia
[1] Borkowska B., U. Łagowska. 2014. Ocena porównawcza jakości pieczywa tradycyjnego i ekologicznego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86: 210-217. [2] Brodzińska K. 2018. Ekologizacja rolnictwa w aspekcie polityki finansowego wsparcia. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, 18(3): 49-58. [3] Cacak-Pietrzak G., A. Ceglińska, K. Jończyk. 2014. Wartość wypiekowa mąki z ziarna odmian pszenicy uprawianych w ekologicznym systemie produkcji. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 576: 23-32. [4] Feledyn-Szewczyk B. 2012. Porównanie zdolności konkurencyjnych w stosunku do chwastów oraz plonów ziarna pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) z odmianami pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) w ekologicznym systemie produkcji. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 293, 21, 13-26. [5] Feledyn-Szewczyk B. 2020. Ocena przydatności nowych odmian zbóż do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Sprawozdanie z zadania badawczego, IuNG-PIB, http://stary.iung.pulawy.pl/images/pdf/ Sprawozdania/Sprawozd-eko_IuNG_e. DO_ Feledyn-Szewczyk_2020.p [6] Gableta M., S. Dziuba. 2018. Czynniki rozwoju przetwórstwa ekologicznego ze szczególnym uwzględnieniem praktyk zarządczych w młynie. Zarządzanie i Finanse, 16(1, cz. 1), 17-26. [7] Groszyk J. 2022. Rolnictwo ekologiczne w Polsce w kontekście strategii unijnych. Infos zagadnienia społeczno-gospodarcze, 4; 1-4. [8] Horoszkiewicz-Janka J., M. Korbas, E. Jajor, R. Krawczyń. 2010. Zasiedlenie oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie pszenicy ozimej uprawianej w okresie przejściowym do systemu ekologicznego. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55(3): 117-121. [9] Jętkowska J. 2022. Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Udział ekologicznych użytków rolnych w kontekście europejskiego Zielonego Ładu. Zagadnienia Doradztwa Rolni- czego, 107(1): 5-21. [10] Kuś J., K. Jończyk, J. Stalenga, B. Feledyn-Szewczyk, A. Mróz. 2010. Plonowanie wybranych odmian pszenicy ozimej w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55(3), 219-223. [11] Łysoń E., W. Biel. 2016. Ocena składu chemicznego ziarna wybranych odmian żyta (Secale cereale L.) z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. żywność: Nauka-Technologia-Jakość, 3 (106): 91-101. [12] Michalska-Pożoga I., A. Raczkowska. 2012. Pakowanie w atmosferze modyfikowanej a jakość ekologicznego pieczywa orkiszowego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 58-61. [13] Nachtman G. 2021. Rolnictwo ekologiczne w Polsce wobec działań na rzecz jego rozwoju. Wiadomości Statystyczne, 66(7): 24-43. [14] Piasecka-Jóźwiak K., J. Księżak. 2021. Ocena jakości pieczywa z dodatkiem nasion grochu i bobiku produkowanych w systemie ekologicznym. Prozdrowotne, jakościowe i energetyczne aspekty produkcji surowców rolniczych. Monografia pod redakcją Anny Kociry i Ewy Stamirowskiej-Krzaczek. [15] Staniak S. 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy, 19:25-35. [16] Wawrzyniak B. M. 2019. Charakterystyka gospodarstw ekologicznych funkcjonujących w Unii Europejskiej. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 1 (95):104-118.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 139839
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH