Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Jak po maśle
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 100605
Tłuszcz mleka krowiego zawiera szeroką gamę różnych kwasów tłuszczowych. Omówiono rodzaje kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu mlecznym, z uwzględnieniem charakterystyki krótko- i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnych kwasów tłuszczowych trans oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie skoniugowanego kwasu linolowego, obecnych w tym tłuszczu. Ze względu na specyficzny skład, tłuszcze mleczne mają dużą strawność i szybko wchłaniają się do organizmu. Ponadto mają właściwości prozdrowotne, gdyż działają antyoksydacyjnie i zwiększają odporność, co ma znaczenie w profilaktyce nowotworów. Istnieje wiele rodzajów tłuszczów wytwarzanych z mleka, różnią się one zawartością tłuszczu mlecznego. Najpopularniejszym jest masło, zawierające 80-90% tłuszczu oraz tłuszcze mleczne do smarowania, zawierające mniej niż 80% tłuszczu. Wśród różnych gatunków masła, najbardziej znane jest masło ekstra, produkowane z ukwaszonej śmietany, a także masło śmietankowe, produkowane z nieukwaszonej śmietanki. Przed wyborem masła lub innego tłuszczu mlecznego trzeba czytać etykiety, żeby odróżnić je od miksów tłuszczowych, w których oprócz tłuszczu mlecznego znajdują się mniejsze lub większe ilości tłuszczu roślinnego. Tłuszcze mleczne, w tym masło, mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Wykorzystuje się je przede wszystkim do smarowania pieczywa, a także do przygotowywania ciast, deserów, kremów, potraw z jaj, dań warzywnych lub owocowych, potraw mięsnych i rozmaitych sosów. Nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat. Zastosowanie kulinarne ma też masło klarowane, wytwarzane poprzez wolne ogrzewanie masła. Ze względu na wysoką temperaturą dymienia, masło to nadaje się do głębokiego smażenia i pieczenia. Słowa kluczowe: mleko, tłuszcze mleczne, kwasy tłuszczowe, zdrowie, masło, tłuszcz mleczny do smarowania,Mleko i produkty mleczne są niezbędne w żywieniu człowieka. Dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, w t[...]
Bibliografia
[1] Barłowska Joanna. 2008. "Tłuszcz - ważny składnik mleka". Przegląd Mleczarski 12: 4-6. [2] Balas Jarosław. 2005. "Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych - oleje, margaryny, masło, tłuszcze mieszane, majonezy". Postępy Fitoterapii 3-4: 109-114. [3] Cichosz Grażyna, Hanna Czeczot. 2011. "Tłuszcz mlekowy - źródło antyoksydantów w diecie człowieka". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44, 1: 8-16. [4] Cichosz Grażyna, Hanna Czeczot. 2012. "Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób nowotworowych" Polski Merkuriusz Lekarski 23, 195: 168-172. [5] Cichosz Grażyna. 2007. "Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego". Przegląd Mleczarski 5: 4-8. [6] Cichosz Grażyna. 2009. "Tłuszcz mlekowy - fakty i mity". Przegląd Mleczarski 11: 4-13. [7] Dankowska Anna, Maria Małecka, Urszula Samotyja, Krzysztof Mazur. 2011. "Ocena autentyczności masła na podstawie profilu kwasów tłuszczowych" Zeszyty Naukowe/Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu 206: 210-216. [8] Felkner-Poźniakowska Barbara, Renata Pietrzak -Fiećko, Michalina Kotlarska, Sylwia Kacprzak. 2012. "Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krów z chowu alkierzowego w okresie letnim i zimowym". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1, 80: 81-92. [9] Jakubczyk Ewa, Ewa Gondek, Katarzyna Samborska. 2014. "Charakterystyka tekstury wybranych miksów tłuszczowych". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 579: 17-26. [10] Korzeniowska-Ginter Renata, Ewa Czarniecka- Skubina. 2012. "Wykorzystanie tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 54, 3: 1117-1122. [11] Queirós Mayara S., Renato Grimaldi, Mirna L. Gigante. 2016. "Addition of olein from milk fat positively affects the firmness of butter". Food Research International 84: 69-75. [12] Satniewski Bogusław. 2005. "Czynniki decydujące o jakości masła". Przemysł Spożywczy 59, 11: 31-34. [13] Siemianowski Krzysztof, Bogusław Satniewski, Magdalena Markiewicz. 2010. "Porównanie tekstury i mikrostruktury masła oraz miksów tłuszczowych dostępnych na polskim rynku". Przegląd Mleczarski 10: 4-7. [14] Zalewski S. (red.). 2007. Podstawy technologii gastronomicznej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo- Techniczne.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100605 "Jak po maśle..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH