Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 7
Nasiona bobu w walce z chorobą Parkinsona
10.15199/65.2016.7.8
Katarzyna Pawłowska
Maciej Kuligowski
Jacek Nowak
nr katalogowy: 100971
10.15199/65.2016.7.8
Bób jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie, lecz wciąż niedocenioną w wielu krajach. Nasiona bobu są wykorzystywane zarówno jako pasza dla zwierząt, jak i żywność dla ludzi. W Polsce jest uprawiany na niewielką skalę i spożywa się go głównie sezonowo. Największym producentem nasion bobu są Chiny. Znikoma zawartość tłuszczu w nasionach sprawia, że może być stosowany przez osoby stosujące diety niskotłuszczowe, a dzięki wysokiej zawartości białka może stanowić substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Nasiona bobu zawierają także związki antyodżywcze, takie jak saponiny, lektyny, inhibitory proteaz czy kwas fitynowy. Bób może pełnić ważną funkcję w prewencji chorób neurodegeneracyjnych jako źródło prekursorów neuroprzekaźników. Zawiera l-3,4-dihydrosyfenyloalaninę, związek stosowany w leczeniu cierpiących na chorobę Parkinsona. Brak efektów ubocznych, często występujących przy podawaniu syntetycznej formy tego związku, jest zaletą stosowania tej rośliny w terapii. Niektóre technologie fermentacji zwiększają ilość prekursorów neurotransmiterów.Bób (Vicia faba) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae). Badania archeologiczne wykazały, że był uprawiany 11 tys. lat temu w rejonie dzisiejszej Galilei [3], gdzie[...]
Bibliografia
[1] Anderson Eugene N. 1990. The Food of China. Stany Zjednoczone: Yale University Press. [2] Apaydin Hülya, Sibel Ertan, Sibel Ozekmekçi. 2000. "Broad bean (Vicia faba) - A natural source of L-dopa - Prolongs "on" periods in patients with Parkinson’s disease who have "on-off" fluctuations". Movement Disorders 15 (1): 164-166. [3] Caracuta Valentina, Omry Barzilai, Hamudi Khalail, Ianir Milevski, Yitzhak Paz, Jacob Vardi, Lior Regev, Elisabetta Boaretto. 2015. "The onset of faba bean farming in the Southern Lewant". Scientific Reports 5: 14370. [4] Cardador-Martínez Anaberta, Karina Maya-Ocaña, Alicia Ortiz-Moreno, Braulio E. Herrera- Cabrera, Gloria Dávila-Ortiz, Mercedes Múzquiz, Mercedes Martín-Pedrosa, Carmen Burbano, Carmen Cuadrado, Cristian Jiménez-Martínez. 2012. "Effect of roasting and boiling on the content of Vicine, convicine and 1-3,4 dihydroxyphenylalanine in vicia faba l". Journal of Food Quality 1-10. [5] Crépon Katell, Pascal Marget, Corinne Peyronnet, Benoit Carrouée, Paolo Arese, Gérard Duc. 2010. "Nutritional value of faba bean (Vicia faba L.) seeds for feed and food". Field Crops Research 115 : 329-339. [6] Fahn Stanley. 2003. "Description of Parkinson’s Disease as a Clinical Syndrome". New York Academy of Sciences 991: 1-14. [7] FAOSTAT. 2015. Food and Agriculture Organization of The United Nations, The Statistics Division of FAO Home Page, http://faostat.fao.org (accessed August 26, 2015).[8] Gumienna Małgorzata, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Zbigniew Czarnecki. 2012. "Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (3): 531-537. [9] Heltosky Carol. 2009. Typical meals. Food culture in Mediterranean. Stany Zjednoczone: Green Wood. [10] Januszewicz Włodzimierz, Mariola Pęczkowska, Katarzyna Michel-Rowicka, Aleksander Prejbisz, Andrzej Januszewicz. 2011. "Dopamina - aspekty patofizjologiczne i kliniczne". Nadciśnienie tętnicze 15 (1): 37-41. [11] Kunachowicz Hanna, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo lekarskie PZWL. [12] Kuligowski Maciej, Jacek Nowak. 2007. "Możliwości modelowania cech funkcjonalnych żywności wytworzonej z nasion roślin strączkowych poprzez zastosowanie fermentacji typu tempeh". Biotechnologia 4 (79) : 113-124. [13] LeWitt Peter A. 2009. "Levodopa therapeutics for Parkinson’s disease: new developments". Parkinsonism and Related Disorders 15 (1): 31-34. [14] Lista odmian roślin warzywnych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. 2015. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Słupia Wielka. [15] Łabuda Helena. 2000. "Uprawa bobu". Hasło Ogrodnicze (3). [16] Mesfin Daniel J. 2006. Exotic Ethiopian Cooking. Society. Culture. Hospitality & Traditions. Ethiopian Cookbook Enterprise. [17] Multari Salvatore, Derek Stewart, Wendy R. Russell. 2015. "Potential of Fava Bean as Future Protein Supply to Partially Replace Meat Intake in the Human Diet". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 14 : 511-522. [18] Piecyk Małgorzata, Elwira Worobiej, Beata Drużynska, Rafał Wołosiak. 2012. "Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu (Vicia faba) poddanych obróbce termicznej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (3): 414-420. [19] Randhir Reena, Dhiraj Vattem, Kalidas Shetty. 2004. "Solid-state bioconversion of fava bean by Rhizopus oligosporus for enrichment of phenolic antioxidants and L-DOPA". Innovative Food Science and Emerging Technologies 5 : 235-244. [20] Singh Anil Kumar, Ramesh Bharati, Naresh Chandra Manibhushan, Anitha Pedpati. 2013. "An assessment of faba bean (Vicia faba L.) current status and future prospect". African Journal of Agriculture 8 (50): 6634-6641.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 100971 "Nasiona bobu w walce z ch..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH