Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Bioactive Products of Muscle Proteins Proteolysis. Peptides, Amino Acids and Biogenic Amines.
10.15199/65.2018.3.8
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
Streszczenie
Wędliny surowo dojrzewające wyróżniają się spośród wyrobów mięsnych dużą zawartością związków bioaktywnych, które powstają głównie w wyniku hydrolitycznego rozkładu białek. Należą do nich peptydy, których aktywność jako inhibitorów ACE (konwertazy angiotensyny I – Angiotensin -Converting Enzyme), inhibitorów DPP-IV (dipeptydylopeptydazy IV) oraz właściwości przeciwutleniające zostały potwierdzone in vitro, a w przypadku inhibitorów ACE uzyskanych z szynki dojrzewającej - również in vivo. Ami-nokwasy kształtują cechy sensoryczne wyrobów i biorą udział w regulacji szlaków metabolicznych. Produkty rozkładu białek mogą także zagrażać zdrowiu człowieka, a dotyczy to amin biogennych, których podwyższona zawartość w wyrobach mięsnych może prowadzić do zatrucia. Coraz większa wiedza konsumentów o potencjalnych korzyściach zdrowotnych związanych z konsumpcją produktów bogatych w związki bioaktywne stwarza olbrzymie możliwości rozwoju także przemysłu mięsnego.
Abstract
Dry-cured meat products are a good source of bioactive compounds formed mainly as a result of proteolysis. Meat, as being a major source of high quality proteins, offers a huge potential as novel source of bioactive peptides. Among various bioactive peptides, the ACE-inhibitory, DPP-IV inhibitory and antioxidative properties are the most widely studied. Their activity has been confirmed in vitro, and in case of dry-cured ham, as well as in vivo. Taste-active amino acids and amino acid derivatives play a crucial role in the taste formation of dry-cured hams and sausages. However, proteolysis products, biogenic amines, may also negatively affect human health. Growing consumer awareness of potential health benefits of food components is a huge opportunity to the meat industry.
Słowa kluczowe
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
Keywords
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
Bibliografia
[1] Arihara Keizo, Yasuharu Nakashima, Takao Mukai, Shiro Ishikawa, Mariko Itoh. 2001. "Peptide inhibitors for angiotensin I-converting enzyme from enzymatic hydrolysates of porcine skeletal muscle proteins". Meat Science 57 (3) : 319-324. [2] D’Este Martina, Merlin Alvarado-Morales, Irini Angelidaki. 2017. "Amino acids production focusing on fermentation technologies-A review". Biotechnology Advances 36 (1) : 14-25. [3] Di Bernardini Roberta, Pádraigin Harnedy, Declan Bolton, Joseph Kerry, Eileen O’Neill, Anne Maria Mullen, Maria Hayes. 2011. "Antioxidant and antimicrobial peptidic hydrolysates from muscle protein sources and by-products". Food Chemistry 124 (4) : 1296-1307. [4] Drywien Małgorzata E., Jakub Dźwigała, Marzanna Staszewska-Skurczyńska. 2013. "Znaczenie aminokwasów rozgałęzionych w żywieniu człowieka oraz profilaktyce i przebiegu niektórych chorób". Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 19 (3) : 379-384. [5] Escudero Elizabeth, Leticia Mora, Fidel Toldrá. 2014. "Stability of ACE inhibitory ham peptides against heat treatment and in vitro digestion". Food Chemistry 161 (15) : 305-311.6] Escudero Elizabeth, Leticia Mora, Paul D. Fraser, Maria-Concepción Aristoy, Keizo Arihara, Fidel Toldrá. 2013. "Purification and identification of antihypertensive peptides in Spanish drycured ham". Journal of Proteomics 78 (14) : 499-507. [7] Gallego Marta, Maria-Concepción Aristoy, Fidel Toldrá. 2014. "Dipeptidyl peptidase IV inhibitory peptides generated in Spanish dry-cured ham". Meat Science 96 (2) : 757-761. [8] Jiménez-Colmenero Francisco, Jesus Ventanas, Fidel Toldrá. 2010. "Nutritional composition of dry-cured ham and its role in a healthy diet". Meat Science 84 (4) : 585-593. [9] Kalač Pavel, Petra Krausová. 2005. "A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods". Food Chemistry 90 (1-2) : 219-230. [10] Karovičová Jolana, Zlatica Kohajdová. 2005. "Biogenic amines in food". Chemical Papers 59 (1) : 70-79. [11] Kęska Paulina, Joanna Stadnik, Katarzyna Neffe-Skocińska, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2016. "Kultury starterowe w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych". Przemysł Spożywczy 70 (8) : 58-64. [12] Kęska Paulina, Joanna Stadnik. 2016. "Porcine myofibrillar proteins as potential precursors of bioactive peptides-an in silico study". Food & Function 7 (6) : 2878-2885. [13] Kęska Paulina, Joanna Stadnik. 2017. "Taste‐active peptides and amino acids of pork meat as components of dry‐cured meat products: An in‐silico study". Journal of Sensory Studies 32 (6) : e12301. [14] Kim Eun-Kyung, Seung-Jae Lee, Byong-Tea Jeon, Sang-Ho Moon, BoKyung Kim, Tea- Kyu Park, Ji-Sook Han, Pyo-Jam Park. 2009. "Purification and characterization of antioxidative peptides from enzymatic hydrolysates of venison protein". Food Chemistry 114 (4) : 1365-1370. [15] Korhonen Hannu, Anne Pihlanto-Leppäla, Pirjo Rantamäki, Tuomo Tupasela. 1998. "Impact of processing on bioactive proteins and peptides". Trends in Food Science & Technology 9 (8-9) : 307-319. [16] Latorre-Moratalla Mariluz L., Teresa Veciana-Nogués, Sylvia Bover-Cid, Margarita Garriga, Teresa Aymerich, Emanuela Zanardi, Adriana Ianieri, Maria J. Fraqueza, Luís Patarata, Eleftherios H. Drosinos, Andrea Lauková, Régine Talon, María C. Vidal-Carou. 2008. "Biogenic amines in traditional fermented sausages produced in selected European countries". Food Chemistry 107 : 912-921. [17] Montoro-García Silvia, Maria Pilar Zafrilla-Rentero, Francisco Miguel Celdrán-de Haro, Juan Josè Piñero-de Armas, Fidel Toldrá, Luis Tejada-Portero, Josè Abellán-Alemán. 2017. "Effects of dry-cured ham rich in bioactive peptides on cardiovascular health: A randomized controlled trial". Journal of Functional Foods 38 (A) : 160-167. [18] Nakashima Y., Keizo Arihara, A. Sasaki, H. Mio, Satoshi Ishikawa, Makoto Itoh. 2002. "Antihypertensive activities of peptides derived from porcine skeletal muscle myosin in spontaneously hypertensive rats". Journal of Food Science, 67 (1) : 434-437. [19] Nongonierma Alice B., Richard J. FitzGerald. 2014. "An in silico model to predict the potential of dietary proteins as sources of dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) inhibitory peptides". Food Chemistry 165 (15) : 489-498. [20] Park Sung Y., Koo B. Chin. 2011. "Antioxidant activities of pepsin hydrolysates of water‐and salt‐soluble protein extracted from pork hams". International Journal of Food Science & Technology 46 (2) : 229-235. [21] Ruiz-Capillas Curiel, Francisco Jiménez-Colmenero. 2005. "Biogenic amines in meat and meat products". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 44 (7-8) : 489-599. [22] Ryan Joseph Thomas, Reynolds Paul Ross, Declan Bolton, Gerald F. Fitzgerald, Catherine Stanton. 2011. "Bioactive peptides from muscle sources: meat and fish". Nutrients 3 (9) : 765-791. [23] Sarmadi Bahareh H., Amin Ismail. 2010. "Antioxidative peptides from food proteins: a review". Peptides 31 (10) : 1949-1956. [24] Stadnik Joanna. 2013. "Aminy biogenne w wyrobach mięsnych surowo dojrzewających". Żywność-Nauka Technologia Jakość 88 (3) : 5-15. [25] Stadnik Joanna, Zbigniew J. Dolatowski. 2010. "Biogenic amines in meat and fermented meat products". ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 9 (3) : 251-263. [26] Toldrá Fidel. 2012. Biochemistry of Processing Meat and Poultry, In: Food Biochemistry and Food Processing, 303-316. Wiley-Blackwell, Oxford, UK. [27] Wu Jianping, Forough Jahandideh, Wenlin Yu, Kaustav Majumder. 2015. Bioactive Peptides from Meat Proteins as Functional Food Components. In: Functional Polymers in Food Science: From Technology to Biology, 181-208.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112861 "Bioaktywne produkty prote..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH