Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 6
Łubin - możliwości wykorzystania
Lupine - Possibilities of Use
10.15199/65.2019.6.4
Aneta Tomczak
Magdalena Zielińska- -Dawidziak
nr katalogowy: 121096
10.15199/65.2019.6.4
Streszczenie
Lupinus L. w Polsce nadal jest traktowany jako składnik pasz lub poplon. Mimo, iż jest rośliną rodzimą, a produkty z jego dodatkiem coraz częściej możemy znaleźć w sklepach, są one głównie importowane. Nasiona słodkich odmian łubinu są źródłem cennego białka, a produkowana z nich mąka dodawana do pszennej poprawia jej wartość odżywczą. Znajdujemy je w składzie odżywek dla sportowców, w zastępnikach produktów mlecznych i mięsnych dla wegetarian. Ponieważ nie zawierają białek glutenowych produkuje się z nich żywność dla chorujących na celiakię. Nasiona łubinu są źródłem wielu składników prozdrowotnych (prebiotycznych polisacharydów, przeciwutleniaczy, witamin, mikro- i makroelementów). Nowe odmiany pozbawione są alkaloidów, a więc zwiększona jest ich wartość odżywcza, ułatwione przetwórstwo, co powinno spowodować wzrost ich wykorzystania przez polskich producentów. Stosowane są głównie do wytwarzania takich produktów jak: mąka, jogurty, bezmięsne kotlety, pasztety a nawet marynowane nasiona stanowiące doskonałą przekąskę. Jednak ze względu na homologię z białkami innych roślin strączkowych, łubin wpisano na listę alergenów.
Abstract
In Poland, Lupinus L. is still treated as a fodder component or a catch crop. Even though it is a native plant and the products containing lupine can be easily found in stores, they are mostly imported. Seeds of sweet varieties of lupine are a source of valuable protein, and flour made from them, when added to wheat flour, improves its nutritional value. We often find the seeds in sports supplements, in the substitutes of dairy and meat products for vegetarians. Becouse they do not contain gluten proteins, they are used in the production of food for people suffering from celiac disease. Lupine seeds are the source of many health-promoting ingredients (prebiotic polysaccharides, antioxidants, vitamins, micro- and macroelements). New varieties have a reduced content of alkaloids, which results in their higher nutritional value and easier processing. This, in turn, should increase their use by Polish producers. They are mainly applied in the production of such foods as: flour, yogurt, meatless chops, pates and even marinated seeds as an excellent snack. However, due to its homology with proteins of other legumes, lupine has been included in the list of allergens
Bibliografia
[1] Bhardwaj H.L., A.A. Hamama. 2012. "Yield and Nutritional Quality Traits of White Lupin Sprouts". Journal of Agricultural Science 4 (1) : 58. [2] Dagnia S. 1990. "The use and acceptability of lupin seed and sprout as a food ingredient". Retrieved from https://ro.ecu.edu.au/theses_hons/213. [3] Dubieniecka H., K. Dziubiński, A. Kupidura, T. Milewski, D. Miziołek, R. Pacuszka, W. Rafa, Z. Ruszkowska. 2018. "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2017 r.". GUS. Warszawa: Informacje statystyczne. [4] Duranti M., A. Consonni, C. Mangi, F. Sessa, A. Scarafoni. 2008. "The major protein of lupin seeds: characterization and molecular properties for use and functional and nutraceutical ingredients". Journal of Food Sciences and Technology 19 (12) : 624-633. [5] Dooper M., C. Plassen, L. Holden, C.K. Faeste. 2009. "Immunoglobulin E cross-reactivity between lupine conglutins and peanut allergens in serum of lupine-allergic individual". Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology 19 (4) : 283-291. [6] Lampart-Szczapa E., M. Zielińska-Dawidziak, J. Czubiński. 2016. „Łubin – składnik europejskiej żywności tradycyjnej, wegetariańskiej i specjalnego przeznaczenia”. W II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej. Materiały konferencyjne, 76, Poznań. [7] Jayasena V., P.P.Y. Leung, S.M. Nasar-Abbas. 2010. „Effect of lupin flour substitution on the quality and sensory acceptability of instant noodles”. Journal of Food Quality 33 (6) : 709-727. [8] Jędrzejczyk H., M. Hoffmann. 2006. „Substancje polepszające jakość pieczywa. Część II. Polepszacze naturalne w produkcji pieczywa”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 16 (1) : 58-62. [9] Kapusta F. 2012. „Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (4) : 16-32. [10] Kopeć A., A. Bać. 2013. „Wpływ dodatku mąki łubinowej na jakość chleba pszenżytniego”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 5 (90) : 142-153. [11] Magni C., F.A. Sessa, E.Accardo, M. Vanoni, P. Morazzoni, A. Scarafoni, M. Duranti. 2004. „Conglutin gamma, a lupin seed protein, binds insulin in vitro and reduces plasma glucose levels of hyperglycemic rats”. Journal of Nutritional Biochemistry 15 (11) : 646-650. [12] Pastor-Cavada E., R. Juan, J.E. Pastor, M. Alaiz, J. Vioque. 2009. „Analytical nutritional characteristics of seed proteins in six wild Lupinus species from Southern Spain”. Food Chemistry 117 (3) : 466-469. [13] Peeters K.A., J.A. Nordlee, A.H. Penninks, L. Chen, R.E. Goodman, C.A. Bruijnzeel-Koomen, S.L. Hefle, S.L. Taylor, A.C. Knulst. 2007. „Lupine allergy: not simply cross-reactivity with peanut or soy”. Journal of Allergy and Clinical Immunology 120 (3) : 647-653. [14] Prusiński J. 2014. Soja czy rodzime dla Europy rośliny strączkowe? W Łubin we współczesnym rolnictwie, 13-18. Olsztyn. [15] Reinhard H., H. Rupp, F. Sager, M. Streule, O. Zoller. 2006. „Quinolizidine alkaloids and phomopsins in lupin seeds and lupin containing food”. Journal of Chromatography A, 1112 (1-2) : 353-360. [16] ] Rochfort S., J. Panozzo. 2007. „Phytochemicals for health, the role of pulses”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (20) : 7981-7994. [17] Schopen K., A.C. Ewald, P. Frings-Meuthen. 2015. „Short term effects of lupin versus whey protein on glucose and insulin responses to a standardized meal”. In Proceedings of the XIV International Lupin Conference, 82. Italy. [18] Sedláková K., E. Straková, P. Suchý, J. Krejcarová, I. Herzig. 2016. „Lupin as a perspective protein plant for animal and human nutrition – a review”. Acta Veterinaria Brno 85 (2) : 165-175. [19] Singh B., T.K. Bhat, B. Singh. 2003. „Potential therapeutic applications of some antinutritional plant secondary metabolites”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51 (19) : 5579-597. [20] Strona internetowa: www.farmer.pl. [21] Strona internetowa: www.madewithluve.de. [22] Sujak A., A. Kotlarz, W. Stobel. 2006. „Compositional and nutritional evaluation of several lupin seeds”. Food Chemistry 98 (4) : 711-719. [23] Święcicki W., A. Rutkowski, J. Szukała. 2014. „Quo vadislupine”. W Łubin we współczesnym rolnictwie, 9-11. Olsztyn. [24] Tomczak A., M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Springer. 2018.Immunoreaktywne właściwości białek łubinu wąskolistnego. W Towarzystwo Wydawnictw Naukowych “Libropolis”, 110- 121. [25] Tomczak A., M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Springer, E. Lampart-Szczapa. 2018 „Cross-reactions between Proteins isolated from New Barrow-leafed lupine breeding lines and antibodies present in the sera of patients sensitized to soybeans and peanuts”. European Food Research and Technology 245 (2) : 433-441. [26] www.dietetycy.org [27] Zielińska-Dawidziak M. 2015. „Plant ferritin – a source of iron to prevent its deficiency”. Nutrients 7 (2) : 1184-1201. [28] Zielińska-Dawidziak M., E. Lampart-Szczapa. 2017. „Czy łubin może stać się polską soją?”. Przemysł Spożywczy 71 (1) : 39-41.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121096 "Łubin - możliwości wykorz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH