Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-1
Izomery trans kwasów tłuszczowych - interesująca konferencja
Marta Stus
nr katalogowy: 32301
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Izomery trans kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego
Halina Makała
nr katalogowy: 130896
izomery tłuszczów trans
limity
trans fat isomers
limits
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Polski rynek Wartość żywieniowa tłuszczów w wyrobach ciastkarskich trwałych
Sylwia Onacik-Gür
Anna Żbikowska
György Karlovits
Milena Kupiec
nr katalogowy: 105834
10.15199/65.2017.5.8
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-9
Tłuszcze od podszewki
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 62225
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2006-11
Czy istnieje potrzeba znakowania żywności zawartością izomerów trans kwasów tłuszczowych
H. Mojska
nr katalogowy: 22599
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-5
Zdrowy olej
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 83918
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-1
Pieczywo z dodatkiem fitosteroli i jego potencjalne możliwości obniżania poziomu cholesterolu LDL we krwi
Dariusz Włodarek
nr katalogowy: 81743
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-10
Powstanie i znaczenie izomerów trans kwasów tłuszczowych
Anna Zbikowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 12820
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-4
Oleje roślinne jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Grażyna Cichosz
nr katalogowy: 83155
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-10
Rzekomo zdrowe margaryny
Grażyna Cichosz
nr katalogowy: 79457
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
Lipooksygenazy a stabilność sensoryczna piwa
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 67226
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-4
NOWOŚCI PRODUKTOWE
nr katalogowy: 34586
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-9
Jak po maśle
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 100605
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-11
Polacy mało wiedzą o omega-3 i omega-6
nr katalogowy: 80682
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-4
Produkcja i główne kierunki przemysłowego wykorzystania estrów metylowych kwasów tłuszczowych
WIESŁAW HRECZUCH
MARTIN MITTELBACH
JIRI HOLAS
JIRI SOUCEK
GERARD BEKIERZ
nr katalogowy: 42731
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-7
Estolidy - oligomerowe pochodne kwasów tłuszczowych jako środki smarowe
Stefania Fiszer
Piotr Niemiec
Wiesław Szeja
nr katalogowy: 14352
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-4
Tłuszcz, ale jaki?
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 43710
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-11
Tłuszcze AarhusKarlshamn w świetle współczesnych zaleceń żywieniowych
nr katalogowy: 31390
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-4
Właściwości modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych syntetyzowanych z mieszanin kwasów tłuszczowych
HALINA SZELĄG
ALEKSANDRA GAJEWSKA
nr katalogowy: 28546
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-5
Badania stabilizacji estrów metylowych kwasów tłuszczowych z oleju rzepakowego
ERNEST FABISZ
IRENEUSZ MORAWSKI
nr katalogowy: 43602
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-6
Proces ciągłego otrzymywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych
Wiesław Szeja
Jan Hehlmann
Michał Glados
Anna Borodeńko
nr katalogowy: 14325
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-6
Zastosowanie estrów etylowych kwasów tłuszczowych z oleju rzepakowego do otrzymywania niejonowych związków powierzchniowo czynnych
KAZIMIERZ PYŻALSKF
WIESŁAW HRECZUCH
ZENONA SIWEK
JIRI HOLAS
nr katalogowy: 43613
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Estry metylowe kwasów tłuszczowych jako nowy surowiec w produkcji pochodnych tłuszczowych
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
HANNA SZCZEPAŃSKA
WITOLD GOLEC
nr katalogowy: 107354
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-8
Katalizatory uwodornienia kwasów tłuszczowych do nasyconych alkoholi tłuszczowych
ERNEST FABISZ
IRENEUSZ MORAWSKI
nr katalogowy: 43635
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-4
Synteza estrów kwasów tłuszczowych oksyetylenowanych alkilofenoli
Janusz Nowicki
Jerzy Wasilewski
Jan Poskrobko
nr katalogowy: 20464
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-5
Badania nad uwodornieniem kwasów tłuszczowych do stearyny w obecności katalizatora niklowego w zawiesinie
Ireneusz Morawski
nr katalogowy: 14301
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-6
Niektóre zastosowania soli dwusodowej sulfobursztynianu metyloetanoloamidu kwasów tłuszczowych
ALFONS RATAJ
ZYGMUNT HEHN
nr katalogowy: 43432
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-6
Krwiste, czy wysmażone?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 77103
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-4
Bez tłuszczu ani rusz
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 51054
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Reformulacje produktów żywnościowych
Andrzej Gantner
Marta Tomaszewska-Pielacha
Krystyna Gutkowska
nr katalogowy: 94281
GOSPODARKA MIĘSNA 2004-4
Jakość mięsa i poziom kwasów tłuszczowych w słoninie
Stanisław Wajda
Tomasz Daszkiewicz
Zenon Tratwal
Karol Borzuta
Danuta Puchalska
nr katalogowy: 1607
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-12
Sulfonowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
JERZY WALCZAK
KAZIMIERZ LINKIEWICZ
GERARD BEKIERZ
nr katalogowy: 106923
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Studies on physicochemical properties of the precursor and the activity and selectivity of the nickel catalyst in hydrogenation of rapeseed oil Badania fizykochemicznych właściwości prekursora oraz aktywności i selektywności niklowego katalizatora w uwodornieniu oleju rzepakowego
Marcin Konkol
Robert Bicki
Wiesław Próchniak
Paweł Wiercioch
nr katalogowy: 85008
10.12916/przemchem.2014.928
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-10
Identyfikacja produktów uwodornienia wybranych ftalanów dibutylowych metodą GC/MS
EUZEBIUSZ J. DZIWIŃSKI
ALEKSANDRA TASARSKA
JÓZEF LACH
nr katalogowy: 54884
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Alternatywne metody modyfikacji tłuszczów jadalnych
Iwona Szymańska
Laura Przybyszewska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 126048
10.15199/65.2020.4.3
tłuszcze jadalne
strukturyzacja
frakcjonowanie
przeestryfikowanie enzymatyczne
oleożelacja
edible fats
structuring
fractionation
enzymatic transesterification
oleogelation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Tung oil as a substrate for synthesis of nutraceutics containing new bioactive lipoamino acids Olej tungowy jako substrat do syntezy nutraceutyków zawierających nowe bioaktywne lipoaminokwasy
Bożena Patkowska-Sokoła
Beata Wileńska
Aleksandra Misicka
Robert Bodkowski
Katarzyna Czyż
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Andrzej W. Lipkowski
nr katalogowy: 86129
10.12916/przemchem.2014.1482
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-3
Porafinacyjne kwasy tłuszczowe jako baza środków zmiękczających dla włókiennictwa
ZYGMUNT HEHN
STANISŁAW GLADOS
nr katalogowy: 42723
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-2
Synteza mydeł bazowych z estrów metylowych kwasów tłuszczowych
WILHELM JAN TIC
nr katalogowy: 42712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Charakterystyka frakcji fosfolipidowych izolowanych z żółtek jaj pochodzących od kur Lohmann Brown i zielononóżki kuropatwianej
WITOLD GŁADKOWSKI
ANNA CHOJNACKA
GRZEGORZ KIEŁBOWICZ
BARTŁOMIEJ PISARSKI
TADEUSZ TRZISZKA
CZESŁAW WAWRZEŃCZYK
nr katalogowy: 44476
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-7
Estry metylowe kwasów tłuszczowych jako baza środków zmiękczających dla włókiennictwa
ZYGMUNT HEHN
JOANNA JABŁOŃSKA
MARIUSZ MACIEJEWSKI
STANISŁAW GLADOS
nr katalogowy: 43624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-10
Uwodornienie estrów metylowych kwasów tłuszczowych na katalizatorze niklowym w złożu stałym
IRENEUSZ MORAWSKI
nr katalogowy: 28604
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-1
Analiza preferencji konsumentów w zakresie zawartości tłuszczu w przetworach mięsnych
Dominika Opat
Iwona Szymańska
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 146888
10.15199/65.2024.1.3
tłuszcz
przetwory mięsne
preferencje konsumentów
fat
meat products
consumer preferences
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-1
Analiza preferencji konsumentów w zakresie zawartości tłuszczu w przetworach mięsnych
Dominika Opat
Iwona Szymańska
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 146888
10.15199/65.2024.1.3
tłuszcz
przetwory mięsne
preferencje konsumentów
fat
meat products
consumer preferences
GOSPODARKA MIĘSNA 2009-12
Otłuszczenie tuszy i skład kwasów tłuszczowych wchodzących w skład lipidów a jakość mięsa
J.D. Wood
M. Enser
A.V. Fisher
G.R. Nute
P.R. Sheard
R.I. Richardson
S.I. Hughes
F.M. Whittington
nr katalogowy: 48691
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-2
Wpływ niektórych czynników technologicznych na hydrolizę wiązania estrowego w produkcie sulfonowania estrów metylowych kwasów tłuszczowych
JANINA MARCINKIEWICZ-SALMONOWICZ
ANNA GÓRSKA
WŁODZIMIERZ ZWIERZYKOWSKI
nr katalogowy: 42933
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-3
Bezodpadowa technologia produkcji mydeł gospodarczych z estrów metylowych kwasów tłuszczowych
WILHELM J. TIC
nr katalogowy: 24483
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-11
Badania mechanizmu stabilności wodnych emulsji ksylenu
EDWIN MAKAREWICZ JOANNA KOWALIK
nr katalogowy: 43554
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-7
Z historii chemii - Historia Instytutu Ciężkiej Syntezy Organicznej "Blachownia"
nr katalogowy: 28415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Opracowanie kompozycji bioaktywnego kompleksu lipidowego obniżającego poziom aterogennych wskaźników lipidowych krwi
ROBERT BODKOWSKI
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
ZYGMUNT USYDUS
nr katalogowy: 51327
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-7
Procesy degradacji estrów metylowych kwasów tłuszczowych w czasie magazynowania i eksploatacji Degradation of fatty acid methyl esters during storage and exploitation
WOJCIECH KRASODOMSKI
MICHAŁ KRASODOMSKI
nr katalogowy: 45387
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 117561
płatki zbożowe
kwasy tłuszczowe
DHA
EPA
cereal flakes
fatty acids
DHA
EPA
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Characteristics of polyunsaturated fatty acids ethyl esters with high alpha-linolenic acid content as a component of biologically active health-promoting supplements Charakterystyka estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego jako składnika biologicznie aktywnych preparatów prozdrowotnych
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Andrzej Vogt
Bożena Patkowska-Sokoła
Kaja Sokoła
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
Katarzyna Roman
nr katalogowy: 87928
10.12916/przemchem.2014.1923
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-9
"Uważaj na tłuszcze trans" - wyniki najnowszych badań IŻŻ
nr katalogowy: 109052
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-3
Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3
Joanna Rycielska
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 58463
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-6
Tłuste cięcie
nr katalogowy: 114531
żywność
zamienniki tłuszczu
ograniczenie tłuszczu w potrawach
food
fat substitutes
limiting fat in dishes
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2004-11
Z PRASY TECHNICZNEJ - Inhibitory korozji
nr katalogowy: 3014
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-12
Tłuste źródła
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 81039
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Variability of fatty acid composition of meat exposed to low-temperature argon plasma. Zmienność profilu kwasów tłuszczowych izolowanych z mięsa eksponowanego na działanie zimnej plazmy argonowej
Natalia Ulbin-Figlewicz
Dominika Kulig
Ewa Brychcy
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 77341
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The preparation of high-quality stearin via hydrogenation of the palm oil fraction over a suspended nickel catalyst Otrzymywanie stearyny o wysokiej jakości poprzez uwodornienie frakcji oleju palmowego w obecności katalizatora niklowego w zawiesinie
Marcin Konkol
Robert Bicki
nr katalogowy: 94473
10.15199/62.2015.10.43
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-12
Synteza i epoksydowanie estrów etylowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich wykorzystanie w produkcji związków powierzchniowo czynnych
Jan Chlebicki
Helmut Matyschok
nr katalogowy: 14479
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Carboxylate platform. Production and use of volatile fatty acids Platforma karboksylowa. Produkcja i wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych
Joanna Chwiałkowska
Piotr Oleśkowicz-Popiel
nr katalogowy: 97902
10.15199/62.2016.4.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-11
Sekrety frytury
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110314
smażenie
tłuszcz
stabilność termiczna
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze roślinne
tłuszcze utwardzone
mieszanki
frying
fat
thermal stability
frying fat
solid vegetable fats
dehydrogenated fats
blend
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-5
Zawartość tłuszczu i profil kwasów tłuszczowych w mięsie ptaków
Elżbieta Głodek
Paulina Duma-Kocan
nr katalogowy: 105810
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-2
The second generation fuel from raw waste glycerin fraction Paliwo drugiej generacji z odpadowej, surowej frakcji glicerynowej
Jan Gąsiorek
nr katalogowy: 89493
10.15199/62.2015.2.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Use of omega-3 polyunsaturated fatty acid ethyl esters as raw material for fodder industry Zastosowanie estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 jako surowca dla przemysłu paszowego
Bożena Patkowska-Sokoła
Katarzyna Czyż
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Robert Bodkowski
Andrzej Vogt
nr katalogowy: 84201
10.12916/przemchem.2014.799
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-8
Piekarzu, czy wiesz, że...
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 108419
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-4
Dodatek tłuszczu do ciasta wzmacnia smak i jest istotny technologicznie
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 136977
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-8
Nowoczesne katalizatory oksyetylenowania Jan Szymanowski
nr katalogowy: 14370
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Catalytic reduction of fatty acids. Katalityczna redukcja kwasów tłuszczowych
Aleksandra Jakubowska
Ewa Leśniewska
Małgorzata I. Szynkowska
Tadeusz Paryjczak
nr katalogowy: 78578
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-11
Zdrowy jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 102062
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Seeds of Lupinus mutabilis Sweet as a potential source of raw material for oil and fat industry. Nasiona łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet) jako potencjalne źródło surowca dla przemysłu tłuszczowego
Marta Gas
Marcin Kozak
Władysław Malarz
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 79454
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Sięgajmy po nabiał
Bogusław Staniewski
nr katalogowy: 63446
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-12
Właściwości układów emulsyjnych stabilizowanych mieszaninami...
Halina Szeląg
Lidia Ciesiulska
Adam Macierzanka
nr katalogowy: 14481
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Otrzymywanie izomerów sprzężonego kwasu linolowego (CLA)
Natalia Niezgoda
Paweł Mituła
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 59899
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Badania nad wpływem tokoferoli na stabilność oksydacyjną biopaliw do silników o zapłonie samoczynnym
Zygmunt Burnus
Dariusz Sacha
nr katalogowy: 112751
10.15199/62.2018.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Preparatyka katalizatorów glinowo-magnezowych do procesu oksyetylenowania metylowych estrów wyższych kwasów tłuszczowych
Magdalena Emmons-Burzyńska
Marek Lukosek
Dominik Paukszta
Krzysztof Alejski
nr katalogowy: 117870
10.15199/62.2018.12.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Badanie charakterystyki oddziaływań produktu utleniania układu albumina surowicy bydlęcej-lipid. Rola sprzężonych nienasyconych aldehydów
Wenjuan Li
Yan Wu
Conghu Li
Yiqing Xu
Meifeng Wang
Liangliang Zhu
nr katalogowy: 131748
10.15199/62.2021.5.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Badanie charakterystyki oddziaływań produktu utleniania układu albumina surowicy bydlęcej-lipid. Rola sprzężonych nienasyconych aldehydów
Wenjuan Li
Yan Wu
Conghu Li
Yiqing Xu
Meifeng Wang
Liangliang Zhu
nr katalogowy: 131748
10.15199/62.2021.5.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-11
Właściwości użytkowe ekologicznych olejów formowych z oleju rzepakowego i estrów metylowych wyższych kwasów tłuszczowych
JAROSŁAW MOLENDA
MONIKA BLICHARSKA
nr katalogowy: 47856
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
DOC. DR INŻ. ALOJZY KŁOPOTEK (1933–2022)
Beata B. Kłopotek
Mieczysław A. Kłopotek
nr katalogowy: 151011
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-12
Biodiesel a środowisko
Jacek Kijeński
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
nr katalogowy: 23107
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-6
Opracowanie metody estryfikacji kwasów stearynowego i oleinowego alkoholami 2-etyloheksylowym i decylowym
STANISŁAW ROPUSZYŃSKI
EDWARD MULARCZYK
GRAŻYNA MATACZYŃSKA
nr katalogowy: 107265
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-7-8
Ścieki mleczarskie źródłem lotnych kwasów tłuszczowych
WOJCIECH JANCZUKOWICZ
MARCIN DĘBOWSKI
JAROSŁAW PESTA
nr katalogowy: 16490
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Masło shea (masło karite). Cz. II. Skład chemiczny, metody przerobu i kierunki zastosowania
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Karolina Śliwa
nr katalogowy: 73265
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-12
Postępy w rozwoju badań nad otrzymywaniem biodiesla
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Jacek Kijeński
Andrzej W. Lipkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 23111
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Monowarstwy monoacylogliceroli i kwasów tłuszczowych na granicy faz powietrze-woda
Halina Szeląg
Agnieszka Szyszko
nr katalogowy: 20376
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-12
Badanie uwodornienia kwasów tłuszczowych do nienasyconych alkoholi na stacjonarnym złożu katalizatora
ERNEST FABISZ
JAKUB DĘBSKI
RYSZARD ĆWIK
BRONISŁAW ATAMAŃCZUK
nr katalogowy: 107551
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-12
LOTOS Biopaliwa - producent FAME w Grupie LOTOS
Marek Lesisz
Marek Pindel
nr katalogowy: 23110
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2005-7-8
Wpływ kondycjonowania osadów nadmiernych na stężenie lotnych kwasów tłuszczowych w procesie stabilizacji beztlenowej
JANUARY BIEŃ
IWONA SZPARKOWSKA
nr katalogowy: 9294
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Technologia pozyskiwania z olejów rybnych kwasów z rodziny omega-3 i zabezpieczenie ich przed zmianami oksydacyjnymi
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA*
ZYGMUNT USYDUS
JOANNA SZLINDER-RICHERT
ROBERT BODKOWSKI
nr katalogowy: 49069
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-12
Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka
Ewa Flaczyk
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 56227
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-3
Coraz zdrowsza wieprzowina
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 97165
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Use of FT-NIR spectroscopy for determination of free fatty acids in the sunflowerseed oil Zastosowanie spektroskopii FT-NIR do ilościowego oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym
Izabela Semeniuk
Barbara Krzysiak-Warzała
Beata Koreń-Szwarc
Alicja Grzywocz
nr katalogowy: 102424
10.15199/62.2016.11.44
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of FT-NIR spectroscopy for determination of free fatty acid in the rapeseed oil Zastosowanie spektroskopii FT-NIR do ilościowego oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym
Izabela Semeniuk
Barbara Krzysiak-Warzała
Beata Koreń-Szwarc
nr katalogowy: 97893
10.15199/62.2016.4.8
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2014-10
Naturalne przeciwutleniacze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 86994
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-12
Zastosowanie katalizy enzymatycznej do otrzymywania biopaliwa do silników wysokoprężnych
Krzysztof Różycki
Jacek Kijeński
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Andrzej W. Lipkowski
nr katalogowy: 23112
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Synteza biologicznie aktywnych izomerów kwasu linolowego z wykorzystaniem katalizatora tlenkowego
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Krzysztof Różycki
Hann a Gwardiak
Robert Bodkowski
nr katalogowy: 59922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-2
Przegląd chemii amin tłuszczowych nowe aspekty i kierunki rozwoju
WOJCIECH JERZYKIEWICZ
WOJCIECH MISIURNY
nr katalogowy: 107801
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-6
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 28225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-1
Sulfonowane estry i kwasy tłuszczowe jako nowe surowce do produkcji detergentów
JANINA MARCINKIEWICZ-SALMONOWICZ
ANN A GÓRSKA
WŁODZIMIERZ ZWIERZYKOWSKI
nr katalogowy: 106936
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-1
Tłuszcze zwierząt rzeźnych Sienkiewicz w diecie człowieka
Jolanta Joanna Sienkiewicz
nr katalogowy: 82183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 9 i 10 z 2014 r.)
nr katalogowy: 86086
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-5
Jak podawać wartość odżywczą w oznakowaniu żywności?
Alicja Walkiewicz
Hanna Kunachowicz
nr katalogowy: 76642
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Fractionation of the whole egg of quail (Coturnix coturnix japonica) in supercritical carbon dioxide. Frakcjonowanie masy jajowej z jaj przepiórczych (Coturnix coturnix japonica) w nadkrytycznym ditlenku węgla
Łukasz Bobak
Ewelina Siepka
Witold GŁadkowski
Grzegorz Kiełbowicz
Zbigniew Dobrzański
Czesław Wawrzeńczyk
Tadeusz Trziszka
nr katalogowy: 78582
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2007-11-12
Itn USZLACHETNIA BIODIESLA
nr katalogowy: 27146
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-5
Biopaliwa z tłuszczów odpadowych
JAN MOSIO-MOSIEWSKI
IRENEUSZ MORAWSKI
MAREK WARZAŁA
nr katalogowy: 25640
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Metody zagospodarowania frakcji glicerynowej z procesu metanolizy oleju rzepakowego
IRENEUSZ MIESIĄC
nr katalogowy: 28791
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Katalizatory procesu oksyetylenowania
JAN SZYMANOWSKI
nr katalogowy: 28715
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Hydratacja cis-1, trans-5, traws-9-cyklododekatrienu i cyklododecenu do cyklododekanolu
HELMUT MATYSCHOK
nr katalogowy: 107281
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Epoxidized vegetable oils in the production of coatings Epoksydowane oleje roślinne w wytwarzaniu materiałów powłokowych
Łukasz Sałaciński
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 105748
10.15199/62.2017.5.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-8
Badania nad wytwarzaniem estrów metylowych kwasów tłuszczowych z oleju rzepakowego
ERNEST FABISZ
IRENEUSZ MORAWSKI
nr katalogowy: 43452
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-11
Racjonalizacja przerobu tłuszczów technicznych i ich wykorzystanie jako bazy surowcowej
DOMINIK NOWAK
ZYGMUNT HEHN
nr katalogowy: 43353
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Ekologiczne aspekty rozszczepiania sopstoku
SŁAWOMIR FAJKISA
KRZYSZTOF BARBUSIŃSKIB
nr katalogowy: 32450
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-10
Jonity w produkcji i oczyszczaniu biodiesla oraz oczyszczaniu i zagospodarowaniu glicerolu
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
HANNA PIŃKOWSKA
nr katalogowy: 38414
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-6
Oliwa z oliwek znaczenie, technologia, klasyfikacja
MAŁGORZATA WRONIAK
nr katalogowy: 36002
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Emulgatory - estry polioli i kwasów tłuszczowych syntetyzowane z surowców odtwarzalnych
HALINA SZELĄG
ADAM MACIERZANKA
nr katalogowy: 28832
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Chemiczne właściwości oleju tłoczonego na zimno z nasion sezamu
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
Marta Krajewska
Agnieszka Sagan
Agnieszka Starek
Agata Blicharz-Kania
Dariusz Andrejko
Beata Zdybel
Dariusz Góral
nr katalogowy: 113872
10.15199/62.2018.5.27
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-3
Wpływ żywienia drobiu na jakość mięsa
Joanna Brzozowska
nr katalogowy: 75371
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Technological aspects of periodic biodiesel production Technologiczne aspekty produkcji biodiesla metodą okresową
Mariusz Sulewski
Adam Traczykowski
Włodzimierz Urbaniak
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 83700
10.12916/przemchem.2014.547
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-10
Hydroliza oleju rzepakowego w wodzie w stanie podkrytycznym
HANNA PIŃKOWSKA
PAWEŁ WOLAK
ESTHER OLIVEROS
nr katalogowy: 54895
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Studies on relative thermal effect of hydroconversion of mixtures of vegetable oils with petroleum-derived hydrocarbon fractions Badanie względnego termicznego efektu procesu hydrokonwersji mieszanin olejów roślinnych z frakcjami węglowodorowymi pochodzenia naftowego
Łukasz Jęczmionek
nr katalogowy: 92504
10.15199/62.2015.7.25
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Wpływ obecności benzenu, toluenu i ksylenów na biochemiczne przemiany azotu i jego stężenie w ściekach oczyszczonych
BOŻENA MROWIEC
nr katalogowy: 35028
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-2
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 24195
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Relation between rheological properties and morphology of fat mixtures crystallized in ultrasonic field Zależność pomiędzy właściwościami reologicznymi a morfologią mieszanin tłuszczów poddanych krystalizacji w polu ultradźwiękowym
Barbara Tal-Figiel
Wiesław Figiel
Anna Michno
nr katalogowy: 101528
10.15199/62.2016.10.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-11
Olej rycynowy - chemia i zastosowanie
JÓZEF KULA
THUAT BUI QUANG
nr katalogowy: 43484
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-10
Modyfikacje tłuszczów przeestryfikowanie i inne metody
MAŁGORZATA KOWALSKA
ANNA ŻBIKOWSKA
KRZYSZTOF KRYGIER
BOLESŁAW KOWALSKI
nr katalogowy: 38796
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-10
Oligomerowe pochodne kwasów tłuszczowych jako potencjalne składniki cieczy roboczych i smarów plastycznych
BOGDAN WIŚLICKI
BOŻENNA ZDRODOWSKA
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BARBARA CHMIELARZ
nr katalogowy: 28280
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-2
Projekt AlgiCoat - wyroby lakierowe z glonów
nr katalogowy: 65788
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Orkisz – złoto wśród zbóż
nr katalogowy: 146045
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
PRODUKTY VEGE
Adam Kostecki
Jolanta Modzelewska
nr katalogowy: 143580
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-4
Spożycie kwasów tłuszczowych a profilaktyka miażdżycy
WIKTOR B. SZOSTAK
DOROTA SZOSTAK-WĘGIEREK
nr katalogowy: 25476
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-11-12
Świąteczne smaki
nr katalogowy: 129547
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2010-15-16
Parlament 500 milionów
nr katalogowy: 53654
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Poprawa bezpieczeństwa stosowania kosmetyków dla dzieci poprzez dobór składników o działaniu myjącym
Emilia Klimaszewska
Artur Seweryn
Dominik Czerwonka
Urszula Piotrowska
Marta Ogorzałek
nr katalogowy: 111432
10.15199/62.2017.12.23
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-8
Porównanie dokładności pomiarów zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym dokonanych różnymi analizatorami
Marek Zin
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 100640
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-9
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne
Joanna Ciborska
Jan Kłobukowski
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 109280
10.15199/65.2017.9.6
lipidy
zalecenia żywieniowe
choroby cywilizacyjne
lipids
nutritional recommendations
civilisation diseases
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-2
Synteza dimerów i estolidów nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich adduktówz bezwodnikiem maleinowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BARBARA CHMIELARZ
BOŻENNA KOSMACIŃSKA
MICHAŁ DYCZEWSKI
BOGDAN WIŚLICKI
BOŻENNA ZDRODOWSKA
nr katalogowy: 28169
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wpływ rodzaju i stężenia rozpuszczalnika organicznego na właściwości użytkowe mleczek czyszczących zawierających mikrosferę
Marian W. Sułek
Tomasz Wasilewski
Emilia Klimaszewska
nr katalogowy: 53324
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 98974
10.15199/62.2016.6.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Evaluation of biological activity of ethyl esters of acids from borage seeds (Borago officinalis L.) Ocena aktywności biologicznej estrów etylowych kwasów tłuszczowych z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.)
Aleksandra Czyrek
Marzena Janczak
Monika Marędziak
Katarzyna Basinska
nr katalogowy: 87210
10.12916/przemchem.2014.1746
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-7-8
Tłuszcz może być zdrowy
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 61427
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-7
Mamy prawo do smaku
nr katalogowy: 69076
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-2
Urządzenie do badania kinetyki procesów związanych z pochłanianiem lub wydzielaniem gazu
ALFRED POLAŃSK
ANDRZEJ GOŁĘBIOWSKI
nr katalogowy: 106962
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-6
Chleb "orientalny" jako żywność funkcjonalna
Iwona Wawer
nr katalogowy: 68232
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Owies
Aneta Popek
nr katalogowy: 123775
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
AKTUALNOŚCI
nr katalogowy: 117197
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-7
Wpływ wybranych parametrów procesowych na efektywność uwalniania związków organicznych w wyniku mechanicznej dezintegracji osadów ściekowych
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 77641
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów
Jan Kłobukowski
Joanna Ciborska
Filip Kłobukowski
nr katalogowy: 108786
10.15199/65.2017.8.7
trawienie
wchłanianie
tłuszcz
produkty spożywcze
digestion
absorption
fat
food products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Metody obliczeniowe w badaniu właściwości fizykochemicznych FAME. Przegląd literatury
Paweł Grabowski
nr katalogowy: 146070
10.15199/62.2023.11.14
FAME
parametry biodiesla
metody obliczeniowe
FAME
biodiesel parameters
calculation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)
Marek M. Ostafin
Ewelina Lenik
Karol Bulski
Paweł Kiełbasa
Tom asz Dróżdż
Karolina Trzyniec
Adam Tarniowy
nr katalogowy: 112756
10.15199/62.2018.3.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-3
Analityka specjalna Część 3. Pozostałe badania o znaczeniu praktycznym
nr katalogowy: 50390
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Z prsay zagranicznej
nr katalogowy: 42364
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Stosowanie biokomponentów HVO w świetle dyrektyw UE oraz przepisów krajowych
Łukasz Jęczmionek
Delfina Rogowska
nr katalogowy: 81301
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-6
Zastosowanie oleju talowego w przemyśle chemicznym
Krzysztof Formela
Józef T. Haponiuk
nr katalogowy: 68513
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-4
Efekty generacji lotnych kwasów tłuszczowych w osadnikach wstępnych o wydłużonym czasie zatrzymania osadu
Krzysztof Iskra
Stanisław Miodoński
nr katalogowy: 58833
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
New catalysts for synthesis of ester-based ethoxylates Nowe katalizatory do syntezy oksyetylatów na bazie estrów
Marek Lukosek
Krzysztof Alejski
nr katalogowy: 96172
10.15199/62.2016.1.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Methods for synthesis of fatty-acid esters of starch Metody syntezy estrów skrobi i kwasów tłuszczowych
Anna Stępień
Teresa Witczak
Mariusz Witczak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 95020
10.15199/62.2015.11.22
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Określanie wartości odżywczej do celów etykietowania żywności
Beata Przygoda
nr katalogowy: 100991
10.15199/65.2016.8.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Recycling used frying fats Recykling tłuszczów posmażalniczych
Wojciech Chwiałkowski
nr katalogowy: 90055
10.15199/62.2015.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Stabilność oksydacyjna olejów napędowych zawierających biokomponenty. Cz. I. Wpływ dodatku detergentowo-dyspergującego
Grażyna Żak
Michał Wojtasik
Magdalena Żółty
Celina Bujas
nr katalogowy: 112285
10.15199/62.2018.2.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of linseed oil and ethyl esters of the oil-derived fatty acids on the morphology and proliferation rate of human adipose-derived stromal cells Wpływ oleju oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych z oleju lnianego na morfologię i proliferację ludzkich komórek stromalnych izolowanych z tkanki tłuszczowej
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Bożena Patkowska-Sokoła
Andrzej Vogt
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
nr katalogowy: 87209
10.12916/przemchem.2014.1742
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Przebieg procesu hydrolizy w stabilizacji beztlenowej osadów ściekowych
January Bień
Iwona Zawieja
Małgorzata Worwąg
nr katalogowy: 45668
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Wpływ dezintegracji chemiczno-termicznej na produkcję lotnych kwasów tłuszczowych z osadów nadmiernych
Sylwia Myszograj
nr katalogowy: 45667
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2009-24
Bioreaktory do wzięcia
nr katalogowy: 48498
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-6
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 52483
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-4
Chloropropanole i chloroestry w produktach spożywczych
Arkadiusz Szterk
Marek Roszko
Bożena Waszkiewicz-Robak
Rita Kromołowska
Jakub Mikiciuk
Małgorzata Czerwonka
nr katalogowy: 58953
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-1
Gęsina siła i mądrość tradycji. Cz. 2
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 96221
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie
Magdalena Maszewska
Iwona Gańko
nr katalogowy: 51874
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-7-8
Zdolność redukcyjna piwa miarą jego stabilności smakowo-zapachowej
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 78955
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-6
Baltpiek 2009
nr katalogowy: 44531
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-4
Oznakowanie GDA - propozycja dla producentów i konsumentów
Marta Stus
nr katalogowy: 43747
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH