Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w dobie pandemii koronawirusa COVID-19
The Red Meat and Poultry Sector in Poland During The COVID-19 Coronavirus Pandemic
10.15199/65.2021.4.1
Robert Mroczek
nr katalogowy: 131432
10.15199/65.2021.4.1
Streszczenie
W artykule podjęto próbę oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiarskiego w 2020 r., który upłynął pod presją rozprzestrzeniającej się pandemii koronawirusa COVID-19 i jego niekorzystnego wpływu na gospodarkę światową. Według prognozy IERiGŻ-PIB produkcja mięsa w Polsce wyniosła ok. 5200 tys. t (w wadze bitej ciepłej) i była o ok. 1% większa niż w 2019 r. Produkcja mięsa wieprzowego i drobiowego mogła zwiększyć się po ok. 1%, a wołowego zmniejszyła się o ok. 1%. W 2020 r. pomimo niekorzystnego otoczenia zewnętrznego (m.in. ASF) poprawiła się sytuacja ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w Polsce. Pogorszyły się natomiast wyniki ekonomiczno-finansowe firm przemysłu drobiarskiego, na co wpływ miała pandemia koronawirusa COVID-19 oraz grypa ptaków, które to czynniki zastopowały sprzedaż mięsa drobiowego do sektora HoReCa oraz utrudniły eksport drobiu.
Abstract
The article presents an assessment of the domestic red meat and poultry sector in 2020, which was under the pressure from the spreading COVID-19 pandemic and its negative impact on the global economy. According to the forecast of IAFE-NRI, meat production in Poland amounted to approx. 5,200 thousand tonnes (in hot carcass weight) and was approx. 1% higher than in 2019. Pork and poultry meat production may have increased by about 1% each, while beef meat production decreased by about 1%. In 2020, despite the unfavourable external environment (including ASF), the economic and financial situation of meat industry enterprises in Poland improved. On the other hand, the economic and financial results of poultry industry companies worsened, which was influenced by the COVID-19 coronavirus pandemic and avian influenza, which stopped the sale of poultry meat to the HoReCa sector and hindered its export.
Słowa kluczowe
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
Keywords
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
Bibliografia
[1] GUS. 2018-2020. Biuletyn Statystyczny nr 12. [2] GUS. 2020. Mały Rocznik Statystyczny. Warszawa. [3] GUS. 2019. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa. [4] KOWR: 2020 trudnym rokiem dla producentów mięsa, https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/kowr-2020-trudnym-rokiem-dla-producentow-miesa,193603.html. [5] Ministerstwo Finansów. 2019-2020. Baza danych handlu zagranicznego. [6] Mroczek R. 2020.„Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce”. Przemysł Spożywczy 74 (3) : 2-8. [7] Mroczek R. 2021. W druku.„Ubój religijny zwierząt rzeźnych w Polsce”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1. [8] Pasińska D. 2020. „Handel zagraniczny”. Rynek drobiu. Stan i perspektywy nr 58. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB. [9] PIM: Zakaz korzystania z hoteli dotknie branżę rolno-spożywczą, szczególnie mleczarstwo, https:// www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/pim-zakaz-korzystania-z-hoteli-dotknie-branze-rolno- -spozywcza-szczegolnie-mleczarstwo,193502.html. [10] Prezes PZPPZM: Pandemia znacząco wpłynęła na przemysł młynarski, https://www.portalspozywczy. pl/zboza-oleiste/wiadomosci/prezes-pzppzm-pandemia-znaczaco-wplynela-na-przemysl-mlynarski,193546.html. [11] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2020. „Przemysł spożywczy w obliczu pandemii Covid-19”. Przemysł Spożywczy 74 (5) : 2-9. [12] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2021. „Rynek i przemysł spożywczy w 2020 roku”. Przemysł Spożywczy 75 (1) : 2-9. [13] Zakaz stosowania pasz GMO odroczony do 2023 roku, https://www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/ wiadomosci/zakaz-stosowania-pasz-gmo-odroczony-do-2023-roku,193601.html. [14] Zawadzka D., D. Pasińska. 2019.„Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowego”,„Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny”. Rynek mięsa. Stan i perspektywy nr 57. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB, MRiRW. [15] Zawadzka D., D. Pasińska. 2020.„Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowego”,„Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny”. Rynek mięsa, Stan i perspektywy nr 59. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 131432
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH