Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Wpływ mikrofal 2,45 GHz na wzrost rzeżuchy siewnej (Lepidium sativum L.)
The influence of microwave radiation at the frequency 2.45 GHz on the germination
10.15199/48.2018.12.58
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 117355
10.15199/48.2018.12.58
Streszczenie
The use of physical methods in agriculture, in relation to plant material, may be a complement to agrotechnics requiring the use of chemical treatments. The study investigated the influence of microwave radiation at the frequency 2.45 GHz on the germination and growth of cress (Lepidium sativum L.). A significant influence of microwaves on the length of a cress seedling was demonstrated.
Abstract
Stosowanie metod fizycznych w rolnictwie, w odniesieniu do materiału roślinnego, może być uzupełnieniem agrotechniki wymagającej stosowania zabiegów chemicznych. W pracy badano wpływ promieniowania mikrofalowego o częstotliwości 2,45 GHz na kiełkowanie i wzrost rzeżuchy siewnej (Lepidium sativum L.). Wykazano istotny wpływ mikrofal na długość siewki rzeżuchy.
Słowa kluczowe
microwaves
exposition
seeds
growth.
Keywords
Słowa kluczowe: mikrofale
ekspozycja
nasiona
wzrost.
Bibliografia
[1] Pietruszewski S., Martínez E, Magnetic field as a method of improving the quality of sowing material, International Agrophysics, 29 (2002), 377-389 [2] Aleman E.I., Moreira R.O., Lima A.A., Silva S.Ch., Gonzalez Olmedo J.L., Chalfun-Junior A., Effect of 60 Hz sinusoidal magnetic field on in vitro establishment multiplication and acclimatization phases of coffee Arabica seedling. Bioelectromagnetics, 35 (2014), 414-425 [3] Maffei M.E., Magnetic field effect on plant, growth, development, and evolution, Front. Plant Sci., 5(2014), 445- 462. [4] Mahajan T.S.. Pandey O.P., Magnetic-time model at off-season germination, International Agrophysics, 28 (2014), 57-62. [5] Radzevičius A., Sakalauskienė S., Dagys M., Simniškis R., Karklelienė R., Bobinas Č., Duchovskis P., The effect of strong microwave electric field radiation on: (1) vegetable seed germination and seedling growth rate, Zemdirbyste-Agriculture, 100, No. 2 (2013),179-184. [6] Ragha L., Seema Mishra S., Ramachandran V., Bhatia M. S., Effects of low-power microwave fields on seed germination and growth rate, Journal of Electromagnetic Analysis and Applications, 3 (2011), 165-171. [7] Tylkowska K., Turek M., Blanco P. R., Health, germination and vigour of common bean seeds in relation to microwave irradiation. Phytopathologia, 55 (2010), 5-12. [8] Jakubowski T., Evaluation of the impact of pre-sowing microwave stimulation of bean seeds on the germination process. Agricultural Engineering, 154, No. 2 (2015), 45-56. [9] Pietruszewski S., Kania K., Wpływ promieniowania mikrofalowego na kinetykę kiełkowania nasion łubinu białego i grochu konsumpcyjnego. Acta Agrophysica, 18, nr 1, (2011), 121-129. [10] Pieńkowska H., Grabowski S., Wpływ słabych pól i promieniowania elektromagnetycznego na kiełkowanie i wzrost rzeżuchy. Acta Agrophysica, 6, nr 1 (2005), 205-212. [11] Kusior M., Krośniak M., Chłopicka J., Zagrodzki P., Wpływ światła o różnej długości fal na rozwój roślin i wybrane parametry biochemiczne na przykładzie rzeżuchy (Lepidium sativum) i gorczycy (Sinapis alba). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, nr 3 (2012), 717-721. [12] Drzewicka M., Zatoń A., Sobczyk K, Grajeta H., Czy skiełkowane nasiona można zaklasyfikować do żywności funkcjonalnej? Problemy Higieny i Epidemiologii, 97, nr 4 (2016), 318-327. [13] Liptai P., Dolník B., Gumanová V., Effect of wi-fi radiation on seed germination and plant growth. International Journal of Engineering, XV, nr 1 (2017), 109-112. [14] Szarycz M., Matematyczne modelowanie mikrofalowokonwekcyjnego suszenia surowców rolniczych na przykładzie jabłek. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, 420, nr. CLXXXIII (2001), 14-15. [15] Pietrzyk W., Standaryzacji badań wpływu pól elektromagnetycznych na materiały pochodzenia biologicznego. Acta Agrophysica, 8, nr 4 (2006), 915-921. [16] Kubacki R., Sobiech J., Krawczyk A. Validation of calculation method of the microwave energy absorbed by organisms. Przegląd Elektrotechniczny, 7-8, (2007), 119-120. [17] Marks N., Sobol Z., Baran D. Ocena mikrofalowej stymulacji bulw ziemniaka. Inżynieria Rolnicza,11, nr 53 (2003), 151-157. [18] Marshall M., Metaxas A., Radio frequency assisted heat pump drying of crushed brick. Applied Thermal Engineering, 19, No. 4 (1999), 375-388. [19] Metaxas A., Meredith R., Industrial microwave heating. Peter Peregrinus, London. (1983). [20] Jakubowski T., Energy absorbed by a microwave irradiated potato tuber. Acta Sci. Pol., Technica Agraria, 10, nr 1-2 (2011), 3-13. [21] Krawczyk, A., Korzeniewska, E., Łada-Tondyra, E. "Magnetophosphenes - History and contemporary implications" 2018 Przeglad Elektrotechniczny 94(1), pp. 61-64 [14] E. Korzeniewska, I. Gałązka-Czarnecka, A. Czarnecki, A. Piekarska, [22] A. Krawczyk, "Influence of PEF on antocyjans in wine" 2018 Przeglad Elektrotechniczny 94(1), pp. 57-60 [23] Gładyszewska B., Matematyczne metody oceny wpływu procesów przedsiewnej stymulacji na kiełkowanie nasion. Acta Agrophysica, 3, nr 3 (2004), 443-452.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117355 "Wpływ mikrofal 2,45 GHz n..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH