Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PROBLEMY TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 140662
ścieki w przemyśle mięsnym
metody zagospodarowania ścieków
zagęszczanie osadów
wastewater in the meat industry
wastewater management methods
sludge thickening
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PROBLEMY TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 140662
ścieki w przemyśle mięsnym
metody zagospodarowania ścieków
zagęszczanie osadów
wastewater in the meat industry
wastewater management methods
sludge thickening
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
The use of electrotechnical equipment for food production wastewater treatment
Natalia ZAIETS
Volodymyr SHTEPA
Ihor KONDRATENKO
Andrii ZHYLTSOV
Andrii ROHOVIK
nr katalogowy: 133246
10.15199/48.2021.09.22
emergencies
electrophlotocoagulation
electrodialysis
environmental safety
oczyszczanie ścieków
elektrodializa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne ścieków z przetwórstwa mięsnego w mobilnym zestawie badawczym
Sławomir Żak
nr katalogowy: 146566
10.15199/62.2023.12.14
ścieki z zakładu przetwórstwa mięsnego
wstępne oczyszczanie ścieków
nadtlenek wapnia
flotacja
mobilny zestaw badawczy
meat processing plant wastewater
wastewater pre-treatment
calcium peroxide
flotation
mobile test setup
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Katalityczne oczyszczanie ścieków koksowniczych w wodzie w stanie nadkrytycznym
Xueping Wang
Zhenhua Tian
nr katalogowy: 144111
10.15199/62.2023.7.6
ścieki koksownicze
oczyszczanie ścieków
produkcja wodoru
sole zasadowe
zgazowanie wodą w stanie nadkrytycznym
coking plant wastewater
wastewater purification
hydrogen production
alkali salts
supercritical water gasification
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Katalityczne oczyszczanie ścieków koksowniczych w wodzie w stanie nadkrytycznym
Xueping Wang
Zhenhua Tian
nr katalogowy: 144111
10.15199/62.2023.7.6
ścieki koksownicze
oczyszczanie ścieków
produkcja wodoru
sole zasadowe
zgazowanie wodą w stanie nadkrytycznym
coking plant wastewater
wastewater purification
hydrogen production
alkali salts
supercritical water gasification
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Katalityczne oczyszczanie ścieków koksowniczych w wodzie w stanie nadkrytycznym
Xueping Wang
Zhenhua Tian
nr katalogowy: 144111
10.15199/62.2023.7.6
ścieki koksownicze
oczyszczanie ścieków
produkcja wodoru
sole zasadowe
zgazowanie wodą w stanie nadkrytycznym
coking plant wastewater
wastewater purification
hydrogen production
alkali salts
supercritical water gasification
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
PROCESY CIEPLNE W PRZETWÓRSTWIE surowców pochodzenia zwierzęcego
Marian Panasiewicz
Rafał Nadulski
Jacek Mazur
nr katalogowy: 141101
obróbka cieplna mięsa
zmiany cech fizycznych
wykorzystanie obróbki temperaturowej w przetwórstwie mięsa
heat treatment of meat
changes in physical characteristics
use of temperature treatment in meat processing
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
PROCESY CIEPLNE W PRZETWÓRSTWIE surowców pochodzenia zwierzęcego
Marian Panasiewicz
Rafał Nadulski
Jacek Mazur
nr katalogowy: 141101
obróbka cieplna mięsa
zmiany cech fizycznych
wykorzystanie obróbki temperaturowej w przetwórstwie mięsa
heat treatment of meat
changes in physical characteristics
use of temperature treatment in meat processing
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wpływ pandemii Covid-19 na dynamikę dopływów i skład ścieków surowych na przykładzie miejskiej Oczyszczalni Ścieków Kraków-Płaszów
Dominika Poproch
Justyna Górka
Bartosz Łuszczek
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 133325
10.15199/62.2021.9.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wpływ pandemii Covid-19 na dynamikę dopływów i skład ścieków surowych na przykładzie miejskiej Oczyszczalni Ścieków Kraków-Płaszów
Dominika Poproch
Justyna Górka
Bartosz Łuszczek
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 133325
10.15199/62.2021.9.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Wpływ pandemii Covid-19 na dynamikę dopływów i skład ścieków surowych na przykładzie miejskiej Oczyszczalni Ścieków Kraków-Płaszów
Dominika Poproch
Justyna Górka
Bartosz Łuszczek
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 133325
10.15199/62.2021.9.18
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-10
Charakterystyka dopływu ścieków do oczyszczalni w Harasiukach
Roksana Pintal
Adam Masłoń
nr katalogowy: 123093
10.15199/17.2019.10.3
ścieki
oczyszczalnia ścieków
nierównomierność dopływu
wastewater
WWTP
uneven wastewater inflow
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-1
Optymalizacja krzywej obciążenia dobowego energią elektryczną w zakładzie przemysłu spożywczego jako przykład zastosowania mechanizmów DSR - studium przypadku
Jacek BIERANOWSKI
Tomasz OLKOWSKI
nr katalogowy: 96034
10.15199/48.2016.01.48
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Funkcje technologiczne i żywieniowe dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa
Katarzyna Śmiecińska
Dorota Kubiak
nr katalogowy: 140128
mięso
przetwory mięsne
dodatki funkcjonalne
meat
processed meat products
functional additives
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-9
Moduł oprogramowania Innova – Meat Performance Line
nr katalogowy: 128140
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
DODATKI DO ŻYWNOŚCI w przetwórstwie mięsa
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 138457
dodatki do żywności
zdrowie
zastosowanie
przemysł mięsny
food additives
health
application
meat industry
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
DODATKI DO ŻYWNOŚCI w przetwórstwie mięsa
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 138457
dodatki do żywności
zdrowie
zastosowanie
przemysł mięsny
food additives
health
application
meat industry
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
DODATKI DO ŻYWNOŚCI w przetwórstwie mięsa
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 138457
dodatki do żywności
zdrowie
zastosowanie
przemysł mięsny
food additives
health
application
meat industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-10
Koncepcja modernizacji i rozbudowy reaktorów biologicznych na oczyszczalni ścieków dla Grodziska Mazowieckiego
Maciej Mański
Danuta Duda-Nowicka
Katarzyna Umiejewska
nr katalogowy: 134001
10.15199/17.2021.10.4
oczyszczalnia ścieków
ścieki komunalne
modernizacja
reaktor biologiczny
wastewater treatment plant
municipal wastewater
expansion
upgrading
biological reactor
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Produkcja wyrobów mięsnych z owocami
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 124495
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-8
Przenośniki taśmowe w zakładach przetwórstwa mięsa
Marian K. Panasiewicz
Ryszard Kulig
nr katalogowy: 133027
przenośniki taśmowe
wykorzystanie
bezpieczeństwo eksploatacji
belt conveyors
use
operational safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
DODATKI FUNKCJONALNE NA BAZIE BIAŁEK WYKORZYSTYWANE W TECHNOLOGII PRZETWÓRSTWA MIĘSA
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 146999
białkowe dodatki funkcjonalne
wykorzystywanie białek roślinnych i zwierzęcych
cechy funkcjonalne i fizyczne
essential oils
nanoemulsions
antimicrobial effect
antioxidant effect
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 133097
10.15199/65.2021.8.7
dodatki do żywności
substancje dodatkowe
przetwórstwo mięsa
jakość
food additives
food ingredients
meat processing
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 133097
10.15199/65.2021.8.7
dodatki do żywności
substancje dodatkowe
przetwórstwo mięsa
jakość
food additives
food ingredients
meat processing
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 133097
10.15199/65.2021.8.7
dodatki do żywności
substancje dodatkowe
przetwórstwo mięsa
jakość
food additives
food ingredients
meat processing
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 133097
10.15199/65.2021.8.7
dodatki do żywności
substancje dodatkowe
przetwórstwo mięsa
jakość
food additives
food ingredients
meat processing
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Treatment of wastewater from poultry processing industry Oczyszczanie ścieków z przemysłu drobiarskiego
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
Katarzyna Fela
nr katalogowy: 101496
10.15199/62.2016.10.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Serwisowanie małych oczyszczalni ścieków w Polsce
Ryszard Błażejewski
Marcin Spychała
nr katalogowy: 137165
10.15199/17.2022.4.4
kwalifikacja rynkowa
mała oczyszczalnia ścieków
serwisowanie.
market qualification
small wastewater treatment plant
servicing
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Serwisowanie małych oczyszczalni ścieków w Polsce
Ryszard Błażejewski
Marcin Spychała
nr katalogowy: 137165
10.15199/17.2022.4.4
kwalifikacja rynkowa
mała oczyszczalnia ścieków
serwisowanie.
market qualification
small wastewater treatment plant
servicing
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-10
Możliwości w zakresie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa
Joanna Lewancka
nr katalogowy: 123018
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-9
Optymalizacja procesów biologicznych w oczyszczalni ścieków typu SBR
Robert Piotrowski
nr katalogowy: 116275
10.15199/17.2018.9.6
systemy nieliniowe
optymalizacja
stężenie tlenu
napowietrzanie
biologiczna oczyszczalnia ścieków
nonlinear systems
optimization
dissolved oxygen
aeration
biological wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Sposób wydzielania struwitu ze ścieku z przemysłu nawozowego
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
NINA HUTNIK
KRZYSZTOF PIOTROWSKI
ROBERT LISZKA
TOMASZ CIESIELSKI
AGATA MAZIEŃCZUK
nr katalogowy: 51361
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-10
Właściwości odpadów zwierzęcych w aspekcie ich energetycznego wykorzystania
MAŁGORZATA WZOREK
LEON TRONIEWSKI
nr katalogowy: 30274
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-2
Mięso dzika surowcem do przetwórstwa
Tomasz Żmijewski
Janusz F. Pomianowski
Adam Więk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 118692
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Jakości powietrza na terenie oczyszczalni ścieków w Łasku
Justyna Czerwińska
Grzegorz Wielgosiński
Alicja Zawadzka
nr katalogowy: 111816
10.15199/17.2018.1.3
oczyszczalnia ścieków
powietrze
wastewater treatment plant
emission
air quality
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-8
Charakterytyka osadu czynnego i ścieków z oczyszczalni ścieków w Zgierzu
Monika Solecka
Adam Włoch
Rafał Biernacki
Marek Solecki
nr katalogowy: 115581
10.15199/17.2018.8.5
oczyszczalnia ścieków
ścieki komunalne
osad czynny
mikroorganizmy
wastewater treatment plant
municipal wastewater
activated sludge
microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Efektywność usuwania związków organicznych ze ścieków produkcyjnych
Anna Kasprzak
nr katalogowy: 44000
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
MASA MIĘSA NETTO – analiza prawna i metodologiczna
Dariusz Lisiak
Piotr Włodawiec
Karol Borzuta
Eugenia Grześkowiak-Lisiak
Piotr Janiszewski
nr katalogowy: 143391
masa netto
wyciek soku mięsnego
orzecznictwo sądowe
net weight
drip loss
judicial decisions
meat quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
MASA MIĘSA NETTO – analiza prawna i metodologiczna
Dariusz Lisiak
Piotr Włodawiec
Karol Borzuta
Eugenia Grześkowiak-Lisiak
Piotr Janiszewski
nr katalogowy: 143391
masa netto
wyciek soku mięsnego
orzecznictwo sądowe
net weight
drip loss
judicial decisions
meat quality
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-2
Energochłonność oczyszczalni ścieków w Sandomierzu
Mariusz Orchowski
Adam Masłoń
Zbigniew Heidrich
nr katalogowy: 112234
10.15199/17.2018.2.6
energochłonność
jednostkowa moc zainstalowana
jednostkowe zużycie energii elektrycznej
energy consumption
unit installed power
unit energy consumption
AURA 2018-7
Biogaz z oczyszczalni ścieków
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 114794
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Estymacja respiracji wykorzystująca pomiar stężenia tlenu w SBR
Robert Piotrowski
nr katalogowy: 113377
10.15199/17.2018.4.4
rozszerzony filtr Kalmana
estymacja
stężenie tlenu
napowietrzanie
respiracja
biologiczna oczyszczalnia ścieków
SBR
extended Kalman fi lter
estimation
dissolved oxygen
aeration
respiration
biological wastewater treatment plant
SBR
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-3
Analiza nierównomierności dopływu ścieków do oczyszczalni w Rzeszowie
Paulina Szczyrba
Adam Masłoń
nr katalogowy: 119165
10.15199/17.2019.3.3
ścieki
oczyszczalnia ścieków
nierównomierność dopływu
wastewater
wastewater treatment plant
uneven wastewater inflow
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-3
Analiza nierównomierności dopływu ścieków do oczyszczalni w Rzeszowie
Paulina Szczyrba
Adam Masłoń
nr katalogowy: 119165
10.15199/17.2019.3.3
ścieki
oczyszczalnia ścieków
nierównomierność dopływu
wastewater
wastewater treatment plant
uneven wastewater inflow
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
WYKORZYSTANIE PRZEROBOWE mięsa mrożonego
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 144002
zamrażanie
rozmrażanie
zmiany jakościowe zamrożonego mięsa
freezing
defrosting
changes in the quality of frozen meat
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-7
WYKORZYSTANIE PRZEROBOWE mięsa mrożonego
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 144002
zamrażanie
rozmrażanie
zmiany jakościowe zamrożonego mięsa
freezing
defrosting
changes in the quality of frozen meat
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Zintegrowana instalacja przemysłowa do biologicznego oczyszczania ścieków zanieczyszczonych rtęcią
PAWEŁ GŁUSZCZ
STANISŁAW LEDAKOWICZ
IRENE WAGNER-DOEBLER
IRENA JANISZEWSKA
DARIUSZ BORUTA
nr katalogowy: 48420
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-10
WYBRANE PROBLEMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI I HIGIENY W ZAKŁADACH MIĘSNYCH
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 145524
czystość i higiena w zakładach mięsnych
środki czystości
metody
sposoby i techniki mycia
cleanliness and hygiene in meat processing plants
cleaning agents
methods
ways and techniques of washing
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-9
Produkowanie wyrobów z udziałem mięsa odkostnionego mechanicznie
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 128138
jakość
charakterystyka i właściwości mięsa odkostnionego mechanicznie
przydatność przerobowa
aspekty żywieniowe i mikrobiologiczne
quality
characteristic and properties of mechanically separated meat
mechanically separated meat processability
nutrition and health aspects
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-6
Jakość i parametry technologiczne osadu czynnego w aspekcie prawidłowego funkcjonowania biologicznego oczyszczania ścieków
Rebeka Pajura
Joanna Czarnota
nr katalogowy: 132260
10.15199/17.2021.6.3
parametry technologiczne osadu czynnego
jakość osadu czynnego
biologiczne oczyszczanie ścieków
technological parameters of activated sludge
quality of activated sludge
biological wastewater treatment
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Wybór sposobu oczyszczania i odprowadzania ścieków dla osiedla mieszkaniowego
Rafał Miłaszewski
Marta Świdzikowska
nr katalogowy: 139924
10.15199/22.2022.10.3
osiedle mieszkaniowe
oczyszczanie i odprowadzanie ścieków
warianty
kryterium wyboru
minimalny koszt jednostkowy
housing estate
wastewater treatment and discharge
variants
choice criterion
minimal unit cost
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena i próby zestalania szlamów z oczyszczania ścieków poligraficznych układami Fentona
Terese Rauckyte-Żak
nr katalogowy: 138872
10.15199/62.2022.8.7
ścieki poligraficzne
oczyszczanie ścieków
układ Fentona
procedura TCLP
metodyka Tessiera
metale ciężkie
wymywalność metali ciężkich
printing wastewater
pre-treatment of wastewater
Fenton system
TCLP
Tessier’s methodology
heavy metal
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Znaczenie preparatów dymu wędzarniczego
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 121375
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Potencjalne możliwości recyklingu organicznego w oczyszczalni ścieków, w świetle gospodarki cyrkularnej
Alina Dereszewska
Stanisław Cytawa
nr katalogowy: 138805
10.15199/17.2022.7.6
obieg biogenów
oczyszczalnia ścieków
energia z odpadów
nawóz
nutrient cycle
wastewater treatment plant
energy from waste
fertilizer
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Potencjalne możliwości recyklingu organicznego w oczyszczalni ścieków, w świetle gospodarki cyrkularnej
Alina Dereszewska
Stanisław Cytawa
nr katalogowy: 138805
10.15199/17.2022.7.6
obieg biogenów
oczyszczalnia ścieków
energia z odpadów
nawóz
nutrient cycle
wastewater treatment plant
energy from waste
fertilizer
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Wybrane substancje dodatkowe i składniki żywności w przetwórstwie mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 124493
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-3
Drobiowe przysmaki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 104413
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
Studies on real opportunities for energy recovery in the wastewater treatment Badania rzeczywistych możliwości odzysku energii w procesie oczyszczania ścieków
Stanisław M. Rybicki
Justyna Górka
nr katalogowy: 93586
10.15199/62.2015.9.24
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-2
Technika kontrolno-pomiarowa do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie surowców mięsnych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 130542
technika kontrolno-pomiarowa temperatury
dobór i użytkowanie
przetwórstwo mięsa
temperature control and measurement technique
selection and use
meat processing
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Ocena środowiskowa zbiorczej oczyszczalni ścieków w warunkach krajowych. Cz. II.** Analiza cyklu życia oczyszczalni ścieków
Dorota Burchart-Korol
Paweł Zawartka
Jan Bondaruk
nr katalogowy: 110734
10.15199/62.2017.11.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Dwusekcyjny filtr z jonitem włóknistym do usuwania związków złowonnych z powietrza
HENRYK WASĄG
nr katalogowy: 51381
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-9
Rodzaje środków transportu w zakładach mięsnych
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 122547
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Technologiczne uwarunkowania produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 132614
mięso drobiowe
wartość odżywcza
przydatność i cechy przerobowe
obróbka termiczna
poultry meat
nutritional value
processing usefullness and processing features
thermal treatment
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Zastosowanie wolnoobrotowego systemu mieszania w sekwencyjnych bioreaktorach porcjowych z osadem czynnym
Jacek Zaburko
Joanna Szulżyk-Cieplak
Marcin K. Widomski
Grzegorz Łagód
nr katalogowy: 138165
10.15199/17.2022.6.6
bioreaktor
SBR
ścieki
proces oczyszczania ścieków
mieszanie
osad czynny.
bioreactor
SBR
wastewater treatment processes
mixing
homogenization
activated sludge
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Analysis of flotation unit operation in coagulation of wastewater from a cosmetic factory Analiza pracy flotatora w procesie koagulacji ścieków z zakładu produkcji kosmetyków
Magdalena M. Michel
Tadeusz Siwiec
Marta Tytkowska
Lidia Reczek
nr katalogowy: 95018
10.15199/62.2015.11.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w okresie ostatnich turbulencji rynkowych
Robert Mroczek
nr katalogowy: 143005
10.15199/65.2023.4.1
produkcja mięsa
branża mięsna
branża drobiarska
pandemia COViD-19
wojna w Ukrainie
meat production
meat industry
poultry industry
pandemic COViD-19
war in Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w okresie ostatnich turbulencji rynkowych
Robert Mroczek
nr katalogowy: 143005
10.15199/65.2023.4.1
produkcja mięsa
branża mięsna
branża drobiarska
pandemia COViD-19
wojna w Ukrainie
meat production
meat industry
poultry industry
pandemic COViD-19
war in Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w okresie ostatnich turbulencji rynkowych
Robert Mroczek
nr katalogowy: 143005
10.15199/65.2023.4.1
produkcja mięsa
branża mięsna
branża drobiarska
pandemia COViD-19
wojna w Ukrainie
meat production
meat industry
poultry industry
pandemic COViD-19
war in Ukraine
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-11
Mikroflora środowiskowa mięsa
Piotr Szymański
Beata Łaszkiewicz
nr katalogowy: 117246
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-4
Achieving Positive Net Energy While Maximizing Use of Existing Assets: The Ejby Molle WWTP Story
Mads Leth
Per Henrik Nielsen
Julian Sandino
Dru Whitlock
Tom Johnson
Thomas Jensen
Michael Nielsen
nr katalogowy: 83533
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-11
Możliwości i efekty zastosowania pompy ciepła w oczyszczalni ścieków komunalnych - studium przypadku
KAZIMIERZ WOJTAS
nr katalogowy: 116887
10.15199/9.2018.11.7
oczyszczalnia ścieków komunalnych
sekwencyjny reaktor biologiczny SBR
pompa ciepła
wskaźnik efektywności pompy ciepła COP
sezonowy wskaźnik efektywności SPF
Municipal Wastewater Treatment Plant
Sequential Biological Reactor SBR
energy efficiency factor COP
seasonal efficiency of heat pump system SPF
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wykorzystanie i porównanie metody chemicznej i histologicznej w ocenie zawartości mięsa oraz części kostnych w produktach mięsnych
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 142571
10.15199/65.2023.3.2
analiza chemiczna
badanie histologiczne
produkty mięsne
chemical analysis
histological examination
meat products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wykorzystanie i porównanie metody chemicznej i histologicznej w ocenie zawartości mięsa oraz części kostnych w produktach mięsnych
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 142571
10.15199/65.2023.3.2
analiza chemiczna
badanie histologiczne
produkty mięsne
chemical analysis
histological examination
meat products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Wykorzystanie i porównanie metody chemicznej i histologicznej w ocenie zawartości mięsa oraz części kostnych w produktach mięsnych
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 142571
10.15199/65.2023.3.2
analiza chemiczna
badanie histologiczne
produkty mięsne
chemical analysis
histological examination
meat products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Utrwalanie mięsa i przetworów mięsnych poprzez zastosowanie technologii wysokich ciśnień – możliwości, jakość, bezpieczeństwo
Halina Makała
nr katalogowy: 119838
10.15199/65.2019.4.7
wysokie ciśnienie
mięso i przetwory mięsne
bezpieczeństwo żywnościowe
high pressure
meat and meat products
food safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
Ergonomiczne wymogi i specyfika OŚWIETLENIA HAL ORAZ POMIESZCZEŃ w zakładach przetwórstwa mięsa
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 143579
ergonomia środowiska pracy
oświetlenia hal produkcyjnych
oświetlenie typu LED
ergonomics of the working environment
lighting of production halls
LED lighting.
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
Ergonomiczne wymogi i specyfika OŚWIETLENIA HAL ORAZ POMIESZCZEŃ w zakładach przetwórstwa mięsa
Marian Panasiewicz
Jacek Mazur
nr katalogowy: 143579
ergonomia środowiska pracy
oświetlenia hal produkcyjnych
oświetlenie typu LED
ergonomics of the working environment
lighting of production halls
LED lighting.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Ocena środowiskowa zbiorczej oczyszczalni ścieków w warunkach krajowych. Cz. I. Identyfikacja i inwentaryzacja danych w cyklu życia oczyszczalni ścieków
Dorota Burchart-Korol
Paweł Zawartka
Jan Bondaruk
nr katalogowy: 110068
10.15199/62.2017.10.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Fosforany w żywieniu i przetwórstwie mięsa
Halina Makała
nr katalogowy: 116752
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-5-6
Pozostałości środków ochrony roślin w surowcach dla przemysłu przetwórczego
Artur Miszczak
nr katalogowy: 68873
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Potencjalne markery biologiczne zaawansowania procesu produkcyjnego szynek surowo dojrzewających
nr katalogowy: 65236
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-8
Efektywność energetyczna oczyszczalni ścieków MPWiK Kraków
Wiesława Styka
Piotr Beńko
Bartosz Łuszczek
nr katalogowy: 108795
10.15199/17.2017.8.3
gospodarka biogazowa
wskaźniki efektywności energetycznej
biogas economy
energy effi ciency indicators
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7a
Steel plant transformer operational issues
Tadeusz GLINKA
Marek GLINKA
nr katalogowy: 69235
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-7
Roślinne substytuty produktów mięsnych
Oskar Nowak
Joanna Ciborska
Monika Modzelewska-Kapituła
nr katalogowy: 149401
10.15199/65.2024.7.3
analogi mięsa
roślinne substytuty
rynek
rozwój
meat analogues
plant-based substitutes
market
development
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przydatność i dobór przypraw w produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 140127
mięso drobiowe
smakowitość wyrobów
przyprawy
przyprawianie
poultry meat
products tastiness
spices
seasoning (spicing)
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przydatność i dobór przypraw w produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 140127
mięso drobiowe
smakowitość wyrobów
przyprawy
przyprawianie
poultry meat
products tastiness
spices
seasoning (spicing)
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-8
Wpływ opakowań na trwałość zapakowanych produktów
Paweł Sobczak
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
nr katalogowy: 139144
opakowania
mięso
trwałość
zmiany
packaging
meat
shelf life
changes
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-8
Wpływ opakowań na trwałość zapakowanych produktów
Paweł Sobczak
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
nr katalogowy: 139144
opakowania
mięso
trwałość
zmiany
packaging
meat
shelf life
changes
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-3
Barwa peklowanych przetworów mięsnych
nr katalogowy: 112885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-11
Analiza koncepcji modernizacji gminnej oczyszczalni ścieków wykorzystującej metody naturalne: studium przypadku
Zbigniew Mucha
Jerzy Mikosz
Marzena Mucha
nr katalogowy: 110769
10.15199/17.2017.11.2
naturalne metody oczyszczania
modernizacja
osad czynny
Lemna Streszczenie
natural treatment methods
modernization
activated sludge
Lemna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-3
Pozostałości z przetwórstwa owoców i warzyw wykorzystywane w produktach mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147902
pozostałości poprodukcyjne
przetwórstwo
owoce i warzywa
jakość mięsa
post-production residues
processing
fruit and vegetables
meat quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Przydatność tłuszczu jako składnika marynat
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 120392
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-11
Aktualizacja danych wejściowych do projektowania miejskich oczyszczalni ścieków
Karolina Wójcicka
Zbigniew Heidrich
nr katalogowy: 123587
10.15199/17.2019.11.4
ścieki
oczyszczalnia ścieków
dane wejściowe
jednostkowe ładunki zanieczyszczeń
stężenia zanieczyszczeń
wastewater
wastewater treatment plant
input data
unit loads of contaminants
contaminants concentrations
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Innowacyjne dodatki żywieniowe i technologiczne w przemyśle mięsnym
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 116750
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-8
Energochłonność miejskich oczyszczalni ścieków. Cz. I. Analiza i ocena danych literaturowych
Jakub Wróblewski
Zbigniew Heidrich
nr katalogowy: 108794
10.15199/17.2017.8.2
miejska oczyszczalnia ścieków
energochłonność
całkowita moc zainstalowana
jednostkowa moc zainstalowana
całkowite zużycie energii elektrycznej
jednostkowe zużycie energii elektrycznej
wastewater treatment plant
energy consumption
total installed power
unit installed power
total energy consumption
unit energy consumption
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-2
Zdalny system pomiarowy do monitorowania i diagnostyki napędów elektrycznych w oczyszczalni ścieków
Marcin PAWLAK
nr katalogowy: 49969
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Studies on potential use of sludge from an industrial laundry Badanie możliwości zagospodarowania osadów ściekowych z pralni przemysłowej
Sławomira Bering
Anna Iżewska
Jacek Mazur
Krzysztof Tarnowski
nr katalogowy: 100368
10.15199/62.2016.8.5
-
nr katalogowy:
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-9
Simulating the Process of Operation of Vortex Layer Electromagnetic Apparatus with Ferromagnetic Working Elements
Vitalii Yaropud
Elchyn Aliiev
Ihor Mazur
Serhii Burlaka
nr katalogowy: 145233
10.15199/48.2023.09.11
simulation
electromagnetic field
vortex layer apparatus
ferromagnet
processing
liquid manure
symulacja
pole elektromagnetyczne
aparat warstwy wirowej
ferromagnes
obróbka
gnojowica
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Znaczenie różnych rodzajów mięsa w żywieniu człowieka
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 126415
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-11
Organizacja uboju i obróbki poubojowej a jakość produkowanego mięsa
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 134361
ubój
obróbka poubojowa
zanieczyszczenia mięsa
jakość mięs
slaughter
post-slaughter treatment
meat contamination
meat quality
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-5
Oczyszczalnia ścieków komunalnych elementem gospodarki obiegu zamkniętego
Agata Karło
Zbigniew Gieleciak
nr katalogowy: 113733
10.15199/17.2018.5.5
GOZ
biogospodarka
kofermentacja
circular economy
bioeconomy
co-fermentation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-1
Symbioza energetyczna oczyszczalni ścieków komunalnych i Wodnego Parku Tychy jako przykład innowacyjnego podejścia do wykorzystania OZE
Agata Karło
Zbigniew Gieleciak
nr katalogowy: 118351
10.15199/17.2019.1.3
kofermentacja
biogaz
samowystarczalność energetyczna
cofermentation
biogas
energetic self-sufficiency
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-10
Możliwości zwiększenia skuteczności oczyszczania ścieków przemysłowych na przykładzie technologii oczyszczania ścieków kosmetycznych
Piotr Marcinowski
Jan Bogacki
nr katalogowy: 110227
10.15199/17.2017.10.9
ścieki przemysłowe
oczyszczanie ścieków
prawidłowa eksploatacja
industrial wastewater
wastewater treatment
installation operation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-1-2
Analiza odzysku ciepła ze ścieków przy wykorzystaniu pompy ciepła na wybranym przykładzie
Robert Kowalik
Agnieszka Grdulska
nr katalogowy: 130531
10.15199/17.2021.1-2.5
pompy cieła
odzysk ciepła
ścieki jako źródło energii dla pomy ciepła
heat pumps
heat recovery
waste water as a source of heat pump supply
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
DIETA ROŚLINNA a tradycyjny sposób żywienia
Agnieszka Skrzypczyk
Mirosław Słowiński
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 137143
mięso
roślinne analogi mięsa
wartość odżywcza
meat
vegetable analogues of meat
nutritional value
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
DIETA ROŚLINNA a tradycyjny sposób żywienia
Agnieszka Skrzypczyk
Mirosław Słowiński
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 137143
mięso
roślinne analogi mięsa
wartość odżywcza
meat
vegetable analogues of meat
nutritional value
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Electromagnetic vibratory cavitator
Ivan S. AFTANAZ
Ivan S. AFTANAZIV
Lilia I. SHEVCHUK
Iryna Z. KOVAL
Lesya R. STRUTYNSKA
Orysia I. STROGAN
Andrzej SMOLARZ
Ainur ORMANBEKOVA
Kalamkas BEGALIYEVA
nr katalogowy: 119476
10.15199/48.2019.04.05
liquid treatment
cavitation
vibratory cavitator
electromagnetic vibratory cavitator.
kawitacja
kawitator wibracyjny
elektromagnetyczny kawitator wibracyjny.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Effect of chlorine dioxide and hydrogen peroxide on elimination of Salmonella Enteritidis in wastewater from fruit and vegetable-processing industry Wpływ ditlenku chloru i nadtlenku wodoru na eliminację Salmonella Enteritidis w ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego
Katarzyna Budzińska*
Katarzyna Dziedziak
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Magdalena Michalska
Krzysztof Berleć
Rafał Pasela
nr katalogowy: 99651
10.15199/62.2016.7.18
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
ZIOŁA I PRZYPRAWY PODNOSZĄCE wartość użytkową wyrobów mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 141557
jakość wyrobów mięsnych
walory zdrowotne
wartość użytkowa
związki funkcjonalne
przyprawy i zioła
meat products quality
health benefits
added value
functional compounds
spices and herbs
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
ZIOŁA I PRZYPRAWY PODNOSZĄCE wartość użytkową wyrobów mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 141557
jakość wyrobów mięsnych
walory zdrowotne
wartość użytkowa
związki funkcjonalne
przyprawy i zioła
meat products quality
health benefits
added value
functional compounds
spices and herbs
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Parabens in sewage sludges in selected wastewater treatment plants in Poland Parabeny w osadach ściekowych w wybranych oczyszczalniach ścieków w Polsce
Marta Kijeńska
Lidia Tokarz
Andrzej Barański
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97250
10.15199/62.2016.3.23
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Ocena efektywności funkcjonowania instalacji przetwarzania odpadów komunalnych na przykładzie RZGOK w Woli Pawłowskiej
Bartosz Krejpowicz
nr katalogowy: 137725
10.15199/17.2022.5.4
odpady komunalne
przetwarzanie mechaniczne i biologiczne odpadów.
municipal waste
mechanical and biological processing of waste.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-5
Ocena efektywności funkcjonowania instalacji przetwarzania odpadów komunalnych na przykładzie RZGOK w Woli Pawłowskiej
Bartosz Krejpowicz
nr katalogowy: 137725
10.15199/17.2022.5.4
odpady komunalne
przetwarzanie mechaniczne i biologiczne odpadów.
municipal waste
mechanical and biological processing of waste.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Emisja lotnych związków organicznych i związków siarki w procesie utylizacji padłych zwierząt
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyn
Agata Drabik
Łukasz Krzosek Marcin Banach
Jolanta Pulit
nr katalogowy: 68141
CHŁODNICTWO 2019-3
Jakość i trwałość wybranych chłodzonych surowców roślinnych i zwierzęcych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 121276
10.15199/8.2019.3.4
chłodzenie
przechowywanie
mięso wieprzowe
mięso drobiowe
owoce
cooling
storage
pork meat
poultry meat
fruit
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-12
Perspektywy stosowania azotynów i azotanów w przetwórstwie mięsa
Piotr Szymański
nr katalogowy: 117811
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-1
Chemiczne substancje myjące wykorzystywane w procesach mycia w przetwórstwie mięsa
Joanna Piepiórka-Stepuk
Sylwia Mierzejewska
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 111825
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
ZIMNA PLAZMA – nietermiczna technologia do konkretnych zastosowań w przemyśle mięsnym
Agnieszka Starek-Wójcicka
Joanna Pawłat
nr katalogowy: 145093
zimna plazma
procesy nietermiczne
dekontaminacja
jakość mięsa
cold plasma
non-thermal processes
decontamination
meat quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-8
Problemy jakości mięsa drobiowego
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 133028
mięso drobiu
jakość zdrowotna
wartość przetwórcza
czynniki jakości
poultry meat
health quality
processing value
quality factors
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Digital processing of one-dimensional signals based on the median filtering algorithm
Oleh Tsurkan
Ihor Kupchuk
Yurii Polievoda
Oleksandr Wozniak
Yaroslav Hontaruk
Yrii Prysiazhniuk
nr katalogowy: 140338
10.15199/48.2022.11.08
digital signal processing
digital filtering
median filters
filters of one-dimensional signals
threshold saturation function.
mechanizm rozdrabniania paszy z łodyg
napęd hydrauliczny
model matematyczny
stany nieustalone
rozdzielacz
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Digital processing of one-dimensional signals based on the median filtering algorithm
Oleh Tsurkan
Ihor Kupchuk
Yurii Polievoda
Oleksandr Wozniak
Yaroslav Hontaruk
Yrii Prysiazhniuk
nr katalogowy: 140338
10.15199/48.2022.11.08
digital signal processing
digital filtering
median filters
filters of one-dimensional signals
threshold saturation function.
mechanizm rozdrabniania paszy z łodyg
napęd hydrauliczny
model matematyczny
stany nieustalone
rozdzielacz
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Digital processing of one-dimensional signals based on the median filtering algorithm
Oleh Tsurkan
Ihor Kupchuk
Yurii Polievoda
Oleksandr Wozniak
Yaroslav Hontaruk
Yrii Prysiazhniuk
nr katalogowy: 140338
10.15199/48.2022.11.08
digital signal processing
digital filtering
median filters
filters of one-dimensional signals
threshold saturation function.
mechanizm rozdrabniania paszy z łodyg
napęd hydrauliczny
model matematyczny
stany nieustalone
rozdzielacz
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-3
Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
Joanna Stadnik
Karolina Wójciak
nr katalogowy: 130986
10.15199/65.2021.3.2
mięso
innowacje
tłuszcz
azotan sodu
naturalne przeciwutleniacze
meat
innovations
fat
sodium nitrite
natural antioxidants
GOSPODARKA WODNA 2019-6
Analiza możliwości wykorzystania potencjału energetycznego strumienia ścieków w układzie przesyłu ścieków z lewobrzeżnej Warszawy do oczyszczalni ścieków "Czajka"
Bartosz Bednarz
Bartłomiej Królak
nr katalogowy: 120801
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Dodatki ziołowe
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 116751
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
ZDROWOTNE ASPEKTY peklowania
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 136728
peklowanie
dodatki do żywności
zdrowie
curing
food additives
health
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
ZDROWOTNE ASPEKTY peklowania
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 136728
peklowanie
dodatki do żywności
zdrowie
curing
food additives
health
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Comparison of selected analytical methods used for the determination of ammonia nitrogen in the various wastewaters Porównanie wybranych metod analitycznych oznaczania azotu amonowego w różnych typach ścieków
Dominika Wierzbicka
nr katalogowy: 86558
10.12916/przemchem.2014.1538
CHŁODNICTWO 2018-6
Wpływ rodzaju systemu pakowania na jakość mięsa po procesie zamrażalniczego przechowywania
Krzysztof Dasiewicz
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Łukasz Staśkiewicz
nr katalogowy: 117864
10.15199/8.2018.6.5
mięso wieprzowe
kwasy tłuszczowe
tłuszcz
mrożenie
pakowanie
pork
fatty acids
fat
freezing
packing
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-4
Metody oczyszczania ścieków pochodzących z przemysłu mięsnego
Kinga Szymanowska
Dobrochna Ginter Kramarczyk
Izabela Kruszelnicka
nr katalogowy: 113403
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-6
Wpływ przechowywania chłodniczego na parametry tekstury pasztetów
Mariusz Rudy
Marian Gil
Paulina Duma-Kocan
Elżbieta Głodek
Renata Stanisławczyk
Jagoda Żurek
nr katalogowy: 114576
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Zaplecze surowcowe polskiego przetwórstwa mięsa wieprzowego
Magdalena Kozera-Kowalska
nr katalogowy: 125594
10.15199/65.2020.3.2
przetwórstwo wieprzowiny
produkcja trzody chlewnej
import
konkurencja
pig meat processing
pig production
import
competition
AURA 2021-4
Przydomowe oczyszczalnie ścieków – od czego zacząć?
Kinga BOREK
Magdalena BAGIŃSKA
Maria STRZELCZYK
nr katalogowy: 131342
oczyszczalnie ścieków
przydomowe oczyszczalnie
systemy kanalizacyjne
obszary wiejskie
osadnik gnilny
kontenerowa oczyszczalnia
hydrofitowa oczyszczalnia
wastewater treatment plants
household wastewater treatment plants
sewage systems
rural areas
septic tank
containerized treatment plant
hydrophytic wastewater treatment plant
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-6
Zachowanie łańcucha chłodniczego w przetwórstwie mięsa
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 132234
magazynowanie
kontrola
mięso
temperatura
storage
control
meat
temperature
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Zastosowanie technologii sous-vide w przetwórstwie mięsa drobiowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jolanta Remiszewska
nr katalogowy: 143008
10.15199/65.2023.4.3
technologia sous-vide
SV
mięso i produkty drobiowe
jakość
sous-vide technology
SV
meat and poultry products
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Zastosowanie technologii sous-vide w przetwórstwie mięsa drobiowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jolanta Remiszewska
nr katalogowy: 143008
10.15199/65.2023.4.3
technologia sous-vide
SV
mięso i produkty drobiowe
jakość
sous-vide technology
SV
meat and poultry products
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Zastosowanie technologii sous-vide w przetwórstwie mięsa drobiowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jolanta Remiszewska
nr katalogowy: 143008
10.15199/65.2023.4.3
technologia sous-vide
SV
mięso i produkty drobiowe
jakość
sous-vide technology
SV
meat and poultry products
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Zastosowanie technologii sous-vide w przetwórstwie mięsa drobiowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jolanta Remiszewska
nr katalogowy: 143008
10.15199/65.2023.4.3
technologia sous-vide
SV
mięso i produkty drobiowe
jakość
sous-vide technology
SV
meat and poultry products
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Zastosowanie technologii sous-vide w przetwórstwie mięsa drobiowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jolanta Remiszewska
nr katalogowy: 143008
10.15199/65.2023.4.3
technologia sous-vide
SV
mięso i produkty drobiowe
jakość
sous-vide technology
SV
meat and poultry products
quality
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH