Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Ziemniaczana wygoda
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 104981
Ziemniaki stanowią dobry surowiec do przetwórstwa. Powstają z nich produkty mrożone, garmażeryjne, wytwarzane metodą cook-chill oraz przetwory z suszu ziemniaczanego. Półprodukty z ziemniaków zaliczane są do żywności wygodnej. Stosowanie ich ułatwia sporządzanie potraw i znacznie skraca czas przygotowania. Najpopularniejszy rodzaj żywności wygodnej, wytwarzanej z ziemniaków, stanowią produkty mrożone. W artykule scharakteryzowano przetwory z ziemniaków, szczególnie często stosowane w gastronomii, czyli frytki i placki ziemniaczane. Przedstawiono najczęstsze metody obróbki termicznej tych półproduktów i ich wpływ na wartość odżywczą gotowych frytek i placków ziemniaczanych. Zwrócono uwagę na potencjalną możliwość powstawania, pod wpływem ogrzewania tych produktów, substancji niekorzystnych dla zdrowia człowieka. Omówiono kulinarne wykorzystanie mrożonych półproduktów z ziemniaków w gastronomii. Podano przykłady potraw przygotowywanych z dodatkiem tych półproduktów. Słowa kluczowe: ziemniaki, półprodukty ziemniaczane, żywność wygodna, mrożone frytki, placki ziemniaczane, smażenie, tłuszcz, zdrowie Title: Potato convenience Abstract The potatoes are a good raw material for processing. They are used for the production of frozen products (i. e. dumplings, noodles, French fries, potato pancakes), ready-made cooked-chilled products and dried potato products. The semi-finished products from potatoes are classified as the convenience food. Their use facilitates the preparation of dishes and significantly reduces the time of their preparation. The most popular type of convenience food, produced from potatoes, are the frozen products In the article were characterized potato products very often used in gastronomy - French fries and potato pancakes. The most common methods of heat treatment of these products and their influence on the nutritional value ready French fries and potato pancakes were shown. The attention was focused on the potenti[...]
Bibliografia
[1] Gielecińska Iwona, Hanna Mojska. 2009. "Ocena zawartości akryloamidu we frytkach ziemniaczanych." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42 (3): 486-490. [2] Keijbets Martin J. H. 2008. "Potato processing for the consumer: developments and future challenge". Potato Research 51 (3): 271-281. [3] Kita Agnieszka, Grażyna Lisińska, Grażyna Gołubowska. 2007. "The effects of oils and frying temperatures on the texture and fat content of potato crisps". Food Chemistry 102, 1: 1-5. [4] Kmiecik Dominik, Józef Korczak. 2010. "Tłuszcze smażalnicze - jakość, degradacja termiczna i ochrona". Nauka Przyroda Technologie 4 (2): 23. [5] Kmiecik Dominik, Anna Gramza-Michałowska, Józef Korczak. 2014. "Ocena jakości mrożonych ziemniaczanych produktów smażonych dostępnych na polskim rynku". Nauka Przyroda Technologie 8 (4): 58. [6] Krzysztofik Barbara, Paweł Skonieczny. 2009. "Wpływ kształtu bulw ziemniaka na wydajność frytki surowej" Inżynieria Rolnicza 5 (114): 131-137. [7] Lisińska Grażyna. 2004. "Przetwory ziemniaczane spożywcze: wielkość produkcji, wartość żywieniowa". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 500: 57-68. [8] Lisińska Grażyna. 2006. "Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 511: 81-94. [9] Lutz Behrendt, Stumpf Jens. 2010. "Ziemniaki. Kuchnia na co dzień i od święta". Warszawa: Wydawnictwo Multico. [10] Mehta Urmil, Boyd Swinburn. 2001. "A review of factors affecting fat absorption in hot chips". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 41 (2): 133-154. [11] Namysław Iwona, Ewa Czarniecka-Skubina, Ingrid Wachowicz. 2008. "Ocena prawidłowości przygotowania potraw z warzyw i ziemniaków w warunkach domowych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (60); 319-334. [12] Pedreschi Franco, Karl Kaack, Kit Granby. 2008. "The effect of asparaginase on acrylamide formation in French fries “. Food Chemistry 109 (2): 386-392. [13] Postolski Jacek. 2005. "Mrożona żywność wygodna. Cz. 2. Mrożone półprodukty i wyroby przekąskowe". Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 2: 62-67. [14] Potrawy z ziemniaków. Opracowanie zbiorowe. 2013. Warszawa: Wydawnictwo Buchmann. [15] Rutkowska Jarosława, Anna Żbikowska. 2009. "Analiza składu i jakości tłuszczu z medium i frytek z restauracji typu fast food, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans kwasów tłuszczowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 42 (4): 1095-1103. [16] Sawicka Barbara, Piotr Barbaś. 2011. "Zależność jakości frytek od składu chemicznego bulw ziemniaka w ekologicznym i integrowanym systemie upraw". Nauka Przyroda Technologie 5 (1): 1-18. [17] Szydłowska Marta. 2013. "Placki ziemniaczane". Warszawa: Wydawnictwo SBM. [18] Tajner-Czopek Agnieszka, Grażyna Lisińska. 2004. "Wpływ blanszowania na jakość frytek ziemniaczanych". Biuletyn IHAR 232: 285-294. [19] Zgórska Kazimiera. 2013. "Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 3/4: 5-9.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104981 "Ziemniaczana wygoda..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH