Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Wybrane parametry wartości technologicznej ziarna pszenicy jarej w zależności od terminu siewu
Marta Wyzińska
nr katalogowy: 122801
pszenica jara
termin siewu
wartość technologiczna
spring wheat
sowing term
technological value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Evaluation of functional properties of ash and bone-based phosphorus biofertilizers. Part 1. Impact on selected morphological attributes and the health of spring wheat Ocena właściwości użytkowych bionawozów fosforowych z popiołu i kości. Cz. I. Wpływ na wybrane cechy morfologiczne oraz zdrowotność pszenicy jarej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Adam Okorski
nr katalogowy: 90086
10.15199/62.2015.3.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Efektywność energetyczna produkcji biomasy pszenicy jarej nawożonej azotem i siarką
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
Aneta Zakrzewska
nr katalogowy: 149190
10.15199/62.2024.6.3
siarka
azot
plon
energochłonność produkcji
sulphur
nitrogen
yield
energy intensity of production
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Wartość technologiczna nowych odmian pszenicy
Andrzej Najewski
Anna Skrzypek
nr katalogowy: 148944
10.15199/61.2024.3.1
pszenica
Krajowy rejestr
wartość technologiczna ziarna
postęp hodowlany
wheat
Polish National List
technological value of grain
breeding progress
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-1
Wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy ze zbiorów lat 2012-2014
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 96584
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na plonowanie, właściwości fizyczne i skład chemiczny ziarna pszenicy jarej
Grażyna Cacak-Pietrzak
Anna Podleśna
Alicja Ceglińska
nr katalogowy: 120561
pszenica jara
rodzaj gleby
nawożenie
siarka
plonowanie
jakość ziarna
spring wheat
soil type
fertilization
sulfur
yielding
grain quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of industrial waste-containing fertilizer blends on crop yield and macroelement content in test plants. Wpływ mieszanek nawozowych z udziałem odpadów przemysłowych na wielkość plonów i zawartość makroskładników w roślinach testowych
Edward Krzywy
Ewa Możdżer
nr katalogowy: 78598
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Effect of ash and bone-based phosphorus biofertilizers on biodiversity of weeds in spring wheat Bionawozy fosforowe z popiołu i kości jako czynnik kształtujący bioróżnorodność chwastów w pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 90676
10.15199/62.2015.4.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 2. Impact on biomass accumulation and physiological attributes of spring wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Cz. II. Wpływ na akumulację biomasy i cechy fizjologiczne pszenicy jare
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 104019
10.15199/62.2017.2.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Evaluation of crop and chemical composition of winter and spring wheat as well as fertibility of liquid manure-fertilized soil Ocena plonowania i składu chemicznego pszenicy ozimej i jarej oraz niektórych wskaźników żyzności gleby nawożonej gnojowicą i PRP
Czesław Wołoszyk
Ewa Możdżer
Edward Krzywy
nr katalogowy: 102397
10.15199/62.2016.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Evaluation of functional properties of ash and bone-based phosphorus biofertilizers. Part 2. Growth dynamics, biomass accumulation and selected physiological attributes of spring wheat Ocena właściwości użytkowych bionawozów fosforowych z popiołu i kości. Cz. II. Dynamika wzrostu i akumulacja biomasy oraz wybrane cechy fizjologiczne pszenicy jarej
Kinga Treder
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 90087
10.15199/62.2015.3.34
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Ocena właściwości użytkowych nawozu z popiołu i krwi z dodatkiem Bacillus megaterium na podstawie wybranych cech morfologicznych i fizjologicznych pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Kinga Treder
Agnieszka Saei
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110087
10.15199/62.2017.10.28
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na wartość wypiekową pszenicy jarej
Grażyna Cacak -Pietrzak
Anna Podleśna
Alicja Ceglińska
nr katalogowy: 122799
pszenica
rodzaj gleby
nawożenie
mąka
białko
jakość pieczywa
wheat
soil type
fertilization
flour
protein
bread quality
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Experimental study on fatigue damage of train K6 spring
Song JI
Haiming HUANG
Guo HUANG
Xiaofeng QIN
Guoshuang SHUI
nr katalogowy: 75286
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Wpływ nawozów na bazie struwitu na plon i cechy struktury pszenicy jarej
Mieczysław Borowik
Marzena Mikos-Szymańska
Marta Wyzińska
Anna Zdunek
Sebastian Schab
Alicja Sułek
nr katalogowy: 112771
10.15199/62.2018.3.24
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2024-2
Wiosna na talerzu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 148436
nowalijki
rodzaje
wartość odżywcza
wykorzystanie kulinarne
zanieczyszczenia
spring vegetables
types
nutritional value
culinary use
contamination
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-5
Verification of the effect of hot springs on arteriosclerosis based on the mathematical model of arteriosclerosis onset Ⅱ: in case of weak radioactive springs
Hiroyuki KAGAMI
Atsushi TERADA
Katsushige NAKASHIMA
nr katalogowy: 148611
10.15199/48.2024.05.26
hot spring
efficacy
arteriosclerosis
mathematical model
gorące źródło
skuteczność
miażdżyca
model matematyczny
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 1. Impact on morphological attributes of sprint wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Część I. Wpływ na cechy morfologiczne pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 100401
10.15199/62.2016.8.38
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Mikroelementy oraz pozostałości insektycydów chloroorganicznych w ziarnie starodawnych gatunków pszenicy pochodzących z gospodarstw ekologicznych
Ewelina Kolankowska
Katarzyna Wojtkowiak
Arkadiusz Stępień
Dariusz J. Choszcz
Renata Pietrzak-Fiećko
nr katalogowy: 146983
10.15199/62.2024.1.4
masa tysiąca ziaren
tłuszcz
zanieczyszczenia
jakość ziarna
mass of a thousand grains
fat
contaminants
grain quality
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-9
8th Spring Meeting of the International Society of Electrochemistry
Halina Krawiec
nr katalogowy: 54064
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Badanie składu mineralnego wybranych gatunków pszenicy
Leszek Rachoń
Aneta Bobryk-Mamczarz
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz
nr katalogowy: 123952
10.15199/62.2019.12.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-8
Jakie pszenice i mąki pszenne są wykorzystywane do produkcji azjatyckich makaronów typu noodles
nr katalogowy: 29213
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-8
Podstawowe informacje o azjatyckich makaronach typu noodles
nr katalogowy: 69722
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-7
A computational and experimental study of shape memory alloy spring actuator
Dorota STACHOWIAK
Milena KURZAWA
nr katalogowy: 121177
10.15199/48.2019.07.07
shape memory alloys (SMA)
spring actuator
extension/compression spring.
stopy z pamięcią kształtu (SMA)
siłownik sprężynowy
sprężyna naciągowa/naciskowa.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-10
Metody oceny jakości ziarna pszenicy stosowane w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS oraz w Uniwersytecie Stanowym Północnej Dakoty
Anna Szafrańska
Woj ciech Górniak
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 62917
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Pszenica – zboże o największym znaczeniu gospodarczym
Piotr Kostiw
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 143485
zboża
pszenica
postęp hodowlany
potencjał plonowania
wartość technologiczna ziarna
cereals
wheat
breeding progress
yield potential
technological value of grain
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
durum wheat
quality
yield
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
durum wheat
quality
yield
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
durum wheat
quality
yield
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
durum wheat
quality
yield
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
durum wheat
quality
yield
cultivation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2016 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 102720
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2021 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 134849
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2021 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 134849
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2021 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 134849
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Konferencja Cereals & Europe Spring Meeting
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 148940
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 140648
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 140648
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 140648
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of organic fertilization with PRP Fix preparation on enzymatic activities of soil Wpływ nawożenia naturalnego z dodatkiem preparatu PRP Fix na enzymatyczną aktywność gleby
Ewa Możdżer
Edward Krzywy
nr katalogowy: 86104
10.12916/przemchem.2014.1371
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu
Hanna Klikocka
Witold Szczepaniak
nr katalogowy: 144109
10.15199/62.2023.7.4
pszenica ozima
bioetanol
efektywność energetyczna
winter wheat
bioethanol
energy efficiency
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Badanie jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej
Emilia Sykut-Domańska
Aldona Sobota
Piotr Zarzycki
Anna Wirkijowska
Zbigniew Rzedzicki
nr katalogowy: 111947
owies oplewiony
wydajność pieczywa
całkowita strata wypiekowa
objętość pieczywa
common oat
bread yield
total baking loss
bread volume
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Metody oznaczania zawartości białka i wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 98706
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-1
Piwo z pszenicy
Jakub Marczak
Zbigniew Jarząbek
Bartłomiej Marczewski
nr katalogowy: 49503
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Technology for production of NS fertilizers by compacting method and their impact on the grain crop and quality of winter wheat cereals. Technologia otrzymywania nawozów typu NS metodą kompaktowania oraz ocena wpływu tych nawozów na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej
Monika Karsznia
Ryszard Winiarski
Piotr Ruseka
Mieczysław Borowika
Janusz Igras
Paweł Bielski
Urszula Sienkiewicz-Cholewa
nr katalogowy: 76867
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
BENEFITS OF STRIP-TILL IN WINTER WHEAT CULTIVATION
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 149245
10.15199/180.2024.2.2
Strip-till
cultivar
cropping systems
winter wheat
yield
grain quality
Strip-till
odmiana
systemy uprawy
pszenica ozima
plon
jakość ziarna
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
BENEFITS OF STRIP-TILL IN WINTER WHEAT CULTIVATION
Marcin RÓŻEWICZ
nr katalogowy: 149245
10.15199/180.2024.2.2
Strip-till
cultivar
cropping systems
winter wheat
yield
grain quality
Strip-till
odmiana
systemy uprawy
pszenica ozima
plon
jakość ziarna
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-3
Zależność pomiędzy zawartością białka a cechami jakościowymi ziarna i mąki z pszenicy ozimej, w konwencjonalnym i ekologicznym systemie uprawy
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 98705
GAZETA CUKROWNICZA 2013-5-6
Wpływ dokarmiania dolistnego buraka cukrowego borem w stanowisku po buraku cukrowym na wartość surowca do produkcji metanu
Arkadiusz Artyszak
nr katalogowy: 81023
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Wpływ wybranych czynników na jakość ziarna pszenicy zbieranego w Polsce
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 118507
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Efekty stosowania nanocząstek srebra i miedzi w nawozach dolistnych
Iwona Jaskulska
Dariusz Jaskulski
nr katalogowy: 124848
10.15199/62.2020.2.13
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Wody butelkowane w Polsce i w Europie
Teresa Latour
nr katalogowy: 37609
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Studies on quantitative and qualitative changes in dissolved inorganic carbon content in a river drainage area Badania zmian ilościowych i jakościowych rozpuszczonego węgla nieorganicznego w strefie drenażu rzecznego
Stanisław Chmiel
Stanisław Hałas
Justyna Janusz
Sławomir Głowacki
Andrzej Trembaczowski
nr katalogowy: 91693
10.15199/62.2015.6.27
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-2
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Krzysztof Kuglarz
nr katalogowy: 137013
jęczmień
odmiany
gips i popiół
składniki mineralne
skład chemiczny
barley
cultivars
gypsum and ash
minerals
chemical composition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 132706
10.15199/65.2021.7.3
orkisz
płaskurka
pszenica zwyczajna
samopsza
stare pszenice
spelt
emmer
common wheat
einkorn
ancient wheats
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2020 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 128434
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2020 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 128434
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
GAZETA CUKROWNICZA 2013-1
Zgorzel siewek buraka powodowana przez Aphanomyces cochlioides na polach o zróżnicowanej rotacji
Jacek Piszczek
Dariusz Górski
nr katalogowy: 74575
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of salicylic acid on growth and grain yield of winter wheat Wpływ kwasu salicylowego na wzrost i plonowanie pszenicy ozimej
Zenon Woźnica
Robert Idziak
Zuzanna Sawińska
Łukasz Sobiech
nr katalogowy: 83691
10.12916/przemchem.2014.510
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Nowe zboże tritordeum - mieszaniec pszenicy i jęczmienia
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 116498
krzyżowanie
plon
alergenność
luteina
crossing
yield
allergenicity
lutein
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-5
Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 109909
chleb pszenny
błonnik pszenny
długość włókna
wydajność ciasta
jakość chleba
wheat bread
wheat fiber
fiber length
dough yield
bread quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Functional properties of granulated ash and bone-based phosphorus biofertilizers in the field assessment. Part 1. Impact on yielding and sanitary condition of winter wheat Właściwości użytkowe granulowanych bionawozów fosforowych z popiołu i kości w ocenie polowej. Cz. I. Wpływ na plonowanie i stan sanitarny łanu pszenicy ozimej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
Adam Okorski
nr katalogowy: 100396
10.15199/62.2016.8.33
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak-Pietrzak
Małgorzata Sobczyk
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 115168
mąka pszenna
lecytyna rzepakowa w proszku
jakość pieczywa
wheat flour
rapeseed lecithin powder
quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Jakość ziarna pszenicy z magazynów zbożowych
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 144367
magazyny zbożowe
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
grain elevator
wheat
technological value of grain
harvest
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Badanie fitoremediacji zawierających metale ciężkie mieszanin osadów ściekowych i popiołów przy użyciu jęczmienia jarego
Krzysztof Tarnowski
Sławomira Bering
Justyna Kiper
Zofia Lendzion-Bieluń
Jacek Mazur
Anna Głowacka
nr katalogowy: 108897
10.15199/62.2017.8.25
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Uwarunkowania pierwotnej czystości oraz właściwości korzystnych dla zdrowia naturalnych wód mineralnych i źródlanych
Teresa Latour
nr katalogowy: 109569
10.15199/64.2017.9.4
naturalne wody mineralne
wody źródlane
pierwotna czystość
właściwości biochemiczne
natural mineral waters
spring waters
original purity
biochemical properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-1
Sytuacja na światowym rynku pszenicy w ocenie U.S. Wheat Associates
Roman Jurga
nr katalogowy: 6212
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-2
Produkcja, zużycie i zapasy pszenicy ze zbiorów 2004 roku
Roman Jurga
nr katalogowy: 13997
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Jakość wybranych surowców makaronowych dostępnych na rynku polskim
Aldona Sobota
Piotr Zarzycki
Ewelina Kuzawińska
Anna Wirkijowska
Emilia Sykut-Domańska
nr katalogowy: 110957
semolina
mąka makaronowa
pszenica zwyczajna
pszenica durum
semolina
flour pasta
common wheat
durum wheat
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-5
Różnice w ocenie produktów przemiału ziarna żyta i pszenicy za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 122802
mąka
ziarno
pszenica żyto
mixolab
wartość wypiekowa
flour
grain
wheat
rye
mixolab
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121642
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Ocena wartości wypiekowej ziarna i mąki za pomocą mixolabu
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 121641
mixolab
ocena reologiczna
mąka
ziarno
wartość wypiekowa
mixolab
rheological properties
flour
grain
baking value
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-2
Badanie efektów ekstrakcji słomy pszenicznej wodą i wodnymi roztworami wybranych substancji o odczynie alkalicznym
KONRAD MUTTKE
DARIUSZ DANIELEWICZ
nr katalogowy: 147473
10.15199/54.2024.2.2
słoma pszeniczna
ekstrakcja wodą
ekstrakcja wodą z dodatkiem substancji alkalizujących
ubytek masy słomy
zawartość substancji nieorganicznych
właściwości sklejające ekstraktu
wheat straw
extraction with water
extraction with diluted alkalis
loss of wheat straw weight
content inorganic substances
sticking properties of the extract
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Jakość ziarna pszenicy w zakładach przetwórstwa zbożowego
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 149823
10.15199/61.2024.4.2
magazyny zbożowe
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
grain elevator
wheat
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-1
Produkcja, zużycie, zapasy pszenicy ze zbiorów 2005 roku na świecie oraz jakość pszenicy zebranej w USA
nr katalogowy: 20157
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-6
Design of an optimal actuation signal for identification of a torsional spring system
Wiktor JAKOWLUK
nr katalogowy: 60075
AURA 2015-11
Społeczny i polityczny aspekt ekologizmu
Kinga Bonenberg
nr katalogowy: 94972
10.15199/2.2015.1.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Produkty uboczne przetwórstwa zbóż na cele paszowe - ocena jakości i wymagania
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 121646
produkty przetwórstwa zbóż
pasza
badanie
podstawowy skład chemiczny
aminokwasy
sód
cereal by products
feed
testing
basic nutrients
amino acids
sodium
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118700
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118699
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Rynek nawozów azotowych oraz efektywność wykorzystywania azotu i wody na przykładzie upraw doświadczalnych jęczmienia jarego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 128497
10.15199/62.2020.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Rynek nawozów azotowych oraz efektywność wykorzystywania azotu i wody na przykładzie upraw doświadczalnych jęczmienia jarego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 128497
10.15199/62.2020.10.13
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Ocena wskaźników jakościowych ziarna pszenicy mieszańcowej
Jan Buczek
Marta Jańczak-Pieniążek
Dorota Bobrecka-Jamro
nr katalogowy: 105088
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-6
Wpływ systemów uprawy pszenicy ozimej na jakość pieczywa
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
nr katalogowy: 102719
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2018 roku w Polsce
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 117559
pszenica
zbiory ziarna
wartość technologiczna
wheat
harvest
technological value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-6
Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 146322
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
growing area
technological value of grain
harvest
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Comparison of phenolic acid contents in various wheat genotypes Porównanie profilu kwasów fenolowych w różnych genotypach pszenicy
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 88708
10.12916/przemchem.2014.2274
CHŁODNICTWO 2013-8
Efekt działania transglutaminazy na właściwości reologiczne ciasta pszennego podczas zamrażalniczego przechowywania
Iwona Kasprzyk
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
Krzysztof Egierski
nr katalogowy: 78739
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Study the effectiveness of dimethoate in the leaf miners (Agromyzidae) control on winter wheat Badania skuteczności dimetoatu w zwalczaniu muchówek z rodziny miniarkowatych (Agromyzidae) na pszenicy ozimej
Kamila Roik
Anna Tratwal
nr katalogowy: 102387
10.15199/62.2016.11.7
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-4
Wstępna obróbka słomy pszenicznej rozpuszczalnikami eutektycznymi i ultradźwiękami
ANDREA ŠKULCOVÁ
MICHAL JABLONSKÝ
ALEŠ HÁZ
MILAN VRŠKA
nr katalogowy: 98096
10.15199/54.2016.4.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
Ocena jakości handlowej mąki pszennej typ 450 krupczatka
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Sylwia Stępniewska
Klaudia Kuciara
nr katalogowy: 118510
pszenica
mąka handlowa
popiół
białko
gluten
aktywność amylolityczna
wheat
commercial flour
ash
protein
gluten
amylolytic activity
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
Estimate of Scale Thickness for Iron Pipes in Geothermal Power Generation Using Acoustic Emission Sensor
Toshifumi YUJI
Hiroyuki KINOSHITA
Toshio BOUNO
Nuttee THUNGSUK
Sunun TATI
Thaweesak TANARAM
Narong MUNGKUNG
nr katalogowy: 127822
10.15199/48.2020.09.28
Acoustic emission sensor
Geothermal generation
Maharanobis distance
Scale
Fast fourier transform method
geotermalne źródła energii elektrycznej
czujniki ultradźwiękowe
emisja akustyczna
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-7
Dynamics and Energy Harvesting Control of an Autoparametric Pendulum-Like System
Andrzej MITURA
Krzysztof KECIK
Michal AUGUSTYNIAK
nr katalogowy: 114660
10.15199/48.2018.07.20
nonlinear vibration absorber
energy harvester
magnetorheological damper
shape memory alloy spring.
nieliniowy eliminator drgań
system do odzyskiwania energii
tłumik magnetoreologiczny
sprężyna wykonana ze stopu z pamięcią kształtu.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-2
System do kontroli jakości kondensatorów przeciwzakłóceniowych
Witold KORNACKI
Tadeusz KOZŁOWSKI
Piotr MACHALICA
Paweł STUDZIŃSKI
Jerzy ZAJĄC
nr katalogowy: 41230
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Nowe książki wydane przez Amerykańskie Stowarzyszenie chemików Zbożowych (AAcc)
nr katalogowy: 29976
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1b
Transit Priority Signal Control Method of Isolated Intersection
Zhixiang HOU
Dan YU
Jiahua ZHANG
Yihu WU
nr katalogowy: 65428
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Analiza szumów w mikro-mechanicznych czujnikach rezonansowych
Grzegorz JÓZWIAK
Paweł ZAWIERUCHA
Daniel KOPIEC
Mirosław WOSZCZYNA1
Michał ZIELONY
Teodor GOTSZALK
Piotr GRABIEC
nr katalogowy: 55134
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-2
Przydatność słodownicza ozimych form jęczmienia browarnego
Józef Błażewicz
Marek Liszewski
Andrzej Dawidowicz
nr katalogowy: 96850
10.15199/64.2016.2.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Ocena produkcyjności i jakości ziarna pszenicy ozimej w warunkach różnych technologii produkcji
Edyta Aleksandrowicz
nr katalogowy: 145409
pszenica
technologia produkcji
jakość ziarna
liczba opadania
gluten
wheat
production technology
grain quality
falling number
gluten
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wyniki badań składu chemicznego i wartości pokarmowej otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 117562
otręby pszenne i żytnie
pasza
badanie
skład chemiczny
wartość pokarmowa
wheat and rye bran
feed
analysis
chemical composition
nutritive value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-4
Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakość pieczywa pszennego
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 115169
cechy reologiczne ciasta
pieczywo pszenno-owsiane
produkty owsiane
wartość żywieniowa chleba.
oat products
oat-wheat flour bread
rheological properties of dough
nutrition value of bread.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Sytuacja na światowym rynku pszenicy oraz w USA w sezonie 2012/2013
nr katalogowy: 72904
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Jakość pieczywa z handlowych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Gra żyna Cacak -Pietrzak
Małgorzata Loba
nr katalogowy: 120564
pszenne mąki jasne i ciemne
fizyczne cechy pieczywa
organoleptyczna jakość pieczywa
wheat flours white and dark
physical traits of bread
organoleptic quality of bread
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Zmienność jakości ziarna pszenicy na przestrzeni 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej
ANNA SZAFRAŃSKA
nr katalogowy: 150883
10.15199/61.2024.5.1
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
wheat
technological value of grain
harvest
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Assessment of weed control efficacy and solution stability during common application of the herbicides and microelements in the winter wheat Ocena skuteczności chwastobójczej oraz stabilności roztworu roboczego w przypadku aplikacji mieszaniny herbicydów i mikroelementów w pszenicy ozimej
Krzysztof Domaradzki
Jolanta Korzeniowska
Ewa Stanisławska-Glubiak
nr katalogowy: 87935
10.12916/przemchem.2014.1965
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-3
ORKISZ Czyli o zagadce godnej Sherlocka Holmesa
Beata Marchand
nr katalogowy: 82845
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych
Katarzyna Sujka
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 132056
płatki zbożowe
zawartość białka ogółem
zawartość popiołu całkowitego
gęstość
cereal flakes
crude protein content
total ash content
density
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2018-1
Wyłączniki próżniowe rozdzielnicy rozdziału pierwotnego średniego napięcia - analiza porównawcza napędów elektromagnesowych i zasobnikowo-sprężynowych
Mirosław Schwann
nr katalogowy: 111874
wyłączniki próżniowe SN
konstrukcja
napęd elektromagnesowy
napęd zasobnikowo-sprężynowy
vacuum MV circuit-breakers
construction
electromagnet drive
storage energy spring drive
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Właściwości reologiczne ciasta z jasnych mąk pszennych
Alicja Ceglińska
Grażyna Cacak -Pietrzak
Katarzyna Sujka
Ewa Małkińska
nr katalogowy: 119594
mąka pszenna
typ mąki
gluten
właściwości reologiczne ciasta
wheat flour
type of flour
gluten
dough rheological property
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-5
Plon i jakość ziarna pszenicy ozimej przy wykorzystaniu uprawy strip-till
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 145410
Strip-till
uprawa pasowa
systemy uprawy
pszenica ozima
plon
jakość ziarna
Strip-till
cultivation systems
winter wheat
yield
grain quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-1
Sytuacja na światowym rynku pszenicy oraz w USA w sezonie 2010/2011
nr katalogowy: 56858
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2018-5
Metoda samoorganizacji i podążania za liderem roju nieholonomicznych robotów mobilnych z wykorzystaniem wirtualnych elementów sprężysto-tłumiących
VICTOR EREMEYEV
JAKUB WIECH
nr katalogowy: 113939
10.15199/148.2018.5.2
rój
roboty mobilne
metoda wirtualnych sprężyn i tłumików
sterowanie formacją
podążanie za liderem
samoorganizacja.
swarm
mobile robots
virtual spring damper method
formation control
lider following
self-organization
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Wpływ dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Katarzyna Just
nr katalogowy: 127384
transglutaminaza
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
transglutaminase
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Content of mycotoxins in winter wheat seeds from various cultivation systems Zawartość mikotoksyn w ziarnie pszenicy ozimej pochodzącym z różnych systemów uprawy
Joanna Horoszkiewicz-Janka
nr katalogowy: 99655
10.15199/62.2016.7.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwość ograniczenia strat azotu przy zachowaniu żyzności gleb w uprawach pszenicy ozimej w Polsce w nawiązaniu do strategii „od pola do stołu”
Antoni Faber
Zuzanna Jarosz
nr katalogowy: 134678
10.15199/62.2021.11.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Możliwość ograniczenia strat azotu przy zachowaniu żyzności gleb w uprawach pszenicy ozimej w Polsce w nawiązaniu do strategii „od pola do stołu”
Antoni Faber
Zuzanna Jarosz
nr katalogowy: 134678
10.15199/62.2021.11.6
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-12
Wpływ kąta nachylenia i czasu jego regulacji na nasłonecznienie kolektora lub panelu fotowoltaicznego
PIOTR OLCZAK
DOMINIK KRYZIA MONIKA PEPŁOWSKA
MAŁGORZATA OLEK
nr katalogowy: 117523
10.15199/9.2018.12.5
kolektory słoneczne
panele fotowoltaiczne
promieniowanie słoneczne
kąt nachylenia
solar collectors
photovoltaic panels
solar radiation
inclination angle
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych Cz. I. Skład chemiczny mąki
Grażyna Cacak-Pietrzak
Dariusz Dziki
Krzysztof Jończyk
nr katalogowy: 106434
pszenica
mąka pasażowa
popiół
białko
liczba opadania
wheat
flour form different grinding stages
ash
protein
falling number
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Ocena jakości handlowych makaronów bezglutenowych
Grażyna Cacak-Pietrzak
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 123783
makaron bezglutenowy
białko
właściwości kulinarne
właściwości organoleptyczne
gluten-free pasta
protein
culinary properties
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Odmiany jęczmienia jarego
Joanna Szarzyńska
nr katalogowy: 121643
jęczmień jary
odmiany
COBORU
wyniki PDO
odmiana browarna
odmiana paszowa
plon
odporność na choroby
odporność na porastanie
spring barley
varieties
COBORU
PDO results
malting variety
fodder variety
yield
disease resistance
lodging resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Impact of the form and timing of application of potassium fertilizers on the yield and selected quality traits of tobacco leaves Wpływ formy i terminu stosowania nawozów potasowych na plony i wybrane cechy jakościowe liści tytoniu
Czesław Szewczuk
Danuta Sugier
Stanisław Baran
Grażyna Żukowska
Piotr Petlak
nr katalogowy: 98966
10.15199/62.2016.6.23
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. I. Wpływ na plonowanie i stan sanitarny łanu pszenicy ozimej
agdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Agnieszka Saeid
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
Adam Okorski
nr katalogowy: 110088
10.15199/62.2017.10.29
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczną ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Magdalena Szkwara-Buliszak
nr katalogowy: 123784
mikoryza
rokitnik zwyczajny
pszenica
cechy farinograficzne
mycorrhiza
sea buckthorn
wheat
farinographic properties.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-7-8
Z tej mąki będzie chleb
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 121413
produkty zbożowe
mąka
zagęszczające właściwości mąki
pieczywo
makarony
wyroby mączne
kasze
cereals
flour
bread
pasta
pizza dough
thickenig properties of flour
groats
AURA 2019-6
Ślad wodny produkcji pszenicy ozimej w Wielkopolsce
Małgorzata Holka
Jerzy Bieńkowski
nr katalogowy: 120621
10.15199/2.2019.6.2
ślad wodny uprawy roślin
niebieski ślad wodny
zielony ślad wodny
szary ślad wodny
nawożenie azotem
pszenica ozima
water footprint
blue water footprint
green water footprint
grey water footprint
nitrogen fertilization
winter wheat
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Perspektywa rozwoju uprawy i wykorzystania orkiszu w Polsce
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 148945
10.15199/61.2024.3.2
orkisz
jakość
wartość technologiczna
spelled
quality
technological value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-6
Pszenica 2ab - nowy produkt GoodMills Innovation
nr katalogowy: 110970
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Ocena ekstensograficzna jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 105089
GAZETA CUKROWNICZA 2013-5-6
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 81028
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-7
Zarządzanie ryzykiem w młynach i przedsiębiorstwach paszowych
Sebastian Jarzębowski
nr katalogowy: 85261
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Utilization of distillery wastes by anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu gorzelniczego w procesach fermentacji beztlenowej
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 77828
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-1
Ocena farinograficzna, jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 103875
CHŁODNICTWO 2016-10
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na jakość pieczywa pszennego
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 101681
10.15199/8.2016.10.3
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-1
Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową
Agata Marzec
Dominika Ambroziak
nr katalogowy: 130213
makaron
semolina
krupczatka
suszenie mikrofalowo-próżniowe
pasta
semolina
wheat flour
microwave-vacuum drying
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Ocena wpływu niezbilansowanego nawożenia mineralnego na zawartość sodu i chloru w roślinach uprawnych
Marzena S. Brodowska
Tadeusz Filipek
Magdalena Kurzyna-Szklarek
Małgorzata Haliniarz
nr katalogowy: 114934
10.15199/62.2018.7.16
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-8
"Jakość mąki - bezustanne wyzwanie dla młynarzy i piekarzy"
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 69590
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effective fluidized bed drying materials from the Geldart D group Efektywne suszenie fluidalne materiałów z grupy D wg Geldarta
Anita Kamińska-Pękala
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 105266
10.15199/62.2017.4.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-1
Study on inertization of dust-air mixtures Badania inertyzacji mieszanin pyłowo-powietrznych
Bożena Kukfisz
Marzena Półka
Zdzisław Salamonowicz
Marek Woliński
nr katalogowy: 81971
10.12916/przemchem.2014.103
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-11
Krytyczny komentarz do artykułu "Trujący chleb powszedni", opublikowanego na łamach "Wprost". Wheat Belly. Dieta bez pszenicy?
Anna Diowksz
nr katalogowy: 80076
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Sterowanie i pomiar planarnych aktuatorów elektrostatycznych
Alicja PALCZYŃSKA
Magdalena EKWIŃSKA
Paweł JANUS
Piotr GRABIEC
Teodor GOTSZALK
nr katalogowy: 71360
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Ocena jakości handlowego pieczywa bezglutenowego
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Agata Zaorska
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 119596
pieczywo bezglutenowe
białko
składniki mineralne
ocena organoleptyczna
gluten-free bread
protein
minerals
organoleptic evaluation
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH