Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Plon i jakość ziarna pszenicy ozimej przy wykorzystaniu uprawy strip-till
Yield and grain quality of winter wheat using strip-till cultivation
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 145410
Streszczenie
Pszenica ozima, jako zboże o największym znaczeniu ekonomicznym oraz żywnościowym, jest uprawiana na największym areale użytków rolnych w Polsce. Duże znaczenie i znaczny areał uprawy powodują, że poszukuje się metod uprawy tego zboża, które zapewniłyby dostatecznie wysoki plon i jego jakość, a jednocześnie przynosiły wymierne korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Jedną z takich metod, która spełnia te wymagania jest strip-till, określany również jako uprawa pasowa. Ten sposób uprawy niesie za sobą szereg wieloaspektowych korzyści. Wykorzystanie tej metody uprawy wpływa korzystnie na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej przy jednoczesnych pozytywach takich jak: zmniejszenie zużycia paliwa oraz korzyści środowiskowe w postaci lepszej jakości gleby oraz obniżonej emisji dwutlenku węgla. Celem pracy była omówienie obecnego stanu wiedzy dotyczącej plonu oraz jego jakości u pszenicy ozimej uprawianej metodą strip-till na podstawie dostępnej literatury naukowej oraz uzyskanych wyników badań własnych.
Abstract
Winter wheat as a cereal of the greatest economic and nutritional importance is cultivated on the largest area of agricultural land in Poland. Due to its great importance and large cultivation area, methods of cultivation of this cereal are sought, which would ensure a sufficiently high yield and its quality, and at the same time bring measurable economic and environmental benefits. One such method that meets these requirements is strip-till, also known as strip tillage. This method of cultivation brings a number of multi-faceted benefits. The use of this method of cultivation has a positive effect on the yield and quality of winter wheat grain, with the advantages such as: reduced fuel consumption and environmental benefits in the form of better soil quality and reduced carbon dioxide emissions. The aim of the work was to synthesize the current state of knowledge regarding the issue of yield and its quality in winter wheat on the basis of the available scientific literature and the results of own research
Słowa kluczowe
Strip-till
uprawa pasowa
systemy uprawy
pszenica ozima
plon
jakość ziarna
Keywords
Strip-till
cultivation systems
winter wheat
yield
grain quality
Bibliografia
[1] Ciociu A. I. 2010. Tillage system effects on input efficiency of winter wheat, maize and soybean in rotation. Romanian Agricultural Research, 27, 81-87. [2] Feledyn-Szewczyk B., I. Duer. 2006. Ocena konkurencyjności odmian pszenicy ozimej uprawianej w ekologicznym systemie produkcji w stosunku do chwastów. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 51(2), 30-35. [3] Grzesik M., R. Janas, K. Górnik, Z. Romanowska-Duda. 2012. Biologiczne i fizyczne metody stosowane w produkcji i uszlachetnianiu nasion. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 57(3), 147-152. [4] Holka M., J. Bieńkowski. 2020. Ocena emisji gazów cieplarnianych w cyklu życia produkcji pszenicy ozimej w różnych systemach uprawy roli. Agronomy Science, 75(3), 69-79. [5] Horoszkiewicz-Janka J., E. Jajor, M. Korbas. 2012. Występowanie chorób pszenicy ozimej w zależności od wybranych czynników agrotechnicznych. Progress in Plant Protection, 52(4), 998-1004. [6] Hossain M. I., M. E. Haque, C. A. Meisner, M. A. Sufian, M. M. Rahman. 2005. Strip tillage planting method for better wheat establishment. Journal of Science Technology, 3, 91-95. [7] Hýsek J., R. Vavera, P. Růžek. 2017. Influence of temperature, precipitation, and cultivar characteristics on changes in the spectrum of pathogenic fungi in winter wheat. Int. J. Biometeorol. 61 (DOI 10.1007/ s00484-016-1276-y). [8] Jaskulska I., D. Jaskulski. 2021. Winter Wheat and Spring Barley Canopies under Strip-Till One-Pass Technology. Agronomy. 11(3), 426. https://doi.org/10.3390/ agronomy11030426 [9] Jaskulska I., D. Jaskulski. 2020. Strip-Till OnePass Technology in Central and Eastern Europe: A MZURI Pro-Til Hybrid Machine Case Study. Agronomy 10, no. 7, 925.https://doi. org/10.3390/agronomy10070925 [10] Jaskulska I., D. Jaskulski, L. Gałęzewski, T. Knapowski, W. Kozera, R. Wacławowicz. 2018. Mineral composition and baking value of the winter wheat grain under varied environmental and agronomic conditions. Journal of Chemistry, doi: https:// doi.org/10.1155/2018/5013825 [11] Kołodziejczyk M., A. Szmigel, B. Kulig. 2009. Plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od poziomu agrotechniki. Fragmenta Agronomica 26(3), 58-67. [12] Noworól M. 2018. Reakcja odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produkcji. Praca doktorska, UR Rzeszów. [13] Pawlonka Z., M. Ługowska. 2010. Plonowanie pszenicy ozimej w monokulturze przy różnym poziomie ochrony chemicznej przed chwastami. Progress in Plant Protection, 2(50), 823-827. [14] Posch B. C., B. C. Kariyawasam, H. Bramley, O. Coast, R. A. Richards, M. P. Reynolds, R. Trethowan, O. K. Atkin. 2019. Exploring high temperature responses of photosynthesis and respiration to improve heat tolerance in wheat. Journal of experimental botany, 70(19), 5051-5069. [15] Różewicz M., J. Grabiński, M. Wyzińska. 2023. Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej. Część I. Plon. Agronomy Science, 78(1), 19-28. [16] Różewicz M., J. Grabiński, M. Wyzińska. 2023. Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej. Część II. Jakość ziarna. Agronomy Science, 78(1), 29-40. [17] Różniak M. (2016). Ocena możliwości uprawy pszenicy ozimej w technologii strip-till. Praca doktorska, UTP Bydgoszcz. [18] Saldukaitė-Sribikė L., E. Šarauskis, S. Buragienė, A. Adamavičienė, R. Velička, Z. Kriaučiūnienė, D. Savickas. 2022. Effect of Tillage and Sowing Technologies Nexus on Winter Wheat Production in Terms of Yield, Energy, and Environment Impact. Agronomy, 12(11):2713. https://doi.org/10.3390/agronomy12112713 [19] Sharifi P., N. Mohammadkhani. 2016. Effects of drought stress on photosynthesis factors in wheat genotypes during anthesis. Cereal research communications, 44(2), 229-239. [20] Wicki L. 2017. Changes in yielding of varieties of winter wheat and rye in variety testing in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 19(4), 224-230. [21] Wojtkowiak K., A. Stępień, K. Orzech. 2018. Wpływ nawożenia azotem na elementy składowe plonów, zawartość makroskładników oraz wskaźniki technologiczne w ziarnie czterech odmian pszenicy ozimej (Triticum aestivum ssp. vulgare). Fragmenta Agronomica, 35(2), 67-79.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 145410
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH