Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Jakość i trwałość wybranych chłodzonych surowców roślinnych i zwierzęcych
Quality and durability of selected chilled plant and animal raw materials
10.15199/8.2019.3.4
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 121276
10.15199/8.2019.3.4
Streszczenie
W artykule omówiono wpływ procesu chłodzenia i przechowywania w temperaturze chłodniczej na jakość wybranych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Szczególną uwagę zwrócono na tematykę związaną z jakością chłodzonego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego,, wybranych owoców oraz warzyw. Przybliżono też zagadnienia związane ze wzrostem drobnoustrojów psychrotrofowych w żywności chłodzonej.
Abstract
The article discusses the impact of the cooling and storage process in the refrigeration temperature on the quality of selected raw materials of plant and animal origin. Particular attention was paid to the topics related to the quality of chilled poultry meat and pork and beef, selected fruits and vegetables. Issues related to the growth of psychrotrophic microorganisms in chilled foods were also discussed.
Słowa kluczowe
chłodzenie
przechowywanie
mięso wieprzowe
mięso drobiowe
owoce
Keywords
cooling
storage
pork meat
poultry meat
fruit
Bibliografia
[1] Danyluk B., A. Bilska, P. Kirklo. 2014. "Wpływ sposobu chłodzenia na jakość mikrobiologiczną surowców przeznaczonych do produkcji żywności wygodnej". Nauka Przyroda Technologie 8 (4): #53. [2] Eurostat Statistics Explained. Eurostat; 2017. Dostęp: http://ec.europa.eu/eurostat/ statistics-explained/index.php?title=Agricultural_production-animals [3] Górska M. 2015. "Czynniki poubojowe kształtujące jakość mięsa". Gospodarka Mięsna (5): 26-29. [4] Gruszczyńska E., A. Wolnowska. 2000. "Czynniki wpływające na jakość przechowywanych owoców i warzyw". Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Morskiej, Szczecin, 58: 113-123. [5] Insani E. M., A. Eyherabide, G. Grigioni, A. M. Sancho, N. A. Pensel, A. M. Descalzo. 2000. “Oxidative stability and its relationship with natural antioxidant during refrigerated retail display of beef produced in Argentina". Meat Science 79: 444-452. [6] Krzysztofik B., B. Łapczyńska-Kordon. 2008. "Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane cechy sensoryczne jabłek". Inżynieria Rolnicza 2(100): 121-127. [7] Łopacka J., A. Lipińska. 2015. "Zmiany oksydacyjne zachodzące w czasie przechowywania mięsa wołowego w modyfikowanej atmosferze gazów oraz obróbki termicznej i ich potencjalne skutki zdrowotne". Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(4), 719-726. [8] Pijanowski E., M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk. 2004. Ogólna technologia żywności. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [9] Pomianowski J. F., W. Sobotka. 2018. "Wpływ terminu przechowywania na skład chemiczny, właściwości technologiczne i sensoryczne mięsa wieprzowego". Problemy Higieny i Epidemiologii 99(4): 331-335. [10] Praca zbiorowa. 2004. Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość (pod red. T. Grabowskiego i J. Kijowskiego). Warszawa: Wydawnictwa Naukowo- Techniczne. [11] Praca zbiorowa. 2007. Chemia żywności. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności (pod red. Z. E. Sikorskiego). Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [12] Praca zbiorowa. 2008. Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. Tom 2 (pod red. Z. Libudzisz, K. Kowal i Z. Żakowskiej). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [13] Praca zbiorowa. 2009. Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia (pod red. M. Wojtatowicz, R. Stępniewskiej i B. Żarowskiej). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [14] Praca zbiorowa. 2011. Mięso - podstawy nauki i technologii (pod red. A. Pisuli i E. Pospiecha). Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [15] Tereszkiewicz K., M. Pigoń, P. Molenda, K. Choroszy. 2018. "Wpływ warunków przechowywania zamrażalniczego na wybrane parametry jakościowe mięsa drobiowego i wieprzowego". Autobusy: technika, eksploatacja, systemy transportowe 19 (6): 1137-1140. [16] Zin M. 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121276 "Jakość i trwałość wybrany..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH