Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
Streszczenie
Żywność pochodzenia roślinnego zawiera liczne substancje antyodżywcze, które nie pełnią w organizmie żadnych istotnych funkcji, natomiast utrudniają wykorzystywanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu i mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Do substancji antyodżywczych należą: kwas szczawiowy, kwas fitynowy, tioglikozydy, inhibitory enzymów rozkładających białka, taniny, glikozydy cyjanogenne, lektyny, glikoalkaloidy sterydowe, saponiny oraz antywitaminy. Antyodżywcze działanie tych związków polega na zmniejszeniu przyswajalności składników mineralnych występujących w żywności (wapń, magnez, żelazo), bądź na zaburzeniach przemian składników mineralnych (jod). Substancje antyodżywcze mogą również wpływać negatywnie na proces trawienia białka w organizmie. Inne działają jako antywitaminy, ograniczając dostępność witamin zawartych w produktach spożywczych. Osoby stosujące diety roślinne powinny szczególnie uwzględniać wpływ substancji antyodżywczych na ilość dostarczanych z pożywieniem składników odżywczych. Procesy technologiczne stosowane podczas przygotowywania produktów i potraw mogą zmniejszać zawartość substancji antyodżywczych w produktach pochodzenia roślinnego. Wykazano również, że niektóre substancje antyodżywcze mogą mieć działanie prozdrowotne
Abstract
Food of plant origin contains numerous anti-nutritional substances that do not perform any important functions in the body, but hinder the use of nutrients contained in food and may adversely affect human health. Anti-nutritional substances include oxalic acid, phytic acid, thioglycosides, inhibitors of protein-degrading enzymes, tannins, cyanogenic glycosides, lectins, steroid glycoalkaloids, saponins and antivitamins. The anti-nutritional effect of these compounds consists in reducing the absorption of minerals found in food (calcium, magnesium, iron) or disorders of mineral transformations (iodine). Anti-nutritional substances can also negatively affect the process of protein digestion in the body. Others act as antivitamins, limiting the availability of vitamins contained in foods. People using plant-based diets should particularly consider the effect of anti-nutritional substances on the amount of nutrients supplied with food. Technological processes used in the preparation of products and dishes may reduce the content of anti-nutritional substances in products of plant origin. It has been also shown that some anti-nutrients may have a health-promoting effect.
Słowa kluczowe
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
Keywords
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
Bibliografia
[1] Cieślik Ewa, Iwona Cieślik, Mariusz Borowski. 2017. „Charakterystyka właściwości prozdrowotnych glukozynolanów". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 588, 3-14. [2] Czerwiecki, Ludwik. 2005. „Rośliny jako źródło naturalnych substancji szkodliwych dla zdrowia". Roczniki PZH 56: 212-222. [3] Gemede Habtamu Fekadu, Negussie Ratta. 2018 „Anti dietary factors in plant foods: potential health benefits and adverse effects". Advanced Research Journal of Microbiology, 5: 100-113. [4] Golonko Aleksandra, Renata Świsłocka, Monika Kalinowska, Włodzimierz Lewandowski. 2019. „Kwas taninowy – składnik prozdrowotny czy antyodżywczy?" Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 74 (3-4): 89-101. [5] Joshi V. K., Ghan Shyam Abrol, Singh, Amit Kumar. 2020. „Anti-nutritional factors in food and plant crops". International Journal of Food and Fermentation Technology 10 (2): 101-111. [6] Katarzyńska Joanna. 2016. „Antywitaminy – wrogowie czy przyjaciele?" Eliksir 1 (3): 19 – 27. [7] Krochmal-Marczak Barbara, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia. 2021. „Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.)". Herbalism 3 (1): 80-91. [8] Krupa Urszula, Maria Soral-Śmietana. 2003. „Nasiona fasoli źródłem odżywczych i nieodżywczych makroskładników". ŻYWNOŚĆ 2 (35) Supl. .98-111. [9] López-Moreno M., M. Garcés-Rimón. M. Miguel. 2022. „Antinutrients: Lectins, goitrogens, phytates and oxalates, friends or foe?". Journal of Functional Foods 89, 1-9. [10] Łącka Agata, Maria Bielawska. 2015. „Zawartość rozpuszczalnych szczawianów w naparach herbat czarnych i zielonych". Bromatologia Chemia Toksykologiczna 48 (1): 68-73. [11] Mao Bingyong, Hongyu Tang, Jiayu Gu, Dongyao Li, Shumao Cui, Jianxin Zhao, Hao Zhang, Wei Chen. 2018. „In vitro fermentation of raffinose by the human gut bacteria". Food & Functiontion 11. [12] Patyra Ewelina, Ewelina Kowalczyk, Krzysztof Kwiatek. 2016. „Antyżywieniowe i prozdrowotne właściwości glukozynolanów". Życie weterynaryjne 91.07. [13] Samtiya Mrinal, Rotimi E. Aluko, Tejpal Dhewa. 2020. „Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview". Food Production Processing and Nutrition 2 (1): 1-14. [14] Ulewicz-Magulska Beata, Jan Pawełkiewicz, Marek Wesołowski. 2018. „Kawa źródłem antyodżywczych szczawianów w diecie człowieka". Farmacja Polska 74 (4): 206-209. [15] Witt Paulina, Maria Śmiechowska. 2017. „Ocena zawartości kwasu szczawiowego jako składnika antyodżywczego w cydrach". Bromatologia Chemia Toksykologiczna 50 (3): 21 – 226.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-1-2 , nr katalogowy 141816
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH