Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Polska kuchnia regionalna – kuchnia wielkopolska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 150021
Streszczenie
Kuchnię wielkopolską odróżniają od reszty kraju unikatowe cechy, takie jak np. dania bazujące na wieprzowinie i pro duktach zbożowych oraz potrawy z ziemniaków z unikatowymi nazwami wielkopolskiej gwary. Jest ona różnorod na z bogactwem smaków i zapachów. Może być atrakcyjna nie tylko dla miłośników tradycyjnych potraw, lokalnych smakoszy, ale również turystów. Wśród najbardziej popularnych wizytówek tej kuchni są pyry z gzikiem, parzybro da i rogale świętomarcińskie. Prezentując lokalne specjały na różnego rodzaju festiwalach kulinarnych, targach czy w zakładach gastronomicznych doskonale jest promowana tożsamość tego regionu.
Abstract
Wielkopolska cuisine is distinguished from the rest of the country by unique features, such as dishes based on pork and cereal products, as well as potato dishes with unique names of the wielkopolski dialect. It is diverse , full of fla vors and aromas. It may be attractive not only to lovers of traditional dishes and local gourmets, but also to tourists visiting this region. The most popular showcases of this cuisine include pyry with gzik (potatoes with cottage chesse), parzybroda soup and St. Martin's croissants. By presenting local specialties at various culinary festivals, fairs and catering establishments, the identity of this region is perfectly promoted.
Słowa kluczowe
kuchnia wielkopolska
pyry
gzik (gotowane ziemniaki z twarogiem)
parzybroda
rogale świętomarcińskie
Keywords
Wielkopolska cuisine
potatoes
gzik (boiled potatoes with cottage cheese)
parzybroda soup
St. Martin's croissants
Bibliografia
[1] DG. 2003. Wielkie smaki Wielkopolski. Przegląd Gastronomiczny, 10,8. [2] DOMA. 1999. Ślepe ryby i cebulowe gały. Przegląd Gastronomiczny, 10,13. [3] Gawęcki J., J. Szydło. 2003. Tradycyjne potrawy wielkopolskie. P.W. IN TERFUND, Poznań. [4] Górska P. 2016. Kulinarne atrakcje turystyczne na terenie województwa wielkopolskiego. Badania popytu na atrakcje kulinarne Wielkopolski. Tu rystyka kulturowa, 4. [5] Hamelka R. 2014. Bamber w kuchni. Kuryer Bamberski, 3(10), 1-4. [6] Jakimowicz-Klein B. 2023. Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne A4BR. Wyd. Astrum. [7] Kozłowska A. 2020. Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przy kładzie Poznania, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznaw stwo a turystyka, Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Wydaw nictwo Uniwersytetu Łódzkiego. [8] Lista produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi, ht tps://www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12, 2024. [9] Niczyperowicz A. 2000. Lepsze niż wyśmienite. Przegląd Gastronomicz ny, 12, 20. [10] Piskorski T. 2006. Regionalne potrawy wielkopolskie. Harbor Point Sp. Z o.o. Media Rodzina. [11] Praca zbiorowa, Przysmaki wielkopolskie. Samorząd Województwa Wiel kopolskiego. https://www.zpkww.pl/zalaczniki/publikacje/przysmaki_wiel kopolskie.pdf [12] Szymanderska H. 2004. Kuchnia Polska – potrawy regionalne. Świat Książ ki, Warszawa. [13] Śleżańska M. Wielkopolski kucharz; 600 praktycznych przepisów kuchar skich z własnego doświadczenia jako to: przepisy smacznych a tanich po traw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin oraz sekreta gospodarskie etc. Wyd. Jarosław Leitgeber i Spółka, Poznań, 1881. https://kpbc.umk.pl/dlibra/pu blication/156511/edition/161483/content [14] Wielkopolska Organizacja Turystyczna, https://www.wot.org.pl/, 2024. [15] https://www.poznanskieklimaty.pl/pomnik-pyry-w-poznaniu/, 2024 [16] https://podroze.onet.pl/polska/zachodniopomorskie/biesiekierz-gdzie-je st-pomnik-ziemniaka-dlaczego-warto-go-zobaczyc/sc4958b,2024 [17] https://smaki-regionow.pl/pl/, 2024 [18] https://okpoznan.pl/aktualnosci/48_szlak-poznanskiej-pyry, 2024 [19] https://rogalowemuzeum.pl/o-muzeum/, 2024
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 150021
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH