Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 1
Wpływ wybranych parametrów ziaren na jakość wytłoczonego oleju
Effect of selected grain parameters on the quality of the extruded oil
10.15199/62.2019.1.11
Katarzyna Szczurko
Marta Kołodziej
Ryszard Konieczny
Wojciech Golimowski
nr katalogowy: 118327
10.15199/62.2019.1.11
Streszczenie
Jakość oleju zależy od rodzaju surowca, klasy, sposobu jego uprawy, właściwości fizycznochemicznych ziarna oraz metody tłoczenia. Na podstawie danych literaturowych zestawiono parametry jakościowe ziarna rzepaku, słonecznika, lnianki, dyni, kukurydzy i sezamu w odniesieniu do wilgotności, włókna surowego, zanieczyszczenia, zawartości białka i tłuszczu oraz popiołu. Zaprezentowano parametry wyróżniające jakość oleju. Badania objęły zawartość fosforu, steroli i tokoferoli, liczbę nadtlenkową, kwasową i jodową oraz stabilność oksydacyjną w 110°C i wydajność tłoczenia na zimno i na gorąco. Wyznaczono współczynniki korelacji liniowej Pearsona między trafnością doboru ziaren a jakością oleju.
Abstract
Literature data from 2000–2017 (60 refs.) concerning the quality of oilseeds (content of moisture, crude fiber, protein, fat and ash) and chem. properties of the oils produced from them (peroxide no., acid no., iodine no., oxidative stability) as well as pressing method and the content of P, sterols and tocopherols were used to derive the Pearson correlation matrix, which combined selected parameters of seeds and oils. The content of sterols and tocopherols in oils was strongly correlated with the content of moisture, protein and fat in the seeds. Similarly, the content of P in oil was correlated with ash content in seeds.
Bibliografia
[1] I. El Mannoubi, S. Barrek, T. Skanji, H. Casabianca, H. Zarrouk, Chem. Natural Compounds 2009, 45, nr 5, 616. [2] B.E. Berganza, A.W. Moran, G.M. Rodríguez, N.M. Coto, M. Santamaría, R. Bressani, Plant Foods Hum. Nutr. 2003, 58, 1. [3] B. Matthäus, L. Brühl, Mol. Nutr. Food Res. 2003, 47, nr 6, 413. [4] B. Matthäus, L. Brühl, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, nr 7, 611. [5] L. Brühl, B. Matthäus, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, nr 7, 608. [6] D.M. Luzia, N. Jorge, Ind. Crop. Prod. 2013, 42, 231. [7] K. Dreszer, Michałek, A. Roszkowski, Energia odnawialna. Możliwości jej pozyskiwania i wykorzystywania w rolnictwie, PTIR, Kraków 2003, 255. [8] S. Bielski, K. Jankowski, W. Budzyński, Przem. Chem. 2014, 93, 2270. [9] H.K. Woodfield, J.L. Harwood, Encyclopedia of Applied Plant Sciences 2017, 3, 34. [10] A. Rutkowski, K. Krygier, Technologia i analiza tłuszczów jadalnych, Wyd. SGGW AR, Warszawa 1979. [11] F. Shahidi, Bailey’s industrial oil and fat products, edible oils and fat products: chemistry, properties, and health effects, John Wiley & Sons, 2005. [12] S.D. Neđeral, D. Škevin K. Kraljić, M. Obranović, S. Papeša, A. Bataljaku, J. Am. Oil Chem. Soc. 2012, 89, nr 9, 1763. [13] M.F. Ramadan, Ind. Crop. Prod. 2013, 43, 65. [14] M.F. Ramadan, M.M.S. Asker, M. Tadros, Eur. Food Res. Technol. 2012, 234, nr 5, 833. [15] A. Pérez, Á. Casas, C.M. Fernández, M.J. Ramos, L. Rodríguez, Bioresour. Technol. 2010, 101, nr 19, 7375. [16] M. Nogala-Kalucka, J. Korczak, I. Elmadfa, K.H. Wagner, Eur. Food Res. Technol. 2005, 221, nr 3-4, 291. [17] M. Kachel-Jakubowska, A. Kraszkiewicz, E. Lorencowicz, M. Koszel, Agriculture Agricultural Sci. Procedia 2015, 7, 255. [18] M. Wroniak, A. Anders, A. Szterk, R. Szymczak, Żywność Nauka Technol. Jakość 2013, 20, nr 5 (90), 90. [19] C.V. Nikiforidis, V. Kiosseoglou, E. Scholten, Food Res. Intern. 2013, 52, nr 1, 136. [20] A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Probl. Hig. Epidemiol. 2017, 98, nr 1, 17. [21] M. Kołaczyńska-Janicka, Kukurydza 2005, 2, 13. [22] S. Gharby, H. Harhar, Z. Bouzoubaa, A. Asdadi, A. El Yadini, Z. Charrouf, J. Saudi Soc. Agricult. Sci. 2017, 16, nr 2, 105. [23] M. Elleuch, S. Besbes, O. Roiseux, C. Blecker, H. Attia, Food Chem. 2007, 103, nr 2, 641. [24] K. Janda, A. Markowska-Szczupak, Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 2014, 309, nr 29, 59. [25] K. Minkowski, K. Zawada, S. Ptasznik, A. Kalinowski, Żywność Nauka Technol. Jakość 2013, nr 4 (89), 118. [26] J. Niewczas, M. Mitek, Żywność Nauka Technol. Jakość 2010, nr 5 (72), 77. [27] W. Spychała, P. Frąckowiak, F. Adamczyk, J. Res. Appl. Agric. Eng. 2011, 56, nr 4, 110. [28] A. Masłowski, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, A. Sagan, M. Szmigielski, J. Mazur, P. Sobczak, Inż. Roln. 2013, 17, nr 1 (141), 115. [29] M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier, Żywność Nauka Technol. Jakość 2006, 13, nr 2 (47), 46. [30] M. Wroniak, D. Łukasik, M. Maszewska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2006, 13, nr 1 (46), 214. [31] A. Obiedzińska, B. Waszkiewicz-Robak, Żywność Nauka Technol. Jakość 2012, nr 1 (80), 27. [32] M. Wroniak, D. Lukasik, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2007, 28, nr 2, 303. [33] A. Jasinska-Stepniak, L. Karwanska, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2009, 30, nr 2, 265. [34] M Rudzinska, T. Kazus, E. Wasowicz, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2001, 22, nr 2, 477. [35] A. Myczko, R. Golimowska, J. Res. Appl. Agric. Eng. 2011, 56, nr 2, 111. [36] J. Mosio-Mosiewski, T. Łuczkiewicz, M. Warzała, J. Nawracała, H. Nosala, Przem. Chem. 2015, 94, nr 3, 369. [37] M. Ziółkowska, Nafta-Gaz 2017, 73, nr 1, 43. [38] S. Marszałkiewicz, A. Siger, E.R. Kubzdela, K. Ratusz, M. Rudzińska, Nauka Przyroda Technol. 2017, 11, nr 3 (22), 235. [39] L.C. Dickey, D.B. Johnston, M.J. Kurantz, A. McAloon, R.A. Moreau, Ind. Crop. Prod. 2011, 34, nr 1, 845. [40] A. Saydut, M.Z. Duz, C. Kaya, A.B. Kafadar, C. Hamamci, Bioresour. Technol. 2008, 99, nr 14, 6656. [41] B. Hernández-Santos, J. Rodríguez-Miranda, E. Herman-Lara, J.G. Torruco-Uco, R. Carmona-García, J.M. Juárez-Barrientos, C.E. Martínez-Sánchez, Ultrasonics Sonochem. 2016, 31, 429. [42] P. Mitra, H.S. Ramaswamy, K.S. Chang, J. Food. Eng. 2009, 95, nr 1, 208. [43] M. Tańska, S. Czaplicki, J. Bojarska, D. Ogrodowska, Przewodnik do zajęć laboratoryjnych, UWM, Olsztyn 2010, 24. [44] J. Tys, A. Sujak, R. Rybacki, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2002, 23, nr 1, 95. [45] J. Tys, W. Piekarski, I. Jackowska, A. Kaczor, G. Zając, P. Starobrat, Acta Agroph. 2003, nr 99, 1. [46] A. Stępniewski, B. Szot, S. Sosnowski, Acta Agroph. 2003, 2, nr 1 (95), 195. [47] G. Karlovits, E. Kozakiewicz, S. Jankowska, P. Teresinski, Adv. Res. Technol. Rapeseed Oil 2011, 3, 123. [48] M. Wroniak, A. Ptaszek, K. Ratusz, Post. Tech. Przetw. Spoż. 2015, 2, 27. [49] I. Bartkowiak-Broda, T. Walkowski, M. Ogrodowczyk, Przyrodnicze i agrotechniczne możliwości kształtowania jakości nasion rzepaku. Pamiętnik Puławski, 2005, 139. [50] H. Schwartz, V. Ollilainen, V. Piironen, A.M. Lampi, J. Food Compos. Anal. 2008, 21, nr 2, 152. [51] D. Pimentel, T.W. Patzek, Nat. Resour. Res. 2005, 14, nr 1, 65. [52] M. Elleuch, S. Besbes, O. Roiseux, C. Blecker, H. Attia, Food Chem. 2007, 103, nr 2, 641. [53] D. Rotkiewicz, I. Konopka, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2000, 21, nr 1, 215. [54] PN-A-86908:2000, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne. [55] ZN-94/SGO-01, Tłuszcze roślinne jadalne. Oleje tłoczone na zimno. [56] Codex Alimentarius. Join FAO/WHO food standards programme. Codex Alimentarius Commission 24 th Session, Geneva (Report of the 17 th Session of the Codex Committee on fats & oils), London 2001. [57] M. Wroniak, K. Krygier, M. Kaczmarczyk, Pol. J. Food. Nutr. Sci. 2008, 58, nr 1, 85. [58] M. Skwarek, Z.J. Dolatowski, Nauka Przyroda Technol. 2013, 7, nr 3, 37. [59] Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006. Olej rydzowy, nr WE: PL-STG-007-0049-28.12.2006, Dz. Urz. UE 2008/C, poz. 244/10. [60] A. Górecka, M. Wroniak, K. Krygier, Rośliny Oleiste-Oilseed Crops 2003, 24, nr 2, 567.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH