Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Badanie stanu wody w pestkach dyni i słonecznika metodą wykorzystującą izotermy sorpcji
Zbigniew Pałacha
Izabela Kęsik
nr katalogowy: 121098
10.15199/65.2019.6.5
pestki dyni i słonecznika
izotermy sorpcji
czyste izosteryczne ciepło sorpcji wody
pumpkin and sunflower seeds
sorption isotherms
net isosteric heat of water sorption
OPAKOWANIE 2020-2
Badania i rozwój: Opakowanie jako nośnik idei i wartości
Agnieszka Andruszkiewicz
Magdalena Witkowicz
nr katalogowy: 125167
10.15199/42.2020.2.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Rynek surowców oleistych w UE w latach 2000-2019
Emilia Romel
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132704
10.15199/65.2021.7.2
nasiona i owoce oleiste
rzepak
produkcja
rynek unijny
handel zagraniczny
oil seeds and fruits
rapeseed
production
EU market
foreign trade
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich - mąka z pestek dyni
Agnieszka Jaśniewska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120563
pestki dyni
mąka z pestek dyni
żywność funkcjonalna
pumpkin seeds
pumpkin seed flour
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
The impact of the pulse electric field on the germination of common sorrel seed
Karolina TRZYNIEC
nr katalogowy: 148994
10.15199/48.2024.06.33
pulsacyjne pole elektryczne
kiełkowanie
szczwa zwyczajny
pulsed electric field
germination
common sorrel
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-10
Piżmowa królowa jesieni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 123626
dynia
wartość odżywcza
karotenoidy
obróbka kulinarna
przetwarzanie
zastosowanie kulinarne.
pumpkin
nutritional value
carotenoids
culinary preparation
processing
culinary use.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Biomass from cultivation of sunflower and wheat as substitute of conventional fuels Biomasa z uprawy słonecznika oraz pszenicy jako substytut paliw konwencjonalnych
Zbigniew Wzorek
Kinga Krupa-Żuczek
nr katalogowy: 93016
10.15199/62.2015.8.19
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Dżemy warzywno-owocowe jako nowa oferta dla konsumentów
Justyna Kadzińska
Anna Jasiczek
Dominika Niemczuk
Stanisław Kalisz
Sabina Galus
nr katalogowy: 84844
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Ocena cyklu życia (LCA) jako narzędzie realizacji wymagań zawartych w projekcie nowelizacji Dyrektywy 98/70/WE
ALEKSANDRA FILIP
nr katalogowy: 42352
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
AURA 2024-5
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) – ciepłolubna roślina o rosnącym potencjale użytkowym
Weronika KURSA
nr katalogowy: 148573
10.15199/2.2023.5.1
słonecznik
roślina użytkowa
wykorzystanie
allelopatia
ochrona roślin
sunflower
utility plant
utilization
allelopathy
plant protection
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Wstępne oczyszczanie ścieków z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 151019
10.15199/62.2024.10.2
ścieki z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
separacja olejów
wstępne oczyszczanie ścieków
taśmowy zbierak olejów
flotacja
wastewater from water cleaning of vegetable oil containers
oil separation
wastewater pretreatment
belt oil skimmer
flotation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
The Study of Electrical Properties of Components of a Winter Rape Seed Mixture
Stepan KOVALYSHYN
Viktor DADAK
Vadym PTASHNYK
Oleksiy SHVETS
Deta ŁUCZYCKA
Tomasz DRÓŻDŻ
Paweł KIEŁBASA
Marcin WESOŁOWSKI
nr katalogowy: 124175
10.15199/48.2020.01.15
seed
dielectric permittivity
electric charge
electric separation.
in the case of foreign Authors in this line the Editor inserts Polish translation of keywords.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Wpływ struktury emulsji na ich właściwości reologiczne
ZDZISŁAW KEMBŁOWSKI
JERZY SĘK
KAMILA KRYNKE
nr katalogowy: 28840
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-3
DISTRIBUTION OF THE MANUFACTURED AGRICULTURAL PRODUCTS IN ASPECT OF THE WORLD POPULATION NUTRITION
Jan Barwicki
Wacław Romaniuk
Kamila Mazur
Kinga Borek
nr katalogowy: 139967
10.15199/180.2022.3.1
food safety
world nutrition
cereal production
sunflower production
Ukraine
supply of cereals
bezpieczeństwo żywnościowe
wyżywienie świata
produkcja zbóż
produkcja słonecznika
Ukraina
dostawa zbóż
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-9
Assessment of the effectiveness of an autonomous device for pre-sowing scarification and sorting of acorns
Paweł TYLEK
Jakub KLOCEK
Adam PIŁAT
Zdzisław KALINIEWICZ
Arthur I. NOVIKOV
Łukasz MATEUSIAK
nr katalogowy: 150379
10.15199/48.2024.09.40
acorns
scarification
image analysis
automation
admittance
żołędzie
skaryfikacja
analiza obrazu
automatyzacja
admitancja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Investigation of the effect of pre-sowing electrical stimulation of winter rapeseed on its spectral-luminescent properties
S.Y. KOVALYSHYN
S.V. MYAGKOTA
V.V. PTASHNYK
S. O. KHARCHENKO
TOMPOROWSKI
P. KIEŁBASA
nr katalogowy: 135344
10.15199/48.2022.01.13
electrical stimulation
spectral-luminescent properties
rapeseed
stymulacja elektryczna
właściwości spektralno-luminescencyjne
rzepak
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-8
Marcepan na nowo odkrywany
A.Ł.
nr katalogowy: 45440
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Content of mycotoxins in winter wheat seeds from various cultivation systems Zawartość mikotoksyn w ziarnie pszenicy ozimej pochodzącym z różnych systemów uprawy
Joanna Horoszkiewicz-Janka
nr katalogowy: 99655
10.15199/62.2016.7.22
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-1
Światowy rynek metali nieżelaznych
nr katalogowy: 57046
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-11
Composites of polylactic acid reinforced with plant fillers obtained from farm and food industry. Kompozyty polilaktydu z napełniaczami pochodzenia roślinnego pozyskanymi z przemysłu rolno-spożywczego
Kamila Sałasińska
Joanna Ryszkowska
nr katalogowy: 80454
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych
Anita Demby
Iwona Konopka
nr katalogowy: 123782
skrobia
mąki niechlebowe
kleikowanie
żel
amylograf
starch
starch flours
gelatinization
gel
amylograph
AURA 2023-8
Niezwykła odżywcza i prozdrowotna moc nasion komosy ryżowej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 144508
10.15199/2.2023.8.2
komosa ryżowa
nasiona
składniki odżywcze
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
quinoa
seeds
nutrients
nutritional value
health-promoting properties
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2005-9
Regeneracyjne palniki gazowe dla pieców grzewczych wysokotemperaturowych
TOMECZEK J.
WNĘK M.
nr katalogowy: 9963
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-11
Słody specjalne z nasion roślin strączkowych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Justyna Gąsior
nr katalogowy: 123999
10.15199/64.2019.11.1
groch
soczewica
wyka
słód
brzeczka
wydajność warzelni
peas
lentils
vetches
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej i czerwonej na jakość chrupek kukurydzianych, otrzymanych przy użyciu ekstrudera jednoślimakowego
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 123780
chrupki kukurydziane
komosa ryżowa biała
komosa ryżowa czerwona
właściwości fizyczne
wodochłonność
corn puffs
white quinoa
red quinoa
physical properties
water absorption
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-3
Obliczanie wymiarów i liczby ziaren przy użyciu metod przetwarzania obrazu
Maja GRANISZEWSKA
Waldemar GRANISZEWSKI
nr katalogowy: 11668
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Kierunki przetwórstwa jagód rokitnika
Agnieszka Wilkowska
Eugeniusz Pogorzelski
Wojciech Ambroziak
Robert Gwiazdecki
nr katalogowy: 44010
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-1
Wpływ działania pola magnetycznego na kiełkowanie nasion
Antoni CIEŚLA
Wojciech KRASZEWSKI
Mikołaj SKOWRON
Przemysław SYREK
nr katalogowy: 88890
10.15199/48.2015.01.25
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Study on chemical and physical surface structure of natural sorbents used for removing Pb2+ and Cd2+ ions from mono- and bicomponent aqueous solutions Badanie chemicznej i fizycznej struktury powierzchni sorbentów naturalnych wykorzystanych do usuwania jonów Pb2+ oraz Cd2+ z roztworów wodnych w układach jedno- i dwuskładnikowych
Agnieszka Bożęcka
Piotr Bożęcki
Stanisława Sanak-Rydlewska
nr katalogowy: 82935
10.12916/przemchem.2014.374
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Determination of rapeseed moisture based on electrical parameters - a review
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 146762
10.15199/48.2023.12.63
rapeseed
moisture
electrical parameters
rzepak
wilgotność
parametry elektryczne
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118700
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118699
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Use of models of sorption isotherms for describing the removal of Pb2+ and Cd2+ ions from aqueous solution on organic sorbents Zastosowanie modeli izoterm sorpcji do opisu procesu usuwania jonów Pb2+ i Cd2+ z roztworów wodnych na sorbentach organicznych
Agnieszka Bożęcka
Piotr Bożęcki
Stanisława Sanak-Rydlewska
nr katalogowy: 104653
10.15199/62.2017.3.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Studies on relative thermal effect of hydroconversion of mixtures of vegetable oils with petroleum-derived hydrocarbon fractions Badanie względnego termicznego efektu procesu hydrokonwersji mieszanin olejów roślinnych z frakcjami węglowodorowymi pochodzenia naftowego
Łukasz Jęczmionek
nr katalogowy: 92504
10.15199/62.2015.7.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wynik ekspozycji nasion pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.) na promieniowanie neutronowe
Marek Ciechanowski
Andrzej Bolewski
Joanna Dudała
Tomasz Jakubowski
Serhiy Syrotyuk
Vasyl Lopushniak
Atilgan Atilgan
nr katalogowy: 140859
10.15199/48.2022.12.60
neutrony
ekspozycja
nasiona
kiełkowanie.
neutrons
exposure
seeds
germination.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Wynik ekspozycji nasion pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.) na promieniowanie neutronowe
Marek Ciechanowski
Andrzej Bolewski
Joanna Dudała
Tomasz Jakubowski
Serhiy Syrotyuk
Vasyl Lopushniak
Atilgan Atilgan
nr katalogowy: 140859
10.15199/48.2022.12.60
neutrony
ekspozycja
nasiona
kiełkowanie.
neutrons
exposure
seeds
germination.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-5
Wykorzystanie szkła wodnego z Zakładów Chemicznych „Rudniki” do nawożenia roślin krzemem
Jolanta Korzeniowska
Ewa Stanisławska-Glubiak
Andrzej Łatacz
nr katalogowy: 148822
10.15199/62.2024.5.2
krzemian potasu
aplikacja doglebowa
kukurydza
słonecznik
potassium silicate
soil application
corn
sunflower
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-5
Wykorzystanie szkła wodnego z Zakładów Chemicznych „Rudniki” do nawożenia roślin krzemem
Jolanta Korzeniowska
Ewa Stanisławska-Glubiak
Andrzej Łatacz
nr katalogowy: 148822
10.15199/62.2024.5.2
krzemian potasu
aplikacja doglebowa
kukurydza
słonecznik
potassium silicate
soil application
corn
sunflower
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Aqueous solutions of ethoxylated sunflower oil as effective bases for lubricants. Wodne roztwory etoksylatów oleju słonecznikowego jako efektywne bazy substancji smarowych
Marian Włodzimierz Sułek
Anna Bąk-Sowińska
nr katalogowy: 78590
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Microwave-assisted transesterification of sunflower oil Transestryfikacja enzymatyczna oleju słonecznikowego z wykorzystaniem promieniowania mikrofalowego
Beata Narowska
Marek Kułażyński
Marcin Łukaszewicz
nr katalogowy: 93033
10.15199/62.2015.8.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-10
Ocena efektywności tłoczenia i jakości oleju uzyskanego z nasion lnu i konopi poddanych obróbce mikrofalowej
Marta Krajewska
Agnieszka Starek-Wójcicka
Jakub Soja
nr katalogowy: 145737
10.15199/62.2023.10.6
ogrzewanie mikrofalowe
tłoczenie oleju
liczba kwasowa
liczba nadtlenkowa
stabilność oksydacyjna
barwa
microwave heating
oil pressing
acid value
peroxide value
oxidative stability
color
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-6
Gryka – pseudozboże o wieloaspektowym znaczeniu
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 151863
10.15199/61.2024.6.3
gryka
produkcja
nasiona gryki
produkty gryczane
wartość odżywcza
Buckwheat
production
buckwheat seeds
buckwheat products
nutritional value
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
The use of an electroseparator with bifilar winding for extracting germ from crushed rape seed
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 127809
10.15199/48.2020.09.15
rapeseeds
electroseparator
bifilar winding
rzepak
elektroseparator
uzwojenie bifilarne
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-7-8
Mączka chleba świętojańskiego (E 410) - coraz częściej stosowany dodatek do środków spożywczych
Katarzyna Mitka
Krystyna Nowak
nr katalogowy: 29448
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Wpływ zastosowania kolagenu rybiego i chlorowodorku poliheksametylenobiguanidyny na zawartość mikro- i makroelementów w roślinach kukurydzy
Monika Skwarek
Paulina Pipiak
Katarzyna Sieczyńska
nr katalogowy: 128503
10.15199/62.2020.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Nowe koncepcje w chemicznej diagnostyce skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.)
Marek Domin
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 150069
10.15199/62.2024.8.6
ciecierzyca
nasiona
ogrzewanie
skuteczność ogrze wania
test
chickpeas
seeds
heating
heating efficiency
test
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Chemiczne metody oceny skuteczności ogrzewania nasion rzepaku i śruty rzepakowej
Marek Szmigielski
Piotr Kiczorowski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
nr katalogowy: 131428
10.15199/62.2021.4.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Chemiczne metody oceny skuteczności ogrzewania nasion rzepaku i śruty rzepakowej
Marek Szmigielski
Piotr Kiczorowski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
nr katalogowy: 131428
10.15199/62.2021.4.11
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2023-1
Soja – cenna roślina wysokobiałkowa
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 141427
10.15199/2.2023.1.3
soja
roślina wysokobiałkowa
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
soybean
high protein plant
nutritional value
pro-health properties
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktu z nasion barszczu Sosnowskiego
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Otmar Vogt
nr katalogowy: 61060
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Skład chemiczny sproszkowanego miąższu dyni i jego wykorzystanie do celów spożywczych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
Paweł Sobczak
Kazimierz Zawiślak
Kinga Kraśnicka
Karol Kupryaniuk
nr katalogowy: 113866
10.15199/62.2018.5.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Use of supercritical CO2 extracts from black currant and strawberry seeds in mild detergents Zastosowanie ekstraktów z nasion czarnej porzeczki i truskawki, otrzymanych przez ekstrakcję nadkrytycznym CO2, w łagodnych kompozycjach myjących
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
Patrycja Lulek
nr katalogowy: 82927
10.12916/przemchem.2014.339
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
The Method of Determining Seed Moisture Based on the Signal Generated by the Piezoelectric Plate
Artur BOGUTA
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 129844
10.15199/48.2021.01.23
seeds
moisture
piezoelectric plate
nasiono
wilgotność
przetwornik piezoelektryczny
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
The evaluation of susceptibility of selected milk proteins to degradation with Cucurbita ficifolia serine protease. Ocena podatności wybranych białek mleka na degradację proteazą serynową dyni figolistnej Cucurbita ficifolia
Anna Dąbrowska
KonrAd Babij
Marek Szołtysik
Marta PokoaA
Aleksandra Zambrowicz
Józefa Chrzanowska
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 76875
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Performance Evaluation of Paddy Seed Distribution using Cylindrical Seed Container Spreader Robot
Arman Hadi AZAHAR
Mohamad Haniff HARUN
Muhammad Izzat Zakwan Mohd ZABIDI
Md Ashadi Md JOHARI
Adila Aida AZAHAR
Mohd Nurul Al Hafiz SHA’ABANI
nr katalogowy: 151329
10.15199/48.2024.11.05
paddy seeds
receiver/transceiver
Arduino
paddy field and traditional rice cultivation
nasiona ryżu
odbiornik/nadajnik
Arduino
pole ryżowe i tradycyjna uprawa ryżu
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych
EDWARD RÓJ
AGNIESZKA DOBRZYŃSKA-INGER
DOROTA KOSTRZEWA
KRZYSZTOF KOŁODZIEJCZYK
MICHAŁ SÓJKA
BOGUSŁAW KRÓL
ARTUR MISZCZAK
JAROSŁAW MARKOWSKI
nr katalogowy: 48415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Wpływ wybranych parametrów ziaren na jakość wytłoczonego oleju
Katarzyna Szczurko
Marta Kołodziej
Ryszard Konieczny
Wojciech Golimowski
nr katalogowy: 118327
10.15199/62.2019.1.11
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Łubin - możliwości wykorzystania
Aneta Tomczak
Magdalena Zielińska- -Dawidziak
nr katalogowy: 121096
10.15199/65.2019.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of moisture, temperature, genotype and sowing dates on protein content and amino acid profile in seeds of Andean lupine Wpływ wilgotności, temperatury, genotypu i terminu siewu na zawartość białka i profil aminokwasów w nasionach łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet)
Magda Aniołowska
Marta Gas
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 83694
10.12916/przemchem.2014.524
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Możliwości wykorzystania optoelektronicznych separatorów do czyszczenia nasion gryki, przeznaczonych do produkcji żywności bezglutenowej
Stanisław Konopka
nr katalogowy: 125848
nasiona gryki
produkty bezglutenowe
separatory optoelektroniczne
ocena techniczna i ekonomiczna
buckwheat seeds
gluten-free products
optoelectronic separators
technical and economic assessment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Otoczkowanie nasion strączkowych hydrolizatami kolagenu z odpadów garbarskich
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Magdalena Lasoń-Rydel
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 109317
10.15199/62.2017.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Seeds of Lupinus mutabilis Sweet as a potential source of raw material for oil and fat industry. Nasiona łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet) jako potencjalne źródło surowca dla przemysłu tłuszczowego
Marta Gas
Marcin Kozak
Władysław Malarz
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 79454
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of an amino acids-containing biostimulator on common bean crop Wpływ działania biostymulatora zawierającego aminokwasy na plon fasoli zwykłej
Sławomir Kocira
Anna Kocira
Marek Szmigielski
Anna Piecak
Agnieszka Sagan
Urszula Malaga-Toboła
nr katalogowy: 94446
10.15199/62.2015.10.16
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ cienkich warstw srebrnych naniesionych metodą fizycznego osadzania próżniowego na energię i zdolność kiełkowania nasion roślin z rodziny Fabaceae
Ewa KORZENIEWSKA
Ilona GAŁAZKA-CZARNECKA
Andrzej CZARNECKI
nr katalogowy: 124217
10.15199/48.2020.01.57
sprouting energy
PVD
thin films
physical vacuum deposition
silver particles.
energia kiełkowania
PVD
cienkie warstwy
fizyczne osadzanie próżniowe
cząsteczki srebra.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2005-3
Technika segmentacji obrazów barwnych i jej właściwości
Henryk PALUS
nr katalogowy: 11667
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Chemiczne właściwości oleju z nasion jabłek tłoczonego na zimno
Marta Krajewska
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
Izabela Kuna-Broniowska
nr katalogowy: 120226
10.15199/62.2019.5.12
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania nasion soi
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Zbigniew Krzysiak
Zbigniew Kobus
Marek Domin
nr katalogowy: 127950
10.15199/62.2020.9.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania nasion soi
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Zbigniew Krzysiak
Zbigniew Kobus
Marek Domin
nr katalogowy: 127950
10.15199/62.2020.9.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Recovery of oils from domestic plant materials by extraction with supercritical carbon dioxide Wydzielanie olejów z krajowych surowców roślinnych przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Karolina Grzęda
Rafał Kowalski
nr katalogowy: 83684
10.12916/przemchem.2014.480
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
In vivo evaluation of fertilizing properties of new biocomponents with micronutrients Ocena właściwości nawozowych nowych biokomponentów z mikroelementami w warunkach in vivo
Mateusz Samoraj
Łukasz Tuhy
Edward Rój
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 86117
10.12916/przemchem.2014.1432
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Technologia otrzymywania nawozów płynnych typu NS oraz ocena ich wpływu na plony nasion rzepaku ozimego
Janusz Igras
Ryszard Winiarski
Monika Karszniac
Piotr Rusek
Katarzyna Topolewska
Jolanta Wielicka
Andrzej Dancewicz
nr katalogowy: 65841
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Chemical properties of cold-pressed vegetable oils Właściwości chemiczne ekologicznych olejów roślinnych tłoczonych na zimno
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Beata Ślaska-Grzywna
nr katalogowy: 94442
10.15199/62.2015.10.12
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Groch i soja jako dodatek wzbogacający wartość pokarmową w przemyśle piekarskim
Magdalena Sobolewska
Marek Śnieg
nr katalogowy: 144371
groch
soja
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
pea
soybean
chemical composition
nutrients
ash
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Zastosowanie dodatków katalitycznych do spalania pelletu z łuski słonecznika w kotle małej mocy
Paulina Wojtko
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Aleksandra Wacławek
Przemysław Bukowski
Leszek Romański
nr katalogowy: 131750
10.15199/62.2021.5.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Zastosowanie dodatków katalitycznych do spalania pelletu z łuski słonecznika w kotle małej mocy
Paulina Wojtko
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Aleksandra Wacławek
Przemysław Bukowski
Leszek Romański
nr katalogowy: 131750
10.15199/62.2021.5.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Zastosowanie dodatków katalitycznych do spalania pelletu z łuski słonecznika w kotle małej mocy
Paulina Wojtko
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Aleksandra Wacławek
Przemysław Bukowski
Leszek Romański
nr katalogowy: 131750
10.15199/62.2021.5.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Spożywcze i paszowe wykorzystanie nasion amarantusa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 126426
amarantus
szarłat
skwalen
wartość odżywcza
wartość paszowa
amaranth
squalene
nutritional value
fodder value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-4
Analiza porównawcza użyteczności energetycznej wybranych rodzajów biomasy oraz węgla
PRZEMYSŁAW RAJCA
KORNELIUSZ ŁUKASIAK
MAGDALENA KOCYBA
DOROTA MUSIAŁ
nr katalogowy: 113246
10.15199/9.2018.4.3
pellety
łuska słonecznika
słoma
drewno
ekogroszek
wartość opałowa
pellets
sunflower husk
straw
wood
eco-pea coal
calorific value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 125787
10.15199/62.2020.4.17
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Epoxidation of spent vegetable oils with peracetic acid. Epoksydacja zużytych olejów roślinnych kwasem nadoctowym
Eugeniusz Milchert
Marlena Kłos
nr katalogowy: 76859
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Skład chemiczny i mikrostruktura biowęgli otrzymanych pirolitycznie z odpadów roślinnych
Jarosław Molenda
Marek Swat
Marek Wolszczak
nr katalogowy: 115529
10.15199/62.2018.8.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-6
Zastosowanie technik sprzężonych TGA-MS oraz μ-GC do analizy przebiegu procesów termicznego rozkładu mieszanek węgla i biomasy
Jarosław Zuwała
Teresa Topolnicka
Krzysztof Głód
Marcin Kopczyński
nr katalogowy: 52470
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zagospodarowanie odpadów garbarskich w nasiennictwie
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Jolanta Jagiełło
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 110752
10.15199/62.2017.11.24
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-7
Badanie wpływu promieniowania mikrofalowego materiału siewnego na plon zbóż
Ivan SOLOVEI
nr katalogowy: 132467
10.15199/48.2021.07.27
Pole mikrofalowe
czas przetwarzania
odległość przetwarzania
plon.
Microwave field
processing time
processing distance
yield
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wartość dietetyczna nasion amarantusa
Natalia Żurek
nr katalogowy: 114137
amarantus
wartość zdrowotna
dietetyka
amaranth
health value
dietetics
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Content and composition of polar fractions in refined vegetable oils available on the Polish market Zawartość i skład frakcji polarnych w rafinowanych olejach roślinnych dostępnych na polskim rynku
Magda Aniołowska
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 83687
10.12916/przemchem.2014.492
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-12
Wyzwania stojące przed sektorem rolno-spożywczym w Polsce związane z akcesją Ukrainy do UE
Renata Grochowska
Wojciech Józwiak
Zofia Mirkowska
nr katalogowy: 146432
10.15199/65.2023.12.1
sektor rolno-spożywczy
Polska
Ukraina
akcesja do UE
agri-food sector
Poland
Ukraine
EU accession
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo
Bronisław Buczek
Lidia Ostasz
nr katalogowy: 60224
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Voltammetric identification and determination of synthetic antioxidants in vegetable oils Woltamperometryczna identyfikacja i oznaczanie antyutleniaczy syntetycznych w olejach roślinnych
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 96179
10.15199/62.2016.1.16
CHŁODNICTWO 2015-7-8
Stabilność przechowalnicza barwy i tekstury parówek z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów
Radosław Mostowski
Lucjan Krala
Ilona Gałązka-Czarnecka
Ewelina Brzozowska
nr katalogowy: 93062
10.15199/8.2015.7-8.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
The impact of an iron-based combustion modifier of liquid fuels on the soil environment Wpływ żelazowego modyfikatora spalania paliw ciekłych na środowisko glebowe
Joanna Guziałowska-Tic
Wilhelm J. Tic
nr katalogowy: 93576
10.15199/62.2015.9.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zastosowanie znaczników fluorescencyjnych do oceny jednorodności wieloskładnikowych ziarnistych mieszanek pasz
Dominika Matuszek
Łukasz Biłos
nr katalogowy: 110755
10.15199/62.2017.11.27
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-8
Fotowoltaika organiczna w IEL/OW: od syntezy do konstrukcji ogniwa słonecznego
Agnieszka IWAN
nr katalogowy: 78472
AURA 2023-6
Czy orangutan będzie pierwszą małpą naczelną, która wymrze?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143547
10.15199/2.2023.6.2
palma olejowa
orangutany
las tropikalny
olej palmowy
oil palm
orangutans
tropical forest
palm oil
AURA 2023-6
Czy orangutan będzie pierwszą małpą naczelną, która wymrze?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 143547
10.15199/2.2023.6.2
palma olejowa
orangutany
las tropikalny
olej palmowy
oil palm
orangutans
tropical forest
palm oil
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
AURA 2020-9
Wiesiołek – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Patrycja Maria STĘPNIAK
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 127930
10.15199/2.2020.9.1
wiesiołek
nasiona
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
evening primrose
seeds
nutritional value
pro-health properties
healing properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej fonio z szarłatem i teffem
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 144370
fonio
teff
szarłat
skład mineralny
wartość odżywcza
fonio
teff
amaranth
mineral composition
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-1
Green corrosion inhibitors. A review
Arkadiusz Gruca
Magdalena Greczek-Stachura
nr katalogowy: 118944
10.15199/28.2019.1.4
corrosion
eco-friendly
extract
inhibitor
plant
surfactant.
ekologia
ekstrakty roślinne
inhibitor
korozja.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-7
Substancje biologicznie aktywne z Barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowsky Manden)
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Otmar Vogt
nr katalogowy: 52878
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Use of the bubbling bed model for designing a process for fluidized bed drying Zastosowanie modelu złoża pęcherzykowego do projektowania procesowego suszenia fluidalnego
Włodzimierz Ciesielczyk
nr katalogowy: 101519
10.15199/62.2016.10.26
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-9
Charakterystyka polskiego rynku internetowego olejów tłoczonych na zimno
Natalia Goździk
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 133591
10.15199/65.2021.9.5
oleje tłoczone na zimno
handel elektroniczny
polski rynek internetowy
cold-pressed oils
e-commerce
Polish online market
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH