Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 6
Charakterystyka i metody oczyszczania ścieków w przemyśle piekarskim i cukierniczym
Characteristic and Methods of Wastewater Treatment in The Baking and Confectionery Industry
10.15199/65.2019.6.7
Agata Marzec
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 121103
10.15199/65.2019.6.7
Streszczenie
Do głównych branż przemysłu spożywczego zaliczane są piekarstwo i cukiernictwo. Charakteryzują się dużym zróżnicowaniem pod względem stosowanych procesów oraz skali produkcji. Ścieki generowane przez te branże nie są toksyczne, ale zawierają dużo substancji organicznych, charakteryzują się wysokim, pięciodniowym biochemicznym zapotrzebowaniem na tlen (BZT5) i chemicznym (ChZT) oraz bogate w zawiesinę ogólną (tłuszcze, oleje i smary). Dotychczas ilość ścieków z tych branż w ogólnym bilansie oczyszczanych ścieków była niewielka i nie wpływała istotnie na przebieg procesów biologicznych w oczyszczalniach. Obecnie jednak można spotkać się z sytuacją, w której ścieki odprowadzane z zakładów produkujących wyroby piekarskie i cukiernicze stanowią zdecydowaną większość w stosunku do pozostałych ścieków trafiających do kanalizacji. Dlatego w artykule scharakteryzowano właściwości fizykochemiczne ścieków piekarskich i cukierniczych oraz możliwości ich oczyszczania
Abstract
The bakery and confectionery industry are one major of the main branches of food industry and varies widely in terms of production scale and process. Generally, bakery’s and confectionery’s industries wastewater are ontoxic. In the wastewater, there are high contents of organic pollutants including five-day biochemical oxygen demand (BOD5), chemical oxygen demand (COD) as well as the suspended solids (fats, oils, and greases). The amount of wastewater from these industries in the total balance of treated wastewater was small and did not significantly affect the biological processes in wastewater treatment. Currently, it is possible to encounter a situation in which sewage discharged from the factory producing bakery and confectionery products constitutes the vast majority in relation to other types of sewage going to the sewage system. Therefore, the article characterizes the physicochemical properties of bakery and confectionery wastewater and the possibilities of their purification
Słowa kluczowe
ścieki
BZT5
ChZT
piekarstwo
cukiernictwo
Keywords
wastewater
BOD5
COD
bakery
confectionery
Bibliografia
[1] Barbera M., G. Gurnari. 2018. „Wastewater Treatment and Reuse in the Food Industry”. Chemistry of Foods, https://doi.org/10.1007/978-3-319-68445-0_3. [2] Bartkiewicz B. 2008. Oczyszczanie ścieków przemysłowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. [3] Buczak B. 2015. „Ścieki jako surowiec – zmiana paradygmatu?”. Agro Industry. Technika i technologia w przemyśle spożywczym 2 : 36-43. [4] Chen J.P., L. Yang, R. Bai, Y.T. Hung. 2006. „Bakery Waste Treatment”. Taylor&Francis Group. LLC. [5] Hamza R.A., O.T. Iorhemen, J.H. Tay. 2016. „Advances in biological systems for the treatment of high- -strengthwastewater”. Journal of Water Process Engineering 10 : 128-142. [6] Internet1: https://www.paih.gov.pl/files/?d_plik=2144: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych (2013): Sektor Spożywczy w Polsce. 1-18. [7] Marchaim U. 1992. „Biogas processes for sustainable development – FAO Irrigation and Drainage Paper 47”. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome. Available http:// www.fao.org/3/a-t0541e/index.html. Dostęp 4.06.2019. [8] Gąsiorowski H. 2004. „Wastewater treatment for bakeries and confectionary plants”. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 3. [9] Heindrich Z., A. Witkowski. 2005. „Urządzenia do oczyszczania ścieków”. Wyd. Seidel-Przywecki Sp. z o.o., Warszawa. [10] Krzanowski S., A. Wałęga. 2007. „Wpływ właściwości fizykochemicznych ścieków przemysłu cukierniczego na aktywność osadu czynnego i efektywność usuwania związków azotu”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 1 : 163-178. [11] Krzanowski S., A. Wałęga, I. Paśmionka. 2008. „Oczyszczanie ścieków z wybranych zakładów przemysłu spożywczego”. Monografia. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 1 : 27-178. [12] Płonka I., Pieczykolan B. 2017. „Ocena wpływu systemu technologicznego oczyszczania ścieków na charakterystykę osadu czynnego”. Przegląd Naukowy – Inżynieria i Kształtowanie Środowiska 26 (3) : 383-393. [13] Puchlik M., J. Struk-Sokołowska, E. Wołejko, U. Wydro. 2015. „Problem oczyszczania ścieków z przemysłu spożywczego w małych i średnich przedsiębiorstwach”. Interdyscyplinarne zagadnienia w inżynierii i ochronie środowiska 7 : 165-173. [14] Rucka K., P. Balbierz, M. Mańczak. 2012. „Ocena możliwości oczyszczania ścieków z zakładu przemysłu cukierniczego”. W Interdyscyplinarne zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska, pod red. T.M. Traczewskiej, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław, 429-434. [15] Struk-Sokołowska J., J. Tkaczuk. 2018. „Analysis of bakery sewage treatment process options based on COD fraction changes”. Journal of Ecological Engineering 19 (4) : 226-235. [16] Wojnowska-Baryła I., D. Stachowiak. 1997. „Systemy oczyszczania ścieków metodą osadu czynnego.” Wydawnictwo ART, Olsztyn.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121103 "Charakterystyka i metody ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH