Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 4
Effective fluidized bed drying materials from the Geldart D group Efektywne suszenie fluidalne materiałów z grupy D wg Geldarta
10.15199/62.2017.4.31
Anita Kamińska-Pękala
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 105266
10.15199/62.2017.4.31
Wheat grains were dried in fluidized bed with air at 50-60oC to det. the effect of drying conditions on the dried wheat quality. A thermal imaging camera with appropriate sensors and a software was used to measure temp. changes and relative humidity in the horizontal and vertical crosssections of the bed. Przeprowadzono teoretyczną i eksperymentalną analizę suszenia ziarna pszenicy, stanowiącej przykład materiału zaliczanego do grupy D wg klasyfikacji Geldarta. W ramach wstępnych badań testowych określono wpływ metody suszenia na jakość pszenicy, analizując wartości stosownych parametrów. Wyniki badań uzasadniają suszenie pszenicy w układzie fluidalnym. Część pomiarów testowych prowadzono z wykorzystaniem kamery termowizyjnej, odpowiednich czujników i dedykowanego oprogramowania, co umożliwiało kontrolę zmian temperatury i wilgotności względnej powietrza w przekrojach poziomych i pionowych złoża. Proces suszenia stosowany jest niemal we wszystkich gałęziach produkcji przemysłowej i ma zwykle decydujący wpływ na jakość otrzymywanego produktu. Suszenie wymaga dużych nakładów energetycznych, co przy względnie niskiej sprawności cieplnej suszarek stosowanych w praktyce przemysłowej, wymusza wręcz innowacyjne działania w kierunku doskonalenia rozwiązań konstrukcji suszarek, zapewniających wzrost efektywności energetycznej i sprawności aparatury oraz obliczeń procesowych. Szczególnie ważną rolę odgrywa suszenie w przemyśle spożywczym, w odniesieniu do technologii dotyczących przygotowania produktów rolnych do przechowywania. Ocenia się, że w przetwórstwie spożywczym proces suszenia zużywa 20-25% całkowitej energii cyklu technologicznego1). W przetwórstwie rolniczym najliczniejszą grupę materiałów wymagającą poddania procesowi suszenia stanowią ziarna zbóż. W warunkach klimatycznych Polski ok. 40-60% ziarna zbieranego kombajnami wymaga obróbki pożniwnej, a w szczególności suszenia2-4). Istotne jest, aby podczas procesu zostały z[...]
Bibliografia
[1] F. Kapusta, Przegl. Zbożowo-Młynarski 2011, 4, 17. [2] Ch. Kumar, M.A. Karim, M.U.H. Joardder, J. Food Eng. 2014, 121, 48. [3] M. Mitek, M. Słowiński, Wybrane zagadnienia z technologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2006. [4] J. Przybył, T. Sęk, Zbiór zbóż i roślin podobnych technologicznie, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2010. [5] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/ Agricultural_products/pl, dostęp 25 stycznia 2016 r. [6] A. Kmieć, S. Englart, A. Ludwińska, Teoria i technika fluidyzacji, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2007. [7] A.S. Mujumdar, Handbook of industrial drying, Marcel Dekker, New York 1995. [8] C. Strumiłło, Drying Technol. 2006, 24, 1059. [9] A. Kamińska-Pękala, Analiza teoretyczna i eksperymentalna suszenia fluidalnego wybranych produktów rolnych, praca doktorska, Politechnika Krakowska, Kraków 2015. [10] T. Oleksiak, E. Arseniuk, Agro Serwis 2011, 5, 5. [11] W.A. Riezczikow, A.S. Ginzburg, Suszenie produktów spożywczych metodą fluidyzacji, WNT, Warszawa 1969. [12 S. Pabis, Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1982. [13] http://www.ptzp.org.pl/files/konferencje/kzz/artyk_pdf_2012/p023.pdf, dostęp 12 lutego 2016 r. [14 B. Żmudzińska-Żurek, K. Nowak, Przem. Spożywczy 2009, 63, 25. [15] http://malaczi.republika.pl/inform.htm#ch%20ziarna, dostęp 17 marca 2016 r. [16] http://www.mlynkidozboza.pl/pl/z-miloscia-do-dobrego-wykonawstwa, dostęp 20 lipca 2016 r. [17] A.V. Łykow, Teoria suszki, Energiya, Moskwa 1968. [18] A. Dłużewska, M. Dłużewski, A. Jarczyk, E. Pijanowski, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 2004. [19] T. Haber, T. Jakubczyk, Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Warszawa 1981. [20] M. Mitek, M. Słowiński, Wybrane zagadnienia z technologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2006. [21] P. Mleczkowska, Wpływ metody suszenia na jakość suszu pszenicy, praca inżynierska, Politechnika Krakowska, Kraków 2014. [22] K. Półgrabska, Wpływ metody suszenia na jakość mąki pszennej, praca magisterska, Politechnika Krakowska, Kraków 2012. [23] PN-77/A-74041, Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie ilości i jakości glutenu. [24] W. Ciesielczyk, A. Kamińska, J. Skoneczna, Wzór użytkowy PL 65937 Y1, 31 maja 2012 r., WUP 05/12. [25] W. Ciesielczyk, A. Kamińska-Pękala, Inż. Ap. Chem. 2014, 53, 229 . [26] Cz. Strumiłło, Podstawy teorii i techniki suszenia, WNT, Warszawa 1975. [27] W.Ch. Yang, Powder Technol. 2007, 171, 69. [28] W. Ciesielczyk, Zesz. Nauk. Politechniki Krakowskiej, Seria: Inż. Technol. Chem. 2001, z. 28, 1.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH