Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Półmisek wędlin Wykorzystanie wędlin w gastronomii
Smoked sausage
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109863
Streszczenie
Wędliny są to przetwory wyprodukowane z mięsa zwierząt rzeźnych i/lub drobiu, z dodatkiem lub bez surowców uzupełniających. Do wędlin należą wędzonki, kiełbasy, wędliny drobiowe i wędliny podrobowe. W artykule scharakteryzowano różne rodzaje wędlin oraz opisano najpopularniejsze gatunki wędzonek, kiełbas, wędlin drobiowych i podrobowych. Ze względu na walory smakowo-zapachowe i wygodę w użyciu wędliny mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Można spożywać je nie tylko na surowo, ale też po obróbce termicznej. Wędliny można wykorzystywać do sporządzania kanapek, przekąsek i przystawek oraz potraw gorących – zup, zapiekanek, pizzy, bigosu oraz wielu innych. Mogą też być dodawane do różnych sałatek. Dobrze łączą się z pieczywem, makaronami, innymi potrawami mącznymi, ryżem, kaszami, ziemniakami, serami, jajami, warzywami i nasionami roślin strączkowych. Liczba potraw, które można przygotować z dodatkiem wędliny jest bardzo duża.
Abstract
Cold cuts (lunch meats, cold meats) are products made from meat of slaughter animals and/or poultry, with or without different additives. To this products belongs smoked meats, sausages, poultry and offal cold cuts. The cold cuts can be produced from pork, beef, poultry, veal, venison, horse meat, also can include mechanically deboned meat and offal. Different kind of cold cuts are characterised in the article. The most popular smoked meats, sausages, poultry and offal cold cuts are described. Due to the specific taste and aroma, also convenience, the cold cuts have versatile culinary use. Cold cuts can be eaten not only raw, but also after heat treatment. Cold cuts may be used for sandwiches, snacks and appetizers and hot dishes, like soups, casseroles, pizzas, cabbage strew and many others. They can be also added to different salads. Cold meats combine well with bread, pasta, with other flour dishes, rice, groats, potatoes, cheese, eggs, vegetables and legumes. The amount of dishes that can be prepared with the addition of cold cuts is very large.
Słowa kluczowe
wędliny
rodzaje
wędzonki
kiełbasy
wędliny drobiowe
wędliny podrobowe
wykorzystanie kulinarne
Keywords
cold cuts
smoked meats
sausages
poultry cold cuts
offal cold cuts
culinary use
Bibliografia
[1] Aaslyng Margit Dall, Ch. Vestergaard, A. Granly Koch. 2014. "The effect of salt reduction on sensory quality and microbial growth in hotdog sausages, bacon, ham and salami." Meat Science 96 (1): 47-55. [2] Chwastowska-Siwiecka Iwona, N. Skiepko. 2016. "Wędliny podrobowe." Gospodarka Mięsna 8:40-50. [3] Florek Mariusz, M. Pizoń, R. Sobolewska, M. Ryszkowska-Siwko, M. Dmoch. 2015. "Jakość mięsnych produktów blokowych dostępnych na rynku lubelskim". Towaroznawcze Problemy Jakości 37 (2): 56-69. [4] Florek Mariusz, P. Skałecki, A. Litwińczuk, K. Respondowska. 2013. "Ocena towaroznawcza szynek wędzonych dostępnych w sieci detalicznej miasta Lublina". Towaroznawcze Problemy Jakości, 35 (2): 113-122. [5] Grochalska D., K. Gajos, B. Windyga, M. Fonberg-Broczek, H. Ścieżyńska, J. Mroczek. 2001. "Wpływ wysokich ciśnień na właściwości i trwałość surowej polędwicy wędzonej". Mięso i Wędliny 6: 24-26. [6] Kędzior Władysław, M. Halagarda, E. Pyrzyńska. 2004. "Jakość wędlin tradycyjnych." Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 86: 239-243. [7] Kosowska Monika, J. Rychlicka-Rybska, T. Fortuna, A. Rutkowska. 2014. "Quality evaluation of smoked cooked pork loins offered for retail sales on the Cracow market". Towaroznawcze Problemy Jakości 4: 67-76. [8] "Kuchnia polska 1000 przepisów". 2014. Warszawa: Wydawnictwo Dragon. [9] Makała Halina, S. Tyszkiewicz, M. Wawrzyniewicz. 2007. "Jakość popularnych rynkowych kiełbas średnio rozdrobnionych". Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 45 (2): 133-145. [10] Olszewski Adam. 2007. "Technologia przetwórstwa mięsa". Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [11] Piotrowska Elżbieta, W. Dolata. 2005. "Ocena jakości wędlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem mięsa odkostnionego mechanicznie z dodatkiem transglutaminazy". Żywność 3 (44): 185-191. [12] Skałecki Piotr, A. Litwińczuk, P. Domaradzki, J. Winiarczyk, M. Florek. 2010. "Jakość parówek dostępnych w sieci handlowej miasta Lublina". Towaroznawcze Problemy Jakości 23 (2): 57-69. [13] Szydłowska Marta. 2014. "Wędliny. Domowy wyrób". Warszawa: Wydawnictwo SBM. [14] Szymański Piotr, A. Kern-Jędrychowska, J. Kern-Jędrychowski, P. Moch. 2011. "Wędliny wysokogatunkowe-tendencje zmian jakościowych". Przemysł Spożywczy, 5 (12): 42-45. [15] Tyburcy Andrzej, D. Kozyra. 2010. "Effects of composite surface coating and pre-drying on the properties of kabanosy dry sausage". Meat Science 86 (2): 405-410. [16] Wagner Franz Siegfried. 2016. "Wędliny wędzonki, szynki, kiełbasy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i drobiu". Warszawa: Wydawnictwo MULTICO. [17] Wajdzik Jerzy. 2013. "Aspekty jakości wędlin surowych dojrzewających." Gospodarka Mięsna 65 (7):10-15. [18] Winckiewicz Robert. 2015. "Domowe wędliny". Warszawa: Wydawnictwo Olesiejuk.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 109863 "Półmisek wędlin Wykorzyst..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH