Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Jakość ziarna pszenicy w zakładach przetwórstwa zbożowego
Technological value of wheat grain in grain-processing facilities
10.15199/61.2024.4.2
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 149823
10.15199/61.2024.4.2
Streszczenie
Celem pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenicy z magazynów zbożowych. Materiał do badań stanowiły próbki pszenicy ze zbio rów 2023 r. pobrane z partii towarowych kupionych przez magazyny zbożowe i zakłady zbożowo-młynarskie, dostarczone z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna pobrane w marcu 2024 r. badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna pszenicy okre ślono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zele ny’ego, wartość wypiekową „W”. Badane próbki ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku, zakupione przez firmy zbożowo-młynarskie oceniono korzystniej pod względem średniej gęstości w stanie zsypnym, zawartości białka ogółem oraz ilości glutenu w porównaniu do wyników próbek ziarna pobranych z towarowej produkcji rolniczej jesienią 2023 r
Abstract
The aim of this study was to determine the technological value of wheat grain in grain elevators. The tested material were grain samples from the 2023 harvest, obtain from grain elevators and milling companies, from different region in Poland. The wheat samples collected on March 2024 were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of wheat was characterized by test weight, protein content, gluten content, Zeleny sedimentation index, alveographic baking value “W”. Tested wheat grain samples from the 2023 harvest, purchased by grain and milling compa nies, were characterized by higher average test weight, protein content and gluten content compared to the average results in Poland.
Słowa kluczowe
magazyny zbożowe
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
grain elevator
wheat
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Abramczyk D., J. Rothkaehl 2002. Cechy reologiczne ciasta pszennego w bada niach Centralnego Laboratorium Tech nologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 46 (12), 27-30. [2] Batey I. 2017. Chapter 20 – Maintaining Grain Quality During Storage and Transport. editor(s): Colin Wrigley, Ian Batey, Diane Mis kelly, Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Cereal Grains (Second edition),Woodhead Pub lishing, 571-590, https://doi.org/10.1016/ B978-0-08-100719-8.00020-6. [3] Bordes J., G. Brandlard, F.X. Oury, G. Charmet, F. Balfourier. 2008. Agronomic characteristics, grain quality and flour rhe ology of 372 bread wheats in a worldwide core collection. J. Cereal Sci., 48, 569-579. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.05.005 [4] Carson G. R., N. M. edwards. 2009. Criteria of wheat and flour quality. Khan K., She wry P.R. (eds.). Wheat. Chemistry and Tech nology. AACC. [5] Dapčević hadnađev T., M. Pojić, M. had nađev, A. Torbica. 2011. The role of em pirical Rheology in Flour Quality Control. Akyar I. (ed.). Wide spectra of quality con trol. InTech, https://doi.org/10.5772/24148. https://www.intechopen.com/books/ wide-spectra-of-quality-control/the-role of-empirical-rheology-in-flour-quality control. [6] DG AGRII Dashboard: Cereals 2023: eU-27 Gross production update 30.06.2023. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction. html dostęp: 23.06.2024. [7] Dirndorfer M. 2012. Flour quality: Flour aging – the effects on flour quality and baking performance. https://www.buhlergroup. com/global/en/services__technology centers-test-facilities__bakery-innovation center__latest-news__details-11173. htm?title= dostęp 20.12.2015. [8] Fowler M. 2014. Adapting for change. New wheat crop brings different challenges, opportunities for flour millers. World Grain September 2014. http://www.world grain.com/Departments/Milling%20 Operations/2014/9/Adapting%20for%20 change.aspx?cck=1 dostęp 18.02.2015 r. [9] Główny Urząd Statystyczny 2023. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Warszawa. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/wyni kowy-szacunek-glownych-ziemioplodow rolnych-i-ogrodniczych-w-2023-roku,5,22. html?pdf=1 dostęp 23.06.2024. [10] Jeantet R., T. Croguennec, P. Schuck, G. Brulé (eds.). 2016. handbook of food science and technology 3. Food Biochem istry and Technology. ISTe Ltd and John Wiley & Sons Inc. [11] Kuchciak J., A. Czubaszek. 2015: Jakość i właściwości przemiałowe ziarna pszeni cy pochodzącej od różnych producentów – ocean w warunkach przemysłowych i la boratoryjnych. Zeszyty Problemowe Postę pów Nauk Rolniczych nr 581, 29-39. [12] Kuliś M., D. Miziołek, R. Pytkowska, K. Se rafin, ł. Zaremba. 2023. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku GUS Zakład Wydawnictw Statystycznych https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnych- i-ogrodniczych-w-2022-roku,9,21.html dostęp 21.07.2023 r. [13] Moustafa, S.M.N., h.A.S. Alhaithloul, h.M.A. Abdelzaher. 2018. Challenges to Safe Wheat Storage. InTech. doi: 10.5772/ intechopen.75585 [14] Petre M.V., M.e. Popa. 2020. effect of stor age conditions on wheat quality param eters – a minireview. Scientific Bulletin. Series F. Biotechnologies, Vol. XXIV, No. 2, 25-30. [15] Rothkaehl J., D. Kosiewicz, A. Marczuk. 1997. Wpływ warunków i czasu przecho wywania w okresie dojrzewania pożniw nego na zmiany ilości i jakości glutenu w ziarnie pszenicy. Maszynopis CLTPiPZ, Warszawa. [16] Strelec, I. V. Mrša, D.Š. Simović, J. Petrović, J. Zahorec, S. Budžaki. 2024. Biochemical and Quality Parameter Changes of Wheat Grains during One-year Storage under Different Storage Conditions. Sustain ability, 16, 1155. https://doi.org/10.3390/ su16031155 [17] Szafrańska A. 2023a. Jakość ziarna pszeni cy w zakładach przetwórstwa zbożowego. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 67(4), 22-26. [18] Szafrańska A. 2023b. Wartość technolo giczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 roku w Polsce, Przegląd Zbożowo-Młynar ski, 67(6), 24-33. [19] Szafrańska A., S.M. Stępniewska 2021. Changes in bread making quality of wheat during postarvest maturations. Int. Agro phys. 35, 179-185. [20] Sypuła M., A. Dadrzyńska. 2008. Wpływ czasu przechowywania ziarna pszenicy na zmianę jego cech jakościowych. Inżynieria Rolnicza 1(99): 371-376.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 149823
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH