Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Schab wieprzowy – pozyskiwanie, charakterystyka, wykorzystanie
Monika Modzelewska-Kapituła
Mikołaj Cieślak
Weronika Zduńczyk
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 139488
wieprzowina
schab
jakość
pork
loin
quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Schab wieprzowy – pozyskiwanie, charakterystyka, wykorzystanie
Monika Modzelewska-Kapituła
Mikołaj Cieślak
Weronika Zduńczyk
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 139488
wieprzowina
schab
jakość
pork
loin
quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Schab wieprzowy – pozyskiwanie, charakterystyka, wykorzystanie
Monika Modzelewska-Kapituła
Mikołaj Cieślak
Weronika Zduńczyk
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 139488
wieprzowina
schab
jakość
pork
loin
quality
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-3
EVALUATION OF PROFITABILITY OF COMMERCIAL UNDERTAKINGS CONCERNING BIOGAS PRODUCTION IN AGRICULTURAL INSTALLATIONS
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 128613
10.15199/180.2020.3.2
individual farm
pork slurry
agricultural biogas
mobile biogas plant
gospodarstwo indywidualne
gnojowica świńska
biogaz rolniczy
biogazownia mobilna
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Wpływ parametrów wytwarzania na strukturę warstw otrzymanych metodą zawiesinową na stopie niklu
Agnieszka Kochmańska
Paweł Kochmański
nr katalogowy: 95634
10.15199/28.2015.6.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Rheological properties of an heterogeneous polybutadiene-based propellant slurry Reologiczne właściwości zawiesiny heterogenicznego paliwa rakietowego na bazie kauczuku butadienowego
Bogdan Florczak
nr katalogowy: 88968
10.15199/62.2015.1.15
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
SLURRY TREATMENT USING ACIDIFICATION TECHNOLOGY TO REDUCE AMMONIA EMMISION
Jan BARWICKI
Kinga BOREK
nr katalogowy: 132387
10.15199/180.2021.2.3
new technology
slurry acidification technology
ammonia emission
environment protection
nowe technologie
zakwaszenie gnojowicy
emisja amoniaku
ochrona środowiska
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
MIĘSO WIEPRZOWE BEZ ANTYBIOTYKÓW – realna potrzeba czy chwilowy trend?
Mikołaj Cieślak
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 136730
produkcja i konsumpcja mięsa
mięso wieprzowe
antybiotyki w hodowli zwierząt
meat production and consumption
pork
antibiotics in animal breeding
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
MIĘSO WIEPRZOWE BEZ ANTYBIOTYKÓW – realna potrzeba czy chwilowy trend?
Mikołaj Cieślak
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 136730
produkcja i konsumpcja mięsa
mięso wieprzowe
antybiotyki w hodowli zwierząt
meat production and consumption
pork
antibiotics in animal breeding
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Numerical modelling of methanol synthesis. Part 2. CFD simulation in a three-phase slurry reactor Modelowanie numeryczne procesu syntezy metanolu. Cz. II. Symulacja CFD procesu w trójfazowym reaktorze zawiesinowym
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 95913
10.15199/62.2015.12.35
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Ocena struktury warstw po krzemowaniu i krzemo-aluminiowaniu stopu molibdenu TZM
Agnieszka Kochmańska
Aneta Jarlaczyńska
nr katalogowy: 95623
10.15199/28.2015.6.20
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
NEW DEVELOPMENTS IN METHANE FERMENTATION AND AMMONIA EMISSION TO OBTAIN BETTER ENVIRONMENTAL CONDITIONS FOR LIVING IN COUNTRY SIDE AREA
Jan Barwicki
Kinga Borek
Kamila Mazur
Marek Kierończyk
nr katalogowy: 143034
10.15199/180.2023.1.3
new technology
slurry acidification technology
ammonia emission
environment protection
biogas production
nowa technologia
technologia zakwaszania gnojowicy
emisja amoniaku
ochrona środowiska
produkcja biogazu
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu oczyszczania zawiesin z odwadniania kopalń z wykorzystaniem sedymentacji grawitacyjnej
Krzysztof Kołodziejczyk
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 139561
10.15199/62.2022.9.17
zawiesina
proces oczyszczania
odwadnianie kopalń
sedymentacja
slurry
purification process
mine dewatering
sedimentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu oczyszczania zawiesin z odwadniania kopalń z wykorzystaniem sedymentacji grawitacyjnej
Krzysztof Kołodziejczyk
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 139561
10.15199/62.2022.9.17
zawiesina
proces oczyszczania
odwadnianie kopalń
sedymentacja
slurry
purification process
mine dewatering
sedimentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu oczyszczania zawiesin z odwadniania kopalń z wykorzystaniem sedymentacji grawitacyjnej
Krzysztof Kołodziejczyk
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 139561
10.15199/62.2022.9.17
zawiesina
proces oczyszczania
odwadnianie kopalń
sedymentacja
slurry
purification process
mine dewatering
sedimentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu oczyszczania zawiesin z odwadniania kopalń z wykorzystaniem sedymentacji grawitacyjnej
Krzysztof Kołodziejczyk
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 139561
10.15199/62.2022.9.17
zawiesina
proces oczyszczania
odwadnianie kopalń
sedymentacja
slurry
purification process
mine dewatering
sedimentation
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
High temperature corrosion of TiAlCrNb alloy with Ti-Al-Si slurry coating in N2-O2-SO2 environments
GRZEGORZ MOSKAL
MARIA SOZAŃSKA
MAREK GÓRAL
nr katalogowy: 27585
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Branża mięsna z certyfikatem - Pork Quality System
nr katalogowy: 63158
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-1
NEW DEVELOPMENTS IN METHANE FERMENTATION AND AMMONIA EMISSION TO OBTAIN BETTER ENVIRONMENTAL CONDITIONS FOR LIVING IN COUNTRY SIDE AREA
Jan Barwicki
Kinga Borek
Kamila Mazur
Marek Kierończyk
nr katalogowy: 143034
10.15199/180.2023.1.3
new technology
slurry acidification technology
ammonia emission
environment protection
biogas production
nowa technologia
technologia zakwaszania gnojowicy
emisja amoniaku
ochrona środowiska
produkcja biogazu
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Stabilność przechowalnicza przetworów mięsnych o cechach prozdrowotnych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Ilona Gałązka-Czarnecka
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 57679
CHŁODNICTWO 2017-1-2
Badanie przepływu zawiesiny lodowej przez zawór kulowy
Lena Krawczyk
nr katalogowy: 104209
10.15199/8.2017.1-2.4
CHŁODNICTWO 2015-7-8
Stabilność przechowalnicza barwy i tekstury parówek z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów
Radosław Mostowski
Lucjan Krala
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewelina Brzozowska
nr katalogowy: 93062
10.15199/8.2015.7-8.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu oczyszczania zawiesin z odwadniania kopalń z wykorzystaniem sedymentacji grawitacyjnej
Krzysztof Kołodziejczyk
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 139561
10.15199/62.2022.9.17
zawiesina
proces oczyszczania
odwadnianie kopalń
sedymentacja
slurry
purification process
mine dewatering
sedimentation
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-3
The structure of aluminide coatings on alloy steels in the area of the welded joints
Agnieszka Kochmańska
Paweł Kochmański
Michał Kawiak
nr katalogowy: 107167
10.15199/28.2017.3.4
aluminide coating
slurry method
alloy steel
welded joint
warstwy aluminidkowe
metoda zawiesinowa
stale stopowe
połączenia spawane.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-5
The structure of silicon coatings obtained on TZM molybdenum alloy by slurry method
Aneta Jarlaczyńska
Agnieszka Kochmańska
Arkadiusz Woitas
nr katalogowy: 110247
10.15199/28.2017.5.7
slurry method
silicon protective coating
molybdenum alloy
metoda zawiesinowa
krzemowa warstwa ochronna
stop molibdenu.
CHŁODNICTWO 2022-6
Lód binarny – nowa technologia chłodzenia
nr katalogowy: 140790
CHŁODNICTWO 2022-6
Lód binarny – nowa technologia chłodzenia
nr katalogowy: 140790
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Analiza efektywności wybranych polielektrolitów w procesie flokulacji zawiesiny z zakładu przemysłu wapienniczo-kamiennego
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 133314
10.15199/62.2021.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Analiza efektywności wybranych polielektrolitów w procesie flokulacji zawiesiny z zakładu przemysłu wapienniczo-kamiennego
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 133314
10.15199/62.2021.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Analiza efektywności wybranych polielektrolitów w procesie flokulacji zawiesiny z zakładu przemysłu wapienniczo-kamiennego
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 133314
10.15199/62.2021.9.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Analiza efektywności wybranych polielektrolitów w procesie flokulacji zawiesiny z zakładu przemysłu wapienniczo-kamiennego
Piotr Warzecha
Bartłomiej Hilger
nr katalogowy: 133314
10.15199/62.2021.9.7
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Właściwości powłok metaloceramicznych stosowanych na elementy sprężarki silnika lotniczego
BOGUSŁAW MENDALA
LUCJAN SWADŹBA
nr katalogowy: 58789
CHŁODNICTWO 2016-6
Modelowanie schładzania schabu wieprzowego z dodatkowymi mikrostrumieniami
Artur Rusowicz
Dominik Wrzosek
Maciej Leszczyński
nr katalogowy: 99426
10.15199/8.2016.6.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Analiza gnojowicy świńskiej jako substratu do monosubstratowej instalacji biogazowej
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Barbara Łaska-Zieja
Marcin Herkowiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
nr katalogowy: 129139
10.15199/62.2020.11.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Analiza gnojowicy świńskiej jako substratu do monosubstratowej instalacji biogazowej
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Barbara Łaska-Zieja
Marcin Herkowiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
nr katalogowy: 129139
10.15199/62.2020.11.12
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-6
Czynniki wpływające na barwę mięsa wieprzowego
Tadeusz Karamucki
nr katalogowy: 114578
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-11
Pork Quality System - wieprzowina ze znakiem jakości
nr katalogowy: 63770
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The impact of the raw material composition on fermentation kinetics and the yield of biogas and methane Wpływ składu surowców na kinetykę fermentacji stacjonarnej oraz uzysk biogazu i metanu
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 100785
10.15199/62.2016.9.30
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
WYKORZYSTANIE DOSTĘPNYCH ON-LINE programów prognostycznych oraz bazy danych ComBase do oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa
Elżbieta Rosiak
nr katalogowy: 140663
mikrobiologia prognostyczna
narzędzia on-line
L. monocytogenes
wieprzowina
predictive microbiology
on-line tools
L. monocytogenes
pork meat
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
WYKORZYSTANIE DOSTĘPNYCH ON-LINE programów prognostycznych oraz bazy danych ComBase do oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa
Elżbieta Rosiak
nr katalogowy: 140663
mikrobiologia prognostyczna
narzędzia on-line
L. monocytogenes
wieprzowina
predictive microbiology
on-line tools
L. monocytogenes
pork meat
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
WYKORZYSTANIE DOSTĘPNYCH ON-LINE programów prognostycznych oraz bazy danych ComBase do oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa
Elżbieta Rosiak
nr katalogowy: 140663
mikrobiologia prognostyczna
narzędzia on-line
L. monocytogenes
wieprzowina
predictive microbiology
on-line tools
L. monocytogenes
pork meat
CHŁODNICTWO 2018-4
Problemy w badaniach przepływu zawiesiny lodowej
Lena Krawczyk
nr katalogowy: 115884
10.15199/8.2018.4.2
zawiesina lodowa
zawór regulacyjny
przetwornik różnicy ciśnień
mieszanina dwufazowa
ice slurry
control valve
pressure difference converter
two-phase mixture
CHŁODNICTWO 2017-9-10
Wpływ fluktuacji temperatury na stabilność przechowalniczą mrożonych kotletów wieprzowych
Radosław Mostowski
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 110098
10.15199/8.2017.9-10.6
kotlety wieprzowe
zamrażalnicze przechowywanie
zmiany oksydacyjne
wodochłonność
barwa
pork chops
freezing storage
oxidative changes
water absorption
color
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-9
Efekty kampanii informacyjnej Pork Quality System (PQS)
nr katalogowy: 79238
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-11
Puffing of Pork- Effects of Process Conditions on Expansion Ratio
Tomasz Pawlak
Antoni Ryniecki
Jerzy Stangierski
nr katalogowy: 102265
10.15199/65.2016.11.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-6
WPŁYW MARYNOWANIA NA POPRAWĘ JAKOŚCI wieprzowych steków z kością – tomahawk
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
Weronika Zduńczyk
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 138120
grillowanie
soczystość
kruchość
marynowanie
grilling
marinating
juiciness
tenderness
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-6
WPŁYW MARYNOWANIA NA POPRAWĘ JAKOŚCI wieprzowych steków z kością – tomahawk
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
Weronika Zduńczyk
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 138120
grillowanie
soczystość
kruchość
marynowanie
grilling
marinating
juiciness
tenderness
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-4
Wieprzowina PQS
nr katalogowy: 105281
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Nowoczesne techniki oceny tusz wieprzowych
Dariusz Lisiak
Karol Borzuta
Piotr Janiszewski
Eugenia Grześkowiak
nr katalogowy: 133509
klasyfikacja tusz wieprzowych
SEUROP
ESTIMEAT
pork carcass classification
SEUROP
ESTIMEAT
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem i metod oszałamiania na jakość mięsa wieprzowego
Hanna Jankowiak
Robert Palka
nr katalogowy: 142572
10.15199/65.2023.3.3
świnie
stres
oszałamianie
ubój
jakość mięsa
pigs
stress
stunning methods
slaughter
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem i metod oszałamiania na jakość mięsa wieprzowego
Hanna Jankowiak
Robert Palka
nr katalogowy: 142572
10.15199/65.2023.3.3
świnie
stres
oszałamianie
ubój
jakość mięsa
pigs
stress
stunning methods
slaughter
meat quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem i metod oszałamiania na jakość mięsa wieprzowego
Hanna Jankowiak
Robert Palka
nr katalogowy: 142572
10.15199/65.2023.3.3
świnie
stres
oszałamianie
ubój
jakość mięsa
pigs
stress
stunning methods
slaughter
meat quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Wpływ wodoru oraz solanki na szczelność stwardniałego zaczynu cementowego przeznaczonego do podziemnych magazynów wodoru w kawernach solnych
Jerzy Kuśnierczyk
Sławomir Szuflita
Mirosław Wojnicki
Marcin Warnecki
nr katalogowy: 146990
10.15199/62.2024.1.11
stwardniały zaczyn cementowy
kawerny solne
przechowywanie wodoru
hardened cement slurry
salt caverns
hydrogen storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Wpływ wodoru oraz solanki na szczelność stwardniałego zaczynu cementowego przeznaczonego do podziemnych magazynów wodoru w kawernach solnych
Jerzy Kuśnierczyk
Sławomir Szuflita
Mirosław Wojnicki
Marcin Warnecki
nr katalogowy: 146990
10.15199/62.2024.1.11
stwardniały zaczyn cementowy
kawerny solne
przechowywanie wodoru
hardened cement slurry
salt caverns
hydrogen storage
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10a
Pomiary prędkości przepływu mieszanin dwufazowych w kanale otwartym metodą absorpcji promieniowania gamma
Marcin ZYCH
Leszek PETRYKA
Robert HANUS
Jan KĘPIŃSKI
nr katalogowy: 71283
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Zastosowanie nowego terpolimeru akrylowego do regulacji filtracji zaczynu uszczelniającego
Małgorzata Formela
Albert Złotkowski
Stanisław Stryczek
Sławomir Wysocki
Magdalena Gaczoł
nr katalogowy: 120219
10.15199/62.2019.5.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Wpływ wodoru oraz solanki na szczelność stwardniałego zaczynu cementowego przeznaczonego do podziemnych magazynów wodoru w kawernach solnych
Jerzy Kuśnierczyk
Sławomir Szuflita
Mirosław Wojnicki
Marcin Warnecki
nr katalogowy: 146990
10.15199/62.2024.1.11
stwardniały zaczyn cementowy
kawerny solne
przechowywanie wodoru
hardened cement slurry
salt caverns
hydrogen storage
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-5
Wieprzowina PQS mie,so z certyfikatem
nr katalogowy: 105805
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Wieprzowina ze znakiem PQS
Henryk Piekut
nr katalogowy: 55119
CHŁODNICTWO 2011-10
Wpływ różnych metod rozmrażania mięsa wieprzowego na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne polędwicy wędzonej
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jacek Kondratowicz
nr katalogowy: 63280
CHŁODNICTWO 2013-6
Ocena szybkości schładzania mięsa wieprzowego za pomocą mikrostrumieni
ARTUR RUSOWICZ
EDWARD POŚPIECH
PIOTR A. BARANOWSKI
JAN PIWNIK
nr katalogowy: 77424
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Effectiveness of coagulants used for purification of filtrate from pig slurry Ocena skuteczności działania koagulantów zastosowanych do oczyszczania filtratu z gnojowicy świńskiej
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
Katarzyna Stokłosa
nr katalogowy: 85703
10.12916/przemchem.2014.1223
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Mineral-organic fertilizers based on filter sludge from pig slurry treatment.Nawozy mineralno-organiczne na bazie osadu pofiltracyjnego z przetwarzania gnojowicy
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Dariusz Popławski
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
Józef Hoffmann
Jakub Skut
nr katalogowy: 77369
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Effect of the coagulant type and flocculation time on the efficiency of purification of pig slurry filtrate Wpływ rodzaju koagulanta i czasu flokulacji na skuteczność oczyszczania filtratu z gnojowicy świńskiej
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 90076
10.15199/62.2015.3.23
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-5
Biesiada przy grillu
nr katalogowy: 113660
grillowanie
mięso
przyprawy
sosy
potrawy mięsne z grilla
grilling
meat
spices
herbs
sauces
grilled meat dishes
CHŁODNICTWO 2010-4
Stabilność oksydacyjna przetworów z mięsa wieprzowego bez dodatku azotanów w czasie zamrażalniczego przechowywania
Lucjan Krala
Anna Bagnowska
Zbigniew Irzyniec
nr katalogowy: 51211
CHŁODNICTWO 2014-2
Poprawa efektywności chłodzenia mięsa wieprzowego
ANDRZEJ GRZEBIELEC
ARTUR RUSOWICZ
PIOTR A. BARANOWSKI
nr katalogowy: 82599
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Effect of addition of PRP Fix preparation to the slurry on a reduction of ammonia and hydrogen sulfide emissions during the storage Wpływ preparatu PRP Fix na ograniczenie emisji amoniaku i siarkowodoru z gnojowicy w trakcie jej przechowywania
Ewa Możdżer
Edward Krzywy
Edward Meller
nr katalogowy: 85018
10.12916/przemchem.2014.983
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Purification of the filtrate from a processed pig slurry with liquid aluminium sulfate and modified coagulants Oczyszczanie filtratu z przetworzonej gnojowicy świńskiej przy użyciu płynnego siarczanu glinu oraz koagulantów modyfikowanych
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 101499
10.15199/62.2016.10.6
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-6
EFFECT OF THE TYPE OF ABRASIVE AGENT ON THE PROPERTIES OF CAST Co-Cr ALLOYS USED IN PROSTHETICS
JOANNA AUGUSTYN-PIENIĄŻEK
PAWEŁ KURTYKA
nr katalogowy: 91969
10.15199/67.2015.6.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-8
Improved wireless LED-based light emitters for photocatalytic oxidation in a slurry annular reactor
Zulkifly AZIZ
Mohd Mawardi SAARI
Mohd Aufa Hadi Putera ZAINI
Nurul A’in NADZRI
Sim Yee CHIN
nr katalogowy: 144437
10.15199/48.2023.08.30
photoreforming
photocatalyst
wireless coupler
slurry annular reactor
fotoreformowanie
fotokatalizator
łącznik bezprzewodowy
zawiesinowy reaktor pierścieniowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-8
Improved wireless LED-based light emitters for photocatalytic oxidation in a slurry annular reactor
Zulkifly AZIZ
Mohd Mawardi SAARI
Mohd Aufa Hadi Putera ZAINI
Nurul A’in NADZRI
Sim Yee CHIN
nr katalogowy: 144437
10.15199/48.2023.08.30
photoreforming
photocatalyst
wireless coupler
slurry annular reactor
fotoreformowanie
fotokatalizator
łącznik bezprzewodowy
zawiesinowy reaktor pierścieniowy
CHŁODNICTWO 2018-1
Modelowanie schładzania poubojowego półtusz wieprzowych
Artur Rusowicz
Iurii Koval
nr katalogowy: 112353
10.15199/8.2018.1.2
chłodzenie
półtusze wieprzowe
symulacje numeryczne
cooling
pork half-carcasses
numerical simulations
CHŁODNICTWO 2018-3
Badanie zależności współczynników strat miejscowych w zaworach kulowych od liczby Reynoldsa z modelu Binghama
Lena Krawczyk
nr katalogowy: 114899
10.15199/8.2018.3.2
zawiesina lodowa
opory przepływu
zakres laminarny
straty miejscowe
zawór kulowy
model Binghama
ice slurry
flow resistance
viscous flow
loss coefficients
ball valve
Bingham model
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-2
Wpływ udziału mięsa chudego, tłuszczu, barwy mięśni oraz stopnia zaawansowania obróbki cieplnej na kształtowanie specyficznej smakowitości wołowiny i wieprzowiny
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 57880
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-6
Zawartość amin heterocyklicznych oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w wieprzowinie, wołowinie i mięsie kurcząt poddanym grillowaniu w warunkach domowych przez konsumentów w Danii
nr katalogowy: 77432
CHŁODNICTWO 2019-3
Jakość i trwałość wybranych chłodzonych surowców roślinnych i zwierzęcych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 121276
10.15199/8.2019.3.4
chłodzenie
przechowywanie
mięso wieprzowe
mięso drobiowe
owoce
cooling
storage
pork meat
poultry meat
fruit
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-9
Przyżyciowe i technologiczne czynniki wycieku soku mięsnego wieprzowiny w handlu mięsem
Dariusz Lisiak
Karol Borzuta
Eugenia Grześkowiak
Łukasz Samardakiewicz
Beata Lisiak
nr katalogowy: 150474
mięso wieprzowe wyciek soku mięśniowego
masa netto
pork meat
drip losses
net weight
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-8
Rola mięsa wieprzowego w diecie człowieka
Jessica Stawicka
nr katalogowy: 115606
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Badania porównawcze wybranych metod oceny stabilności paliw zawiesinowych
Jolanta Robak
Karina Ignasiak
Przemysław Pawłowski
Krzysztof Supernok
nr katalogowy: 112752
10.15199/62.2018.3.5
CHŁODNICTWO 2019-2
Ekonomiczno-energetyczna analiza procesu chłodzenia półtusz wieprzowych
Mateusz Marcinkowski
nr katalogowy: 120112
10.15199/8.2019.2.2
półtusze wieprzowe
instalacje chłodnicze
metody chłodzenia
amoniak
pig carcasses
cooling instalations
cooling methods
ammonia
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ czasu fermentacji gnojowicy świńskiej na wytwarzanie i skład chemiczny biogazu
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
nr katalogowy: 122832
10.15199/62.2019.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-3
Procesy chemiczne w glebie przy stosowaniu gnojowicy zakwaszonej kwasem siarkowym w uprawach polowych
Kamila Mazur
Jan Barwicki
Kinga Borek
Witold J. Wardal
nr katalogowy: 119087
10.15199/62.2019.3.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Wpływ zakwaszania gnojowicy kwasem siarkowym na wybrane właściwości fizykochemiczne gleb w przykładowych uprawach
Jan Barwicki
Kamila E. Mazur
Marek Kierończyk
Kinga Borek
Witold J. Wardal
Kamil K. Roman
nr katalogowy: 129129
10.15199/62.2020.11.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-11
Wpływ zakwaszania gnojowicy kwasem siarkowym na wybrane właściwości fizykochemiczne gleb w przykładowych uprawach
Jan Barwicki
Kamila E. Mazur
Marek Kierończyk
Kinga Borek
Witold J. Wardal
Kamil K. Roman
nr katalogowy: 129129
10.15199/62.2020.11.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Use of green nanomaterials in the construction of sport stadiums
Lixin Wei
nr katalogowy: 146564
10.15199/62.2023.12.12
nanomaterial
sport stadium
multi-walled carbon nanotube
carbon fibre
nanomateriał
stadion sportowy
wielościenne nanorurki węglowe
włókno węglowe
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Determination of the thermal and rheological properties of the polyethylene waxes produced in the low-pressure slurry process. Ocena właściwości termicznych i reologicznych wosków polietylenowych powstających w procesie niskociśnieniowej polimeryzacji zawiesinowej etylenu
Gniewosz Marszałek
Janusz Zieliński
Wiesława Ciesińska
nr katalogowy: 77321
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wpływ rodzaju środka pianotwórczego na właściwości pianobetonu o bardzo małej gęstości
Jacek Gołaszewski
Barbara Klemczak
Aneta Smolana
Małgorzata Gołaszewska
Grzegorz Cygan
Christoph Mankel
Ignacio Peralta
Frank Röser
Eduardus A. B. Koenders
nr katalogowy: 138537
10.15199/33.2022.07.08
pianobeton
środek pianotwórczy
wytrzymałość na ściskanie
przewodnictwo cieplne.
foam concrete
foaming agent
compressive strength
thermal conductivity.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wpływ rodzaju środka pianotwórczego na właściwości pianobetonu o bardzo małej gęstości
Jacek Gołaszewski
Barbara Klemczak
Aneta Smolana
Małgorzata Gołaszewska
Grzegorz Cygan
Christoph Mankel
Ignacio Peralta
Frank Röser
Eduardus A. B. Koenders
nr katalogowy: 138537
10.15199/33.2022.07.08
pianobeton
środek pianotwórczy
wytrzymałość na ściskanie
przewodnictwo cieplne.
foam concrete
foaming agent
compressive strength
thermal conductivity.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wpływ rodzaju środka pianotwórczego na właściwości pianobetonu o bardzo małej gęstości
Jacek Gołaszewski
Barbara Klemczak
Aneta Smolana
Małgorzata Gołaszewska
Grzegorz Cygan
Christoph Mankel
Ignacio Peralta
Frank Röser
Eduardus A. B. Koenders
nr katalogowy: 138537
10.15199/33.2022.07.08
pianobeton
środek pianotwórczy
wytrzymałość na ściskanie
przewodnictwo cieplne.
foam concrete
foaming agent
compressive strength
thermal conductivity.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-7
Wpływ rodzaju środka pianotwórczego na właściwości pianobetonu o bardzo małej gęstości
Jacek Gołaszewski
Barbara Klemczak
Aneta Smolana
Małgorzata Gołaszewska
Grzegorz Cygan
Christoph Mankel
Ignacio Peralta
Frank Röser
Eduardus A. B. Koenders
nr katalogowy: 138537
10.15199/33.2022.07.08
pianobeton
środek pianotwórczy
wytrzymałość na ściskanie
przewodnictwo cieplne.
foam concrete
foaming agent
compressive strength
thermal conductivity.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Use of green nanomaterials in the construction of sport stadiums
Lixin Wei
nr katalogowy: 146564
10.15199/62.2023.12.12
nanomaterial
sport stadium
multi-walled carbon nanotube
carbon fibre
nanomateriał
stadion sportowy
wielościenne nanorurki węglowe
włókno węglowe
AURA 2022-5
Tabu, czyli dlaczego nie jemy pewnych pokarmów?
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 137575
10.15199/2.2022.5.2
tabu pokarmowe
owady
konina
wieprzowina
wołowina
psina
krew
food taboos
insects
horse meat
pork
beef
dog meat
blood
AURA 2022-5
Tabu, czyli dlaczego nie jemy pewnych pokarmów?
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 137575
10.15199/2.2022.5.2
tabu pokarmowe
owady
konina
wieprzowina
wołowina
psina
krew
food taboos
insects
horse meat
pork
beef
dog meat
blood
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-4
Technologiczne aspekty produkcji pigmentu aragonitowego
DARIUSZ SKALSKI
nr katalogowy: 105311
10.15199/54.2017.4.1
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-4
Smakowite urozmaicenie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125920
potrawy mięsne na zimno
wieprzowina
mięso drobiowe
wołowina
jagnięcina
dziczyzna
pieczeń
sztufada
galantyna
rolada
befsztyk tatarski
pasztet
cold meat dishes
pork
poultry meat
beef
lamb
venison
roast
boeuf à
la mode („
beef in style")
galantine
roulade
steak tartare
pate.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia niemiecka
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140254
kuchnie regionalne
kuchnia niemiecka
charakterystyka
regional cuisine
German cuisine
characteristic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia niemiecka
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140254
kuchnie regionalne
kuchnia niemiecka
charakterystyka
regional cuisine
German cuisine
characteristic
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-11
Ocena fizykochemicznych właściwości wosków polietylenowych powstających w procesie niskociśnieniowej polimeryzacji zawiesinowej etylenu
Gniewosz Marszałek
Wiesława Ciesińska
Janusz Zieliński
nr katalogowy: 72492
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce
Robert Mroczek
nr katalogowy: 125593
10.15199/65.2020.3.1
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
meat production
meat industry
poultry industry
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-11
Pozyskiwanie osłonek naturalnych
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 117244
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Badania właściwości fizykochemicznych suspensji nanosrebra przeznaczonej do modyfikacji sorbentów hydroksyapatytowych. Badania wstępne
AGNIESZKA SOBCZAK
DAGMARA MALINA
ZYGMUNT KOWALSKI
ZBIGNIEW WZOREK
nr katalogowy: 51373
CHŁODNICTWO 2011-8
Krioprotekcyjny wpływ lecytyny na właściwości mrożonego mięsa
Radosław Mostowski
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 61703
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-6
Wpływ długotrwałego wyżarzania na mikrostrukturę dyfuzyjnych warstw aluminidkowych wytwarzanych metodą CVD na podłożu stopu MAR M200 + Hf
Marek Góral
Marcin Zawadzki
Maciej Pytel
Kamil Dychtoń
Andrzej Nowodnik
Ryszard Filip
nr katalogowy: 81479
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Cationic bituminous emulsions. Properties of recovered and stabilized binders Kationowe emulsje asfaltowe. Właściwości lepiszczy odzyskanych i stabilizowanych
Elżbieta Trzaska
Paweł Czajkowski
nr katalogowy: 87923
10.12916/przemchem.2014.1901
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-6
Żaroodporne warstwy Al-Si wytworzone metodą zawiesinową na podłożu nadstopu niklu Inconel 617
Agnieszka Kochmańska
nr katalogowy: 73495
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Badania nad wpływem dodatku metylocelulozy do ceramicznych mas lejnych na właściwości form ceramicznych w metodzie precyzyjnego odlewania
Milena Zalewska
Mikołaj Szafran
Hubert Matysiak
Krzysztof Kurzydłowski
nr katalogowy: 70928
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
Field distribution in separator's working space for various winding configuration
Antoni CIEŚLA
nr katalogowy: 60801
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-2
Roztwory polimerowe do zabezpieczania otworów pali i wykopów szczelinowych
Bolesław Kłosiński
Piotr Rychlewski
nr katalogowy: 136266
10.15199/33.2022.02.04
polimery
ciecz stabilizująca
pale
ściany szczelinowe
stosowanie roztworów.
polymers
supporting fluids
piles
diaphragm walls
polymer fluid applications.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-2
Roztwory polimerowe do zabezpieczania otworów pali i wykopów szczelinowych
Bolesław Kłosiński
Piotr Rychlewski
nr katalogowy: 136266
10.15199/33.2022.02.04
polimery
ciecz stabilizująca
pale
ściany szczelinowe
stosowanie roztworów.
polymers
supporting fluids
piles
diaphragm walls
polymer fluid applications.
CHŁODNICTWO 2017-9-10
Zawiesiny lodowe - proces produkcji i możliwości zastosowań
Wojciech Przedworski
nr katalogowy: 110092
10.15199/8.2017.9-10.2
zawiesiny lodowe
lód binarny
generator lodu
ice slurry
binary ice
ice generator
CHŁODNICTWO 2012-3
Wpływ metody peklowania na stabilność przechowalniczą przetworów mięsnych
Lucjan Krala
Anna Bagnowska
nr katalogowy: 66790
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Application of newly synthesized poly(KAMPS-co-AAm-co-VAm) polymer for regulating the sealing slurry filtration Zastosowanie terpolimeru poli(KAMPS-co-AAm-co-VAm) do regulacji filtracji zaczynu uszczelniającego
Stanisław Stryczek
Rafał Wiśniowski
Sławomir Wysocki
Albert Złotkowski
nr katalogowy: 105711
10.15199/62.2017.5.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Impact of graphite and diatomite on the strength parameters of hardened cement slurries Wpływ grafitu i diatomitu na parametry wytrzymałościowe stwardniałych zaczynów cementowych
Tomasz Śliwa
Stanisław Stryczek
Tomasz Wysogląd
Adam Skakuj
Rafał Wiśniowski
Aneta Sapińska-Śliwa
Anna Bieda
Tomasz Kowalski
nr katalogowy: 105706
10.15199/62.2017.5.3
AURA 2018-5
Biogazownie rolnicze (2)
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 113753
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Waste from agri-food sector, communal and targeted crops as a source of biogas Odpady z sektora rolno-spożywczego, komunalnego i upraw celowych jako źródło biogazu
Grzegorz Maj
Wiesław Piekarski
Alina Kowalczyk-Juśko
Andrzej Łukaszczyk
nr katalogowy: 84186
10.12916/przemchem.2014.732
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of organic fertilization with PRP Fix preparation on enzymatic activities of soil Wpływ nawożenia naturalnego z dodatkiem preparatu PRP Fix na enzymatyczną aktywność gleby
Ewa Możdżer
Edward Krzywy
nr katalogowy: 86104
10.12916/przemchem.2014.1371
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Hardening slurries with ground granulated blast furnace slag activated with fluidal fly ash from lignite combustion. Zawiesiny twardniejące ze spoiwa żużlowego aktywowanego fluidalnym popiołem lotnym z węgla brunatnego
Zbigniew Kledyński
Agnieszka Machowska
nr katalogowy: 75920
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Fertilizer properties of filter sludge from pig slurry Właściwości nawozowe osadu pofiltracyjnego z gnojowicy świńskiej
Ewelina Klem-Marciniak
Krystyna Hoffmann
Marta Huculak-Mączka
Józef Hoffamann
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 95892
10.15199/62.2015.12.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Changes in the chemical properties of solid fraction of digestate from biogas plant during co-composting Dynamika zmian właściwości chemicznych frakcji stałej pofermentu z biogazowni podczas kompostowania
Magdalena Szymańska
Ewa Szara
Tomasz Sosulski
Just yna Wrzosek-Jakubowska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97271
10.15199/62.2016.3.44
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-5
Wpływ mody fikacji powierzchni tytanu (Grade 4) oraz stopu Ti6Al7Nb na zwilżalność i energię powierzchniową
Anita Kajzer
Kamila Dydlińska
nr katalogowy: 98537
10.15199/67.2016.5.6
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Nowe czynniki wtórnych obiegów chłodniczych
Zbysław Pluta
nr katalogowy: 91386
10.15199/8.2015.4-5.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Yield-forming effects of nitrogen stabilizers used in organic and organic-mineral fertilization of maize Efekty plonotwórcze zastosowania stabilizatora azotu w nawożeniu organicznym i organiczno-mineralnym kukurydzy
Urszula Sienkiewicz-Cholewa
Grzegorz Grochot
nr katalogowy: 90077
10.15199/62.2015.3.24
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-3
Zmiany barwy i tekstury hamburgerów o różnej zawartości tłuszczu podczas zamrażalniczego przechowywania
Radosław Mostowski
Izabella Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 112889
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Use of thermochemically modified lysozyme to extend the shelf-life of food Zastosowanie modyfikowanego termiczno-chemicznie lizozymu do przedłużenia trwałości żywności
Renata Cegielska-Radziejewska
Tomasz Szablewski
nr katalogowy: 83699
10.12916/przemchem.2014.542
CHŁODNICTWO 2014-8
Wpływ dodatku transglutaminazy na stabilność zawartości i zdolność utrzymywania wody w parówkach podczas chłodniczego przechowywani
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
Karolina Janczewska
nr katalogowy: 86287
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
CHŁODNICTWO 2012-11
Stabilność barwy przetworów mięsnych peklowanych bez azotanów
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 72834
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Badania laboratoryjne i przemysłowe oczyszczania, zatężania i suszenia hydrolizatów białkowych
Zygmunt Kowalski
Marcin Banach
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 59875
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Variability of fatty acid composition of meat exposed to low-temperature argon plasma. Zmienność profilu kwasów tłuszczowych izolowanych z mięsa eksponowanego na działanie zimnej plazmy argonowej
Natalia Ulbin-Figlewicz
Dominika Kulig
Ewa Brychcy
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 77341
CHŁODNICTWO 2013-3
Wpływ lecytyn sypkich na krioprotekcję mrożonego mięsa i przetworów
Radosław Mostowski
Lucjan Krala
Ilona Gałązka -Czarnecka
nr katalogowy: 75523
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Znaczenie różnych rodzajów mięsa w żywieniu człowieka
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 126415
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-2
Rasy rodzime świń jako źródło surowca mięsnego o unikalnych walorach sensorycznych i przetwórczych
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 125172
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Ocena składu parówek na podstawie deklaracji producenta
Tomasz Żmijewski
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 142574
10.15199/65.2023.3.5
parówki
skład surowcowy
skład chemiczny
jakość
sausages
ingredients
chemical composition
quality
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Zabezpieczenia termiczne węzłów konstrukcyjnych po niekontrolowanym remoncie zabytkowej willi
Maria Wesołowska
Paula Szczepaniak
nr katalogowy: 110700
10.15199/33.2017.11.51
zabezpieczenia termiczne
mur szczelinowy
termorenowacja zabytków
komfort cieplny
thermal protections
slurry wall
thermal renovation of historic buildings
thermal comfort
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-1
Prediction of abrasion performance of metal alloys
Bolesław G. Gireń
Alicja K. Krella
nr katalogowy: 74924
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Dobór składu fazowego kompozytu na bazie stopu AlSi pod kątem możliwości kształtowania powierzchni roboczych tłoków
Maciej Dyzia
Anna J. Dolata
Piotr Putyra
Lucyna Jaworska
nr katalogowy: 95638
10.15199/28.2015.6.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Characteristics of the products obtained by processing a biomass digestate from the agricultural biogas plant Właściwości produktów otrzymanych w wyniku przetwarzania odpadu pofermentacyjnego z biogazowi rolniczej
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
Marta Marszałek
nr katalogowy: 101498
10.15199/62.2016.10.5
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-11
Zabezpieczenia termiczne węzłów konstrukcyjnych po niekontrolowanym remoncie zabytkowej willi
Maria Wesołowska
Paula Szczepaniak
nr katalogowy: 110700
10.15199/33.2017.11.51
zabezpieczenia termiczne
mur szczelinowy
termorenowacja zabytków
komfort cieplny
thermal protections
slurry wall
thermal renovation of historic buildings
thermal comfort
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Strategie eliminacji zapachu knura w wieprzowinie
Katarzyna Tkacz
Monika Modzelewska-Kapituła
Marzena Zając
nr katalogowy: 147306
zapach knura
genetyka
żywienie zwierząt
folie jadalne
przyprawy
boar taint
genetics
animal nutrition
edible films
spices
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Opracowanie kompozycji bioaktywnego kompleksu lipidowego obniżającego poziom aterogennych wskaźników lipidowych krwi
ROBERT BODKOWSKI
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
ZYGMUNT USYDUS
nr katalogowy: 51327
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 137262
10.15199/65.2022.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 137262
10.15199/65.2022.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 137262
10.15199/65.2022.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 137262
10.15199/65.2022.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Nowy środek polimerowy do regulacji parametrów technologicznych świeżych zaczynów cementowych
Stanisław Stryczek
Sławomir Wysocki
Albert Złotkowski*
Małgorzata Formela
Magdalena Gaczoł
nr katalogowy: 114204
10.15199/62.2018.6.15
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków
Katarzyna Stoś
Barbara Wojda
Maciej Ołtarzewski
nr katalogowy: 137845
10.15199/65.2022.5.5
przetwory mięsne
azotan (III) sodu
pobranie
narażenie
processed meat
sodium nitrite
intake
exposure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków
Katarzyna Stoś
Barbara Wojda
Maciej Ołtarzewski
nr katalogowy: 137845
10.15199/65.2022.5.5
przetwory mięsne
azotan (III) sodu
pobranie
narażenie
processed meat
sodium nitrite
intake
exposure
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków
Katarzyna Stoś
Barbara Wojda
Maciej Ołtarzewski
nr katalogowy: 137845
10.15199/65.2022.5.5
przetwory mięsne
azotan (III) sodu
pobranie
narażenie
processed meat
sodium nitrite
intake
exposure
GOSPODARKA WODNA 2023-9
Praktyka stosowania przesłon przeciwfiltracyjnych z zawiesin twardniejących w warunkach ekspozycji na agresywne odcieki ze składowisk
Łukasz KRYSIAK
Łukasz SZAREK
nr katalogowy: 144865
10.15199/22.2023.9.5
zawiesiny twardniejące
przesłony przeciwfiltracyjne
zawiesiny cementowo-bentonitowe
odcieki ze składowisk
odpowiedniość chemiczna
self-hardening slurry
cut-off wall
cement-bentonite
landfill leachate
chemical compatibility
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-5
Ponowne testowanie urządzeń klasyfikacyjnych tusz wieprzowych w Polsce
DARIUSZ LISIAK
PIOTR JANISZEWSKI
KAROL BORZUTA
EUGENIA GRZEŚKOWIAK
KRZYSZTOF POWAŁOWSKI
BEATA LISIAK
ŁUKASZ SAMARDAKIEWICZ
nr katalogowy: 148726
tusze wieprzowe
urządzenia klasyfikacyjne
ocena mięsności
pigs carcass
classification devices
meatiness assessment
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-8
Analysis of material flow in semisolid state during backward extrusion
Maroš MARTINKOVIČ
nr katalogowy: 121795
10.15199/24.2019.8.7
quantitative metallography
backward extrusion
SDAS
silumin
metalografia ilościowa
wyciskanie przeciwbieżne
SDAS
silumin
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-12
MIĘSO I KREW jako tabu pokarmowe
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 135052
tabu pokarmowe
konina
wieprzowina
wołowina
krew
food taboos
horse meat
pork
beef
blood
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wybrane aspekty pracy elektrycznych i magnetycznych separatorów odchylających
Antoni CIEŚLA
nr katalogowy: 117312
10.15199/48.2018.12.15
separacja
pole elektryczne
pole magnetyczne
separatory odchylające.
separation
electric field
magnetic field
deflecting separators
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-12
Porównanie mrozoodporności betonu geopolimerowego i napowietrzonego betonu tradycyjnego
Szymon Sikora
Bartosz Michałowski
Beata Hołuj
Arkadiusz Ignerowicz
Mariusz Hynowski
nr katalogowy: 111240
10.15199/33.2017.12.14
beton
mrozoodporność
geopolimer
popiół lotny
żużel wielkopiecowy.
concrete
freeze-thaw cycle
geopolymer
fly ash
blast furnace slag.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Analiza procesu ekstrakcji cząstek w magnetycznym separatorze wysokogradientowym
Antoni CIEŚLA
Mikołaj SKOWRON
nr katalogowy: 125675
10.15199/48.2020.04.20
osadzanie cząstek
siła magnetyczna
równowaga sił
matryca ferromagnetyczna
separacja wysokogradientowa
particles buildup
magnetic force
force equilibrium
ferromagnetic matrices
high gradient magnetic separation (HGMS).
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-6
Physical and mechanical tests of clay plasters
Piotr Konca
Jacek Szer
nr katalogowy: 149105
10.15199/33.2024.06.04
clay
physical properties
plaster
glina
właściwości fizyczne
tynk
CHŁODNICTWO 2018-6
Wpływ rodzaju systemu pakowania na jakość mięsa po procesie zamrażalniczego przechowywania
Krzysztof Dasiewicz
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Łukasz Staśkiewicz
nr katalogowy: 117864
10.15199/8.2018.6.5
mięso wieprzowe
kwasy tłuszczowe
tłuszcz
mrożenie
pakowanie
pork
fatty acids
fat
freezing
packing
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Oznaczanie zawartości palmitynianu metylu w estrach metylowych kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni
Wojciech Golimowski
Damian Marcinkowski
Weronika Gracz
Ryszard Konieczny
Oskar Poczta
Mirosław Czechlowski
Paweł Krzaczek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 111435
10.15199/62.2017.12.26
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-9
Nie tylko na steki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109177
wołowina
części kulinarne
obróbka termiczna
potrawy
beef meat
culinary elements
heat treatment
dishes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
Joanna Głazowska
Robert Tylingo
Agnieszka Bartoszek
nr katalogowy: 121936
10.15199/62.2019.8.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-3
Design of A Conformal Fractal Antenna with SIW for Medical Implants Application
Mustafa Mohammed Jawad
Nik Noordini Nik Abd Malik
Alia Jassim Mohammed
Noor Asniza Murad
Mona Riza Mohd Esa
Yaqdhan Mahmood Hussein
nr katalogowy: 142334
10.15199/48.2023.03.38
Implantable Antenna
Capsule Antenna
Specific Absorption Rate (SAR).
antena wszczepiana
antena kapsułkowa
specyficzna współczynnik absorpcji (SAR).
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-3
Design of A Conformal Fractal Antenna with SIW for Medical Implants Application
Mustafa Mohammed Jawad
Nik Noordini Nik Abd Malik
Alia Jassim Mohammed
Noor Asniza Murad
Mona Riza Mohd Esa
Yaqdhan Mahmood Hussein
nr katalogowy: 142334
10.15199/48.2023.03.38
Implantable Antenna
Capsule Antenna
Specific Absorption Rate (SAR).
antena wszczepiana
antena kapsułkowa
specyficzna współczynnik absorpcji (SAR).
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wielkości komórek na dezintegrację drożdży piekarniczych w młynie perełkowym
Agnieszka Trawińska
Anna Kacprowicz
Marek Solecki
nr katalogowy: 109322
10.15199/62.2017.9.16
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-9
Przetwórstwo mięsa alpak
Anna Morales Villavicencio
nr katalogowy: 128143
alpaka
tusza
wyręby kulinarne
przetwórstwo mięsa
alpaca
carcass
culinary cuts
meat processing
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2024-4
Polska kuchnia regionalna – kuchnia wielkopolska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 150021
kuchnia wielkopolska
pyry
gzik (gotowane ziemniaki z twarogiem)
parzybroda
rogale świętomarcińskie
Wielkopolska cuisine
potatoes
gzik (boiled potatoes with cottage cheese)
parzybroda soup
St. Martin's croissants
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Wpływ wartości indukcji magnetycznej na efektywność pracy wysokogradientowego separatora magnetycznego HGMS
Antoni CIEŚLA
nr katalogowy: 124678
10.15199/48.2020.02.06
separacja magnetyczna
separator matrycowy
pole magnetyczne
nadprzewodnictwo
kształtowanie uzwojenia.
magnetic separation
matrix separator
magnetic field
superconductivity
coil calculations.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego
Robert Mroczek
nr katalogowy: 112852
10.15199/65.2018.3.1
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-12
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA POWSTAWANIE zapachu knura, regulacje prawne, metody wykrywania
Katarzyna Tkacz
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 146360
zapach knura
androstenon
skatol
kastracja
boar taint
androstenone
skatole
castration
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Odsiarczanie gazów bogatych w SO2 w reaktorze barbotażowym nowej konstrukcji
Jan Mrozowski
Jolanta Jaschik
nr katalogowy: 132191
10.15199/62.2021.6.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Odsiarczanie gazów bogatych w SO2 w reaktorze barbotażowym nowej konstrukcji
Jan Mrozowski
Jolanta Jaschik
nr katalogowy: 132191
10.15199/62.2021.6.9
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Electrical equivalent model of symmetrical split ring resonator sensor-based microwave technology
Rammah A. Alahnomi
Zahriladha Zakaria
Zulkalnain Mohd Yussof
Ammar Alhegazi
Hussein Alsariera
Norhanani Abd Rahman
nr katalogowy: 127367
10.15199/48.2020.08.35
Symmetrical split ring resonator (SSRR)
Spurlines Filters
Equivalent circuit
Material characterization
czujnik mikrofalowy
rezonator pierścieniowy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w dobie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 131432
10.15199/65.2021.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w dobie pandemii koronawirusa COVID-19
Robert Mroczek
nr katalogowy: 131432
10.15199/65.2021.4.1
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-1
Fish skin as a source of collagen. Characteristics, extraction methods and applications
JULIA SADLIK
DAGMARA SŁOTA
nr katalogowy: 142181
10.15199/28.2023.1.3
fish collagen
collagen
protein
biomaterials
rybi kolagen
kolagen
białka
biomateriały
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-10
WALORY ODŻYWCZE MIĘSA DROBIOWEGO
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 145526
drób
mięso
wartość odżywcza
poultry
meat
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-10
Półmisek wędlin Wykorzystanie wędlin w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109863
wędliny
rodzaje
wędzonki
kiełbasy
wędliny drobiowe
wędliny podrobowe
wykorzystanie kulinarne
cold cuts
smoked meats
sausages
poultry cold cuts
offal cold cuts
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiarskiego w Polsce
Robert Mroczek
nr katalogowy: 119827
10.15199/65.2019.4.1
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
meat production
meat industry
poultry industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Aktualne problemy jakości rynkowego mięsa kulinarnego w opinii konsumentów
Klaudia Wojtulewicz
Tomasz Florowski
Anna Florowska
nr katalogowy: 130990
10.15199/65.2021.3.5
mięso kulinarne
wady jakości mięsa
badania konsumenckie
culinary meat
meat quality defects
consumer research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Aktualne problemy jakości rynkowego mięsa kulinarnego w opinii konsumentów
Klaudia Wojtulewicz
Tomasz Florowski
Anna Florowska
nr katalogowy: 130990
10.15199/65.2021.3.5
mięso kulinarne
wady jakości mięsa
badania konsumenckie
culinary meat
meat quality defects
consumer research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Aktualne problemy jakości rynkowego mięsa kulinarnego w opinii konsumentów
Klaudia Wojtulewicz
Tomasz Florowski
Anna Florowska
nr katalogowy: 130990
10.15199/65.2021.3.5
mięso kulinarne
wady jakości mięsa
badania konsumenckie
culinary meat
meat quality defects
consumer research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Aktualne problemy jakości rynkowego mięsa kulinarnego w opinii konsumentów
Klaudia Wojtulewicz
Tomasz Florowski
Anna Florowska
nr katalogowy: 130990
10.15199/65.2021.3.5
mięso kulinarne
wady jakości mięsa
badania konsumenckie
culinary meat
meat quality defects
consumer research
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-7-8
Wpływ kofermentacji substratów rolniczych na produkcję biogazu oraz skład odcieków z odwadniania pofermentu
Anna Wilińska-Lisowska
Krzysztof Czerwionka
nr katalogowy: 133035
10.15199/17.2021.7–8.5
biogazownia
frakcje azotu organicznego
DON
CON
kofermentacja
fermentacja metanowa
biogas plant
organic nitrogen fractions
DON
CON
co-digestion
methane fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Polska wzmacnia swoją pozycję jako eksporter produktów rolno-spożywczych
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 122446
10.15199/65.2019.9.1
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-8
Jakość mięsa świń rodzimej rasy złotnickiej pstrej i jej mieszańców
Karolina Szulc
Jacek nowicKi
nr katalogowy: 149962
świnie
rasa rodzima
złotnicka pstra
jakość mięsa
pig
native breed
Zlotnicka Spotted breed
meat quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-9
Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości poubojowych
Joanna Markowska
Robert Słonina
Łukasz Majczak
Agata Bednarek
Paweł Boniecki
nr katalogowy: 150475
głowa wieprzowa odkostniona mechanicznie
technologia separacji
mrożenie
jakość
zagospodarowanie odpadu
frozen mechanically separated pig's head
separation technology
quality
waste management
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-7-8
Przez żołądek do serca
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 108488
podroby jadalne
wątroba
nerki
serca
ozory
płuca
mózg
żołądki
jelita
wartość odżywcza
właściwości sensoryczne
wykorzystanie kulinarne
edible offal
liver
kidneys
heart
tongue
lungs
brain
stomach
gut
nutrition value
sensory properties
culinary use
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH