Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
OPAKOWANIE 2017-9
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ substancji ochronnych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 4-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 1.
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 109699
10.15199/42.2017.9.1
OPAKOWANIE 2018-2
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ MAP na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 12-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 2.
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 112379
10.15199/42.2018.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Z HISTORII CHEMII - Zakłady Chemiczne "Blachownia" Blachownia Holding SA (lata 1980–2010)
Teodor Bek
nr katalogowy: 71692
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-4
AN ATTEMPT TO ESTIMATE CO2 EMISSIONS CAUSED BY ENERGY CONSUMPTION IN POLISH AGRICULTURE
Witold Jan WARDAL
Jan PAWLAK
nr katalogowy: 124390
10.15199/180.2019.4.2
emission GHG
carbon dioxide
energy carriers
agriculture
semisja gazów cieplarnianych
dwutlenek węgla
nośniki energii
rolnictwo
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 108065
10.15199/65.2017.7.5
L. rhamnosus
suszenie rozpyłowe w skali ćwierćtechnicznej
masło kakaowe
L. rhamnosus
spray drying in ¼
-technical scale
cocoa butter
CHŁODNICTWO 2006-10
Wpływ szybkości zamrażania na przeżywalność skojarzonych populacji bakterii fermentacji mlekowej i drożdży
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
nr katalogowy: 21418
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-4
AN ATTEMPT TO ESTIMATE CO2 EMISSIONS CAUSED BY ENERGY CONSUMPTION IN POLISH AGRICULTURE
Witold Jan WARDAL
Jan PAWLAK
nr katalogowy: 124390
10.15199/180.2019.4.2
emission GHG
carbon dioxide
energy carriers
agriculture
semisja gazów cieplarnianych
dwutlenek węgla
nośniki energii
rolnictwo
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-5
Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną
Mirosław Słowiński
Leonard Jankiewicz
nr katalogowy: 59758
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-2
Metody identyfikacji probiotyków w żywności
Dorota Zielińska
Aleksandra Ołdak
Anna Rzepkowska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 103969
10.15199/65.2017.2.5
AURA 2009-11
Inwestowanie w ochronę środowiska warunkiem realizacji polityki ekologicznej państwa
JÓZEF KOZIOŁ
nr katalogowy: 47892
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Thermal decomposition of waste plastics and biomass in a fluidized bed reactor.Termiczny rozkład odpadów z tworzyw sztucznych i biomasy w reaktorze fluidalnym
Dawid Jankowski
Jerzy Baron
Witold Żukowski
Stanisław Kandefer
nr katalogowy: 76882
SZKŁO I CERAMIKA 2014-3
Ocena cyklu życia szkła płaskiego float
RYSZARD ŚWIETLIK
ARTUR MOLIK
STANISŁAWA MARCINISZYN
nr katalogowy: 84820
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH
Małgorzata Mizielińska
Wioletta Krawczyńska
Alicja Fedorowicz
Katarzyna Sobecka
nr katalogowy: 101010
10.15199/65.2016.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-3
Detoksykacja aflatoksyny B1 przez drobnoustroje probiotyczne
Katarzyna Śliżewska
nr katalogowy: 125281
10.15199/62.2020.3.12
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-12
Najgłębiej w Polsce
nr katalogowy: 146578
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Brykietowanie komunalnych osadów ściekowych z węglem brunatnym w prasie walcowej
Bogdan Kosturkiewicz
nr katalogowy: 150068
10.15199/62.2024.8.5
brykietowanie
komunalne osady ściekowe
węgiel brunatny
prasa walcowa
briquetting
municipal sewage sludge
lignite
roll press
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Właściwości reologiczne roztworów gumy guar podczas długotrwałego mieszania mieszadłami wąskoprześwitowymi
Maciej Kabziński
Paweł Ptaszek
Anna Ptaszek
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 112281
10.15199/62.2018.2.7
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-3
Tkanina siatkowa z poliestru dla wialni kaszkowych
nr katalogowy: 6264
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
CHŁODNICTWO 2006-12
Zimny szok jako czynnik indukujący krioprotekcję drobnoustrojów
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 22641
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-4
Możliwości zastosowania probiotyków i prebiotyków do produkcji soków warzywno-owocowych
M. Trząskowska
D. Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 14569
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Geologiczne składowanie jako możliwość zmniejszenia emisji CO2 z zakładów chemicznych w Polsce
Barbara Uliasz-Misiak
Joanna Lewandowska-Śmierzchalska
Michał Maruta
Rafał Matuła
Łukasz Łukańko
Jan Macuda
Zbigniew Fąfara
nr katalogowy: 114205
10.15199/62.2018.6.16
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-12
Antagonistyczna aktywność bakterii Lactobacillus brevis Łock 0944 w fermentowanym soku buraczanym
E. Klewicka
I. Motyl
Z. Libudzisz
nr katalogowy: 6973
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
Energy use of sewage sludge Energetyczne wykorzystanie osadów ściekowych
January B. Bień
Katarzyna Wystalska
nr katalogowy: 93569
10.15199/62.2015.9.7
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Fermentowany napój sojowy o właściwościach prozdrowotnych
Dorota Zielińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 56553
AURA 2012-4
Problemy zanieczyszczenia powietrza Krakowa pyłem drobnym
Marian MAZUR
Monika DZIUGIEŁ
nr katalogowy: 67499
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-9
Czas na kwas
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 37903
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Zastosowanie wkładek bezpiecznikowych o charakterystyce szybkiej w obwodach linii napowietrznych niskiego napięcia
Mirosław SCHWANN
Janusz PARTYKA
nr katalogowy: 127359
10.15199/48.2020.08.27
linie napowietrzne
ochrona przeciwporażeniowa
samoczynne wyłączenie zasilania
wkładki topikowe
overhead line
protection against electric shock
automatic shutdown of the power supply
fuse links
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ warunków procesu hydrolizy modelowych pektyn cytrusowo-jabłkowych na wzrost bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum MILab393
Małgorzata Krzywonos
Hanna Pińkowska
Katarzyna Trzepak-Balicka
Paweł Wolak
nr katalogowy: 116816
10.15199/62.2018.10.24
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-1
Fermentowany sok marchwiowy
Monika Trząskowska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 32844
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Wykorzystanie odpadów gumowych w drogownictwie
Marta Gabryszewska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 111428
10.15199/62.2017.12.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Anthropogenic sources of phosphorus in the catchment of the Bystrzyca river. Preliminary analysis of the share of agriculture in the water pollution. Antropogeniczne źródła fosforu w zlewni rzeki Bystrzycy. Wstępna analiza udziału rolnictwa w procesie zanieczyszczenia wód
Piotr Skowrona
Janusz Igras
nr katalogowy: 76884
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Environmental assessment of production technology of PAPR-type phosphate fertilizers by using the LCA methodology. Ekologiczna ocena technologii wytwarzania nawozów fosforowych typu PAPR z zastosowaniem metody LCA
Jakub Skut
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 77815
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Wpływ modyfikowanych nanorurek węglowych na właściwości rozpuszczalnikowego kleju poliakrylanowego
Aneta Łukaszek-Chmielewska
Zbigniew Czech
Katarzyna Piszczek
Robert Piec
Krzysztof Isajenko
nr katalogowy: 114210
10.15199/62.2018.6.21
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-3
Z KRAJU I ZE ŚWIATA
nr katalogowy: 118904
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Wybrane chemiczne i fizyczne właściwości liofilizowanych, potencjalnie probiotycznych fermentowanych napojów mleczarskich oraz ocena ich rehydracji
Franciszek Kluza
Marek Domin
Dariusz Góral
Katarzyna Kozłowicz
Sybilla Kłapsia
Marek Szmigielski
Beata Zdybel
nr katalogowy: 113857
10.15199/62.2018.5.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Alkaline hydrolysis as a valuable method of recycling polyethylene terephthalate Hydroliza alkaliczna cenną metodą recyklingu poli(tereftalanu etylenu)
Mariola Bodzek-Kochel
Barbara Sołtysik
nr katalogowy: 98958
10.15199/62.2016.6.15
CHŁODNICTWO 2013-11
Zmiany wybranych cech jakościowych biojogurtów z mleka koziego w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
IZABELA DMYTRÓW
KATARZYNA SKRYPLONEK
nr katalogowy: 80667
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Filtracja piwa niepasteryzowanego
Grzegorz Pasztaleniec
nr katalogowy: 63323
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Studies on new concepts of high-temperature coal tar processing Part 1. Evaluation of the technologies for coal tar processing. Badania nad nowymi koncepcjami przetwórstwa wysokotemperaturowej smoły koksowniczej Cz. I Analiza technologii przetwórstwa smół koksowniczych
Magdalena Majka
Andrzej Mianowski
Anna Tokarska
nr katalogowy: 79444
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Compacting of gypsum from flue gas desulphurisation plants in roll presses Scalanie gipsu z instalacji odsiarczania spalin w prasach walcowych
Bogdan Kosturkiewicz
Andrzej Janewicz
Marek Hryniewicz
Paweł Gara
Michał Bembenek
Łukasz Kosturkiewicz
nr katalogowy: 100375
10.15199/62.2016.8.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
The development of technology for manufacturing coal-water fuels and the advantages of their application Rozwój technologii otrzymywania paliwa węglowo-wodnego oraz korzyści jego stosowania
Anita Staroń
Marcin Banach
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 91333
10.15199/62.2015.5.31
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Żur na bazie kultur starterowych drogą do sukcesu
nr katalogowy: 53352
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn
Katarzyna Śliżewska
Renata Barczyńska
Kamila Jochym
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 59919
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza związków selenu w probiotycznym preparacie selenowym
Ilona Motyla
Eliza Kurek
nr katalogowy: 59897
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2014-9
Zabezpieczenia w stacjach transformatorowych SN/nN
Józef Ossowicki
nr katalogowy: 86514
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Selen w preparatach probiotycznych
ILONA MOTYL
nr katalogowy: 51364
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ przeciwutleniaczy i atmosfery pakowania na przeżywalność immobilizowanych probiotyków
Małgorzata Mizielińska
Katarzyna Sobecka
Michał Jarosz
Dawid Urbański
Magdalena Stobińska
nr katalogowy: 101001
10.15199/65.2016.8.8
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of electromagnetic stimulation of the active substance of selected plants on their antiseptic potential
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
Tomasz SZCZEGIELNIAK
nr katalogowy: 137358
10.15199/48.2022.05.28
pole elektromagnetyczne
olejki eteryczne
substancja biologiczna
właściwości antyseptyczne
electromagnetic field
essential oils
biological substance
antiseptic properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Effect of electromagnetic stimulation of the active substance of selected plants on their antiseptic potential
Paweł KIEŁBASA
Anna MIERNIK
Tomasz DRÓŻDŻ
Tomasz SZCZEGIELNIAK
nr katalogowy: 137358
10.15199/48.2022.05.28
pole elektromagnetyczne
olejki eteryczne
substancja biologiczna
właściwości antyseptyczne
electromagnetic field
essential oils
biological substance
antiseptic properties
ELEKTROINSTALATOR 2019-3
Ograniczniki przepięć
nr katalogowy: 120086
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-7-8
Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz
nr katalogowy: 86194
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
OPAKOWANIE 2019-4
Maksymalna wydajność w minimalnych przestrzeniach
nr katalogowy: 119872
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-2
Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141757
10.15199/2.2023.2.1
cykoria korzeniowa
roślina wysokoinulinowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
root chicory
high inulin plant
nutritional value
pro-health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Regionalna gospodarka osadami ściekowymi w aspekcie zrównoważonego rozwoju
Jakub Mukawa
Tadeusz Pająk
Tadeusz Rzepecki
nr katalogowy: 122266
10.15199/62.2019.9.16
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
Wdrożenie dodatkowych, podwyższonych standardów kontroli jakości w browarach za pomocą systemu GeneDisc®
nr katalogowy: 97391
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Przetwarzanie osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji na przykładzie oczyszczalni ścieków w Tarnowie
Jakub Mukawa
Tadeusz Pająk
Tadeusz Rzepecki
nr katalogowy: 116149
10.15199/62.2018.9.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-1
Analiza rynku pozyskania olejów przepracowanych z ciągników rolniczych w aspekcie ochrony środowiska przyrodniczego
Sławomir Juściński
nr katalogowy: 111651
10.15199/62.2018.1.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Chemiczny mechanizm powstawania chlorowodoru w procesie pirolizy wybranych odpadów
Monika Zajemska
Przemysław Rajca
Stanisław Szwaja
Sławomir Morel
nr katalogowy: 121022
10.15199/62.2019.6.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Porównanie w warunkach laboratoryjnych skuteczności inhibitorów ureazy NBPT oraz 2-NPT w ograniczaniu strat gazowych amoniaku z nawozów zawierających azot amidowy
Michał Dawidowicz
Janusz Igras
Piotr Rusek
nr katalogowy: 128500
10.15199/62.2020.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Porównanie w warunkach laboratoryjnych skuteczności inhibitorów ureazy NBPT oraz 2-NPT w ograniczaniu strat gazowych amoniaku z nawozów zawierających azot amidowy
Michał Dawidowicz
Janusz Igras
Piotr Rusek
nr katalogowy: 128500
10.15199/62.2020.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Współspalanie osadów ściekowych z osadami pokoagulacyjnymi lub dennymi w kotłach ze złożem fluidalnym
Małgorzata Olek
Dariusz Bradło
Jerzy Baron
nr katalogowy: 123972
10.15199/62.2019.12.22
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Metody biologii molekularnej w mikrobiologii żywności
Magdalena Olszewska
nr katalogowy: 74713
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Bakterie jako partner drożdży piwowarskich w produkcji piw kwaśnych
Barbara Foszczyńska
Joanna Chmielewska
Joanna Kawa-Rygielska
Ewelina Dziuba
nr katalogowy: 101015
10.15199/64.2016.9.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Utilization of waste drilling mud Utylizacja odpadowej płuczki wiertniczej
Andrzej Paszek
Barbara Cichy
Jacek Kwiecień
nr katalogowy: 100389
10.15199/62.2016.8.26
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2015-5
Zabezpieczenia w stacjach transformatorowych SN/nN
Mariusz Madurski
nr katalogowy: 91131
10.15199/74.2015.5.8
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Współczesne możliwości zastosowania probiotyków w przemyśle mięsnym
Michał Gośliński
Dariusz Nowak
nr katalogowy: 121376
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Corinna Markowicz
Marcin T. Schmidt
nr katalogowy: 94953
10.15199/65.2015.11.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Wpływ doboru surowców na cechy sensoryczne piwa wytwarzanego w warunkach rzemieślniczych
Joanna Maria-Klepacka
Anna Gątarska
Marcelina Kreczman
nr katalogowy: 146038
10.15199/65.2023.11.5
piwo
chmiel
słód
drożdże
dodatki niesłodowane
smak
zapach
cechy sensoryczne
beer
hops
malt
yeast
unmalted additives
taste
smell
sensory characteristics
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Charakterystyka oraz specyfika produkcji szynek surowo dojrzewających
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena J. Baryczka
Filip Sadowski
nr katalogowy: 110532
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-4
Mleczne napoje fermentowane wybrane aspekty zdrowotne
Stanisław Zmarlicki
nr katalogowy: 51252
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-1
Foaming of polylactide Spienianie polilaktydu
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Katarzyna Janczak
nr katalogowy: 81974
10.12916/przemchem.2014.117
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-3
Kultury starterowe dla przemysłu mięsnego
Mariusz S. Kubiak
Łukasz Łamejko
Ewa Czerwińska
Magdalena Polak-Śliwińska
nr katalogowy: 83235
AURA 2013-7
Intymna wrażliwość
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 77706
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-5
Mało poznany grzyb pleśniowy Galactomyces geotrichum w wyrobach mlecznych
Anna Grygier
Kamila Myszka
Magdalena Rudzińska
nr katalogowy: 98612
10.15199/65.2016.5.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-3
Seminarium "40 Lat zmiany bazy" w Grupie Azoty ZAK SA
Anna Czumak- Bieniecka
nr katalogowy: 119071
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
Briquetting of sewage sludge with burnt lime and coal in a roll press Brykietowanie osadów ściekowych z wapnem palonym i węglem kamiennym w prasach walcowych
Bogdan Kosturkiewicz
Andrzej Janewicz
nr katalogowy: 93578
10.15199/62.2015.9.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Modeling the process for incineration of municipal waste Modelowanie procesu spopielania odpadów komunalnych
Marcela Malindzakova
Martin Straka
Andrea Rosova
Maria Kanuchova
Peter Trebuna
nr katalogowy: 93001
10.15199/62.2015.8.4
AURA 2010-10
Probiotyki - czy to tylko moda?
Maria J. CHMIEL
Agnieszka BASIŃSKA
nr katalogowy: 54581
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Wpływ modyfikacji technologicznych wytwarzania nawozów na emisję związków odorowych
JÓZEF HOFFMANN
GRAŻYNA GRYGLEWICZ
KRYSTYNA HOFFMANN
STANISŁAW GRYGLEWICZ
PIOTR RUTKOWSKI
nr katalogowy: 51342
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wykorzystanie sieci pomiarowej do określenia emisji metanu z fermy trzody chlewnej
Bożena Nowakowicz-Dębek
Mateusz Ossowskia
Łukasz Wlazło
Paweł Krzaczek
Marek Kułażyński
nr katalogowy: 122842
10.15199/62.2019.10.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Co-combustion of rubber waste with gaseous fuel in the fluidized bed Współspalanie odpadów gumowo-kompozytowych z paliwem gazowym w złożu fluidalnym
Przemysław Migas
Jerzy Baron
Witold Żukowski
Beata Kowarska
nr katalogowy: 101501
10.15199/62.2016.10.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
Industrial crystallization of ammonium sulfate from its solution after flue gas desulfurization with ammonia water Krystalizacja przemysłowa siarczanu amonu z roztworu po odsiarczaniu spalin metodą amoniakalną
Piotr M. Synowiec
Barbara Bunikowska
nr katalogowy: 98495
10.15199/62.2016.5.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Testy linii technologicznej do produkcji paliwa alternatywnego
Marek Szmigielski
Janusz Zarajczyk
Adam Węgrzyn
Norbert Leszczyński
Józef Kowalczuk
Dariusz Andrejko
Zbigniew Krzysiak
Waldemar Samociuk
Karol Zarajczyk
nr katalogowy: 114927
10.15199/62.2018.7.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-4
Procedury technologiczne podczas remontu baterii koksowniczej z jednoczesnym opalaniem jej gazem wielkopiecowym i koksowniczym
Radosław Lajnert
nr katalogowy: 119565
10.15199/62.2019.4.9
MATERIAŁY BUDOWLANE 2019-6
Badanie odporności na polerowanie mieszanek kruszywa grubego i granulatu gumowego przeznaczonych do nawierzchni poroelastycznych
Marta Wasilewska
Władysław Gardziejczyk
nr katalogowy: 120783
10.15199/33.2019.06.06
wskaźnik polerowalności PSV
mikrotekstura
warstwa ścieralna
granulat gumowy
właściwości przeciwpoślizgowe.
PSV (Polished Stone Value)
microtexture
wearing course
rubber granules
skid resistance.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Popioły lotne ze spalania odpadów komunalnych jako dodatki mineralne do cementu
Monika Czop
nr katalogowy: 125794
10.15199/62.2020.4.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Popioły lotne ze spalania odpadów komunalnych jako dodatki mineralne do cementu
Monika Czop
nr katalogowy: 125794
10.15199/62.2020.4.24
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-5-6
Wpływ czasu przechowywania na zawartość barwników antocyjanowych w jogurtach borówkowych
Anna Grobelna
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Joanna Żylińska
Adrian Wojtczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 114521
10.15199/64.2018.5-6.4
borówki wysokie
antocyjany
przechowywanie
barwa
blueberries
anthocyanins
storage
colour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Kefir pod lupą
Katarzyna Turek
Monika Wszołek
Jacek Domagała
nr katalogowy: 118824
10.15199/65.2019.2.8
kefir
ziarna kefirowe
mikroorganizmy
drożdże
kefir
kefir grains
microorganisms
yeast
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-3
Wspieranie zrównoważonej przedsiębiorczości w formowaniu wtryskowym części z tworzyw sztucznych poprzez optymalizację zużycia materiału
Kristína Zgodavová
Peter Bober
Andrea Sütöová
Kristína Lengyelová
nr katalogowy: 119083
10.15199/62.2019.3.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH