Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Spożycie przetworów mięsnych a pobranie azotanu (III) sodu wśród dorosłych Polaków
Processed Meat Consumption in Polish Adult Population and The Risk Related to The Intake of Sodium
10.15199/65.2022.5.5
Katarzyna Stoś
Barbara Wojda
Maciej Ołtarzewski
nr katalogowy: 137845
10.15199/65.2022.5.5
Streszczenie
Azotan (III) sodu (E 250), jest jedną z substancji konserwujących powszechnie stosowaną w produkcji peklowanych przetworów mięsnych, przede wszystkim w celu zabezpieczenia ich przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum. Pobranie azotanu (III) sodu oceniono w populacji osób dorosłych na podstawie danych o spożyciu produktów i potraw oraz danych o rzeczywistej zawartości tej substancji w produktach mięsnych. Blisko 72% spożywanych przetworów mięsnych stanowiły wędliny wieprzowe, których średnie spożycie w grupie mężczyzn wyniosło blisko 80 g/os./ /dzień, a w grupie kobiet 30 g/os./dzień. Średnie pobranie azotanu (III) sodu z przetworów mięsnych w diecie dorosłych Polaków ogółem wyniosło 2 mg NaNO2 /os./dzień co stanowi 28,1% ADI (akceptowalnego dziennego pobrania), a w grupie „consumers only”2,6 mg NaNO / /os./dzień co stanowi 36,4% 2 ADI. Pobranie E 250 u mężczyzn spożywających najwięcej przetworów mięsnych (P95 – 95 percentyl) przekraczało wartości ADI (120%).
Abstract
Sodium nitrite is used in the production of meat products, mainly to protect them from the contamination of bacteria Clostridium botulinum. The consumption of sodium nitrite in the adult population was estimated on the basis of data on the consumption of processed meat and data on the content of this substance in processed meat products. Pork products constitute nearly 72% of the consumed processed meat, where the average consumption in the group of men was nearly 80 g/person/ day, and 30 g/person/day in the group of women. The average intake of the sodium nitrite E 250 from processed meat in the diet of adult Poles was 2 mg NaNO2 / /person/day, which is 28.1% of the ADI (acceptable daily intake), and in the“consumers only”group it was 2.6 mg NaNO2/person/ day representing 36.4% of the ADI. The intake of E 250 in men consuming the most processed meat (P95) exceeded the ADI values (120%).
Słowa kluczowe
przetwory mięsne
azotan (III) sodu
pobranie
narażenie
Keywords
processed meat
sodium nitrite
intake
exposure
Bibliografia
[1] Alahakoon A.U, D.D. Jayasena, S. Ramachandra, C. Jo. 2015.„Alternatives to nitrite in processed meat: Up to date”. Trends in Food Science & Technology 45 : 37-49. DOI: 10.1016/j.tifs.2015.05.008. [2] EFSA. „Re-evaluation of potassium nitrite (E 249) and sodium nitrite (E 250) as food additives”. EFSA Journal 15 (6) : 4786. DOI: 10.2903/j.efsa.2017.4786. [3] Ferysiuk K., K.M. Wójciak. 2020.„Reduction of Nitrite in Meat Products Through the Application of Various Plant-Based Ingredients”. Antioxidants 9 (8) : 711. DOI: 10.3390/antiox9080711. [4] Główny Urząd Statystyczny. 2001. Budżety gospodarstw domowych w 2000 r. Warszawa. Główny Urząd Statystyczny. [5] Główny Urząd Statystyczny. 2021. Budżety gospodarstw domowych w 2020 r. Warszawa. Główny Urząd Statystyczny. [6] IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. 2010. „Ingested nitrate and nitrite and cyanobacterial peptide toxins”. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans 94 (v-vii) : 1-412. [7] Informacja na stronie rządowej Zgromadzenia Narodowego we Francji, 2022 r. https://www2.assem- blee-nationale.fr/15/commissions-permanentes/commission-des-affaires-economiques/secreta- riat/a-la-une/examen-de-la-proposition-de-loi-relative-a-l-interdiction-progressive-des-additifs-nitres-dans-les-produits-de-charcuterie. [8] Kwasek M. 2021.„Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce”. Przemysł Spożywczy 75 (11) : 2-7. DOI 10.15199/65.2021.11.1. [9] Munekata P.E.S., B.Gullón, M.Pateiro, I.Tomasevic, R.Domínguez, J.M.Lorenzo. 2020. „Natural Antioxidants from Seeds and Their Application in Meat Products”. Antioxidants 9 (9) : 815. DOI:10.3390/antiox9090815. [10] Rendueles E., M.K. Omer, O. Alvseike, C. Alonso-Callejaa, R. Capitaa, M. Prietoa. 2011.„Microbiological food safety assessment of high hydrostatic pressure processing: a review”. LWT et Food Science and Technology 44 (5) : 1251e1260. DOI: 10.1016/j.lwt.2010.11.001. [11] Rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z 11 listopada 2011r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności. [12] Szponar L., W. Sekuła, E. Rychlik, .... i wsp., .2000. Household Food Consumption and Anthropometric Survey”projekt FAO. Obliczenia własne na podstawie danych z Badań Sposobu Żywienia i Stanu Odżywienia w Gospodarstwach Domowych, dane niepublikowane. [13] Talerz Zdrowego Żywienia - Zalecenia Zdrowego Żywienia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH-PIB (https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia). [14] World Cancer Research Found International/American Institute of Cancer Research (WCRFI/AICR) 2018. „Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer 2017”Revised 2018 p. 39 ISBN (pdf) 978-1912259-00-7. (https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2021/02/Colorectal-cancer-report.pdf).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 137845
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH