Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 8
Ocena wiedzy badanej grupy konsumentów na temat probiotyków
Assessment of Consumer Knowledge About Probiotics
10.15199/65.2021.8.9
Aleksandra Kuchniewska
Rafał Wołosiak
nr katalogowy: 133100
10.15199/65.2021.8.9
Streszczenie
Zarówno żywność probiotyczna, jak i preparaty probiotyczne to produkty, po które konsumenci sięgają coraz częściej, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również korzystne działanie na skład i funkcje mikrobiomu jelit. Powoduje to potrzebę przeprowadzania badań nad bezpieczeństwem stosowania oraz skutecznością działania probiotyków. Ciekawym przedmiotem badań jest również wiedza konsumentów na temat probiotyków i ich wybory żywieniowe. Wyniki tych analiz są niejednoznaczne oraz zmienne w czasie, dlatego podjęto próbę sprawdzenia aktualnej wiedzy respondentów na temat probiotyków oraz ich możliwym wpływie na zdrowie człowieka. Ponadto w badaniach sprawdzono, czy pandemia koronawirusa wpłynęła na zmiany w częstotliwości przyjmowania probiotyków wśród polskich konsumentów.
Abstract
Probiotic food and probiotic preparations are products that people are reaching for more and more often, not only because of their taste, but also because of their beneficial effects on the structure and function of the intestinal microbiome. It is connected with conducting an increasing number of studies on their safety and effectiveness. Consumers’ knowledge about them and their nutritional choices are also an interesting subject of research. The results of these analyzes are ambiguous and change over time, therefore an attempt was made to check the respondents’ current knowledge about probiotics and their impact on human health. In addition, studies have checked whether the coronavirus pandemic has changed the use of probiotics among polish consumers.
Słowa kluczowe
probiotyki
żywność probiotyczna
zdrowie człowieka
wiedza żywieniowa
Keywords
probiotics
probiotic food
human health
nutritional knowledge
Bibliografia
[1] Altamimi E., M.R.A.A. Hamad, K. Alrejjal, A.K.T. Fanni. 2019. “Medical students’ knowledge of probiotics and their health usage in Jordan”. International Journal of Medical Research and Health Sciences 8 (4) : 124-130 [2] Betz M., A. Uzueta, H. Rasmussen, M. Gregoire, C. Vanderwall, G. Witowich. 2015. “Knowledge, use and perceptions of probiotics and prebiotics in hospitalised patients”. Nutrition and dietetics 72 (3) : 261-266. DOI 10.1111/1747-0080.12177. [3] Chin-Lee B., W.J. Curry, J. Fetterman, M.A. Graybill, K Karpa. 2014. “Patient experience and use of probiotics in community-based health care settings”. Patient preference and adherence 8 : 1513-1520. DOI 10.2147/PPA.S72276. [4] Fijan, S., A. Frauwallner, T. Langerholc, B. Krebs, J.A. Ter Haar Née Younes, A. Heschl, D.M. Turk, I. Rogelj. 2019 „Efficacy of using probiotics with antagonistic activity against pathogens of wound infections: an integrative review of literatur”. BioMed Research International 2019:7585486. DOI 10.1155/2019/7585486. [5] Internet: Bened Biomedical. 2021. „Psychobiotic PS128 consumption shows benefits to Parkinson's symptoms in new clinical study”. https://www.prnewswire.com/news-releases/psychobiotic-ps128-consumption-shows-benefits-to-parkinsons-symptoms-in-new-clinical-study-301231470.html [dostęp: 8.07.2021]. [6] Jama-Kmiecik, A., K. Gil, M. Frej-Mądrzak, J. Sarowska, I. Choroszy-Król. 2020. Znajomość roli pro-i prebiotyków w profilaktyce zdrowia i leczeniu chorób w świetle badań. Wrocław: E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. DOI 10.34616/23.20.115. [7] Karpińska-Tymoszczyk M., M. Danowska-Oziewicz, A. Draszanowska, L. Kurp, A. Skwarek. 2016. „Analiza postaw konsumentów wobec żywności probiotycznej”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3 (49) : 506-510. [8] Kuligowski, M., J. Nowak. 2007. „The possibility of modeling functional properties of legume food products through the tempeh type fermentation”. Biotechnologia 4 : 113-124. [9] Kumari, R., A. Singh, A. N. Yadav, S. Mishra, A. Sachan,, S. G. Sachan. 2020. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: Current status and future uses for human health. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering 173-190. DOI 10.1016/B978-0-12-820528-0.00012-0. [10] Mojka K. 2014. „Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje”. Problemy Higieny Epidemiologicznej 95 (3) : 541-549. [11] Molska M., J. Reguła. 2019. “Potential mechanisms of probiotics action in the prevention and treatment of colorectal cancer”. Nutrients 11 (10) : 2453. DOI 10.3390/nu11102453 [12] Nowak A., K. Śliżewska, Z. Libudzisz, J. Socha. 2010. „Probiotyki – efekty zdrowotne”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 17 (4) : 20-36. [13] Oliver L., H. Rasmussen, M.B. Gregoire, Y. Chen. 2014. “Health care provider's knowledge, perceptions, and use of probiotics and prebiotics”. Topics in Clinical Nutrition 29 (2) : 139-149. DOI 10.3390/ijerph16173128. [14] Paliwoda A., A. Nowak. 2017. „Czynniki warunkujące zdolności adhezyjne bakterii z rodzaju Lactobacillus”. Postępy Mikrobiologii 56 (2) : 196-204. [15] Schultz, M., A. Baranchi, L. Thurston, Y. C. Yu, L. Wang, J. Chen, M. Sapsford, J. Chung, M. Binsadiq, L. Craig, B. Wilkins, D. McBride, P. Herbison. 2011. “Consumer demographics and expectations of probiotic therapy in New Zealand: results of a large telephone survey”. The New Zealand Medical Journal 124 (1329) : 36-34. [16] Skryplonek K., M. Jasinska. 2016. „Jakość fermentowanych napojów probiotycznych otrzymanych z mrożonej serwatki kwasowej i mleka w czasie chłodniczego przechowywania” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (104) : 32-44. [17] Słaby D., S. Szewczyk, A. Beberok, D. M. Wrześniok. 2019. „Rola preparatów osłonowych w farmakoterapii–ocena świadomości pacjentów”. Farmacja Polska 75 (11) : 591-598. [18] Szałek E., Z. Kaczmarek, E. Grześkowiak. 2010. „Wykorzystanie probiotyków we współczesnej farmakoterapii pediatrycznej”. Farmacja Polska 66 (3) : 168-172. [19] Zaręba D., M. Ziarno. 2011. „Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2 (44) : 160-168. [20] Zielińska, D., I. Szymańska 2021. „Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka”. Przemysł Spożywczy 75 (2) : 27-32. DOI 10.15199/65.2021.2.5. [21] Zołoteńka-Synowiec M., E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Wyka, M. Mełech. 2015. „Ocena wiedzy żywieniowej dotyczącej probiotyków wśród mieszkańców pograniczna Polski i Czech”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3 : 590-593.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-8 , nr katalogowy 133100
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH