Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Wiosna na talerzu
Spring on a Plate
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 148436
Streszczenie
Nowalijki to młode warzywa, pojawiające się w sprzedaży wczesną wiosną. Należą do nich, między innymi cebula dymka, szczypiorek, rzodkiewka, botwinka, sałata, koper, natka pietruszki. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze z nich. Omówiono wartość odżywczą nowalijek, zwracając szczególną uwagę na zawartość prowitaminy A, witaminy C, folianów i witaminy K oraz składników mineralnych (magnezu, żelaza i potasu). Młode warzywa są również źródłem barwników o prozdrowotnym działaniu, w tym karotenoidów, chlorofilu oraz betaniny. W artykule przedstawiono kulinarne możliwości zastosowania nowalijek, które cenione są ze względu na swoją chrupkość, świeżość, a także delikatny smak. Najlepiej spożywać się je na surowo jako składnik wiosennej sałatki, dodatek do kanapek, zup, potraw mięsnych, ziemniaków, kasz i makaronów. Od marca do maja warto włączać nowalijki do swojej diety. Trzeba jednak pamiętać o środkach ochrony roślin, które mogą stosowane podczas uprawy nowalijek.
Abstract
Spring vegetables are young vegetables that appear on sale in early spring. These include among others, spring onions, chives, radish, beetroot, lettuce, dill, parsley. In the article are characterized the most popular of them. The nutritional value of spring vegetables is discussed, paying particular attention to the content of provitamin A, vitamin C, folates, vitamin K and minerals (magnesium, iron and potassium). Young vegetables are also a source of health-promoting dyes, including carotenoids, chlorophyll and betanin. Culinary possibilities of using spring vegetables are presented. Spring vegetables are valued for their crunchiness, freshness and delicate taste. They are best eaten raw as a part of a spring salad, an addition to sandwiches, soups, meat dishes, potatoes, groats and pasta. From March to May, it is worth including spring vegetables in diet. However, it is important to remember about plant protection products that can be used when growing spring vegetables.
Słowa kluczowe
nowalijki
rodzaje
wartość odżywcza
wykorzystanie kulinarne
zanieczyszczenia
Keywords
spring vegetables
types
nutritional value
culinary use
contamination
Bibliografia
[1] „505 sałatek, surówek i sałat”. 2021. Praca zbiorowa. Warszawa: Wydawnictwo Rea. [2] Bucki Piotr, Piotr Siwek. 2017. „Cebula i czosnek – nowalijki z tunelu”. Warzywa i Owoce Miękkie 02, 46-48, [3] Eggersdorfer Manfred, Adrian Wyss. 2018. „Carotenoids in human nutrition and health”. Archivess of Biochemistry and Biophysics 15 (652): 18-26. [4] Jarosz, Mrosław. 2019. „Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”. Warszawa, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. [5] Konopacka Dorota, Krzysztof P. Rutkowski, Witold J. Płocharski. 2018. „Owoce i warzywa jako składnik zdrowej diety człowieka”. Żywność a składniki bioaktywne 1, 46 – 57. [6] Koukounaras Athanasios, Filippos Bantis, Nikolaos Karatolos, Christos Melissas, Antonios Vezyroglou. 2020. „. Influence of pre-harvest factors on postharvest quality of fresh-cut and baby leafy vegetables”. Agronomy 10(2): 172-176. [7] Kozioł-Kozakowska Agnieszka, Anna Stochel-Gaudyn, Krzysztof Fyderek. 2016. „Witamina K i jej rola w profilaktyce chorób dzieci w świetle nowych doniesień". Pediatria Polska 91,4: 332-337. [8] Kraciński Paweł. 2017. „Nowalijki na start”. Warzywa i Owoce Miękkie 6, 8-9. [9] Legańska Zofia, Józef Balcerzak. 2000. „Warzywnictwo”. Warszawa: Wydawnictwo: Hortpress. [10] Mazurek J. 2018. „Nowalijki bez ochrony”. Warzywa i Owoce Miękkie 4, 54-55. [11] McVicar Jekka. 2007. „Wielka księga warzyw, owoców i ziół”. Warszawa: Wydawnictwo Bellona. [12] Mohammed Sawsan, M. Walid Qoronfleh. 2020. „Vegetables.” Advances in Neurobiology 24, 225-277. [13] Olejniczak Monika. 2018. „ Nowalijki – czy warto je jeść?” Poradnik Gospodarski 4, 28-28. [14] Salehzadeh Hamzeh, Maleki, Afshin; Rezaee, Reza; Shahmoradi, Behzad; Ponnet, Koen. 2020. „The nitrate content of fresh and cooked vegetables and their health-related risks.” PLoS ONE 15, 1, e0227551, 2. [15] „Szparagi i nowalijki. Wiosna na talerzu”. 2021. Praca zbiorowa. Warszawa: Wydawnictwo BUCHMANN. [16] Wieczorek Jolanta, Zbigniew Wieczorek. 2016. „Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49, 3:422 – 426.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148436
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH