Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 9
Podstępna fasola
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 100603
Nasiona roślin z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.), dawniej strączkowych, należące do takich rodzajów jak: fasola, cieciorka, ciecierzyca, groch, groszek, soczewica i soja, są bogatym źródłem pełnowartościowego białka [11].Niektóre rośliny bobowate (strączkowe), a zwłaszcza różne odmiany fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.), takie jak czerwona nerka (red kidney), odznaczają się wysokim poziomem szkodliwych hemaglutynin, odpowiedzialnych za aglutynację krwinek czerwonych. Artykuł zawiera charakterystykę hemaglutynin zawartych w fasoli oraz opis zatrucia pokarmowego wywołanego przez to zagrożenie chemiczne. W opracowaniu opisano także środki kontroli (nadzoru) umożliwiające eliminację tego zagrożenia chemicznego z potraw zawierających fasolę czerwona nerka. Słowa kluczowe: hemaglutyniny, fasola czerwona nerka, toksyny naturalne, gotowanie fasoli, zatrucie pokarmowe, środki kontroli. Abstract Some of legumes, especially different variety of common bean (Phaseolus vulgaris L.), such as red kidney bean, are characterized by high level of harmful haemagglutinines responsible for agglutination of red blood cells. The article characterizes the haemagglutinins contained in bean and presents description of food poisoning caused by that chemical hazard. In the paper some control measures enabling elimination of such hazard from dishes containing red kidney bean also are described. Keywords: haemagglutinin, red kidney bean, natural toxins, cooking of bean, food poisoning, control measures.W kuchni polskiej fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) jest stosowana od dawnych czasów. W ostatniej dekadzie jedna z odmian fasoli zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Południowej - zwana fasolą czerwoną lub czerwoną nerką (red kidney) - na dobre zagościła w żywieniu zbiorowym. Fasola czerwona nerka jest[...]
Bibliografia
[1] AICR, 2011. "Foods That Fight Cancer"? American Institute for Cancer Research. http://www. aicr.org/foods-that-fight-cancer/foodsthatfightcancer_ beans.html (dostęp: 04.06.2016). [2] Al Khaldi S. 2012. "Phytohaemagglutinin (kidney bean lectin) ". W: Bad Bug Book, Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins. Second Edition. Food and Drug Administration, 254-256. [3] Dzwolak W. 2005. "GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności". Przemysł spożywczy, obrót żywnością i gastronomia. BD Long, Olsztyn. [4] Dzwolak W. 2008. "Natura nie zawsze zdrowa. Toksyny naturalne w żywności". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3 (56), 32-33. [5] Dzwolak W. 2015. "Roślinne zasadzki. Zagrożenia chemiczne w gastronomii - glikozydy cyjanogenne". Przegląd Gastronomiczny, 5, 3-4. [6] Enneking D., M. Wink. 2000. "Towards elimination of anti-nutritional factors in grain legumes". W: Linking research and marketing opportunities for pulses in the 21st century (ed. R. Knight). Kluwer Acadmic Publishers, 671-683. [7] Gertig H., H. Duda. 2004. "Żywność a zdrowie i prawo". Wyd. Lek. PZWL, Warszawa. [8] Noah N.D., A.E. Bender, G.B. Reaidi, R.J. Gilbert. 1980. "Food poisoning from raw red kidney beans". British Medical Journal, 19, 281 (6234), 236-237. [9] Panter K.E. 2005. "Natural Toxins of Plant Origin". W: Toxins in Food (Eds. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton, 11- 63. [10] Schilter B., A. Constable, I. Perrin. 2014. "Naturally occurring toxicants of plant origin". W: Food Safety Management. A Practical Guide for the Food Industry [Ed. by Motarjemi Y. and Lelieveld H.], Academic Press, 45-57. [11] Sikorski Z.E. 2007. "Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych". W: Chemia żywności - sacharydy, lipidy i białka. Tom 2 (pod red. Z.E. Sikorskiego), WNT, Warszawa, 222-254. [12] Specchio J.J. 2003. "Hazards from natural origins". W: Food Safety Handbook (Eds. R.H. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken, 222-231. [13] Spellman F.R. 2008. "Food Supply Protection and Homeland Security". Government Institutes, Maryland.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100603 "Podstępna fasola..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH