Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Modelowanie schładzania schabu wieprzowego z dodatkowymi mikrostrumieniami
10.15199/8.2016.6.2
Artur Rusowicz
Dominik Wrzosek
Maciej Leszczyński
nr katalogowy: 99426
10.15199/8.2016.6.2
W pracy zaprezentowano wyniki modelowania schładzania schabu wieprzowego od temperatury 35oC do temperatury końcowej 7oC. Schładzanie mięsa przeprowadzono w komorze chłodniczej w temperaturze -2oC z dodatkowym chłodzeniem w postaci mikrostrumieni. Otrzymano krzywe chłodzenia, następnie przeprowadzono modelowanie numeryczne nieustalonego chłodzenia mięsa. Do modelowania użyto modelu 3D wykorzystującego oprogramowanie ANSYS Fluent. Zastosowano pewne uproszczenia geometrii schabu wieprzowego i porównano wyniki symulacji z otrzymanymi danymi eksperymentalnymi. Słowa kluczowe: schab wieprzowy, schładzanie, modelowanie CFD The paper presents the results of modeling pork loin cooling the temperature of 35°C to a final temperature 7°C. Cooling meat was carried out in a freezing chamber at a temperature of -2°C with an additional cooling in the form of micro-jet. Curves cool were, followed by numerical modeling of transient cooling meat. Was used for modeling the 3D model using ANSYS FLUENT software. Some simplification applied geometry pork loin and compared the simulation results with experimental data obtained. Key words: pork loin, cooling, modeling CFD 1. WSTĘP Mięso zwierząt rzeźnych odgrywa istotną rolę w procesie żywienia człowieka. Jest dla człowieka źródłem aminokwasów egzogennych, bez których nie mogą powstawać w organizmie własne białka. Białka roślinne nie są w stanie dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Koćwin-Podsiadła [1] podaje, że człowiek ma ograniczoną zdolność do wytwarzania aminokwasu tauryny, który nie występuje w świecie roślin. I chociaż nie jest on wykorzystywany do produkcji białka, to bierze udział w je[...]
Bibliografia
[1] Koćwin-Posiadła M.: Wieprzowina w żywieniu człowieka - mity i fakty. Mat. Konf. "Nowe wyzwania w ochronie zdrowia świń, Puławy, 6-7.06.2006, Magazyn Weterynaryjny, suplement - świnie. [2] Miszczuk B.: System wychładzania tusz wieprzowych w procesie technologicznym zakładów mięsnych jako czynnik modyfikujący wartość kulinarną i przetwórczą mięsa, Praca doktorska Akademia Podlaska, Wydział Przyrodniczy, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, Siedlce 2009. [3] http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/ RL_rolnictwo_2012.pdf [4] Daszkiewicz T., Wajda S., Winiarski R., Koba- -Kowalczyk M., Kubiak D.: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76). [5] Gazel J., Korzeniowski W.: Ubytki masy tusz wieprzowych podczas poubojowego wychładzania w zależności od stopnia ich umięśnienia, Technologia Alimentaria 2 (2) 2013. [6] Tereszkiewicz K., Molenda P.: Wpływ wybranych czynników na ubytki masy tusz wieprzowych w czasie wychładzania, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zoologicznego t. 7 (2011) nr 3. [7] Baranowski P.A., Piwnik J., Rusowicz A.: Schładzanie próbek mięsa za pomocą mikrostrumieni. Chłodnictwo 5, 2012. [8] Grzebielec A., Rusowicz A., Baranowski P.: Poprawa efektywności chłodzenia mięsa wieprzowego, Chłodnictwo 2, 2014. [9] Rusowicz A., Pospiech E., Baranowski P., Grzebielec A., Leszczyński M.: Poprawa efektywności schładzania schabu wieprzowego, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, vol. 19, nr 1, 2014. [10] Rusowicz A., Pośpiech E., Baranowski P. i in. : Stanowisko pomiarowe do wyznaczania współczynników przejmowania ciepła pomiędzy powierzchnią a mikrostrumieniami, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, vol. 18, nr 3, 2013. [11] Rusowicz A., Baranowski P., Leszczyński M.: Chłodzenie mikroelektroniki z wykorzystaniem mikrostrumieni, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna vol. 19, nr 2, 2014.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99426 "Modelowanie schładzania s..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH