Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-12
Oznaczanie niektórych substancji niebezpiecznych w wyrobach gotowych na przykładzie fumaranu dimetylu
Jolanta Jagiełło
Małgorzata Krępska
Agnieszka Pietrzak
Magdalena Lasoń -Rydel
nr katalogowy: 81352
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Białka rzepaku możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Elżbieta Dłużewska
Anna Florowska
Magdalena Maszewska
nr katalogowy: 110549
10.15199/65.2017.11.5
białka rzepaku
wartość odżywcza
właściwości funkcjonalne
izolowanie białek
rapeseed’
s protein
nutritional value
functional properties
protein isolations
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Mniszek lekarski – roślina lecznicza o właściwościach prozdrowotnych
Patrycja Gazda
Paweł Glibowski
nr katalogowy: 150106
10.15199/65.2024.8.8
mniszek lekarski
roślina lecznicza
polifenole
działanie przeciwzapalne
dandelion
medicinal plant
polyphenols
anti-inflammatory effect
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
CHŁODNICTWO 2011-8
Krioprotekcyjny wpływ lecytyny na właściwości mrożonego mięsa
Radosław Mostowski
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 61703
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Badanie akumulacji ołowiu w blaszce liściowej kukurydzy zwyczajnej za pomocą zminiaturyzowanej matrycy elektrod jonoselektywnych
Anna KUTYŁA
Natalia WŁODKOWSKA
Elżbieta ROMANOWSKA
Wojciech WRÓBLEWSKI
Patrycja CIOSEK
nr katalogowy: 55145
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-7-8
DSM NUTRITIONAL PRODUCTS - Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 29452
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-6
Badania właściwości antykorozyjnych i antyosadowych kwasów N-alkiloaminometylofosfonowych
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
ANNA BROL
JACEK KOROTYSZEWSKI
ALEKSANDRA ROLKIEWICZ
nr katalogowy: 137950
10.15199/40.2022.6.4
organiczne inhibitory korozji stali
właściwości antyosadowe
kwasy aminoalkilofosfonowe
organic steel corrosion inhibitors
anti-deposit’s properties
aminoalkylphosphonic acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Przemysłowy potencjał rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis L.)
Alicja Surowiak
Dorota Kannenberg-Leszczyńska
Daniel J. Strub
Stanisław Lochyński
nr katalogowy: 124850
10.15199/62.2020.2.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-11
X 2013 Napoje funkcjonalne X
Adam Bogacz
nr katalogowy: 81132
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-7-8
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 78975
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-10
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 80287
OPAKOWANIE 2017-7
Mikotoksyny w żywności i opakowaniach do żywności - metody badań. Część III. Aktywne opakowania o własnościach antydrobnoustrojowych
Karol Bal
Alicja Kaszuba
nr katalogowy: 107525
10.15199/42.2017.7.2
AURA 2020-7-8
Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 127269
10.15199/2.2020.7–8.3
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-4
Porównanie aktywności antykorozyjnej kwasów aminometylofosfonowych przy stałym stężeniu fosforu
ANNA BROL
MAGDALENA KLAKOČAR-CIEPACZ
nr katalogowy: 113181
10.15199/40.2018.4.7
inhibitory korozji
stal
kwasy aminometylofosfonowe
corrosion inhibitors
steel
aminomethylphosphonic acids
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
TECHNOLOGIA PRODUKCJI KARMY DLA PSÓW – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety
Monika Bogusławska-Tryk
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 144003
pies
karma
ekstruzja
składniki pokarmowe
dog
food
extrusion
nutrients
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-4
Antykorozyjne powłoki na bazie surowca odnawialnego z dodatkiem nanomagnetytu
Marlena Roguszewska
Paweł Parzuchowski
Gabriel Rokicki
Damian Tkacz
nr katalogowy: 139862
10.15199/28.2022.4.4
antykorozyjne powłoki
nanomagnetyt
powłoki poliuretanowe
materiały hybrydowe
anti-corrosive coatings
nanomagetite
polyurethane coatings
hybrid materials
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-4
Antykorozyjne powłoki na bazie surowca odnawialnego z dodatkiem nanomagnetytu
Marlena Roguszewska
Paweł Parzuchowski
Gabriel Rokicki
Damian Tkacz
nr katalogowy: 139862
10.15199/28.2022.4.4
antykorozyjne powłoki
nanomagnetyt
powłoki poliuretanowe
materiały hybrydowe
anti-corrosive coatings
nanomagetite
polyurethane coatings
hybrid materials
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-4
Antykorozyjne powłoki na bazie surowca odnawialnego z dodatkiem nanomagnetytu
Marlena Roguszewska
Paweł Parzuchowski
Gabriel Rokicki
Damian Tkacz
nr katalogowy: 139862
10.15199/28.2022.4.4
antykorozyjne powłoki
nanomagnetyt
powłoki poliuretanowe
materiały hybrydowe
anti-corrosive coatings
nanomagetite
polyurethane coatings
hybrid materials
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-3
Potencjał wykorzystania ziarna Tritordeum
Marcin Różewicz
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 137882
Tritordeum
uprawa
wartość odżywcza
Tritordeum
cultivation
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Analiza zazielenienia powierzchni skarp przy użyciu innowacyjnych biowłóknin jako jeden z aspektów zabezpieczenia przeciwerozyjnego
Joanna Grzybowska-Pietras
Anna Juzwa
Natalia Byrdy
nr katalogowy: 141202
10.15199/33.2022.12.31
erozja powierzchniowa
wełna owcza
biowłóknina
skarpy i zbocza
zabezpieczenie przeciwerozyjne.
slope surface erosion
wool
bio geo nonwovens
slopes
anti-erosion protection.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Analiza zazielenienia powierzchni skarp przy użyciu innowacyjnych biowłóknin jako jeden z aspektów zabezpieczenia przeciwerozyjnego
Joanna Grzybowska-Pietras
Anna Juzwa
Natalia Byrdy
nr katalogowy: 141202
10.15199/33.2022.12.31
erozja powierzchniowa
wełna owcza
biowłóknina
skarpy i zbocza
zabezpieczenie przeciwerozyjne.
slope surface erosion
wool
bio geo nonwovens
slopes
anti-erosion protection.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Analiza zazielenienia powierzchni skarp przy użyciu innowacyjnych biowłóknin jako jeden z aspektów zabezpieczenia przeciwerozyjnego
Joanna Grzybowska-Pietras
Anna Juzwa
Natalia Byrdy
nr katalogowy: 141202
10.15199/33.2022.12.31
erozja powierzchniowa
wełna owcza
biowłóknina
skarpy i zbocza
zabezpieczenie przeciwerozyjne.
slope surface erosion
wool
bio geo nonwovens
slopes
anti-erosion protection.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-12
Ekrany akustyczne jako wyrób budowlany w świetle wymagań normy PN-EN 14388
Elżbieta Nowicka
Marzena Jakimowicz
nr katalogowy: 129499
10.15199/33.2020.12.07
ekrany drogowe
wyrób budowlany
wymagania norm
noise barriers
construction product
standard requirements.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Owies – walory odżywcze i właściwości prozdrowotne
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 146324
owies
przetwory z owsa
właściwości prozdrowotne
oats
oat products
health-promoting properties
OPAKOWANIE 2010-2
Opakowania do kosmetyków marki NIVEA For Men z nową pompką typu Magic Star
nr katalogowy: 50116
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
Optimal anti-surge control of gas pumping unit with gas turbine drive
Andriy P. OLIYNYK
Lidiia I. FESHANYCH
Irina M. USHKALENKO
Andrzej SMOLARZ
Galim KALIMBETOV
Marzhan SPABEKOVA
nr katalogowy: 133233
10.15199/48.2021.09.09
optimal control
anti-surge system
moments of switching.
sterowanie optymalne
układ przeciwpompażowy
momenty przełączeń
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kwas szczawiowy w piwie
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 127678
10.15199/64.2020.7–8.2
kwas szczawiowy
piwo
surowce
gushing
składnik antyodżywczy
oxalic acid
beer
raw materials
gushing
anti-nutritive component
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
Kwas szczawiowy w piwie
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 127678
10.15199/64.2020.7–8.2
kwas szczawiowy
piwo
surowce
gushing
składnik antyodżywczy
oxalic acid
beer
raw materials
gushing
anti-nutritive component
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Oliwa z oliwek
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 137474
oliwa z oliwek
właściwości organoleptyczne
wartość odżywcza
olive oil
organoleptic properties
nutritional value
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Oliwa z oliwek
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 137474
oliwa z oliwek
właściwości organoleptyczne
wartość odżywcza
olive oil
organoleptic properties
nutritional value
ATEST - OCHRONA PRACY 2020-5
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (10)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 126208
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-3
USE AND IMPORTANCE OF RYE GRAIN IN POLAND
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 150934
10.15199/180.2024.3.2
rye
economic importance
food use
feed
energy use
żyto
znaczenie gospodarcze
wykorzystanie spożywcze
pasza
wykorzystanie energetyczne
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-9
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 79272
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Pieczywo półcukiernicze – spożycie, wartość odżywcza i możliwości jej poprawy
Justyna Krzywoń
Anna Czubaszek
nr katalogowy: 148949
10.15199/61.2024.3.5
pieczywo półcukiernicze
orkisz
zakwas
semi-confectionery bread
spelt
sourdough
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-2
Z Prasy Technicznej - Ochrona przed grafitti, Farby, Badanie korozyjne, Surowce do produkcji farb, Konferencje, Wynalazki
nr katalogowy: 41504
OPAKOWANIE 2005-11
Innowacja w ofercie płyt akrylowych na polskim rynku
E.M.
nr katalogowy: 11321
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Inteligentne pociski moździerzowe
R. Vogt
R. Głębocki
nr katalogowy: 1200
OPAKOWANIE 2010-I
Polyolefine Composite Film Containing Mineral Raw Materials - Biologically Active
Bohdan Czerniawski
Wojciech Kalinowski
Anna Sip
nr katalogowy: 50913
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka
Andrzej Jaśkiewicz
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 123887
10.15199/64.2019.12.4
cykoria podróżnik
inulina
bioaktywne składniki
aktywność biologiczna
laktony seskwiterpenów
chicory common
inulin
bioactive ingredients
biological activity
sesquiterpenes lactones
GOSPODARKA WODNA 2023-9
Zawiesiny twardniejące na bazie odpadów poprocesowych jako materiały uszczelniające obiekty hydrotechniczne
Paweł FALACIŃSKI
Łukasz SZAREK
Małgorzata WOJTKOWSKA
Jan BOGACKI
Piotr DRUŻYŃSKI
Mateusz DUDZIK
nr katalogowy: 144861
10.15199/22.2023.9.1
przesłony przeciwfiltracyjne
zawiesiny twardniejące
uboczne produkty spalania
popioły z TPOK
aspekt środowiskowy
metale ciężkie
anti-filtration screens
hardening suspensions
combustion byproducts
ashes from municipal waste incineration
environmental aspect
heavy metals
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-6
WYDAWNICTWA
nr katalogowy: 132076
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-10
Review of Anti-Windup strategies for PI speed controllers in Field Oriented Control of Permanent Magnet Synchronous Machines
Jordi ESPINA
Antoni ARIAS
Josep BALCELLS
Carlos ORTEGA
nr katalogowy: 47462
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
CHŁODNICTWO 2011-3
Badania powłok antykondensacyjnych przy konwekcji swobodnej
Andrzej Kołodziej
Artur Rusowicz
nr katalogowy: 58369
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Sposoby rozprzestrzeniania się i usuwania substancji ropopochodnych z podłoża glebowego
Wilhelm Jan Tic
Joanna Guziałowska-Tic
Piotr Pijarowski
nr katalogowy: 144974
10.15199/62.2023.9.7
niekontrolowane wycieki substancji ropopochodnych
metody usuwania substancji ropopochodnych z gleby
czynniki wpływające na rozprzestrzenianie się substancji ropopochodnych
uncontrolled spills of petroleum substances
methods of removing petroleum substances from the soil
factors affecting the spread of petroleum substances
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Sposoby rozprzestrzeniania się i usuwania substancji ropopochodnych z podłoża glebowego
Wilhelm Jan Tic
Joanna Guziałowska-Tic
Piotr Pijarowski
nr katalogowy: 144974
10.15199/62.2023.9.7
niekontrolowane wycieki substancji ropopochodnych
metody usuwania substancji ropopochodnych z gleby
czynniki wpływające na rozprzestrzenianie się substancji ropopochodnych
uncontrolled spills of petroleum substances
methods of removing petroleum substances from the soil
factors affecting the spread of petroleum substances
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-4
Rola scaleń gruntów i zabiegów przeciwerozyjnych w poprawie efektywności wapnowania gleb
Jacek M. Pijanowski
Paweł Nicia
Aleksandra Płonka
Jarosław Janus
Tomasz Wojewodzic
Paweł Zadrożny
Tomasz Kowalik
Mariusz Dacko
Łukasz Paluch
nr katalogowy: 142721
10.15199/50.2023.04.2
scalenia gruntów
wapnowanie gleb
erozja wodna
zabiegi przeciwerozyjne
melioracje przeciwerozyjne
zadrzewienia śródpolne
land consolidation
soil liming
water erosion
anti-erosion treatments
anti-erosion meliorations
mid-field shelterbelts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Ekstrakty bogate w polifenole naturalne konserwanty produktów mięsnych
Magdalena Efenberger-Szmechtyk
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 113835
10.15199/65.2018.5.3
polifenole
mięso
antyoksydanty
właściwości prozdrowotne
polyphenols
meat
antioxidants
health benefits
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-4
Analiza przydatności metod pomiaru rezystancji powłok antyelektrostatycznych o nieregularnych kształtach
Lech BOROWIK
Adam JAKUBAS
nr katalogowy: 83833
10.12915/pe.2014.04.026
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-10
Zastosowanie systemu ochrony przeciwwybuchowej Transformer Protector na przykładzie realizacji projektu budowy zespołu transformatorów TOBNLa 156000/240 i TONRLa 6000/13,8
Arkadiusz KULIK
Anna MATERNIK-DEMONTOUX
Maciej WILK
nr katalogowy: 94007
10.15199/48.2015.10.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – zastosowanie i wymagania prawne
Adrianna Pląsek
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 129150
10.15199/65.2020.11.3
żywność medyczna
choroby metaboliczne
leczenie żywieniowe
żywienie dojelitowe
medical foods
metabolic diseases
nutritional treatment
enteral nutrition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – zastosowanie i wymagania prawne
Adrianna Pląsek
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 129150
10.15199/65.2020.11.3
żywność medyczna
choroby metaboliczne
leczenie żywieniowe
żywienie dojelitowe
medical foods
metabolic diseases
nutritional treatment
enteral nutrition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Komosa ryżowa nie tylko skarb Inków
Alina Pacesz
Anna Sip
nr katalogowy: 114462
10.15199/65.2018.6.5
komosa
wartość odżywcza
fermentacja
quinoa
nutritional value
fermentation
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
AURA 2023-1
Właściwości odżywcze i lecznicze super owoców aronii czarnoowocowej
Barbara Skwaryło-Bednarz
nr katalogowy: 141426
10.15199/2.2023.1.2
aronia czarnoowocowa
super owoce
polifenole
wartość odżywcza
właściwości antyoksydacyjne
właściwości lecznicze
hokeberry
super fruits
polyphenols
nutritional value
antioxidant properties
medicinal properties
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-4
Cavitation intensity of tri-sodium phosphate solution in ultrasonic cleaning
Bogdan Niemczewski
nr katalogowy: 76206
ATEST - OCHRONA PRACY 2022-11
Pracownicy szczególnie podatni na zagrożenia stwarzane przez substancje niebezpieczne (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 140288
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 2
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
nr katalogowy: 122459
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 1
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
nr katalogowy: 121983
10.15199/65.2019.8.5
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
OPAKOWANIE 2015-10
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94395
10.15199/42.2015.10.4
OPAKOWANIE 2015-8
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94317
10.15199/42.2015.10.4
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-12
Optimization of the Retort Burner Construction to Reduce Emission of Harmful Substances
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
nr katalogowy: 117526
10.15199/9.2018.12.8
heating boilers
retort burner
emission
harmful substances
kotły grzewcze
palnik retortowy
emisja
substancje szkodliwe
AURA 2019-3
Dobro wspólne i solidarność jako uzasadnienie ograniczeń wprowadzonych ustawą antysmogową
Anna Sadkowska
nr katalogowy: 119047
zanieczyszczenie powietrza
ochrona środowiska
zdrowie
uchwały antysmogowe
konstytucyjne wolności i prawa
air pollution
environmental protection
health
anti-smog resolutions
constitutional freedoms and laws
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-6
Oznaczanie substancji niebezpiecznych w obuwiu
MAGDALENA LASOŃ-RYDEL
JOLANTA JAGIEŁŁO
MAŁGORZATA KRĘPSKA
nr katalogowy: 85180
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-11
Zarządzanie substancjami uznanymi za niebezpieczne w sektorze galwanotechnicznym. Projekt Hazbref
JANUSZ KRUPANEK
MARIUSZ KALISZ
BEATA MICHALISZYN-GABRYŚ
MAREK MATEJCZYK
nr katalogowy: 129041
galwanotechnika
dyrektywa IED
substancje niebezpieczne
zarządzanie chemikaliami
rewizja STM BREF
electroplating
IED directive
hazardous substances
chemical management
STM BREF revision
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-9
Więcej niż środek dyspergujący
JÁNOS HAJAS
MAŁGORZATA BLICHARZ
WILHELM WESSELS
CARSTEN NAGEL
nr katalogowy: 54059
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Charakterystyka właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków grzybów i ocena ich dostępności na rynku lokalnym Warszawy
Katarzyna Świąder
Marta Wojda
Anna Piotrowska
Joanna Rachtan-Janicka
nr katalogowy: 128782
10.15199/65.2020.10.6
grzyby
produkty z grzybów
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
mushrooms
mushroom products
nutritional value
health properties
CHŁODNICTWO 2012-9
Mleko jako źródło składników funkcjonalnych
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 71025
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2017-12
Możliwości redukcji ilości substancji niebezpiecznych w procesach garbarskich
KRZYSZTOF ŚMIECHOWSKI
BOGUSŁAW WOŹNIAK
EDYTA GRZESIAK
nr katalogowy: 111124
10.15199/60.2017.12.3
skóra
garbowanie
proces technologiczny
substancje szkodliwe
leather
tanning
technological process
harmful substances
MATERIAŁY BUDOWLANE 2011-7
LIBET DECCO z ALS
nr katalogowy: 61247
ATEST - OCHRONA PRACY 2019-8
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 121669
GOSPODARKA WODNA 2022-3
Nowe zanieczyszczenia wód podziemnych
ANNA KUCZYŃSKA
nr katalogowy: 136640
10.15199/22.2022.3.2
wody podziemne
zanieczyszczenia
nowe substancje organiczne
jakość wód
groundwater
contaminants
new organic substances
water quality
emerging organic contaminants
GOSPODARKA WODNA 2022-3
Nowe zanieczyszczenia wód podziemnych
ANNA KUCZYŃSKA
nr katalogowy: 136640
10.15199/22.2022.3.2
wody podziemne
zanieczyszczenia
nowe substancje organiczne
jakość wód
groundwater
contaminants
new organic substances
water quality
emerging organic contaminants
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Przygotowanie ekstraktów polisacharydowych pyłku chryzantemy i ich wpływ na komórki in vitro raka jelita grubego
Zhongping Fang
Rui Luo
Ming Jiang
Guangfu Jiang
Maosong Fu
Shangwu Chen
Xianghong Lai
nr katalogowy: 116812
10.15199/62.2018.10.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-8
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 29258
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-8
Witaminy, karotenoidy, nutraceutyki i inne specjalistyczne dodatki do żywności
nr katalogowy: 37388
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-1
Wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wołowego
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 111830
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Mięso alpak – wartość odżywcza i spożycie na świecie
Anna Morales Villavicencio
nr katalogowy: 126416
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Płatki zbożowe – surowce, technologia produkcji i wartość odżywcza
Katarzyna Mitura
Grażyna Cacak-Pietrzak
nr katalogowy: 138731
płatki zbożowe
surowce
technologia produkcji
skład chemiczny
wartość odżywcza
cereal flakes
raw materials
production technology
chemical composition
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Opracowanie formulacji płynu chłodzącego do zarządzania temperaturą baterii samochodów elektrycznych
Magdalena Żółty
Zbigniew Stępień
Agnieszka Skibińska
nr katalogowy: 137281
10.15199/62.2022.4.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Strategia i problemy w przygotowaniu próbek skażonych substancjami objętymi Konwencją o Zakazie Broni Chemicznej
Aleksandra Spławska
Maksymilian Stela
Monika Szyposzyńska
Danuta Mirosz
Katarzyna Truszkowska
nr katalogowy: 134689
10.15199/62.2021.11.17
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Recent Advanced In Hard and Super- Hard Anti Wear Nanostructured and Composite Coating Technology
WITOLD PRECHT
nr katalogowy: 27569
PROBLEMY JAKOŚCI 2018-9
Ocena jakości wiedzy żywieniowej żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej jako element bezpieczeństwa żywienia
Paweł KLER
Jerzy BERTRANDT
nr katalogowy: 116043
10.15199/48.2018.9.3
żywienie
Wojska Obrony Terytorialnej
ocena żywienia
nutrition
Territorial Defense Forces
nutrition assessment
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
BIAŁKOWE DODATKI PASZOWE i wykorzystanie owadów w żywieniu drobiu
Halina Makała
nr katalogowy: 136299
białkowe dodatki paszowe
śruty poekstrakcyjne
owady
żywienie drobiu
protein feed additives
post-extraction meal
insects
poultry feeding
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-2
BIAŁKOWE DODATKI PASZOWE i wykorzystanie owadów w żywieniu drobiu
Halina Makała
nr katalogowy: 136299
białkowe dodatki paszowe
śruty poekstrakcyjne
owady
żywienie drobiu
protein feed additives
post-extraction meal
insects
poultry feeding
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-12
Ocena bezołowiowych połączeń otrzymanych w procesie lutowania rozpływowego
W. Faliński
H. Hackiewicz
nr katalogowy: 1266
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2005-12
Próby lutowania bezołowiowego w warunkach produkcyjnych. Podsumowanie doświadczeń
H. Hackiewicz
nr katalogowy: 9192
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-8
Bezołowiowe powłoki ochronne płytek drukowanych w procesach lutowania bezołowiowego - doświadczenia z projektu GreenRoSE
G. Kozioł
nr katalogowy: 16329
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-3
Angielski dla behapowców - Lekcja 51
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 83004
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-11
Angielski dla behapowców - Lekcja 47 - Ocena ryzyka fryzjerów (5)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 80556
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Alternatywne metody modyfikacji tłuszczów jadalnych
Iwona Szymańska
Laura Przybyszewska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 126048
10.15199/65.2020.4.3
tłuszcze jadalne
strukturyzacja
frakcjonowanie
przeestryfikowanie enzymatyczne
oleożelacja
edible fats
structuring
fractionation
enzymatic transesterification
oleogelation
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-10
Wszechstronnie odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145620
suche nasiona roślin strączkowych
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
dry legumes
nutritional value
health benefits
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Owady jadalne jako składnik nowych produktów spożywczych: stan i perspektywy
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Karolina Szulc
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 149066
10.15199/65.2024.6.4
owady jadalne
produkty na bazie owadów
nowe produkty spożywcze
wartość odżywcza
edible insects
insect-based products
novel food products
nutritional value
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-2
Badanie efektów ekstrakcji słomy pszenicznej wodą i wodnymi roztworami wybranych substancji o odczynie alkalicznym
KONRAD MUTTKE
DARIUSZ DANIELEWICZ
nr katalogowy: 147473
10.15199/54.2024.2.2
słoma pszeniczna
ekstrakcja wodą
ekstrakcja wodą z dodatkiem substancji alkalizujących
ubytek masy słomy
zawartość substancji nieorganicznych
właściwości sklejające ekstraktu
wheat straw
extraction with water
extraction with diluted alkalis
loss of wheat straw weight
content inorganic substances
sticking properties of the extract
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-12b
Wpływ efektu krawędziowego przy pomiarach rezystancji powierzchniowej powłok antyelektrostatycznych
Lech BOROWIK
Adam JAKUBAS
nr katalogowy: 73176
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Pierwsze próby bezołowiowego lutowania rozpływowego w skali produkcyjnej
W. Faliński
G. Kozioł
H. Hackiewicz
J. Sitek
nr katalogowy: 1135
OPAKOWANIE 2012-9e
Recycled plastics in food packaging
KAZIMIERA ĆWIEK-LUDWICKA
nr katalogowy: 71164
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2018-3
Metoda badań rękawic antywibracyjnych zgodnie z normą EN ISO 10819:2013
JACEK ZAJĄC
PIOTR KOWALSKI
MAŁGORZATA REJMAN
nr katalogowy: 112881
10.15199/148.2018.3.5
rękawice antywibracyjne
drgania działające przez kończyny górne
przenoszenie drgań
anti-vibration gloves
hand-arm vibration
transmissibility of vibration
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Analysis of artefacts in EEG signal registered during anti-G straining maneuvers
Marcin KOŁODZIEJ
Krzysztof KOWALCZUK
Andrzej MAJKOWSKI
aweł TARNOWSKI
Stefan GAŹDZIŃSKI
Remigiusz Jan RAK
nr katalogowy: 124187
10.15199/48.2020.01.27
anti-G straining maneuver (AGSM)
electroencephalography (EEG)
electromyography (EMG)
signal analysis
artefact correction.
manewr przeciw-przeciążeniowy (AGSM)
elektroencefalografia (EEG)
elektromiografia (EMG)
analiza sygnałów
korekcja artefaktów.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne
Joanna Ciborska
Jan Kłobukowski
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 109280
10.15199/65.2017.9.6
lipidy
zalecenia żywieniowe
choroby cywilizacyjne
lipids
nutritional recommendations
civilisation diseases
OPAKOWANIE 2018-11
PACKAGING SPECTRUM: Związki NIAS. Ocena ryzyka. Część 2.
Katarzyna Samsonowska
Małgorzata Pawlicka
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 117119
10.15199/42.2018.11.2
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Wpływ substancji humusowych obecnych w wodzie na skuteczność ochrony inhibitorowej przemysłowych układów wody chłodzącej
ALICJA SKOCZYLAS
PIOTR FALEWICZ
nr katalogowy: 58803
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Wpływ rozporządzenia REACH na produkcję substancji chemicznych w Polsce w latach 2007–2018
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 127917
10.15199/62.2020.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Wpływ rozporządzenia REACH na produkcję substancji chemicznych w Polsce w latach 2007–2018
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 127917
10.15199/62.2020.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Substancje o działaniu reprotoksycznym w środowisku pracy
Joanna Guziałowska-Tic
Wilhelm Jan Tic
nr katalogowy: 151037
10.15199/62.2024.10.20
substancje reprotoksyczne
środowisko pracy
regulacje prawne
obowiązki pracodawców
reprotoxic substances
work environment
legal regulations
obligations of employers
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-12
Analiza zazielenienia powierzchni skarp przy użyciu innowacyjnych biowłóknin jako jeden z aspektów zabezpieczenia przeciwerozyjnego
Joanna Grzybowska-Pietras
Anna Juzwa
Natalia Byrdy
nr katalogowy: 141202
10.15199/33.2022.12.31
erozja powierzchniowa
wełna owcza
biowłóknina
skarpy i zbocza
zabezpieczenie przeciwerozyjne.
slope surface erosion
wool
bio geo nonwovens
slopes
anti-erosion protection.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Od redakcji
Andrzej Jan Szyprowski
nr katalogowy: 108296
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
Electric Power System of Tu-154M Passenger Aircraft
Jacek F. GIERAS
nr katalogowy: 74458
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2016-6
POMIAROWA OCENA EFEKTYWNOŚCI SYSTEMU ANTYSPOOFINGOWEGO GPS OPARTEGO NA PRZETWARZANIU WIELOANTENOWYM
Jarosław Magiera
Ryszard Katulski
nr katalogowy: 101735
10.15199/59.2016.6.17
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-5
Przegląd współczesnych technik monitorowania skuteczności ochrony katodowej obiektów przemysłowych
Wojciech Sokólski
nr katalogowy: 98251
10.15199/40.2016.5.8
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-3
Powder coatings in anti-corrosion applications of steel structures – an attempt to adapt the requirements to the scheme of the PN-EN ISO 12944 standard
IZABELA KUNCE
nr katalogowy: 142351
10.15199/40.2023.3.2
powder coatings
corrosion
paint coatings
surface preparation
corrosion protection specification
aging tests
duplex systems
powłoki proszkowe
korozja
powłoki malarskie
przygotowanie powierzchni
specyfikacja zabezpieczeń antykorozyjnych
badania starzeniowe
systemy duplex
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-3
Powder coatings in anti-corrosion applications of steel structures – an attempt to adapt the requirements to the scheme of the PN-EN ISO 12944 standard
IZABELA KUNCE
nr katalogowy: 142351
10.15199/40.2023.3.2
powder coatings
corrosion
paint coatings
surface preparation
corrosion protection specification
aging tests
duplex systems
powłoki proszkowe
korozja
powłoki malarskie
przygotowanie powierzchni
specyfikacja zabezpieczeń antykorozyjnych
badania starzeniowe
systemy duplex
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-3
Powder coatings in anti-corrosion applications of steel structures – an attempt to adapt the requirements to the scheme of the PN-EN ISO 12944 standard
IZABELA KUNCE
nr katalogowy: 142351
10.15199/40.2023.3.2
powder coatings
corrosion
paint coatings
surface preparation
corrosion protection specification
aging tests
duplex systems
powłoki proszkowe
korozja
powłoki malarskie
przygotowanie powierzchni
specyfikacja zabezpieczeń antykorozyjnych
badania starzeniowe
systemy duplex
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2023-3
Powder coatings in anti-corrosion applications of steel structures – an attempt to adapt the requirements to the scheme of the PN-EN ISO 12944 standard
IZABELA KUNCE
nr katalogowy: 142351
10.15199/40.2023.3.2
powder coatings
corrosion
paint coatings
surface preparation
corrosion protection specification
aging tests
duplex systems
powłoki proszkowe
korozja
powłoki malarskie
przygotowanie powierzchni
specyfikacja zabezpieczeń antykorozyjnych
badania starzeniowe
systemy duplex
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-4
Metody zabezpieczania kabli sprężających przed korozją
Arkadiusz Madaj
nr katalogowy: 125948
10.15199/33.2020.04.03
beton sprężony
cięgno sprężające
korozja.
prestressed concrete
prestressing tendon
corrosion
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-8
Projektowanie szablonu do bezołowiowego lutowania rozpływowego
WOJCIECH STĘPLEWSKI
nr katalogowy: 29028
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-12
Właściwości cynowych, lutownych powłok ochronnych
ANETA ARAŹNA
JERZY BIELIŃSKI
GRAŻYNA KOZIOŁ
ALICJA BIELIŃSKA
nr katalogowy: 40386
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-6
Angielski dla behapowców Lekcja 78
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 99012
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-7
Angielski dla behapowców - Lekcja 31
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 69394
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Mathematical model of control points placing for monitoring polluting substances emissions in the atmosphere on the basis of the NP-full coloring graph task decision
Andrei BRAKOVICH
Pavel URBANOVICH
nr katalogowy: 53247
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Equivalent circuit of a microwave plasma source for hydrogen production from liquid substances
Robert MIOTK
Mariusz JASIŃSKI
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 99968
10.15199/48.2016.08.08
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-6
Uruchomienie automatycznej linii do nakładania powłoki stopowej cynk-nikiel
Małgorzata Śmieszek-Glanc
nr katalogowy: 106493
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Innowacyjne środki do odladzania i zabezpieczania przed oblodzeniem infrastruktury kolejowej
Karolina Brzóska
Dorota Sikorska
Konrad Terpiłowski
Aleksandra Jamrozik
nr katalogowy: 137279
10.15199/62.2022.4.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Powstawanie biofilmu w warunkach przemysłowych Cz. 1. Mechanizm formowania biofilmu i jego struktura
Anna Sałek
nr katalogowy: 36236
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH