Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
10.15199/65.2017.5.4
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
W artykule scharakteryzowano rodzaje lotnych związków smakowo-zapachowych występujących w maśle. Przedstawiono źródła i czynniki determinujące ich występowanie. Omówiono profil lotnych związków smakowo- -zapachowych, które zidentyfikowano metodą HS-SPME-GC-MS w dziewięciu próbkach masła komercyjnego, w jednej próbce masła produkowanego ze śmietany oraz w jednej próbce masła handlowego ocenianego po terminie przydatności do spożycia. Wskazano, że najliczniejszą grupą związków lotnych zidentyfikowanych w badanych próbkach masła były lotne wolne kwasy tłuszczowe i ketony, co wskazuje na hydrolityczny rozkład i dalej zachodzące przemiany tłuszczu mlekowego.Smakowitość produktów mlecznych zależy od obecności niskocząsteczkowych lotnych związków aromatycznych, wśród których wyróżnia się m.in. alkohole, aldehydy, ketony, lotne wolne kwasy tłuszczowe, terpeny, związki siarkowe oraz azotowe [21]. W przypadku wysokotłuszczowych produktów mlecznych największy wpływ na ich smak i zapach mają związki powstające w wyniku rozkładu tłuszczu mlekowego. W maśle tłuszcz mlekowy występuje w formie odwróconej emulsji W-O, w której kropelki fazy wodnej zdyspergowane są w ciągłej, częściowo skrystalizowanej, fazie tłuszczowej [11]. Cechy smakowo-zapachowe masła zależą od rodzaju i ilości substancji występujących zarówno w fazie tłuszczowej, jak i wodnej oraz ich przemian i wzajemnych oddziaływań. Ze względu na dominującą zawartość tłuszczu mlekowego ogólną smakowitość masła determinują składniki lipidowe, które mogą stanowić samodzielne substancje smakowo-zapachowe. Jednocześnie substancje te są prekursorami wielu związków biorących udział w kształtowaniu charakterystycznego smaku masła. W skład tłuszczu mlekowego wchodzi ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych (KT), zarówno nasyconych (65‒70% wszystkich KT), jak i nienasyconych (30‒35% KT), które są zestryfikowane z glicerolem. Tworzą one z podstawowymi kwasami tłuszczowymi, wyst[...]
Bibliografia
[1] Akin N., S. Aydemir, C. Koçak, M.A. Yildiz. 2003. "Changes of free fatty acid contents and sensory properties of white pickled cheese during ripening". Food Chemistry 80 : 77-83. [2] Bzducha A., M.W. Obiedziński. 2006. "Badania nad związkami lotnymi serów z przerostem pleśni techniką analizy fazy nadpowierzchniowej (SPME) i chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masową (GC/MS) ". Żywność Nauka Technologia Jakość 2 (47) : 36-47. [3] Cakmakci S., B. Cetin, D. Tahmas-Kahyaoglu, A.A. Hayaloglu. 2011. "Chemistry, microbiology and volatile profiles of butter made using cream or yogurt Turkey". W materiałach 9th Euro Fed Lipid Congress Rotterdam, Oils, fats and lipids for a healthy and sustainable world, www.eurofedlipid.org/meetings/.../5874_0248.pdf. [4] Cichosz G., H. Czeczot. 2011. "Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych - konsekwencje zdrowotne". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 : 50-60. [5] Collins Y.F., P.L.H. McSweeney, M.G. Wilkinson. 2003. "Lipolysis and free fatty acid catabolism in cheese: a review of current knowledge". International Dairy Journal 13 (11) : 841-866. [6] El-Hofi M., E.S. El-Tanboly, N.S. Abd-Rabou. 2011. "Industrial application of lipases in cheese making: A review". Internet Journal of Food Safety 13 : 293-302. [7] Fox P.F., P.L.H. McSweeney. 2006. Advanced Dairy Chemistry Volume 2 Lipids. New York: Springer Science Business Media, Inc. [8] Hassan F.A.M., M.A.M. Abd El-Gawad, A.K. Enab. 2013. "Flavour compounds in cheese". Research on Precision Instrument and Machinery 2 : 15-29. [9] Lafarge V., J.L. Ogier, V. Girard, V. Maladen, J.Y. Leveau, A. Gruss, A. Delacroix-Buchnet. 2004. "Raw cow milk bacterial population shifts attributable to refrigeration". Applied and Environmental Microbiology 70 : 5644-5650. [10] Leman H., J. Leman. 1989. "Oznaczanie zawartości dwuacetylu w zakwasach mleczarskich". Przegląd Mleczarski 4 : 11-12. [11] Lopez C., V. Briard-Bion. 2007. "The composition, supramolecular organization and thermal properties of milk fat: a new challenge for the quality of food products". Lait 87 : 317-336. [12] Mallia S., F. Escher, H. Schlichtherle-Cerny. 2008. "Aroma-active compounds of butter: a review". European Food Research and Technology 226 : 315 -325. [13] McSweeney P.L.H., M.J. Sousa. 2000. "Biochemical pathways for the production of flavour compounds in cheese during ripening. A review". Lait 80 : 293-324. [14] Monnet C., P. Schmitt, C. Divies. 1994. "Method forassaying volatile compounds by headspace gas chromatography and application to growing starter cultures". Journal of Dairy Science 77 : 1809-1815. [15] Olivecrona, T., S. Vilaro, G. Bengtsson-Olivecrona. 1992. Indigenous enzymes in milk. Lipases in milk. W Advanced Dairy Chemistry 1 Proteins, 292-310. London: Elsevier Applied Science. [16] Park Y.W. 2001. "Proteolysis and lipolysis of goat milk cheese". Journal of Dairy Science 84 : E84-E92. [17] Petit C., F. Vilchez, R. Marczak. 1989. "Influence of citrate on the diacetyl and acetoin production by fully grown cells of Streptococcus lactis subsp. diacetilactis". Current Microbiology 19 (40) : 319 -323. [18] Pijanowski E. 1984. Zarys chemii i technologii mleczarstwa. Warszawa: PWRL. [19] Pisani L., S. Superchi, A. D’Elia, P. Scafato, C. Rosini. 2012. "Synthetic approachtoward cis-disubtituted γ- and δ-lactones through enantioselective dialkylzinc addition: application to the synthesis of opticallyactive flavors and fragrances". Tetrahedron 68 (29) : 5779-5784. [20] Tungjaroenchai W., C.H. White, W.E. Holmes, M.A. Drake. 2004. "Influence of adjunct cultures on volatile free fatty acids in reduced-fat Edam cheeses". Journal of Dairy Science 87 : 3224-3234. [21] Vagenas G., I.G. Roussis. 2012. "Fat-derived volatiles of various products of cows’, ewes’ and goats’ milk". International Journal of Food Properties 15 (3) : 665-682. [22] Walstra P., R. Jenness. 1984. Dairy Chemistry and Physics. New York: Wiley-Interscience.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105827 "Lotne związki smakowo-zap..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH