Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2
Ocena wskaźników jakościowych ziarna pszenicy mieszańcowej
Jan Buczek
Marta Jańczak-Pieniążek
Dorota Bobrecka-Jamro
nr katalogowy: 105088
Celem badań była ocena jakości ziarna wybranych odmian pszenicy mieszańcowej (Hybred, Hystar, Hymack) uprawianych przy dwóch poziomach technologii produkcji. W ziarnie oznaczono: zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego, liczbę opadania oraz MTZ, gęstość w stanie zsypnym, szklistość i zawartość popiołu. Najkorzystniej pod względem wartości technologicznej oceniono ziarno odmiany Hybred, natomiast odmiana Hymack wykazywała istotnie najmniejszą wartość zarówno cech chemicznych i fizycznych ziarna. Wzrost intensywności technologii powodował zwiększenia wartości cech jakościowych ziarna badanych odmian, nie różnicując gęstości ziarna w stanie zsypnym i zawartość popiołu. Słowa kluczowe: pszenica mieszańcowa, jakość ziarna, intensywność technologii produkcji Assessment of qualitative parameters of hybrid wheat grain Abstract The aim of the study was to evaluate the grain quality of selected cultivars of hybrid wheat grown at two levels of production technology (Hybred, Hystar, Hymack). The following parameters of grain were evaluated: protein content, gluten content, Zeleny Index, falling number and thousand kernels weight, test weight, kernel vitreousity and ash content. In terms of technological value, grain of cultivar Hybred was rated the most preferably. The cultivar Hymack showed significantly lower values of the studied parameters. The increase in the intensity of technology resulted in growing the values of qualitative traits of the tested cultivars, not differentiating the test weight and ash content. Keywords: hybrid wheat, quality of grain, intensity of production technology Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.) jest podstawowym surowcem pokarmowym na świecie, zapewniającym 20% kalorii i białka spożywanego przez ludzi [11]. Gatunek ten zajmuje około 220 mln ha światowej powierzchni upraw i, obok kukurydzy i ryżu, jest najbardziej powszechnie uprawianym zbożem. Badania FAO prowadzone w latac[...]
Bibliografia
[1] Buczek J., D. Bobrecka-Jamro, W. Jarecki. 2011. Plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Fragmenta Agronomica. 28(4): 7-15. [2] Budzyński W., S. Bielski, J. Borysewicz. 2008. Wpływ nawożenia azotem na jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Fragmenta Agronomica. 25(1): 39-49. [3] Cacak-Pietrzak G., E. Gondek. 2010. Właściwości przemiałowe ziarna orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Acta Agrophysica. 16(2): 263-273. [4] Dubis B., J. Borysewicz. 2008. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragmenta Agronomica. 25(1): 110-120. [5] Ducsay L., O. Ložek. 2004. Effect of topdressing with nitrogen on the yield and quality of winter wheat grain. Plant Soil Environment. 50: 309-314. [6] Kasprzak M., A. Wirkijowska. 2013. Charakterystyka wybranych wskaźników technologicznych ziarna pszenicy zwyczajnej. Acta Agrophysica. 20(1): 77-89. [7] Kempe K., M. Rubtsova, M. Gils. 2014. Split-gene system for hybrid wheat seed production. Proceedings of the National Academy of Sciences. 111(25): 9097-9102. [8] Knapowski T., M. Ralcewicz. 2004. Ocena wskaźników jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Annales UMCS Sec. E. 59(2): 959-968. [9] Kwiatkowski C., M. Wesołowski, E. Harasim, J. Kubecki. 2006. Plon i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pamiętnik Puławski. 142: 277-286. [10] Matuschke I., R. R. Mishra, M. Qaim. 2007. Adoption and impact of hybrid wheat in India. World Development. 35(8): 1422-1435. [11] Reynolds M., J. Foulkes, R. Furbank, S. Griffiths, J. King, E. Murchie, M. Parry, G. Slafer. 2012. Achieving yield gains in wheat. Plant, Cell and Environment. 35: 1799-1823. [12] Rothkaehl J. 2015. Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 roku w Polsce. Przegląd Piekarski i Cukierniczy. 5: 10-14. [13] Różyło R., J. Laskowski. 2007. Analiza zależności pomiędzy fizycznymi i technologicznymi właściwościami ziarna pszenicy jarej. Acta Agrophysica. 9(2): 459-470. [14] Singh S. K., R. Chatrath, B. Mishra. 2010. Perspective of hybrid wheat research. Indian Journal of Agricultural Sciences. 80(12): 1013-1027. [15] Stępniewska S., E. Słowik. 2016. Ocena wartości technologicznej wybranych odmian pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophysica. 23(2): 275-286. [16] Whitford R., D. Fleury, J. C. Reif, M. Garcia, T. Okada, V. Korzun, P. Langridge. 2013. Hybrid breeding in wheat: technologies to improve hybrid wheat seed production. Journal of Experimental Botany. 64: 5411-5428. [17] Zhao Y., J. Zeng, R. Fernando, J.C. Reif. 2013. Genomic prediction of hybrid wheat performance. Crop Science. 53: 802-810.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 105088 "Ocena wskaźników jakościo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2017-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH