Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum
Perspective of the production and use of domestic durum wheat grain
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 137014
Streszczenie
Ziarno pszenicy durum jest poszukiwane na rynku międzynarodowym, ponieważ wyróżnia się wyjątkowymi cechami jakościowymi. Jest ono wykorzystywane w przemyśle makaronowym. Większość polskich producentów makaronów importuje potrzebny surowiec z innych krajów z powodu małej produkcji krajowej. Jednak uprawa pszenicy durum możliwa jest również w Polsce, ponieważ wyhodowano odmiany, które z powodzeniem można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych, a także takie, które potrafią dobrze przezimować. Pszenica durum charakteryzuje się wyższymi parametrami pod względem zawartości żółtych barwników, glutenu, szklistości i twardości ziarna niż ziarno pszenicy zwyczajnej. W warunkach klimatycznych Polski, plonuje ona niżej niż pszenica zwyczajna, jednak ziarno osiąga wyższą cenę. Pszenica durum jest ważnym zbożem, którego ziarno przeznaczane jest głównie do produkcji makaronów i semoliny.
Abstract
The grain of durum wheat is in demand on the international market because it is distinguished by exceptional quality characteristics. It is used in the pasta industry. Most Polish pasta producers import the necessary raw material from other countries due to the small scale of production of the domestic raw material. However, the cultivation of durum wheat is also possible in the conditions of our country, because varieties were bred that can be successfully grown in these climatic conditions, as well as those that can winter well. Comparing the quality features of durum wheat with common wheat, it is definitely better in terms of the content of yellow pigments, gluten, glassiness and grain hardness. In Polish conditions, it yields lower than common wheat, but the grain price is higher. It should be said that durum wheat is an important cereal, the grain of which is intended mainly for the production of pasta and semolina.
Słowa kluczowe
pszenica twarda
pszenica durum
jakość
plonowanie
uprawa
Keywords
durum wheat
quality
yield
cultivation
Bibliografia
[1] Blanco A., R. Simeone, A. Gadaleta 2006. Detection of QTLs for grain protein content in durum wheat. Theoretical and Applied Genetics, 112(7): 1195-1204. [2] Bojarczuk J. 2006. Genetyczno-metodyczne badania nad podstawami hodowli odmian pszenicy durum ozimej w warunkach klimatycznych Polski. Praca doktorska, Akademia Rolnicza we Wrocławiu. [3] Cacak-Pietrzak G. 2008. Wykorzystanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego – wymagania technologiczne, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 11:11-13. [4] Ciołek A., E. Makarska 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy durum (Triticum durum Desf.), Annales UMCS, 59 (2): 777-784. [5] Clarke J.M., F.R. Clarke, N.P. Ames, T.N. McCaig, R.e. Knox 2000. evaluation of predictors of quality for use in early generation selection, Durum wheat improvement in the Mediterranean region: New challenges, 12-14 April, Zaragoza, Spain:439-446. [6] Erostat 2021. https://ec.europa.eu/eurostat/ statistics-explained/images/3/30/Main_ cereals_%28%25%2C_eU%2C_2020%29_ F2.png [7] Gontarz D. 2006. Plonowanie i jakość technologiczna ziarna pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i pszenicy durum (Triticum durum Desf.) w zależności od przedplonu i poziomu agrotechniki. Rozprawa doktorska, Akademia Rolnicza w Lublinie. [8] Graziano S., S. Marando, B. Prandi, F. Boukid, N. Marmiroli, E. Francia, N. Pecchioni, S. Sforza, G. Visioli, M. Gullì 2019. Technological quality and nutritional value of two durum wheat varieties depend on both genetic and environmental factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67(8):2384-2395. [9] Kopeć B. 2013. Warunki termiczne w Polsce a możliwość uprawy roślin ciepłolubnych. Praca doktorska, Katedra Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie. [10] Lidon F.C., A.S. Almeida, A.L. Leitão, M.M. Silva, N. Pinheiro, B. Macas, R. Costa. 2014. A synoptic overview of durum wheat production in the Mediterranean region and processing following the European Union requirements. Emirates Journal of Food and Agriculture, 35: 693-705. [11] Manzano J.R. 2007. Prolaminas y marcadores moleculares relacionadas con la calidad en Trigo Duro (Triticum turgidum L.). Tesis Doctoral. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agró nomos. Universidad Politécnica de adrid. Madrid. [12] Martínez-Moreno F., I. Solí, D. Noguero, A. Blanco, İ. Özberk, N. Nsarellah, E. Elias, I. Mylonas, J.M. Soriano 2020. Durum wheat in the Mediterranean Rim: historical evolution and genetic resources. Genetic Re- sources and Crop Evolution, 67:1415-1436. [13] Mohammadi R., B. Sadeghzadeh, M.M. Ahmadi, A. Amri. 2020. Biological interpretation of genotype× environment interaction in rainfed durum wheat. Cereal Research Communications, 1-8. [14] Mohammadi R., B. Sadeghzadeh, M.M. Ahmadi 2020. evaluation of genotype× environment interaction in durum wheat (Triticum turgidum var. durum L.) regional yield trials. Iranian Journal of Crop Sciences, 22(1):15-31. [15] Obuchowski W. 2000. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1: 32-34. [16] Podolska G., M. Wyzińska. 2013. Wpływ nawożenia azotem na niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy durum (Triticum durum Desf.) odmiany Komnata, Fragmenta Agronomica, 30(3): 148-158. [17] Pogna N.E., J.C. Autran, F. Mellini, D. Lafiandra, P. Feillet. 1990. Chromosome 1B-encoded liadins and glutenin subunits in durum wheat: genetics and relationship to gluten strength. Journal of Cereal Science, 11(1): 15-34. [18] Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy durum (Triticum durum Desf.). Rozprawy naukowe, Wydawnictwo AR w Lublinie, 248: 37-45. [19] Rachoń L., S. Dziamba, W. Obuchowski, P. Kołodziejczyk 2002. Ocena przydatności ziarna odmian pszenicy durum (Triticum durum) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) do produkcji makaronu, Annales UMCS, E, Agricultura, 57: 77-86. [20] Rachoń L., G. Szumiło 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich odmian i linii pszenicy durum (Triticum durum Desf.), Pamiętnik Puławski, 130 (2): 619-624. [21] Royo C. 1998. Limitaciones ambientales al cultivo del trigo duro. Vida Rural 5(70): 26-28. [22] Sestili F., R. Pagliarello, A. Zega, R. Saletti, A. Pucci, E. Botticella, S. Masci, S. Tundo, I. Moscetti, S. Foti, D. Lafiandra 2019. Enhancing grain size in durum wheat using RNAi to knockdown GW2 genes. Theoretical and Applied Genetics, 132(2): 419-429, doi: 10.1007/s00122-018-3229-9. [23] Spychaj R., Z. Gil, B. Chrzanowska-Dróżdż 2010. Wpływ nawożenia azotem oraz gęstości siewu na jakość ziarna i mąki z ozimej pszenicy durum (Triticum durum) odmiany Komnata. Pamiętnik Puławski, 152: 263-276. [24] Steiner B., S. Michel, M. Maccaferri, M. Lemmens, R. Tuberosa, H. Buerstmayr. 2019. Exploring and exploiting the genetic variation of Fusarium head blight resistance for genomic-assisted breeding in the elite durum wheat gene pool. Theoretical and Applied Genetics, 132(4), 969-988. [25] Szwed-Urbaś K., 1993. Zmienność ważniejszych cech użytkowych jarej pszenicy durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej, Rozprawa habilitacyjna, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, 159. [26] Szwed-Urbaś K., Z. Segit 2004. Charakterystyka wybranych cech ilościowych u mieszańców pszenicy durum. Annales UMCS, e, 59: 101-113. [27] Taylor R.D., W. Koo. 2015. Outlook of the U.S. and world wheat industries, 2015- -2024. Agribusiness and Applied Economics Report, 738: 1-23, doi: 10.22004/ ag.econ.201310. [28] Woźniak A., D. Gontarz, M. Staniszewski 2005. Wpływ zmianowania na plonowanie i wartość wskaźnika pokrycia liściowego LAI pszenicy durum (Triticum durum Desf.), Biuletyn IHAR, 237/238: 13-21. [29] Wójcik I., A. Doroszewski, E. Wróblewska, P. Koza. 2019. Susza rolnicza w uprawie zbóż jarych w Polsce w latach 2006-2017. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 19: 77-95. [30] Ziernicka-Wojtaszek A. 2009. Weryfikacja rolniczo-klimatycznych regionalizacji Polski w świetle współczesnych zmian klimatu. Acta Agrophysica, 13(3): 803-812.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 137014
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH