Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Study of the process of active-ventilation drying of legume grasses’ fractional processing products
Badanie procesu suszenia aktywno-wentylacyjnego produktów przetwórstwa frakcyjnego traw strączkowych
10.15199/48.2024.02.32
Hryhorii KALETNIK
Vitalii YAROPUD
Yurii POLIEVODA
Olena SOLONA
Ihor BABYN
Ihor TVERDOKHLIB
nr katalogowy: 147350
10.15199/48.2024.02.32
Streszczenie
Based on the results of research, the technological and constructive-technological scheme of the conveyor heat-mass exchange equipment for the fractional processing of leguminous herbs is substantiated, which is made in the form of a chamber with horizontal belt conveyors installed in it, in the middle of which are placed calorifiers with heated steam, and centrifugal fans are installed on top of the chamber. Based on the results of analytical studies, the design and technological parameters of the developed conveyor heat-mass exchange equipment for the fractional processing of legumes were calculated. It was established that the productivity of the wet product is 1300 kg/h. The product comes out of the dryer at a humidity of 7% and a temperature of 45 ºС. Based on the results of the calculation, we obtained the design parameters of the working area of the conveyor heat and mass exchange equipment: length – 3.8 m, width – 2.1 m and height 2.3 m. Total heat loss in the drying unit – 13 kJ/kg. The speed of the belt conveyor is 0.11 m/s. Using the Simcenter STAR-CCM+ software package, a simulation of the technological process of drying in the developed conveyor heat and mass exchange equipment was carried out. Visualizations of the flow rate distribution of particles of products of fractional processing of legumes and air flow in the area of the conveyor heat and mass exchange equipment were obtained in scalar and vector form. The temperature distribution of the air flow in the area of the conveyor heat and mass exchange equipment was determined in a scalar form and its influence on the temperature of the particles of the fractional processing of leguminous grasses moving along belt conveyors was revealed. The presented results of numerical modeling confirm the analytical calculations. However, in the future, it is necessary to carry out experimental studies of the drying process of products of fractional processing of leguminous herbs and empirically check the rational structural and technological parameters of the conveyor heat and mass exchange equipment
Abstract
Na podstawie wyników badań uzasadniono schemat technologiczny i konstrukcyjno-technologiczny przenośnikowego urządzenia wymiany ciepła i masy do frakcyjnej obróbki ziół roślin strączkowych, który wykonany jest w postaci komory z zainstalowanymi w niej poziomymi przenośnikami taśmowymi, w pośrodku których umieszczone są podgrzewacze z podgrzaną parą, a na górze komory zainstalowane są wentylatory odśrodkowe. Na podstawie wyników badań analitycznych obliczono konstrukcję i parametry technologiczne opracowanego przenośnikowego urządzenia wymiany ciepła i masy do frakcyjnej obróbki roślin strączkowych. Ustalono, że wydajność mokrego produktu wynosi 1300 kg/h. Produkt wychodzi z suszarki przy wilgotności 7% i temperaturze 45 ºС. Na podstawie wyników obliczeń uzyskano parametry projektowe powierzchni roboczej przenośnika urządzeń wymiany ciepła i masy: długość – 3,8 m, szerokość – 2,1 m i wysokość 2,3 m. Sumaryczna strata ciepła w zespole suszącym – 13 kJ/kg. Prędkość przenośnika taśmowego wynosi 0,11 m/s. Wykorzystując pakiet oprogramowania Simcenter STAR-CCM+ przeprowadzono symulację procesu technologicznego suszenia w opracowanym przenośnikowym urządzeniu do wymiany ciepła i masy. Wizualizacje rozkładu natężenia przepływu cząstek obróbki frakcyjnej ziół strączkowych oraz przepływu powietrza w obszarze urządzeń wymiany ciepła i masy przenośnika uzyskano w postaci skalarnej i wektorowej. Wyznaczono w postaci skalarnej rozkład temperatury strumienia powietrza w obszarze urządzeń wymiany ciepła i masy przenośnika oraz ujawniono jego wpływ na temperaturę cząstek obróbki frakcyjnej traw strączkowych poruszających się wzdłuż przenośników taśmowych. Przedstawione wyniki modelowania numerycznego potwierdzają obliczenia analityczne. Jednak w przyszłości konieczne jest przeprowadzenie badań doświadczalnych procesu suszenia produktów obróbki frakcyjnej ziół strączkowych oraz empiryczne sprawdzenie racjonalnych parametrów konstrukcyjnych i technologicznych urządzeń wymiany ciepła i masy przenośnika.
Słowa kluczowe
drying
structural and technological scheme
heat and mass exchange equipment
dryer
alfalfa
calculation
simulation
parame
Keywords
suszarnia
schemat konstrukcyjny i technologiczny
urządzenia do wymiany ciepła i masy
suszarnia
lucerna
obliczenia
Bibliografia
[1] Aliev, E.B., Mykolenko, S.Yu., Sova, N.A., and others. (2022). Technical and technological support of waste-free processing of grain raw materials into food products and fodder: collective monograph. LIRA. 192 p. ISBN 978-966-981-687-0. [2] Honcharuk I., Tokarchuk D., Gontaruk Y., Hreshchuk H. (2023). Bioenergy recycling of household solid waste as a direction for ensuring sustainable development of rural areas. Polityka Energetyczna – Energy Policy Journal. Vol. 26, Iss. 1. P. 23– 42. https://doi.org/10.33223/epj/161467. [3] Honcharuk I., Yemchyk T., Tokarchuk D., Bondarenko V. (2023). The Role of Bioenergy Utilization of Wastewater in Achieving Sustainable Development Goals for Ukraine. European Journal of Sustainable Development. Vol. 12, No. 2. P. 231-244. https://doi.org/10.14207/ejsd.2023.v12n2p231 [4] Mostovenko V., Mazur O., Didur I., Kupchuk I., Voloshyna O., Mazur O. (2022). Garden pea yield and its quality indicators depending on the technological methods of growing in conditions of Vinnytsia region. Acta Fytotechnica et Zootechnica. Vol. 25, № 3. P. 226-241. https://doi.org/10.15414/afz.2022.25.03.226-241 [5] Mazur O., Kupchuk I., Voloshyna O., Matviiets V., Matviiets N., Mazur O. (2023). Genetic determination of elements of the soybean yield structure and combining ability of hybridization components. Acta Fytotechnica et Zootechnica. Vol. 26, № 2. P. 163-178. DOI: https://doi.org/10.15414/afz.2023.26.02.163- 178 [6] Xianzhe Z., Lan Y., Jianying W., Hangfei D. (2009). Process analysis for an alfalfa rotary dryer using an improved dimensional analysis method. International Journal of Agricultural and Biological Engineering. 2 (3). P. 76–82. DOI: 10.3965/j.issn.1934-6344.2009.03.076-082 [7] Mulle C. J. C., Cruywage C. W., Du Toi F. J., Both J. A. (2008). The drying rate and chemical composition of field and artificially dried lucerne hay. South African Journal of Animal Science. 38 (4). P. 350–354. [8] Gallego A., Hospido A., Moreira M. T., Feijoo G. (2011). Environmental assessment of dehydrated alfalfa production in Spain. Resources, Conservation and Recycling. 55 (11). P. 1005–1012. DOI: 10.1016/j.resconrec.2011.05.010 [9] Adapa P. K., Schoenau G. J., Tabil L. G., Arinze E. A., Singh A. K., Dalai A. K. Customized and value-added high quality alfalfa products: a new concept. Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 2007. 9. P. 1–28. [10] Farhang A., Hosinpour A., Darvishi H., Khoshtaghaza M. H., Tavakolli Hashtjin T. (2010). Accelerated drying of alfalfa (Medicago sativa L.) by microwave dryer. Global Veterinaria. 5 (3). P. 158–163. [11] NeresI M. A., CastagnaraII D. D., MesquitaI E. E., ZambomI M. A., SouzaIII L. С., Rabello de OliveiraI P. S., JobimI C. C. (2010). Production of alfalfa hay under different drying methods. Revista Brasileira de Zootecnia. 39(8). P. 1676– 1683. DOI: 10.1590/S1516-35982010000800008 [12] Kic P. Effect of different air velocities on convective thin-layer drying of alfalfa for livestock feeding. Agronomy Research. 2017. 15(3): 737–744. [13] Paziuk V.M., Petrova Zh.O., Tokarchuk O.A., Yaropud V.M. (2019). Research of rational modes of drying rape seed. INMATEH - Agricultural Engineering. Vol. 58, № 2. P. 303-310. [14] Paziuk V.M., Liubin M.V., Yaropud V.M., Tokarchuk O.A., Tokarchuk D.M. Research on the rational regimes of wheat seeds drying. INMATEH - Agricultural Engineering. 2018. Vol. 56, № 3. P. 39–48. [15] Spirin A., Kupchuk I., Tverdokhlib I., Polievoda Y., Kovalova K., Dmytrenko V. (2022). Substantiation of modes of drying alfalfa pulp by active ventilation in a laboratory electric dryer. Przegląd Elektrotechniczny. 98 (5). P. 11–15. doi:10.15199/48.2022.05.02 [16] Kuznietsova I., Bandura V., Paziuk V., Tokarchuk O., Kupchuk I. (2020). Application of the differential scanning calorimetry method in the study of the tomato fruits drying process. Agraarteadus. Vol. 31, №2. P. 173–180. https://doi.org/10.15159/jas.20.14 [17] Vasilevskyi O.M., Sevastianov V.M., Ovchynnykov K.V., Didych V.M., Burlaka S.A. (2023). Accuracy of Potentiometric Methods for Measuring Ion Activity in Solutions. Lecture Notes in Networks and Systems. Vol. 447. P. 181-189. https://doi.org/10.1007/978-981-19-1607-6_16 [18] Tkachenko S. Y., Spivak O. Yu. (2007). Drying processes and installations. Tutorial. VNTU. 76 p. [19] Kupchuk I., Burlaka S., Galushchak A., Yemchyk T., Galushchak D., Prysiazhniuk Y. (2022). Research of autonomous generator indicators with the dynamically changing component of a two-fuel mixture. Polityka Energetyczna – Energy Policy Journal. Vol. 25, Iss. 2. P. 147– 162. https://doi.org/10.33223/epj/150746 [20] Bandura V., Bezbah I., Kupchuk I., Fialkovska L. (2023). Innovative methods of drying rapeseeds using microwave energy. Polityka Energetyczna – Energy Policy Journal. Vol. 26, Iss. 2. P. 217–230. https://doi.org/10.33223/epj/163328 [21] Aliiev E., Pavlenko S., Golub G., Bielka O. (2022). Research of mechanized process of organic waste composting. Agraarteadus, Journal of Agricultural Science. XXXIII (1). P. 21–32. DOI: 10.15159/jas.22.04 [22] Kaletnik G.M., Yaropud V.M. (2021). Physico-mathematical model of the ventilation system for injecting clean air in livestock premises. Technology, energy, transport of agricultural industry, 114 №. 3. P. 4-15. https://doi.org/10.37128/2520-6168-2021-3-1 [23] Yaropud V. (2021). Analytical study of the automatic ventilation system for the intake of polluted air from the pigsty. Scientific horizons, 24. №. 3. P. 19-27. https://doi.org/10.48077/scihor.24(3).2021.19-27 [24] Hraniak V. F., Matviychuk V. A., Kupchuk I. M. Mathematical model and practical implementation of transformer oil humidity sensor. Electronics. 2022. № 1 (26). P. 3-8. https://doi.org/10.53314/ELS2226003H [25] Yaropud V., Honcharuk I., Datsiuk D., Aliiev E. (2022). The model for random packaging of small-seeded crops’ seeds in the reservoir of selection seeders sowing unit. Agraarteadus, Journal of Agricultural Science. XXXIII (1): 199–208. DOI: 10.15159/jas.22.08 [26] Shevchenko I. Aliiev E. (2020). Improving theefficiency ofthe process ofcontinuous flowmixing of bulkcomponents. EasternEuropean Journal of Enterprise Technologies. 6/1 (108). P. 6- 13. DOI: 10.15587/1729-4061.2020.216409 [27] Kaletnik G.M., Yaropud V.M. (2022). Simulation of the heat and mass transfer process of the indirect-evaporative type heat exchanger. Technology, energy, transport of agricultural industry, 116. № 1. P. 4-15. https://doi.org/10.37128/2520- 6168-2022-1-1 [28] Wallin S. (2000) Engineering turbulence modeling for CFD with a focus on explicit algebraic Reynoldce stress models. Doctoral thesis. Norsteds truckeri, Stockholm, Sweden. 124 p. [29] Yaropud V., Kupchuk I., Burlaka S., Poberezhets J., Babyn I. (2022). Experimental studies of design-and-technological parameters of heat exchanger. Przeglad Elektrotechniczny. Vol. 98, № 10. P. 57-60 https://doi.org/10.15199/48.2022.10.10 [30] Gunko I., Hraniak V., Yaropud V., Kupchuk I., Rutkevych V. (2021). Optical sensor of harmful air impurity concentration. Przegląd Elektrotechniczny. 97, № 7. P. 76-79. https://doi.org/10.15199/48.2021.07.15
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 147350
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH