Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 9
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne
Lipids in Food, Nutrition and Human Health. Part II. Nutritional and Healthy Aspects
10.15199/65.2017.9.6
Joanna Ciborska
Jan Kłobukowski
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 109280
10.15199/65.2017.9.6
Streszczenie
W pracy omówiono funkcje żywieniowe i fizjologiczne lipidów w organizmie człowieka. Scharakteryzowano zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz oraz aktualne zalecenia spożycia.Przedstawiono znaczenie lipidów w powstawaniu chorób cywilizacyjnych (choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżyca czy choroby nowotworowe).
Abstract
Nutritional and physiological functions of alimentaries lipids in human organism were discussed in paper. The organism fat requirement and real recommendations of intake were characterized. The significance in increasing the level of people suffering from civilisation diseases (cardiovascular diseases, arteriosclerosis, cancer diseases) were presented.
Słowa kluczowe
lipidy
zalecenia żywieniowe
choroby cywilizacyjne
Keywords
lipids
nutritional recommendations
civilisation diseases
Bibliografia
[1] Bukowska H. 2010. "Ocena czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u dorosłego potomstwa z rodzinnym wywiadem przedwczesnego udaru mózgu - wnioski z badań własnych". Czynniki Ryzyka 2 : 3-17. [2] Chen Mu, Yanping Li, Qi Sun, An Pan, JoAnn E. Manson, Kathryn M. Rexrode, Walter C. Willett, Eric B. Rimm, Frank B. Hu. 2016. "Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults". Am. J. Clin. Nutr. 104 (5) : 1209-1217. [3] Cichosz G., H. Czeczot. 2012. "Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób nowotworowych". Pol. Merk. Lek. XXXIII (195) : 168. [4] Cybulska B., L. Kłosiewicz-Latoszek (red.). 2010. Zaburzenia lipidowe, 71. Poznań: Termedia Wydawnictwa Medyczne. [5] Divisi D., S.D. Tommaso, S. Salvemini, M. Garramone, R. Crisci. 2006. "Diet and cancer". Acta Biomed. 77 : 118-123. [6] Filipiak K.J., G. Opolski. 2010. Epidemiologiczne aspekty zaburzeń lipidowych oraz terapii tych zaburzeń w Polsce. W Zaburzenia lipidowe, 51-64. Poznań: Termedia Wydawnictwa Medyczne. [7] Gawęcki J., L. Hryniewiecki. 2007. Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu, t. 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [8] Gertig H., J. Przysławski. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [9] Grimble R. F. 2005. "Immunonutrition". Curr. Opin. Gastroenterol. 21 (2) : 216-222. [10] Jarosz M., E. Rychlik. 2008. "Overweight and obesity among adults in Poland, 1983- 2005". Advances in Medical Sciences 53 (2) : 158-166. [11] Jarosz M. 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Warszawa: IŻŻ. [12] Jarosz M., W. Respondek. 2008. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. W Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, 353-371. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [13] Judd J.T., B.A. Clevidence, R.A. Muesing, J. Wittes, M.E. Sunkin, J.J. Podczasy. 1994. "Dietary trans fatty acids: effects on plasma lipids and lipoproteins of healthy men and woman". Am. J. Clin. Nutr. 59 : 861-868. [14] Kafatos A., C.A. Codringhton. 2000. Eurodiet Core Report. Public Health Nutrition. Special Issue 4 : 1-14. [15] Katan M.B., P.L. Zock, R.P. Mensink. 1995. "Trans fatty acids and their effects on lipoproteins in humans". Annu. Rev. Nutr.15 : 473-493. [16] Kłosiewicz-Latoszek L., W.B. Szostak, P. Podolec. 2008. "Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet". Kardiol. Pol. 66 : 812-814. [17] Kosałka K., M. Kozłowska-Wojciechowska. 2010. "Udokumentowane czynniki żywieniowe w profilaktyce chorób nowotworowych". Czynniki Ryzyka 3 : 8-14. [18] Malczyk Ewa, Żaneta Majkrzak.2015. "Żywieniowe czynniki ryzyka rozwoju raka piersi". Probl. Hig. Epidemiol. 96 (1) : 67-76. [19] Mensink R.P., M.B. Katan. 1990. "Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins- a meta-analysis of 27 trials". Arterioscler. Thromb. 12 : 911-19. [20] Moorman P.G., P.D. Terry. 2004. "Consumption of dairy products and the risk of breast cancer: a review of the literature". Am. J. Clin. Nutr. 80 : 5-14. [21] Noroozi M., R. Zavoshy, H. Jahanihashemi. 2012. "Effect of Olive Oil with Low Calorie Diet on Blood Lipids in Hyperlipidemic Patients". Pol. J. Food Nutr. Sci. 62 (1) : 57-60. [22] Nowicka G., M. Naruszewicz. 2010. Rola lipoprotein w rozwoju miażdżycy. W Zaburzenia lipidowe, (red.) Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L. 29-41. Poznań: Termedia Wydawnictwa Medyczne. [23] Ohlsson L. 2010. "Dairy products and plasma cholesterol levels". Food & Nutrition Research 54: 5124. [24] Osório-Costa F., G.Z. Rocha, M.M. Dias, J. R. Carvaltheira. 2009. "Epidemiological and molecular mechanisms aspects linking obesity and cancer". Arg. Bras. Endocrinol. Metabol. 53 (2): 213-226. [25] Ostrzycki A. 2010. "Sercowo-naczyniowe ryzyko rezydualne u osób z dyslipidemią aterogenną". Czynniki Ryzyka 2 : 34-41. [26] Panaqiotakos D. B., C. Pitsavros, M. Yannakoulia, C. Chrysohoou, C. Stefanadis. 2005. "The implication of obesity and central fat on markers of chronic inflammation: The ATTICA study". Atherosclerosis 183 (2) : 308-15. [27] Peckenpaugh N.J. 2010. Podstawy żywienia i dietoterapia. (red.) Gajewska D. Wrocław: Elsevier Urban & Partner. [28] Pilska M., M. Jeżewska-Zychowicz. 2008. Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [29] Piotrowski G., Z. Gawor. 2010. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w chorobach sercowo-naczyniowych - wybrane zagadnienia kliniczne". Czynniki Ryzyka 2 : 27-33. [30] Sanchez-Villegas A., L. Verbene, J. De Irala, M. Ruiz-Canela, E. Toledo, L. Serra-Majem, M.A. Martinez-Gonzalez. 2011. "Dietary fat intake and the risk of depression: the SUN Project". PLoS ONE 6 (1): e16268. doi: 10.1371/journal.pone.0016268 http://www. plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016268, data dostępu: 04.05.2012. [31] Schindler K., M. Themessl-Huber, M. Hiesmayr, S. Kosak, S. Kosak, M. Lainscak, A. Laviano, O. Ljungqvist, M. Mouhieddine, S. Schneider, M. de van der Schueren, T. Schütz, Ch. Schuh, P. Singer, P. Bauer, C. Pichard. 2016. "To eat or not to eat? Indicators for reduced food intake in 91,245 patients hospitalized on nutritionDays 2006-2014, in 56 countries worldwide: a descriptive analysis". Am. J. Clin. Nutr. 104 (5) : 1393-1402. [32] Schmidhuber J., W.B. Traill. 2005. "The changing structure of diets In the European Union In relation to health heating guidelines". Public Health Nutrition 9 (5) : 584-595. [33] Szostak W.B., A. Cichocka. 2010. Leczenie dietetyczne hipercholesterolemii. Zasady postępowania i ich realizacja w praktyce. W Zaburzenia lipidowe (red.) Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., 65-77. Poznań: Termedia Wydawnictwa Medyczne. [34] Szostak W.B., D. Szostak-Węgierek. 2008. Cholesterol. W Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, 132-133. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [35] Szponar L., H. Mojska, M.G. Ołtarzewski. 2012. Tłuszcze. W Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Warszawa: IŻŻ. [36] Tao M., M.A. McDowell, S.H. Saydah, M.S. Eberhardt. 2008. "Relationship of polyunsaturated fatty acid intake to peripheral neuropathy among adults with diabetes in the National Health and Nutrition Survery (NHANES) 1999-2004". Diabetes Care 31 (1) : 93-95. [37] Watermann E., B. Lockwood. 2007. "Active components and clinical applications of oil". Altern. Med. Rev. 12 (4) : 331-342. [38] WHO. 2003. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO expert consultation. Geneva: WHO. [39] Williams C. D., J.A. Stia, L. S. Adair, J. Stevens, J. Galanko. 2010. "Associated of red meat, FAT, and protein intake with distal colorectal cancer risk". Nutr. Cancer. 62 (6) : 701-709. [40] Zatoński W. 2009. Europejski kodeks walki z rakiem. Warszawa: Wydawnictwo Centrum Onkologii. [41] Ziemlański Ś., J. Budzyńska-Topolewska 1991. Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Warszawa: PWN. [42] Zocks P.L., M.B. Katan. 1992. "Hydrogenation alternatives: effects of trans fatty acids and stearic acid versus linoleic acid on serum lipids and lipoproteins in humans". J. Lipid. Res. 33 : 399-410.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109280 "Lipidy w żywności, żywien..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH