Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7-8
Kwas szczawiowy w piwie
Oxalic Acid in Beer
10.15199/64.2020.7–8.2
Agnieszka Salamon
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 127678
10.15199/64.2020.7–8.2
Streszczenie
W artykule opisano zagadnienia dotyczące obecności kwasu szczawiowego i jego soli w piwie, głównie jako jednego z potencjalnych czynników gushingu wtórnego oraz składnika antyodżywczego w diecie człowieka. Omówiono właściwości fizykochemiczne, biosyntezę i występowanie kwasu szczawiowego w świecie roślin, źródła kwasu szczawiowego w piwie i tworzenia szczawianu wapnia podczas jego produkcji. Zwrócono uwagę na działania zapobiegawcze stosowane w celu wyeliminowania wytrącania kryształków szczawianu wapnia w gotowym piwie.
Abstract
Issues related to the presence of oxalic acid and its oxalates in beer, mainly as one of the potential factors of secondary gushing and the anti-nutritional component in the human diet were described in this article. Physicochemical properties, biosynthesis and occurrence of oxalic acid in the plants world, sources of oxalic acid in beer and calcium oxalate formation during its production were discussed. Attention was paid to preventive measures used to eliminate the precipitation of calcium oxalate crystals in the filled beer.
Słowa kluczowe
kwas szczawiowy
piwo
surowce
gushing
składnik antyodżywczy
Keywords
oxalic acid
beer
raw materials
gushing
anti-nutritive component
Bibliografia
[1] Běláková Sylvie, Karolína Benešová, Renata Mikulíková, Zdeněk Svoboda. 2012. „Factors Affecting Gushing”. Kvasny Prumysl 58 (3) : 62–65. [2] Brudzyński Andrzej, Agnieszka Salamon. 2011. „The Oxalic Acid Content in Selected Barley Varieties Grown in Poland, as well as in their Malts and Worts”. Journal of the Institute of Brewing 117 (1) : 67–73. [3] Brudzyński Andrzej. 2009. „Jeszcze raz o spontanicznym wypienianiu, czyli gushingu piwa”. Rynki Alkoholowe 7 : 32–33. [4] Caliskan Mahmut. 2000. „The Metabolism of Oxalic Acid”. Turkish Journal of Zoology 24 (1) : 103–106. [5] Czerwińska Dorota. 2006. „Bezpieczne i niebezpieczne związki”. Przegląd Gastronomiczny 60 (11) : 10–11. [6] Franceschi Vincent R., Paul A. Nakata. 2005. „Calcium Oxalate in Plants: Formation and Function”. Annual Review of Plant Biology 56 (1) : 41–71. [7] Gastl Martina, Martin Zarnkow, Werner Back. 2009. „Gushing – a multicausal problem!”. Brauwelt International 27 (1) : 16–20. [8] Havlová Pavla, Jiří Šusta. 1997. „Stanovení kyseliny šťavelové ve sladu a pivu”. Kvasny Prumysl 43 (2) : 37–38. [9] Jacob Fritz. 2000. „Calcium – oxalic acid – technological importance”. Brauwelt International 18 (1) : 58–59. [10] Kalemba-Drożdż Małgorzata. 2020. „Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? Przegląd czynników dietetycznych wpływających na ryzyko wystąpienia tej choroby”. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 26 (1) : 29–34. [11] Kanauchi Makoto, Jérôme Milet, Charles B. Bamforth. 2009. „Oxalate and Oxalate Oxidase in Malt”. Journal of the Institute of Brewing 115 (3) : 232–237. [12] MEBAK. 2013. Section 2 Wort and Beer, Methods: 2.21.7.1.8, 2.22.2. MEBAK – Wort, Beer, Beer-based Beverages. Freising – Weihenstephan, Chairman Dr. Fritz Jacob. [13] Michałowska Dorota. 2016. „Zastosowanie kultur starterowych w procesie słodowania jęczmienia”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (12) : 12–14. [14] Pellaud Jérôme. 2002. „Gushing: state of the art”. Cerevisia 27 (4) : 189–205. [15] Salamon Agnieszka, Elżbieta Baca, Anna Kapka, Dorota Meller. 2011. „Ocena zawartości szczawianów w słodzie i brzeczce na przykładzie wybranych odmian jęczmienia browarnego”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (1) : 43–49. [16] Salamon Agnieszka, Elżbieta Baca, Krzysztof Baranowski, Dorota Michałowska. 2012. „Ocena zawartości składników antyodżywczych w piwie na przykładzie kwasu szczawiowego”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 63 (1) : 37–42. [17] Salamon Agnieszka. 2015. „Hydrofobiny – produkty metabolizmu grzybów strzępkowych jako potencjalna przyczyna gushingu pierwotnego piwa”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 59 (2) : 22–23. [18] Šavel Jan, Petr Košin, Adam Brož. 2014. „Initiation of Carbon Dioxide Liberation from Beer and its Gushing”. Kvasny Prumysl 60 (2) : 22–30. [19] Schur Fritz. 2001. „Gushing tendency and foam stability”. Brauwelt International 19 (2) : 302–304. [20] Siener Roswitha, Ana Seidler, Susanne Voss, Albrecht Hesse. 2017. „Oxalate content of beverages”. Journal of Food Composition and Analysis 63 : 184–188. [21] Webb Mary A. 1999. „Cell-Mediated Crystallization of Calcium Oxalate in Plants”. The Plant Cell 11 : 751–761. [22] Winkelmann Lydia. 2004. „The Gushing Puzzle – a success story”. Brauwelt International 22 (5) : 343–345. [23] Zepf Michael, Eberhard Geiger. 2000. „Gushing problems caused by calcium oxalate. Part 1”. Brauwelt International 18 (6) : 473–475.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-7-8 , nr katalogowy 127678
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH