Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 5
Zimno i zdrowo
Cold and Healthy
nr katalogowy: 120186
Streszczenie
Mrożonki warzywne stanowią rodzaj żywności wygodnej. Cieszą się popularnością zarówno w domach, jaki w gastronomii. Do mrożenia można przeznaczać większość warzyw, szczególnie te mało trwale. Mrożenie jest najzdrowszą metodą utrwalania warzyw, ponieważ powoduje tylko niewielkie straty wartości odżywczej. Nie zmienia też smaku, zapachu i koloru warzyw. Mrożonki warzywne są często wykorzystywane w gastronomii, ze względu na łatwość, szybkość przygotowania oraz możliwość urozmaicania menu. Warzywa mrożone najlepiej nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Nie wymagają rozmrażania przed obróbką termiczną. W artykule przedstawiono przykładowe potrawy, które można sporządzać z mrożonek warzywnych, w tym przystawki, zupy, dania główne mięsne, dania główne bezmięsne oraz sałatki, surówki i desery.
Abstract
Frozen vegetables are a type of convenient food. They are popular both in homes and in the catering trade. For freezing, you can use most of the vegetables, especially those not permanent. Freezing is the healthiest way to persist the vegetables, as it causes only a slight loss of nutritional value. It also does not change taste, smell and color of vegetables. Frozen vegetables are often used in the gastronomy, due to the easy and fast preparation and ability for enrichment the restaurant menu. Frozen vegetables are best for cooking, stewing, roasting and frying. They do not require thawing before heat treatment. In the article are shown the examples of dishes that can be prepared from frozen vegetables, including soups, main dishes with meat, meatless dishes, salads and desserts.
Słowa kluczowe
frozen vegetables
nutritional value
heat treatment
culinary preparation
dishes.
Keywords
mrożonki warzywne
wartość odżywcza
obróbka termiczna
wykorzystanie kulinarne
potrawy.
Bibliografia
[1] Adamczyk Grażyna. 2010. "Popularność "żywności wygodnej". Journal of Agribusiness and Rural Development 4 (18): 5-13. [2] Cichoń Zofia, Karolina Kursa. 2012. "Charakterystyka rynku mrożonych przetworów warzywnych". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 881 (05): 79-91. [3] Fik Mirosław, Ryszard Macura, Agnieszka Zawiślak. "Wpływ blanszowania marchwi i gotowania mrożonek na zmiany zawartości karotenoidów i właściwości antyoksydacyjne". Chłodnictwo 43 (6): 66-70. [4] Gawęcki Jan, Janusz Czapski. 2017. "Warzywa i owoce". Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego. [5] Jesołowska Izabela. 2014. "Kuchnia polska - potrawy z warzyw". Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa. [6] Kjeldsen, Frank, Lars P. Christensen, Merete Edelenbos. 2003. "Changes in volatile compounds of carrots (Daucus carota L.) during refrigerated and frozen storage". Journal of agricultural and food chemistry 51 (18): 5400-5407. [7] Kmiecik Waldemar, Zofia Lisiewska, Jacek Słupski, 2008. "The effect of pre-treatment, temperature and length of frozen storage on the retention of chlorophylls in frozen brassicas". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentarna 7 (2); 21-34. [8] "Kuchnia roślinna. Wszystko z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Praca zbiorowa". 2016. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka. [9] Kwaśniewska-Karolak Izabella. 2017."Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne owoców papryki słodkiej (Capsicum Annuum L.). Żywność: Nauka Technologia Jakość 1 (110): 112-125. [10] Leong Sze Ying, Indrawati Oey. 2012. "Effects of processing on anthocyanins, carotenoids and vitamin C in summer fruits and vegetables". Food Chemistry 133 (4): 1577-1587. [11] Markowska Joanna, Elżbieta Polak, Iwona Kasprzyk. 2014. "Technologie chłodzenia i mrożenia w przetwórstwie żywności". Przemysł Spożywczy 68 (9), 10-15. [12] Pobereżny Jarosław, Elżbieta Wszelaczyńska. 2013. "Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym". Inżynieria i Aparatura Chemiczna 52 (2): 92-94. [13] "Potrawy z warzyw. Szybko i smacznie. Opracowanie zbiorowe". 2012. Warszawa: Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. S.K.A [14] Sikorska-Zimny Kalina, Ewa Badełek. 2014. "Zmiany zawartości witaminy C w czasie przechowywania dwóch odmian kapusty brukselskiej Ajax F1 i Louis F1" Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 22, 121-127.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 120186 "Zimno i zdrowo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH