Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 3
Coraz zdrowsza wieprzowina
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 97165
Mięso wieprzowe jest najchętniej spożywanym rodzajem mięsa w Polsce - jego konsumpcja wynosi około 40 kg rocznie. O popularności wieprzowiny decydują: wartość odżywcza i dietetyczna, walory smakowe, wszechstronne możliwości kulinarnego wykorzystania, szybkość przyrządzania potraw oraz przydatność do przetwarzania na wędliny i inne wyroby [3].Wieprzowina należy do najczęściej spożywanych w Polsce gatunków mięs. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, dobrymi walorami smakowymi, możliwością wszechstronnego wykorzystania oraz przydatnością do przetwarzania. Według dietetyków mięso wieprzowe nie należy do najzdrowszych. Popularne gatunki mięsa wieprzowego są tłuste, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Ponadto często przygotowuje się je z zastosowaniem technik kulinarnych wykorzystujących dodatek tłuszczu, co potrawy z wieprzowiny czyni wysokokalorycznymi. W celu poprawy jakości wieprzowiny i zmiany zawartości niektórych składników w mięsie wieprzowym hodowcy stosują genetykę i modyfikacje sposobu żywienia świń. Wprowadzając do paszy oleje roślinne można w mięsie zmniejszyć zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a zwiększyć ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3. Używając do sporządzania potraw mięsa wieprzowego o wysokiej jakości, minimalnej zawartości tłuszczu i zmodyfikowanym składzie kwasów tłuszczowych, a także stosując odpowiednią obróbkę kulinarną oraz właściwie dobierając dodatki i przyprawy można uzyskać wartościowe i zdrowe dania z wieprzowiny. Słowa kluczowe: wieprzowina, tłuszcz, kwasy.K onsumenci, a także zakłady gastronomiczne i przetwórcze poszukują nie tylko mięsa wieprzowego wysokowartościowego i zdrowego, ale też mającego właściwą teksturę (delikatną i soczystą), odpowiednią smakowitość oraz właściwe cechy technologiczne. Bierze też pod uwagę odpowiedni wygląd zewnętrzny (kolor i poziom marmurkowatości, czyli zawartość tłuszczu śródmięśniowego). Barwa wieprzowi[...]
Bibliografia
[1] Barowicz Tadeusz, Marek Pieszka. 2001. "Using linseed oil in fattening pig rations to modify chemical composition and dietetic value of pork". Suppl. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 10/51 (30): 42-45. [2] Daszkiewicz Tomasz, Tomasz Bąk, Jerzy Denaburski. 2005. "Quality of pork with a different intramuscular fat (IMF) content". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 14/55 (1): 31-36. [3] Czerwińska Dorota. 2012. "Apetyczny boczek. Wieprzowina w gastronomii( 1)". Przegląd Gastronomiczny 9: 7-8. [4] Derewiak Dorota, Mieczysław Obiedziński 2009. "Oxysterol content in selected meats and meat products". Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 8 (3): 5-13. [5] Janczy Agata. 2012. "Sprzężony kwas linolowy cis-9, trans-11 CLA a zmiany miażdżycowe". Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73 (9): 5-15. [6] Jyun-Ru Yang, Tu-Fa Lien. 2016. "Healthy pork production through dietary n6:n3 ratio regulation". Journal of Agricultural Science 8 (1): 1-14. [7] Lonergan Steven M., Kenneth J. Stalder, Elisabeth Huff-Lonergan, Travis J. Knight, Rodney N. Goodwin, Kenneth J. Prusa, Donald C. Beitz. 2007. "Influence of lipid content on pork sensory quality within pH classification". Journal of Animal Science 85 (4): 1074-1079. [8] Mora Leticia, Miguel Ángel Sentandreu, Fidel Toldra. 2008. "Contents of creatine, creatinine and carnosine in porcine muscles of different metabolic types". Meat Science 79: 709-715. [9] Rycielska Joanna. Mirosław Słowiński. 2011. "Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3". Przemysł Spożywczy 65 (3): 32-34. [10] Sadowska Anna, Franciszek Świderski. 2010. "Związki bioaktywne w mięsie" Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 70-74. [11] Sottero, Barbara, Paola Gamba, Simona Gargiulo, Gabriella Leonarduzzi, Giuseppe Poli. 2009. "Cholesterol oxidation products and disease: an emerging topic of interest in medicinal chemistry". Current Medicinal Chemistry 16 (6): 685-705. [12] Żak Grzegorz, Marek Pieszka. 2009. "Improving pork quality through genetics and nutrition". Annales of Animals Science 9 (4): 327-338
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 97165 "Coraz zdrowsza wieprzowin..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH